Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Dinamizmus és sokszínűség

VEHIR10
2018. március 6. 10:06

Egy jó újsághoz megfelelő gazdasági, szakmai alapokra, közös gondolkodásra, bizonyos fokú szabadságra, nyitottságra és folyamatos megújulásra van szükség – véli Pethő Imre, a Vehir főszerkesztője, aki szerint részben ebben áll a lap sikere is. A lapot mozgató változásokról és eredményekről beszélgettünk.

Egy új koncepciót hoztál magaddal, amikor 2010 októberében átvetted a szerkesztőséget.

A hírek mellett magazinosabb tartalmakra: portrékra, kulturális írásokra, egy-egy témát több oldalról bemutató cikksorozatokra helyeztük a hangsúlyt. Egy újságon belül többet valósítottunk meg, hiszen mindegyik más-más stílust, terjedelmet kívánt meg. Ettől színesebb, Egy jó újsághoz megfelelő gazdasági, szakmai alapokra, közös gondolkodásra, bizonyos fokú szabadságra, nyitottságra és folyamatos megújulásra van szükség – véli Pethő Imre, a Vehir főszerkesztője, aki szerint részben ebben áll a lap sikere is. A lapot mozgató változásokról és eredményekről beszélgettünk.

érdekesebb, vonzóbb lett a lapunk. Mára a Vehir már sokkal több egy újságnál, a sportot, a gazdasági témákat bemutató Ecoportot és a város kulturális arculatát felvázoló Veszprém Portrét (www.vportre.hu) magába foglaló lapcsalád lett. Ehhez a színes, széles spektrumú tartalomhoz társul a projektkommunikáció és a 21. század elvárásainak megfelelő marketing munka.

Szellemiségét, célközönségét tekintve hol helyezkedik el a lap?

Elkötelezett újság vagyunk, a jobboldali értékrend mellett felsorakozó médiának tartjuk magunkat. Ez nem baj, sőt, ez értékteremtő tényező. Az lenne baj, ha arctalanok, ötlettelenek lennénk. De a tartalom, amit kínálunk, az túlmutat a közéleti értékeken. A kulturális, társasági, életmóddal foglalkozó írásaink miatt sokan olvasnak minket. Sokakat főleg az izgalmas írások, a jól megválasztott témák, a cikkeinkben szereplő személyek vonzzák inkább. Ők alkotják a havi 150 000 látogató többségét.

A lap változása tehát az olvasókhoz is igazodik?

A tartalmat alapvetően a főszerkesztő karizmája és a tulajdonosi elvárás határozza meg. Nekünk egyszerre nézettségre és minőségre kell törekednünk. Még akkor is, ha világunk kezd leegyszerűsödni. Egyszerűsödik a nyelvezet, a témaválasztás nagyon sok médiumban. Ezzel szemben mi arra törekszünk, hogy szépen megfogalmazott írásaink legyenek és olyan témákat is felvállaljunk, amelyek nem egyértelműen népszerűek. Azt valljuk, bármiről lehet izgalmasan, új dolgokat bemutatva, mindenki számára érthetően írni.

Mennyire erős a szerkesztői szigor?

A net világában nem lehet merev módszerekkel irányítani. A főszerkesztő feladata, hogy egyben lássa a tulajdonos elvárásait, az újság marketing érdekeit és a saját elképzeléseit. Ebből egy sajátos arculatú újságot kell gyúrnia. Találni kell egy alapgondolatot, ami mellé az újságírók felcsatlakozhatnak, amihez hozzátehetik saját véleményüket, személyiségüket. Közös gondolkodásra és némi szabadságra van szükség. Attól lesz dinamikus, izgalmas egy lap, ha a kiszámíthatóság mellett mindig tud újat mutatni. A Vehir esetében például ott vannak a videók, a podcast, vagyis az internetes rádióadások. Mivel kis szerkesztőség vagyunk, fontos, hogy mindenki el tudja fogadni a másikat. Baráti a hangulat, és ez a belső kémia is mozgatja az újságot.

Összességében minek köszönhető a lap sikere?

A Vehir jelen pillanatban az internet terén Veszprémben piacvezető. Ez a nagyszerű eredmény köszönhető mindenkinek, aki az elmúlt évtizedben dolgozott a Vehirben. Hatalmas érdemei vannak az első három év főszerkesztőinek: Füssy Angéla a semmiből hozta létre az újságot, Zatkalik András életben tartotta, Gombás Gabriella szélesebb spektrumú újságírást próbálta meghonosítani. Tóth Gábor Szilárd ügyvezetői szerepvállalásának köszönhetően nyugodt szakmai munka folyik az újságnál. Stabil a gazdasági háttér, az újításokat felvállaló tulajdonosi magatartás nyitott kaput az utóbbi idők szakmai elképzeléseinek. Nem feledkezhetünk el Kráml Dávidról sem: neki köszönhető a Vehir mai arculata, ami hatással volt a tartalomra is. De a sikerhez hozzájárult az internet világhódítása is. Mára már elképzelhetetlen nélküle az élet. A fiatalabb generációk nem is ismerik a nyomtatott lapokat, az okostelefonon keresztül látják a világot. Ez a változás, valamint a közösségi média, a Facebook megjelenése is hozzájárult a Vehir sikeréhez.

