Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szélesedő látókör

VKSZ Zrt.
2018. március 6. 10:16

A VKSZ Zrt. nem csak a közüzemi szolgáltatásokat látja el Veszprémben. A portfólió bővítésnek köszönhetően 2019-től ők felelnek majd a közösségi közlekedésért, emellett már konkrét tervekkel rendelkeznek két olyan projektről, melyek pár éven belül országos szinten is példaértékűek lesznek: tudásparkot és szakipari akadémiát hoznak létre. A részletekről Barabás Borbála stratégiai csoportvezető mesélt.

Az utóbbi években stratégiai szemléletváltás következett be a zrt. részéről, melynek egyik hozománya, hogy előbb egy konzorciumi partnerrel felépítette a Flóris Lakóparkot, majd három nagyobb fába is belevágta fejszéjét, melyből kettő igazi ritkaságnak számít, ugyanis az országban még senki nem csinált előttük ilyet.

Új városrész: az Aranyos-völgyi Tudáspark

A veszprémi ún. Aranyos-völgyben saját forrásból és a Modern Városok Program kormányzati támogatásának köszönhetően egy kutatás-fejlesztési központot, egy „tudásparkot” hoznak létre. A mai kor kihívásaira reflektáló, nemzetközi szinten is releváns kutatások minőségi környezetét kívánják kiépíteni itt, mely hozzájárulna a magasan képzett munkaerő Veszprémbe történő vonzásához és hosszú távú megtartásához. A Pannon Egyetem, a MOME és a BME már jelezte együttműködési szándékát, a piaci szereplők közül pedig több kkv is jelentkezett partnernek. A kkv-knak K+F infrastruktúrát, a kezdő vállalkozásoknak mentorrendszert és inkubációt szeretnének kínálni. A projekt megvalósítása nemzetközi színtérre lépett: megkezdődött egy kooperáció brit partnerekkel, de a holland nagykövet úr figyelmét is felkeltette a projekt. „Magyarországon sok kezdeményezés indult, de igazán működő modell kevés akad. A projekt komplexitását és szinergiáit tekintve egyedülállóak szeretnénk lenni. A tudáspark a jövőben meghatározhatja Veszprém és a régió identitását, a társadalomnak pedig ez hosszútávon hasznára válna” – mondja Barabás Borbála, aki szerint, ha minden jól megy, a 2020-as évek elejére létrejöhet a többmilliárdos projekt kutatás-fejlesztési tudásbázissal, co-working irodákkal, közösségi terekkel, amely mellé egy külön lakónegyed felépítése is szerepel a hosszú távú tervekben.

Képzés és munka egy helyen: az iparos akadémia

Közelebbi határidővel látszik megvalósulni az a projekt, melyben a Házgyári út 1. szám alatti telephelyen hoznának létre egy iparos akadémiát elsősorban veszprémi és Veszprém környéki, főleg CNC-vel foglalkozó vállalkozásokkal és a Szakképzési Centrummal közösen. Ez nem csupán a duális képzés újabb színtere, jóval túlmutat azon: olyan életpályamodellt kínálnak, amely kiszámítható és vonzó jövőképet tár a fiatalok elé. A Szakképzési Centrum saját telephelyén korszerűsíti és bővíti eszközparkját, míg a Házgyári úti VKSZ Zrt. telephelyen egy képzőközpont épül majd, ahol a kilencedik évfolyam befejezése és a sikeres szintvizsga után a diákok a cégekkel együttműködve tanulhatnak tovább, később pedig vállalhatnak munkát. „A projekt a Dunántúlon már ismert, több város jelezte, hogy kíváncsiak a fejlesztésre, a jövőben pedig szeretnének majd itt munkaerőt képeztetni. Ilyen volumenű és mindenre kiterjedő iparos akadémia Magyarországon még nincs, a Nemzetgazdasági Minisztérium mintaprojektként kezeli: a feladatunk nem merül ki az infrastruktúra-fejlesztésben, fenn is kell tudnunk tartani az akadémiát: kidolgozzuk a know-how-t, felállítjuk az üzemeltetési modellt, s tapasztalatokat gyűjtünk, amelyeket a későbbiekben adaptálhat minden ágazati képző központ.”

Minőségjavulás a közösségi közlekedésben

Szintén jövőre megvalósuló változás a város életében, hogy 2019 januárjától a VKSZ Zrt. magához veszi a helyijáratos buszok közlekedtetését. Itt elsődleges cél, hogy minőségbeli színvonal-emelkedést tudjanak nyújtani a város lakóinak. Új buszok vásárlásával és a struktúra átgondolásával szélesíteni szeretnék azok körét, akik a közlekedés ezen formáját használják.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila

További képek