Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A munkahelyi örömteliség fejleszthető

Leltár
2018. március 5. 15:43

Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.

A nemrég Balatonalmádiba költözött Fodor Szilárd 2008-ban még 500 millió forint feletti éves marketingbüdzsét kezelt egy multinacionális cégnél, mikor elkezdett egy olyan üzleti modellen dolgozni, melynek lényege, hogy a vállalati környezetbe örömteliséget vigyen.

„Ez azért fontos, mert sokan megéltük a multis élet során, hogy hiába a jó fizetés, az élet nem túl örömteli, hisz sok esetben széthajtják a munkatársakat, miközben nagy lojalitást várnak el, és nem teszik mögéjük a „well-being”, azaz a jól-lét elemet. Emiatt hamar sokan kiégnek – osztja meg tapasztalatait a Happiness Consulting hazai ügyvezetője.

Egy németországi bázisú nemzetközi szakértői csapatot kialakítva statisztikusok, doktorok és klinikai szakpszichológusok bevonásával három év alatt alkották meg azokat a nemzetközileg alkalmazható módszereket, melyeknek célja, hogy az üzleti életben örömtelivé, ezáltal eredményessé tegyék a vezetőket, és vele együtt az egész céget. A fejlesztési stratégiát Németországban dolgozták ki, majd Malajziát és az USA-t bevonva tesztelték. Bár Magyarország nem számít egyelőre túl nagy piacnak, a hazai pályát nem elhanyagolva 2017 óta az országban is működnek.

A Happiness Consulting módszerei nemcsak az üzleti szférában, hanem a politikában és az oktatásban is alkalmazhatók.

A fizetésemelés nem tesz boldoggá, belső lényegiséget kell keresni

– Minden szervezet emberekből áll. Ha van egy közös cél, mely felé idealista módon dolgozunk, és belső lényegiségét felismerjük, az meg tud nyitni minden embert. Ha például valaki egy gyufagyárban dolgozik, ő a családoknak segít, hogy meleget adjon a főzéshez.

Pénzért dolgozni jó egy darabig, de csak egy időre elegendő motiváció. Kutatások szerint a fizetésemeléshez három hónap után hozzá lehet szokni, így belátható, hogy egy idő után ez nem elég, pláne nem tesz hosszú távon boldoggá. Számos felmérés bizonyítja, hogy a pénzen vett tárgyak nem tesznek boldoggá, csak a dolgokhoz való hozzáállásunk. Az öröm csak egy bizonyos alapvető szintig függ a materiális tényezőktől, és az örömteliség is relatív. Jó példa erre Kuba, ahol az embereknek alig van pénze ételre, mégis borzasztóan híresek arról, hogy örömtelik és élvezik azt, amijük van. A fogyasztói társadalom idealizálása is egy téves elképzelés, ám pár fejlett nyugati országhoz hasonlóan ezen túl kell lépni! A gondolkodásunkat kell tehát megváltoztatni, és az örömteliséget a cél elé helyezni.

– Harminc éves kutatások bizonyítják, hogy amikor olyan csapatot sikerül összerakni, melyben a tagok egy követ fújnak, könnyen kijönnek egymással, és jól működnek együtt, jól fogják érezni magukat, ez pedig már fél siker – mondja az örömtelien dolgozó emberekről az ügyvezető, aki szerint „ennek csak egy mellékzöngéje a pénzügyi eredményesség és a siker. Ebben a felállásban mindenki nyertes.”

– Amint az alkalmazott elégedett a külső körülményekkel, elkezdhet tenni a dolgokért és egy példamutató vezető mellett valamilyen magasabb cél érdekében aktívvá és elkötelezetté válik. Ez rendkívüli operációs bevételt hoz. 18-23 ezer fős felmérések szerint 50% bevételi különbség van abban, hogy valaki elkötelezett-e vagy sem.

Az egészség fenntartása

– Az egészség külső és belső fenntarthatósága fontos eleme a Happiness Consultingnak. A cégek életében vannak olyan extrém esetek, mikor rengeteg pénzt csinálnak, de az embereik kiégnek. Németországban a burn-out klinikák tele vannak ilyen ügyvezetőkkel, ahol egy hónapig dolgoznak rajtuk, hogy újra visszatérhessenek a való életbe. Ha túlfűtik a kazánt, az idővel szétesik, ezért szükség van a hűtésre is. Olyan belső mechanizmusra, amely során az emberek ki tudnak lazulni. Ha az ember csak húzza a húrt, tíz év alatt könnyen elszakadhat. Gyakorlatilag a megfelelő arányokkal száz évig is el lehetne „játszani”, miközben az emberek ezt úgy teszik, hogy a bevétel növekedik, és jól érzik magukat – meséli az ügyvezető, aki elmondta azt is, hogy a mentális tréning mellett a fizikai részre is nagy hangsúlyt fektetnek: kúrákat és étkezési javaslatokat is megfogalmaznak. „Kis dolgoknak tűnnek ezek, de ha erre figyel az ember, legalább 40%-kal egészségesebb lesz tőle, így testünkben nemcsak jól érezzük magunkat, hanem egy hasznos eszközzé is válik” – vallja Fodor Szilárd.

Az örömteliség fejleszthető

Az ügyvezető szerint az örömteliséget a politikában és a közgazdaságtanban is komolyan veszik. Nobel-díjas gazdaságkutatók is kifejezik, hogy a GDP nem képes az igazi folyamatokat és a jól-létet leképezni, hisz az nem vesz figyelembe sok olyan szempontot, ami az egyén boldogságát, boldogulását segíti. Szükség van a GNH-ra (Gross Nation Happiness), azaz a boldogság indexre is, amelynek magyarországi bevezetéséért lobbiznak.

– Nyugaton már eljutottak arra a szintre, hogy ennek kutatására és fejlesztésére hatalmas összegeket költsenek. Jó pár Fortune500 vállalat, mint például a Facebook és a Google túllépett már a hagyományos fejlesztési megoldásokon, náluk épp az hiányzik, hogy az embereik tudjanak lazulni, és meglegyen nekik a „well-being” jelleg, amiben nemcsak belül és kívül változtatnak meg dolgokat, hanem a gondolkodást is átalakítják. A kortizol stresszhormon egészség- és figyelemkárosító hatásai felett mindig győz a szerotonin örömhormon – mutat rá az ügyvezető.

– Egy vállalat fejlődése azon múlik, hogy van-e felelősségérzete és hajlandósága előre lépni. Ha igen, akkor már csak a tudás hiányzik. Ez utóbbit mi adjuk. Az embereket eljuttatjuk A-ból B-be, azonban nem feltétlenül dolgozunk mindenkivel együtt; azokat a vállalatokat keressük, amelyeknél a legnagyobb pozitív változásokat lehet elérni. Arra törekszünk, hogy a vezetőket úgy képezzük ki, hogy elég legyen csak beleszagolnia a levegőbe, hogy tudja, mi történik a cégénél kívül – és az embereiben belül.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.
Leltár
Ahol jó kikötni – Lovas Kikötő
Lovas a Balaton-felvidék déli fertályán fekszik, pár percre a Balatontól. A kis falu közepén, a Fő utcában, a régi kocsma épületében várja vendégeit a Lovas Kikötő. Csomai Lóránttal, a hely megálmodójával és üzemeltetőjével beszélgettünk a Kikötő szellemiségéről, gasztronómiai és kulturális kínálatáról, jelenről és jövőről.