Te magad mit tartasz a legnagyobb eredménynek?

Egy újság igazi értéke a szerkesztőség. Az ő energiájuk adja a lendületet a fejlődéshez, a mindennapi megújuláshoz. A mostani a legerősebb csapat, akikkel valaha is dolgoztam. Rendkívüli módon inspiráljuk egymást, megbízunk a másikban, tudunk közösen gondolkodni. Közel azonos újságírói tudással rendelkező, de más és más irányultságú a szerkesztőség. Óriási életerő, dinamika, lendület, kíváncsiság jellemezz minket!

Pethő Imre

Tanulmányok
ELTE TFK történelem-földrajz szak
ELTE BTK történelem szak
Nyugat-magyarországi Egyetem mentor tanár

Munkahelyek
2001-2003 Pannon Várszínház PR menedzser
2003-2005 Veszprémi Petőfi Színház kommunikációs vezető
2005-2007 Veszprémi Petőfi Színház sajtóreferens

2000-2002 Maraton Lapcsoport, Veszprémi 7 Nap, Várpalotai Újság újságíró
2001-2002 Észak-dunántúli Súgó főszerkesztő
2002-2008 www.index.veszprem.hu főszerkesztő
2007 Pannon Presztízs főszerkesztő
2008 Veszprém Presszó főszerkesztő
2008-2009 www.vpress.hu projectvezető
2009-2010 www.civilhangar.hu projectvezető
2010- Vehir, www.vehir.hu főszerkesztője
2011- Veszprém Portré, www.vportre.hu főszerkesztő
​2015- Ecoport, www.ecoportmagazin.hu főszerkesztő

Merre mutat a jövő? Mik a kitörési lehetőségek?

Nyitottnak kell lennünk. Minden újat ki kell próbálnunk, aztán az olvasóink eldöntik, szeretik-e az új ötleteinket vagy sem. A spontán gondolkodás mellett tudatosak vagyunk. Közép és hosszú távú terveket készítünk, melyeket az élet mindig módosít. Állandóan figyeljük az olvasóink visszajelzését, a netvilág változásait.

A Vehir esetében a piacvezető helyzetünket akarjuk megőrizni, erősíteni. Nagyobb teret kívánunk szentelni a mozgóképes anyagoknak és a podcast műsoroknak. Az Ecoport kapcsán egy többlépcsős fejlesztést dolgoztunk ki. Majd eldől mennyit és hogyan tudunk ezekből megvalósítani. A kultúra, életmód terén pedig új oldalakat kívánunk elindítani ebben az esztendőben.

Ezeket szerették legjobban az olvasók – TOP 5 legnézettebb cikkünk
1. Tíz tuti kirándulóhely a Bakony és Balaton térségben: 106747 látogató
2. Cseppfertőzéssel terjed a kiütéseket okozó vírus: 65308 látogató
3. Megnyílt a veszprémi dinópark: 64080 látogató
4. A csend ártalmasabb, mint a drog: 60973 látogató
5. Hogyan NE segítsünk… / – keressük meg a hír terjesztőjét! –: 44013 látogató

Idővonalzó

 • 2008. április – Indulás: Bakony-Balaton Média Kft. ügyvezető: Salga Balázs; vehir.hu főszerkesztő: Füssy Angéla
 • 2008. június 19. – 1000. cikk
 • 2008. december – Könyvmegjelenés: Darcsi István-Donát Tamás: Mocsai titkai
 • 2009. január 1. – Főszerkesztő: Zatkalik András
 • 2009. szeptember 1. –Főszerkesztő: Gombás Gabriella
 • 2009. október 30. – 5000. cikk
 • 2010. október 1. – Főszerkesztő: Pethő Imre
 • 2011. február 6. – 10000. cikk
 • 2012. február 1. – Ügyvezető: Tóth Gábor
 • 2013. január 10. – 20000. cikk
 • 2013. április 7. – Videós rovat indul
 • 2014. február 22.– vehirsport.hu aloldal
 • 2014. november – Könyvmegjelenés: Zatkalik Dávid: Első számú második
 • 2015. június 15. – 30000 anyag
 • 2015. június 19. – Új kiadvány: Ecoport magazin www.ecoportmagazin.hu
 • 2016. július 19. – Podcast rovat indul
 • 2018. február 26. – 40000 anyag
 • 2018. április – 10 évesek lettünk

Szerkesztőség:

Főszerkesztő: Pethő Imre
Felelős szerkesztő: Schöngrundtner Tamás

Újságírók: Gesztesi Ákos, Bertalan Melinda, Tokos Bianka, Riskó Annamária, Zatkalik Dániel, Zatkalik Dávid

Fotósok: Domján Attila, Kovács Bálint, Szalai Csaba, Tál Dominik

Bertalan Melinda | Kovács Bálint

További képek