Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Gazdátlan lett a világ

Korognai Károly (1961-2017)
2018. március 5. 15:44

Korognai Károly színész, rendező a mai magyar vidéki színjátszás egyik legjelesebb képviselője volt. Olyan alkotóművész, aki komolyan vette a szórakoztatást, aki megalkuvás nélkül a színházért, a közönségért és társulatáért dolgozott – hihetetlen teherbírással. Az élet által rápakolt súlyokat mégsem bírta, és 2017 nyarán feladta a csatát. Kevesebb lett vele a színház – és talán a világ is.

Korognai Károly 1961. február 18-án született Mosonmagyaróváron. A teátrumi közeghez való későbbi alázatos hozzáállása, színészi alakításai, a végletekig hitelességre törekvő legendás rendezései azt sejtetik, talán az ég is erre a pályára teremtette.

1979-1982 között a Nemzeti Színház Stúdiójának tagjaként próbálgathatja a szárnyait, majd 1983-87 között már a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán, Marton László osztályában tanulhatja el a mesterség fortélyait. A diploma után azonnal leszerződik: négy éven keresztül a Vígszínházban játszik kisebb-nagyobb szerepekben, míg 1991-től 1999-ig szabadfoglalkozású művészként keresi a kenyerét.

Még ugyanebben az évben kezdetét veszi pályája legmeghatározóbb időszaka, mely sorsa későbbi alakulását is jelentősen befolyásolja: 1999-ben megkapja a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztját, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatását. Bár a társulat vonakodva, szkeptikusan fogadja az új vezetőt, a kezdeti idegenkedésnek hamar nyoma vész, s az egységbe kovácsolt csapat legendás előadások sorát hozza létre. Portugál, a Tizedes és a többiek, Janika – csak néhány a sokszor évekig műsoron tartott sikerdarabokból, melyekben kivételes rendezői és színészi tehetségét is megcsillogtatta.

Szegeden töltött négy éve számára és egykori társulata számára is a legszebb éveket jelentik. Igazgatóként és rendezőként is különös érzékenységgel képviseli színészei érdekeit, munkával látja el őket, anyagi biztonságot teremt számukra, egyben barátságával és szeretetével a magánéletben, emberileg is támogatja társulatának tagjait. A színházban dolgozókat – a műszaktól kezdve az irodai munkatársakon át a takarítókig – egy nagy családba igyekszik kovácsolni. Ekkor kapja a Gazda becenevet is, részben a nagy, közös étkezések nyomán, amelyeket olyan természetességgel ad.

A politikai szélviharok azonban őt is elsodorják magukkal: 2003-ban, mandátuma letelte előtt menesztik a színháztól, s a kényszerű távozást soha nem tudja igazán kiheverni.

Veszprémbe jön, ahova több szegedi színész is követi. 2004-2007 között a Veszprémi Petőfi Színház színész-főrendezője, itt készül egyik legemlékezetesebb rendezése, a La Mancha lovagja is.

Ezt követően 2007-től 2011-ig a Kassai Thália Színház színész-főrendezője, 2008-tól 2012-ig a Miskolci Nemzeti Színház rendezője. Miskolcon újra nagy hírű előadásokban játszik, köztük Spiró György Prah című darabjában.

Állapota ezekben az években egyre romlik, szakmai és magánéleti nehézségei miatt alkoholproblémái folyamatosan súlyosbodnak, meglehetősen rossz körülmények között él.

A megpróbáltatások után aztán összeszedi magát, Zsombóra költözik, ahol a Zsombói Szabadtéri Színpad programjain dolgozik. Nagy sikerrel rendezi meg a Rózsa Sándorról szóló musicalt 2016-ban. Úgy tűnik, sikerül kimásznia a gödörből. Nagy elánnal veti bele magát a munkába és ősbemutatóra készül: éppen a Lúdas Matyi musicalt írja, megrendezni azonban már nem tudja, ahogy a nyári programsorozat másik előadásában, a Csókos asszonyban sem tud részt venni. 2017. június 4-én érkezik a hír: Korognai Károly tragikus hirtelenséggel elhunyt. Valójában maga döntött: kiszáll az életnek nevezett körforgásból.

Mi vezette erre a döntésre? A színházi roppanás? A magánéleti nehézségek? Egy újabb törés? Talán személyiségében kódolva volt a sorsa, és a javulás csak látszat volt? Pontos választ valószínűleg sosem kapunk.

Ami marad: egy gazdag örökség – több mint 50 alakítás, majdnem félszáz rendezés, saját darabok és novellák. És az emléke. Egy időnként nehéz természetű, rendkívül erős és határozott, olykor végletekig makacs, sokszor nyers és durván őszinte ember emléke, aki nem vágyott arra, hogy szeressék, mégis lételeme volt a társulati létezés.

Bertalan Melinda | Fotó: Vportré

További képek