Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Majdnem minden dj grafikus és minden grafikus dj”

Útlevél
2018. március 6. 10:01

Zenész, zeneszerző, lemezlovas, grafikus – és ha ez nem lenne elég, még hajógépész is. Mesterházy Ákossal beszélgettünk Veszprémhez való kötődéséről, illetve arról, hogyan fér meg életében egymás mellett a zenei és a grafikai szakma.

Mit jelent számodra Veszprém? Mit adott neked a város a magánélet és a munka területén?

Balatonalmádiban nőttem fel, és bár folyamatosan úton vagyok, most is Almádit tartom az otthonomnak. Persze a megyeszékhely közelsége – vagy talán, mint kiindulópont miatt –, sokak számára mindig is veszprémi voltam. Ebben a városban voltak az első szerelmek, itt volt az első munkahelyem is. Itt váltam "olyan számítógépesből" webdizájnerré, grafikussá és persze a lemezlovasságom is itt indult be igazán. Az első bulijaim akkor még a Fintorban voltak, aztán nagyon sok az Expresszóban. Utóbbival most is nagyon szoros a kapcsolatunk. Sok grafikai munkám jelenik meg a városban, amiről senki nem tudja, hogy személyemhez kötődik.

Hozzáértő szemmel milyennek látod a város művészeti életét?

Szerintem országos szinten is kiemelkedő a művészeti élet Veszprémben, de valahogy ennek a híre a két nagy nyári fesztiválon (Utcazene, Veszprémfest) kívül nem lépi át a megye határát. Évközben leginkább a Hangvilla és a Művészetek Háza programját követem én is, és általában csak spontán botlok olyan dolgokba, amik meglepetést okoznak. Ilyen volt legutóbb Sós Gergő Monoton / Monokrom kiállítása a Dubniczay-palotában. A színházi élettel kapcsolatban sajnos nagyon kritikus vagyok, sok jót nem tudnék mondani a számomra teljesen értékelhetetlen operett és musical világáról.

Milyennek szeretnéd látni Veszprémet a jövőben?

Úgy érzem, a város, amire büszke lennék a jövőben, ugyanaz, amiben felnőttem. Egy olyan hely, ahol az emberek összefognak, hogy egy-egy közös álmot valóra váltsanak. Legyen az művészet, sport, vagy szórakozás, minden területen a közös cél elérése írja felül a politikai nézetkülönbségeket, sértődéseket, vagy gazdasági érdekeket. Régen nagyon sok (össz)művészeti kezdeményezést hoztunk létre elsőre talán idegen sejtekkel, városban cirkáló kollektívákkal. Nagyon furcsa volt mindenki számára akkoriban, hogy nem akarunk az ilyen rendezvényekkel pénzt keresni. Egyszerűen csak jó volt csinálni.

Zenészként és grafikusként is dolgozol. Hogy fér meg a két szakma egymás mellett?

… hisz majdnem minden dj grafikus és minden grafikus dj, nem? :) Persze ez nem igaz, de a környezetemben azért nagyon sokan ugyanígy „keverik”. Szerintem a dj sosem lesz egy "szakma". Sajnos pont azokkal a lemezlovasokkal van a gond, akik ennyire túldimenzionálják a tevékenységüket. Nem valami nehéz mutatvány összekeverni a számokat, és ettől még nem is lesz senki zenész. Az persze egészen más, hogy elektronikus zenészként adott esetben saját dalokat is írok, több formációban koncertezek, filmzenéket szerzek, de alapvetően én akkor is csak egy dj-nek tartom magam. Ami inkább csak a hobbim. Nem tudnék tükörbe nézni, ha ebből kéne megélnem, mert az rettenetesen sok kompromisszumot követelne, így hát főállásban inkább grafikus vagyok.

Mi inspirál téged a munkáid során? Miért ez(eke)t a „szakmá(ka)t” választottad?

A folyamatos változás, előrelépési lehetőség is fontos, de igazság szerint a szabadság és a határok feszegetése, átlépése a legfontosabb. Ez az igazi underground. Szerintem ez mindkét "pályám" alapvetése. Internetről letöltött végeláthatatlan zene mappával pont olyan egyszerű és egyben unalmas lehet dj-zni, mint a stock oldalakról letöltött grafikákat továbbadni a megrendelőnek. Én a mai napig lemezeket gyűjtök és 30-40 kilós csomagokkal érkezem egy-egy buliba. Ez inkább hivatás. Ha valakiben nincs meg ez az alázat, akkor inkább el se kezdje.

Mesterházy Ákos

Tanulmányok: Volt sok minden. Papírom van róla, hogy hajógépész vagyok, de arról is, hogy cyber-hippi.
Munkahely: Akvárium Klub, és persze széles e világ
Család: Ilyen életvitel mellett még egy macskám sincs :(
Kedvenc étel/ital: Mexikói kaja, cseh sörrel
Kedvenc könyv: PANTONE: Formula Guide
Kedvenc film: Ex Drummer
Kedvenc helyed Veszprémben: Télen a Szerelem-sziget, napsütésben a lengyelpiac.
Mit tartasz veszprémikumnak? A Veszprémi Utcazene Fesztivált.

Milyen Mesterházy Ákos?

Hegedüs Adrián grafikusművész gondolatai:

„Ha meg kellene fogalmaznom, mi az első dolog, ami Ákos kapcsán eszembe jut, kétségtelenül az, hogy nagyon jó a zenei ízlése. Először egy fellépés alkalmával ismertem meg őt, amikor éppen az egyik kedvenc zeneszámomat pörgette bakelitlemezről. Teljesen leesett az állam, annyira jó volt. Bár nem szokásom, akkor mégis odamentem hozzá, mint dj-hez és gratuláltam neki. Később aztán volt szerencsém személyesen is megismerkedni Ákossal. Egy igazi energiabomba ő, elképesztően aktív, rengeteg mindenben részt vesz, nagyon sok mindent organizál és szervez, és egyáltalán nem nézi azt, hogy az éppen mekkora rendezvény, kicsi-e vagy nagy. Mindenhova nagyon-nagyon odateszi magát, szívvel-lélekkel végzi a dolgát. Nem tudom, hogy csinálja mindezt, hiszen közben azt is látom, hogy rengeteget utazik. Nagyon inspiráló személyiség. Időnként előfordul, hogy keresem és eltűnik, de egy picit sem tudok rá haragudni ilyenkor, mert amire a szavát adja, azt maximálisan teljesíti. Nagyon jó ember, megbízható, lehet rá számítani.

Hogy barátok vagyunk-e Ákossal? Ez nehéz kérdés, mert én abszolút barátként tekintek rá – noha azt is érzem, hogy néha már rajongásig tisztelem őt –, de nem tudom, ő is annak tart-e engem. A zene révén találkoztunk, több közös rendezvényünk is volt, de nagyon sokszor részt vettem az ő rendezvényén egyszerű látogatóként is. Mindketten aktív emberek vagyunk, így a klasszikus értelemben nem tudunk annyi időt együtt tölteni, hogy rendszeresen összejárjunk, de amikor találkozunk, mindig beszélgetünk egy kicsit, megosztjuk egymással, hogy mi történt velünk az elmúlt időszakban. Ha ez barátságnak tekinthető, bizonyosan mindketten akként tekintünk egymásra.”

Riskó Annamária | Fotó: Mesterházy Ákos, mademymate.com

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.