Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nyitottság és innovativitás

VKSZ Zrt.
2018. március 6. 10:17

Közszolgáltatóként ugyanolyan fontos az újító megoldások felismerése, mint például az ipari szektorban – vallja dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, akivel a közszolgáltatások rendszeréről és egy egységes vállalat képéről beszélgettünk.

Az elmúlt évek jogszabályi változásai után ma hol helyezné el a VKSZ Zrt.-t a közszolgáltatások rendszerében?

A közösség számára nyújtott szolgáltatásaink terén – a regionális szintű jelenlétről szőtt elképzeléseinket szem előtt tartva – az utóbbi időben alapvetően Veszprémben a városi szolgáltatások színvonalas ellátására fókuszáltunk, hiszen azt valljuk, ha helyi szinten képesek vagyunk a magas minőséget garantálni, akkor annak tapasztalatait felhasználva továbbléphetünk más területekre is. Ennek jegyében számos változás történt, melyek közül elsőként a hulladékgazdálkodásban megindult változásokat emelném ki. Az új rendszerben a közszolgáltatást – a megyében működő szolgáltatókkal közösen tulajdonolt – Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi, de térségi szerepkört felvállalva társaságunk látja el e szakcégek konzorciumának vezetését. Városi hatáskörű területeken a felszíni parkolás rendszerének változásaival folytatnám, melynek keretében már az okos-városi megoldások alkalmazására figyelemmel történt meg az automaták cseréje. Több mint tíz új feladattal bővült a portfóliónk a város- és a létesítményüzemeltetés területén, melyeket jól sikerült illesztenünk a meglévő feladataink közé, kihasználva az átfedések adta előnyöket. A parkgondozás, köztisztaság területén is sikerült nagyot lépnünk előre, ahol erőteljesen bővült a létszámunk, fejlesztettük az eszközparkot és ennek megfelelően az új irányítási elvek alkalmazásával jobbá és átláthatóbbá vált a működésünk. A közoktatási intézmények működtetésében történt változások ellenére a karbantartási és portaszolgálati feladatokat továbbra is társaságunk biztosítja a tankerülettel kötött szolgáltatási szerződés keretében.

Bár nem közszolgáltatás, de az eddig alulhasznosított ingatlanállományunk fejlesztése érdekében közös társaságot hoztunk létre a Vemévszer Kft-vel, amelynek első eredményeként 2017 végén adtuk át a Flóris Lakóparkot. Természetesen az expanzióval párhuzamosan a portfóliónk tisztítása is megtörtént. Ennek keretében az önkormányzati bérlakások üzemeltetése átkerült egy professzionális, kimondottan erre a feladatra létrejött társasághoz, a VESZOL-hoz. Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy az elmúlt pár évben egy, a szakmai kihívásokra rugalmasan alkalmazkodni képes, a közösség iránt elkötelezett munkavállalókkal rendelkező társaságot sikerült építenünk és működtetnünk.

Mindezt tisztességes iparos munkával is el lehetne végezni, a társaság együttműködései viszont ennél messzebb mutatnak. Végül is mi a stratégiájuk?

Hiszünk benne, hogy a folyamatos tanulás, az új ismeretek és tapasztalatok megszerzése sokat segíthetnek abban, hogy a változó környezet elvárásaihoz sikeresen alkalmazkodjunk. Érdemes nyitott szemmel járni és átvenni a máshol már bevált jó gyakorlatokat. Ennek egy következő lépcsőfoka az, ha ezekkel a szervezetekkel együtt is tudunk működni. Utóbbi mentén alakítottunk ki partnerséget több felsőoktatási intézménnyel: a fenntartható zöldfelületek kísérleti projektben a Szent István Egyetemmel; az Aranyos-völgyi tudásparki projektünkben a Pannon Egyetemmel, a Moholy Nagy Művészeti Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Egyetemmel dolgozunk együtt. De említhetnénk még az MVM Partner Zrt.-vel folyó együttműködésünket, melynek köszönhetően már az idén új napelempark létesülhet, ill. gazdasági szereplőkkel – többek között az IBM Magyarország Kft.-vel – is kooperálunk, akikkel közösen egy, a vállalatirányítást és a feladatok elvégzését okosabbá tevő munkafeladat kiosztó és ellenőrző riportoló rendszert sikerült kidolgoznunk. Ezt a missziónkat folytatni szeretnénk és a tervezett projektjeinkbe a hazaiakon túl akár nemzetközi partnereket is bevonnánk.

