Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A folyamatos fejlődés a siker záloga

Pénz-mozgás
2018. március 6. 9:50

Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.

A klub alapításakor azt nyilatkozta, egy szerethető futsalcsapat alapjait szeretnék lerakni. Ez talán a legmerészebb előzetes elképzeléseket is túlszárnyalóan sikerült. Mit gondol, mivel érdemelték ki a közönség szimpátiáját?

Szép lassan építkezve indultunk neki ennek az egész folyamatnak, úgy, hogy az elején igazán magunk sem tudtuk, meddig lehet eljutni a hazai futsal berkeiben. Roppant módon inspirált, amikor felkértek ennek a munkának az irányítására, hiszen nulláról kellett felépíteni a teljes klubmodellt. Kollégáimmal mindvégig azon dolgoztunk, hogy a gárda a kijelölt úton haladhasson. Ez a szisztematikus építkezés vezetett odáig, hogy mára országos szinten is elismert egyesület az 1. FC Veszprém, de a legerősebb visszacsatolásnak szurkolóink hűségét és szimpátiáját nevezném, akik rendre több mint ezren látogatnak ki hazai meccseinkre.

A gárda a kiváló eredményekkel sem maradt adós, gondolhatunk itt a Magyar Kupa ezüstéremre vagy az élvonalbeli negyedik helyezésekre. Mik voltak a legfőbb lépcsői annak a sportszakmai fejlődésnek, melynek köszönhetően ma már egyetlen hazai rivális sem mehet biztosra a Veszprém ellen?

Első körben megpróbáltuk saját erőből kidolgozni a szakmai alapokat, de hamar rájöttünk, hogy egy másik kávéházban vagyunk, és a kispályás labdarúgó múlt semmit nem jelent a futsalban. Szerencsés találkozás volt, amikor Madarász Jánossal (a csapat vezetőedzője – a szerk.) összehozott minket a sors. Ő edzői pályája elején járt, nekünk pedig egy agilis, szakmailag felkészült szakemberre volt szükségünk. Az érdekek találkoztak, és kezdetét vette az a munka, ami a mai napig alapul szolgál az eredményességünkhöz. A sikeréhes edzőnk szépen lassan megtanította ennek a rendkívül látványos, fordulatos, élménygazdag és összetett sportágnak az alapjait, s ekkor már az eredmények sem maradtak el.

Mennyire helytálló profi csapatként emlegetni a Veszprémet manapság? Milyen arányban vannak azok a játékosok, akik már teljes körűen fenn tudják magukat tartani a futsalozásból?

Ez is egy lépcsőfoka az építkezésünknek, amelyben folyamatosan alkalmazkodunk kell a hazai futsal társadalomban zajló trendekhez. Én mindig úgy fogalmaztam, hogy profi csapat vagyunk félprofi lehetőségekkel, és sajnos olykor nem profi gondolkodással. A keretünkben egyre többen vannak, akik csak a sporttal, illetve a futsallal foglalkoznak. Elenyésző azok száma, akik nagypályás játék mellett játszanak nálunk – korábban épp a fordítottja volt a jellemző. A civil életben is igyekszünk segíteni játékosainkat, mindenkit arra ösztönzünk, hogy képezzék magukat, hogy karrierjük után akár az edzői stábot erősítve maradhassanak kötelékeinkben.

Milyen forrásokból épül fel a klub költségvetése?

Az indulástól kezdve szoros pénzügyi tervre épülő gazdálkodást folytattunk, így büszkén mondhatom, hogy nálunk soha nincsenek tartozások, csúszások, ami nem feltétlenül jellemző a hazai viszonyokra. Amit ígérünk, azt időben tudjuk teljesíteni, ez a stabilitás egyébként az egyik legfőbb vonzerőnk egy-egy új játékos leigazolásánál.

A városvezetéstől az első évi működésünkhöz egy fillér támogatást sem kértünk, előbb a pályán szerettük volna bizonyítani, hogy érdemesek vagyunk arra. Idén ott tartunk, hogy meghosszabbítottuk a várossal kötött kiemelt sportági támogatói szerződésünket. A költségvetés másik jelentős részét szponzoraink biztosítják. Több kisebb partner is támogat minket: a Veszprémber Zrt., az Aditus Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., a Bakony-Balaton Média Kft. pedig a kezdetektől mellettünk áll, s jelenleg a Szerencsejáték Zrt.-t is támogatóink között tudhatjuk. Ezek a cégek nagyban hozzájárulnak stabil működésünkhöz. Mindemellett igyekszünk élni a tao-s támogatási rendszer lehetőségeivel is, ezek a források nagyban elősegítik a fejlődésünket.

