Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A sport különleges pillanatokat ad

VEHIR10
2018. március 6. 10:10

Zatkalik Dávid és Zatkalik Dániel testvérek, a Vehirsport koncepciójának megalkotói. Céljuk nemcsak a sportportál olvasottságának elérése, hanem az állandó megújulás és hitelesség. Vallják, hogy a sportújságírás folyamatos tanulás, s szakmaiságuk az évek során a portállal együtt fejlődött.

Mióta dolgoztok a Vehirsportnál? Hogy alakult a rovat kezdeti élete?

Zatkalik Dávid: A kezdetektől fogva dolgozom a vehir.hu sportrovatnál. 2008. április 11-én a Veszprém–Schaffhausen KEK-elődöntőn „debütáltam” a Március 15. utcai csarnokban. A csapat döntőbe jutott, így pár hónapos tapasztalattal rögtön egy nemzetközi kupadöntőről tudósíthattam, ami tíz év távlatából visszatekintve is fantasztikus élmény volt.

Zatkalik Dániel: Édesapánk, Zatkalik András alapító tagja volt a vehir.hu szerkesztőségének, s a kezdetekkor felmerült, hogy volna-e kedvünk magunkra vállalni a portál sportrovatát. Tetszett a lehetőség, s ugyan kisebb megszakításokkal, de azóta itt gyakornokoskodtam. Itt tanulhattam bele a szakmába, így egyetemi tanulmányaim befejeztével nem volt kérdés, hogy a Vehir csapatában szeretném folytatni.

Zatkalik Dávid: Az induláskor még szerény volt a portál ismertsége, meg kellett küzdenünk azért, hogy az olvasók is megkedveljék, és a sportolók is partnerként tekintsenek ránk. A sportrovat a kezdetektől fogva „húzóágazat” volt, ami elsősorban természetesen a világhírű kézilabdacsapatunk érdeme. Az évek során aztán egyre ívelt felfelé a cikkek látogatottsága a teljes portálon. Ezért jutottunk el oda 2014-ben, hogy külön aloldalt készítünk, így lett Vehirsport a Vehiren belül. Azóta több témát tudunk felkarolni, informatívabbá tudtunk válni: eseménynaptárral, tabellákkal bővítettük az oldalt.

Mennyire volt számotokra magától értetődő az újságíró szakma választása?

Zatkalik Dávid: Édesapánktól az írás iránti fogékonyság, nagyapánktól, Zatkalik Lászlótól – aki a megyei vívószövetség főtitkára volt – pedig a sport szeretete ragadt ránk. Még óvodás vagy kisiskolás lehettem, amikor a nyári szünetekben sajtótájékoztatóról sajtótájékoztatóra jártam édesapámmal. Akkor és felcseperedve is inkább a szakma nehézségeit láttam, aztán megtalált ez a lehetőség, én pedig megszerettem ezt a hivatást.

Zatkalik Dániel: Gyerekként kijelentettem, hogy bármi leszek, csak újságíró nem, s lám mégis itt kötöttem ki. Ahogy mindennek, az újságírásnak is vannak árnyoldalai, de a sport rendre ad olyan pillanatokat, amiért érdemes ezt a szakmát űzni.

Mi a legfőbb feladat, cél, s a legnagyobb kihívás a sportújságírásban?

Zatkalik Dávid: Egyszerre kell gyorsnak, hitelesnek és objektívnek lennünk. Egy kiemelt fontosságú meccs esetében azt várják tőlünk, hogy percekkel a lefújás után olvasható legyen a tudósításuk, aminek a kezdetektől fogva meg tudtunk felelni. A jó fotó legalább annyira fontos, mint a tartalom. Melczer Zsolt, Tál Dominik és Domján Attila személyében mindig kiváló fotósokkal dolgoztunk együtt. Büszkék vagyunk a blogokra is, Fazekas Nándor és Madarász János is vezetett, vezet blogot nálunk.

Zatkalik Dániel: A sportújságírás folyamatos tanulási folyamat. Nap mint nap új embereket ismerünk meg, akiknek el kell nyernünk a bizalmát. Ehhez a hitelességen át vezet az út, ezért igyekszem kevés hibával dolgozni. Az írás mellett videózok és fotózok is, ezeken a területeken is próbálom kihozni magamból a maximumot. Mindig azt tűztük ki magunk elé, hogy lehetnénk sikeresebbek, olvasottabbak, ezért igyekszünk mindig megújulni. Egy újságíró sosem érthet úgy a sporthoz, mint egy játékos, akinek az a zsigereiben van, ezt kellő felkészültséggel próbáljuk ellensúlyozni.

Veszprém „húzósportja” a kézilabda. Ti hogyan viszonyultok ehhez a sporthoz?

Zatkalik Dávid: Egy veszprémi sportportál esetében az elsődleges prioritást természetesen a férfi kézilabdacsapat élvezi, amely nemcsak a város, hanem az egyetemes magyar sport zászlóshajója is egyben. Az együttesnek Veszprémen kívül is rengeteg szurkolója van. Mindez tükröződik a közösségi oldalunkon is, ahol látható, hogy szinte az ország összes pontján, sőt, még a környező országokban is van követőnk. A csapat népszerűségét az olvasottsági adatok is egyértelműen jelzik, éppen ezért a kezdetektől fogva kiemelten foglalkozunk vele beharangozók, tudósítások, interjúk formájában.

Olvasóink kifejezetten kedvelik még a futsalcsapatról szóló írásinkat is, akik mellett rendszeresen beszámolunk a kosarasok, focisták, valamint a másodosztályú férfi, illetve a harmadosztályú női kézisek szerepléséről. Kiemelten foglalkozunk az egyéni sportok jeles képviselőivel, olimpikonjainkkal. Továbbá „erőforrásainkhoz” mérten igyekszünk helyt adni a diák- és tömegsportnak: megszólaltatni fiatal tehetségeket, érdekes személyiségeket, akiknek kevesebb rivaldafény jut, holott a teljesítményükkel jócskán rászolgálnak.

Mi az eddigi legjobb, munkátokkal kapcsolatos visszajelzés, élmény?

Zatkalik Dávid: Fazekas Nándor pályafutásáról, életútjáról könyvet írtam, amit a Bakony-Balaton Média Kft. adott ki. Pozitív visszajelzéseket kaptam a kötetről, egy kisdiák például olvasónaplót írt belőle.

Zatkalik Dániel: Több cikkem után kaptam elismerő vállveregetést, de ami ennél is nagyobb elismerés, az a sportolók felém tanúsított bizalma és nyíltsága. Fontos visszajelzés, hogy sokszor hivatkoznak ránk országos portálok. Egy-egy cikkünket több tízezren olvassák, a BL négyes döntő hétvégéjén is több százezres olvasottságunk volt. Már háromszor eljutottunk Kölnbe, a klubkézilabda csúcseseményére, ennek a légköre minden évben elképesztő élményt jelent.

Tokos Bianka ǀ Fotó: Domján Attila

További képek