A kutatás, fejlesztés, innováció tehát a közszolgáltatásban is elengedhetetlen.

Így van. Vezetőként is folyamatosan nyitott szemmel kell járnunk és képessé kell tennünk a szervezetet az újdonságok befogadására. Nem maradhatunk le a piac többi szereplőjétől, mert az már közép távon hátrányt fog jelenteni, leginkább a költséghatékonyság növelése terén. Ezért vállaltuk fel, hogy Veszprém okos-városi fejlesztési terveiben is részt veszünk, hiszen a megvalósuló városi projektek jó részének üzemeltetésében társaságunk is feladatot kap majd. Fontosnak tartjuk a részvételünket már a tervezés fázisában, mely során képviselni tudjuk az okos eszköz- és költséghatékony megoldásokat. Ezen túlmenően a napi működésben is igyekszünk az okos megoldásokkal operálni: hibabejelentő rendszerünkön keresztül például a partner intézmények és a cég egyes egységei jelezhetik a felmerülő problémákat a létesítménygazdálkodás felé, míg a GPS rendszerünkkel a városüzemeltetés egyes fázisairól kaphatunk naprakész információkat. Ez nagyon fontos a kontrolling számára, hiszen így az információk megadott metodika mentén kerülnek feldolgozásra, amely birtokában kellő időben lehet helyes vezetői döntéseket hozni a közszolgáltatások fejlesztéséről.

A sok tevékenység hatékony működtetése hogyan garantálható?

Vezérigazgatói kinevezésemkor azt a feladatot kaptam, hogy szervezzem meg az egységes vállalati elveknek megfelelően az egyes tevékenységek integrációját, egy egységes vállalatirányítási modell megvalósulását. Ennek érdekében számos új intézkedést vezettünk be: egységes beszerzési protokoll, egységes kontrolling, saját szerviz és gépműhely formájában, de nagyon erős szakmaiság érvényesül a HR területén is. Átmenetileg működtetünk stratégiai igazgatóságot, de idővel ez a terület kikerül a szervezeti struktúrából. Jelenleg a vezérigazgató közvetlen irányítása alá tartoznak az ilyen jelentőségű tevékenységek. A stratégiai tervezés és a projektfejlesztés mellett a HR gazdálkodásért felelős egység, a minőség-és környezetirányítás, a PR-kommunikációs és titkársági terület alkotja a vezérigazgatóságot. Mindazonáltal folyamatosan számolunk annak lehetőségével, hogy a jelenleg is szerteágazó portfóliót kezelő társaságunk további feladatokat kap, hisz a rugalmas ügyintézést ezekben az esetben is tudnunk kell biztosítani.

Jelenleg mi a legfontosabb kihívás a VKSZ előtt?

Két projektünk is szerepel a Modern Városok Programban, az Aranyos-völgy fejlesztés és a Szakipark – mindkettőnél elkészült az előterjesztés, a koncepciótervek, és remélhetőleg az első negyedévben meglesznek a támogatási okiratok. Ezt követően a széles partnerségi hálónkkal megkezdjük ezeknek a projekteknek a megvalósítását. További, előttünk álló nagy kihívás a helyi közösségi közlekedés megszervezése, amelyet szintén az egységes vállalatirányítási rendszerbe integrálunk be, a közlekedés igazgatóság keretében. Jelenleg az üzemeltetést leíró szakértői anyag készül, amelynek megállapításait és eredményeit felhasználva dolgozzuk ki az operatív feladatellátást, valamint az ehhez szükséges eszköz és infrastruktúra beszerzésének formáit.

Hosszú távon milyen jövőkép lebeg a szemük előtt?

Társaságunk vezető szerepet kíván betölteni a közszolgáltatások területén a fenntarthatóság érvényesítésében. Víziónk lényege, hogy a közösség javára és érdekében következetesen, hosszú távú stratégia mentén, lehetőség szerint a megtermelt jövedelem visszaforgatásával, olyan szolgáltatás-portfóliót teremtsünk, amely fenntartható, energia hatékony, környezetbarát és optimálisan, széles időhorizonton a közszolgáltatások színvonalának emelését is meg tudja teremteni.

Bertalan Melinda ǀ Fotó: Kovács Bálint

További képek