A gárda gazdasági ereje hová helyezhető hazai és nemzetközi viszonylatok tekintetében?

Egy külföldi Bajnokok Ligája csapat nagyjából 100 ezer eurós költségvetésből dolgozhat. Az egyik legerősebb pénzügyi háttérrel rendelkező magyar gárda, a Győr ennek az összegnek a harmadából működhet, míg mi a Rába-partiakénál is jóval szerényebb költségvetéssel próbáljuk felvenni a versenyt a pályán. A Magyar Labdarúgó Szövetség igyekszik támogatni a sportágat, de érezhető, hogy a nagypályás labdarúgásra helyezik a fő hangsúlyt. A futsal szakágban éppen ezért még bőven van fejlődési potenciál, csak a források hiányoznak.

Az élsport mellett milyen területeken találkozhatunk az egyesület munkájával?

Két fontos pillért említenék meg, az egyik az utánpótlás-nevelés, a másik pedig a tömegsport. Egyesületünk utánpótlás filozófiája a sport és a tanulás hatékony összehangolásán alapszik. Fontosnak tartjuk, hogy bizonyos erényekre is neveljük a hozzánk érkező gyerkőcöket. A futsal a nagypályás játékhoz is remek alapokat adhat, így az átjárhatóságot is biztosítani szeretnénk egy adott korig a labdarúgás különböző szakágai között.

Legalább ilyen fontos pillér a városi tömegsport támogatása is. A városi kispályás labdarúgó hagyományok és a futsal sportág kapcsolódási pontjaiból született meg az a közel 160 millió forintos sport infrastrukturális beruházás, amit nemrégiben tudtunk véghezvinni. Első ütemben egy 60×40 méteres műfüves pályát, a második ütemben pedig a pályához tartozó öltözőkomplexumot alakítottunk ki. A beruházás reményeink szerint nem csak a futsalklub, hanem az egész város sportéletét szolgálni fogja hosszú évekig. A mieink mellett jelenleg közel 60 csapat játszik hétről hétre a központunkban, illetve a városi nagypályás utánpótlás-nevelő egyesület is napi rendszerességgel használja azt. Így tudjuk teljesíteni társadalmi szerepvállalásunkat a köz érdekében.

Kérem, beszéljen egy kicsit a gárda jövőképéről is!

Rengeteg munka vár még ránk, rengeteg fejlődési lehetőség van, amit szeretnénk a legoptimálisabban kihasználni. Természetesen a lehető legmagasabb szinten a legjobb eredményekre törekszünk, de fiatal egyesület vagyunk, ezért továbbra sincs túlzott eredménykényszer rajtunk. Célunk a folyamatos fejlődés, építkezés; amíg ezen az úton haladunk, a sikerek is velünk lesznek.

Jelenleg egy merész tervet szövögetünk. Egy olyan sport rehabilitációs és prevenciós intézet alapításán fáradozunk, amely nem csak egyesületünk, de a környék összes sportolójának lehetőséget biztosítana a mai sportvilágban elengedhetetlen szolgáltatások igénybevételére, ezzel segítve őket a további eredményességben.

Futsal-kisokos

A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő futsal a labdarúgás szakága, melyet többnyire teremben, egy 40x20 méteres pályán játszanak. Leginkább a kispályás labdarúgáshoz lehetne hasonlítani a játékot. Fontos különbség, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a kispályás focit csak tömegsportként kezeli, míg a futsalra versenysportként tekint, s felmenő rendszerű tornákat (pl világbajnokságot) is szervez. A labda mérete és szerkezete is eltér, a csapatok pedig 4+1 felállásban küzdenek meg egymással. A tiszta játékidő 2×20 perc, amibe nem számolják bele a játékmegszakításokat.

Zatkalik Dániel ǀ Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.
Pénz-mozgás
Otthon vannak a vízen
A Pannon Egyetem balatoni evezős flottája lassan két évtizede kínál sportolási lehetőséget a magyar tengeren. A mára több mint nyolcvan klubtagot számláló VESC balatonalmádi vízisport műhelyét mutatjuk be.