Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Fenntartani a jövőt

VKSZ Zrt.
2018. március 6. 10:15

A társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság eszméje a VKSZ Zrt. életében nem csupán jól hangzó lózung, hanem évek óta mozgatórugója és iránytűje a cégnek a szolgáltatások, a fejlesztések és a közösséggel folytatott párbeszéd terén is. Mit jelent ez a gyakorlatban? Köller Tamás titkárságvezető és Barabás Borbála stratégiai csoportvezető mondja el.

Hogyan működik együtt a VKSZ Zrt. a polgárokkal? Mit jelent, s hogyan jön létre a cég életében a kommunikáció az emberek felé?

Köller Tamás: Igyekszünk a város lakóit közvetlenül megszólítani, követjük az olvasói szokásokat, visszajelzéseket, jelen vagyunk a városi napilapokban az online felületen, a facebookon, de a honlapunkon is igyekszünk folyamatosan innovatív elemeket alkalmazni (blog, fűnyírási naptár, hibabejelentő felület, tervezzük a hóügyelet mozgásának bemutatását GPS koordináták implementálásával, valamint egy interaktív Veszprémi Kalendáriumot).
A kommunikációval a céges ügymenet során mint produktív elemmel számolunk, amelyben a munkánkat és a – cégfilozófiánknak számító – fenntarthatóságot úgy mutatjuk meg a lakosság számára, hogy abból felismerje a mozgatókat, illetve a bekapcsolódás lehetőségeit. Erre két eszközünk is van: az egyik a példamutatáson alapuló társadalmi felelősségvállalás, a másik a Városom Veszprém mozgalom. Előbbi kapcsán információ- és jó gyakorlat-átadás történik. Utóbbi estében az aktivizáláson van a hangsúly, amely keretében azon szervezeteket, illetve magánszemélyeket szólítjuk meg, akik gondolkodásukban, szándékaikban rokonságot mutatnak a törekvéseinkkel, és alapvetően önkéntes alapon, saját jóindulatuk, tehetségük vagy munkájuk által kívánnak hozzájárulni a város szépítéséhez, fejlesztéséhez.

Társadalmi szerepvállalás:

A VKSZ Zrt. a társadalmi szerepvállalás kapcsán különböző tematikájú előadásaival (pl. szelektív hulladékgyűjtés, kert- és parkgondozás, a biomassza hasznosítása) rendszeresen látogat el óvodai családi napokra, iskolai előadásokra, rendhagyó környezetórákra, illetve a város fontosabb rendezvényeire, de múlt évtől már a saját, Kistó utcában berendezett oktatótermében is fogadja szervezett csoportok, illetve nyári táborozók jelentkezését.

Emellett a cég Fenntarthatóság mindenKOR címmel a Föld Napjához kapcsoltan nagyszabású rendezvényt szervez szakmai partnerei segítségével (a témában érintett regionálisan, országosan és nemzetközileg ismert cégek, természetvédelemmel és kultúrával foglakozó közintézmények, felsőoktatási szereplők, valamint számos civil egyesület részvételével), ahol látványos programokkal, szórakoztató, játékos, ugyanakkor figyelemfelkeltő módon ismerteti meg a régió lakosságát a fenntarthatóság széles spektrumot lefedő elméletével és gyakorlatával, múlt-, jelen- és jövőbeni vetületeivel.

Városom Veszprém:

Veszprém MJV támogatásával a VKSZ Zrt. 2017 tavaszán indította útjára a Városom Veszprém mozgalmat. A program keretében a VKSZ Zrt. közel harminc szervezettel – pl. Járókelő Egyesület, Hatesz Egyesület, Csalán Egyesület, Kör Alapítvány, Veszprémi Civil Ház, Veszprémi Toborzóiroda, Máltai Szeretetszolgálat, Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet – működött együtt az év során, a virágültetéstől kezdve a folyómeder takarításon, a közterület- és temetőszépítésen át egészen a karácsonyi vásár megszervezéséig, számos városszépítő akciót megvalósítva.

Mit jelent a fenntarthatóság a cégstratégia szintjén?

Barabás Borbála: Kétlépcsős a folyamat. Egyfelől a már meglévő tevékenységeinket igyekszünk áttranszformálni a fenntarthatóság jegyében, másfelől a fejlesztéseinknél és terveinknél hosszú távon is életképes modellekben gondolkodunk.
A parkfenntartás kifejezetten törekszik arra, hogy a növénygazdálkodásban is tudja érvényesíteni a fenntarthatósági eszméket. Mondok egy példát: nagy mennyiségű anyagi és humán erőforrás felhasználásunk van az egynyári növények ültetésénél. A jövőben megpróbáljuk úgy parkosítani Veszprémet, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak az évelő növények, amelyek kevesebb vízigénnyel rendelkeznek. De ezzel függ össze az is, hogy tekintettel vagyunk a várható klímaváltozási hatásokra: hőmérséklet-változás, csapadék- eloszlás, páratartalom stb.

Másik területünk a távhőszolgáltatás. A város egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátója a VKSZ Zrt. Ennek ellensúlyozását hivatott szolgálni az elmúlt évek két fejlesztése: két új kazán vásárlása, mellyel nőtt a hatásfok, és a füst-gáz hasznosító rendszer beépítése, illetve a leendő fejlesztéseknél a megújuló energiaforrások, alternatív energiahordozók bevonása, aminek eredményeként hamarosan két 500 kW-os napelempark épül.

Tokos Bianka ǀ Fotó: Domján Attila, Kovács Bálint

További képek