Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

VESZPRÉM IRIGYLÉSRE MÉLTÓ BÁSTYA

Eco-kult
2018. március 5. 15:42

Lángoló vörös haj, lazaság, kéz alatt pörgetett bakelitlemezek. Dj Zöld neve és zenéje a vájt fülűeknek ismerősen csenghet, fényfestéssel, Méhkas Dia Projekttel összekapcsolt estjein pedig ugyancsak szeretnek lazítani az igényesebbek. Interjúnkban lemezlovasságról, a Méhkasaula egyesületről, szubkultúráról és veszprémi kötődésekről is beszélgettünk.

Tulajdonképpen mi a MÉHKASAULA Kulturális Közhasznú Egyesület missziója? Milyen céllal jött létre?

1998-ban alakultunk Székesfehérváron, amikor a rendszerváltás után a művelődési házak még nem kaptak rá a szubkulturális zenei irányzatokra, és egyfajta űr keletkezett. Azt gondoltuk a cimborákkal, hogy létre kellene hozni egy kortárs zenéből, képző-és filmművészetből, egyéb társművészetekből álló összművészeti projektet, és a Szabadművelődés Házában megkezdtük a működést. Annak idején mi is oda jártunk, mert színvonalas, progresszív, nyitott hely volt: a 70-es években magnós klubként működött, aztán jazzklub lett, a 80-as években pedig alternatív bulik zajlottak ott. Különböző kulturális programokat szerveztünk, amelyek a közönségnek és az önkormányzatnak, a szervezeteknek is szimpatikusak voltak. Így jött az ötlet, hogy strukturálódjunk egyesületté, mert akkor az adó 1% felajánlásokból és a kulturális alapból is tudnak minket támogatni. 2000-ben jegyeztek be minket, 2007-ben lettünk közhasznúak. Jelenleg 15 tagunk, és évente nagyjából 30 programunk van.

Lényegében tehát a hiánypótlás volt a cél.

Még most is az, csak a dolgaink egy része strukturálódott. Már a kezdet kezdetén felvállaltuk például a fehérvári filmesek felkarolását – azt, amit a Pannonfíling is csinál Veszprémben. 2000-ben aztán létrehoztuk az enter fesztivált. Akkor már erősen lehetett érezni, hogy a digitális bennszülöttek közül egyre többen hoznak létre zenei vagy képzőművészeti alkotásokat otthon, a számítógépükön, mi pedig bemutatkozási lehetőséget kívántunk biztosítani nekik. Népszerű sorozatunk volt ez, de tíz év után kihaltak az energiái. Később elindítottuk a HELYI LOKÁL nevű rendezvényünket, ami szintén fórumot kívánt nyújtani a fiataloknak. Ekkoriban ismerkedtem meg Poller Imrével is, az ITTMOST Egyesület elnökével és a Veszprémi Amatőr Színjátszók Egyesületével (ma Veszprémi Független Színjátszók Egyesülete – a szerk.), akikkel kitaláltuk, hogy legyen egy civil régió. Ezt tulajdonképpen sikerült is megvalósítani, pályázat révén eljutottunk például Dabronyba, illetve azóta is folyamatosan együtt dolgozunk.

Dj Zöld tevékenysége hogyan kapcsolódik a Méhkasaulához, illetve az évek során fő profillá váló, fényfestéssel foglalkozó Méhkas Dia Projecthez? Milyen szerepet tölt be az egyesületben?

Alapító tag vagyok, az egyesület elnöke. Tulajdonképpen én vagyok a mindenes, de szeretek vele foglalkozni. Egyébként mint dj, független vagyok. Amikor kipattant a fejünkből a Méhkas terve, már dolgoztam dj-ként, de a 90-es évek elején még csak szórványosan jelentek meg azok a zenei irányzatok és a bakelitkultúra, amit a lemezlovasok képviseltek, vagy egyáltalán nem volt helyük. Mi ez ellen akartunk tenni, fórumot biztosítani a többi fehérvári fellépőnek és magunknak is. Éppen ezért úgy képzeltük el az összművészeti programunkat, hogy tartalmazzon képzőművészetet vagy egyéb társművészetet, egy koncertet, majd azt követően egy dj partit, ahol meg lehet mutatkozni.

2004-ben aztán az egyesület Optikai Osztálya létrehozta a Méhkas Dia Projectet, azóta színesítjük fényfestéssel a street art műfaját. Tartunk különböző audiovizuális esteket is, amikor a djskedést és a fényfestést összekapcsoljuk, attól függően, mennyire van rá igény. A Zsolnay Fényfesztiválon például egy külön udvarban játszom, szelíd, lányos dolgokat, ami mellett lehet beszélgetni, a Magyar Dal Napján pedig Yonderboi-t, Zagart, Irie Maffiát pakolok fel – olyanokat, amiket mi is kedvelünk, nem kifejezetten a rádióbarát számokat –, de a Székesfehérvári Királyi Napokon csak vetítünk, mert oda nem illik a zene.

A lemezlovasság, a zene iránti szeretet honnan jön?

Kezdem gyanítani, hogy a nagyanyám részéről. Ő még zenét hallgatott, nem háttérzenét. Akkor persze még ki nem állhattam őket, kellett 20 év, hogy megérjek rájuk, és rájöjjek, rengeteg érték van azokban az 50-es évekbeli slágerekben. Tehát most egyfajta értékmentést is végzek.

Mi az, ami igazán széppé teszi ezt a munkát?

Számomra ez nem munka, hanem hobbi, szórakozás. Koromnál fogva már nem biztos, hogy eljárnék fesztiválokra, az viszont egy kicsit megfiatalít, hogy fiatalokkal dolgozhatom együtt. Inspirálnak és rengeteg mindenre ők hívják fel a figyelmem. Egyik társunk, Piscatel például vlogger, és ő javasolta, hogy a Méhkason belül hozzunk létre egy fórumot vloggereknek, hogy élőben is lehessen őket követni. Most gyakorlatilag azt szervezem, hogy Fehérváron legyen egy ilyen hely, és ez szép. Emellett voltak tavaly is önkénteseink, segítettek minket, és sikerült megszervezni, hogy alkotóként részt vegyenek a Reggae Camp-en. Jó részese lenni ennek az együttlétnek, hogy benne vagyunk a kulturális forgásban és ott lehetünk azokon az A kategóriás fesztiválokon – az Ördögkatlanon, a Művészetek Völgyén, Mediawave-en, Szigeten –, amiket kedvelünk.

Ma mennyire számít még undergroundnak, vagy éppen ellenkezőleg, mainstreamnek a tevékenységük?

A mainstream csak egy üzleti fogalom. Két perc alatt mainstream lesz az is, ha valaki szakadt nadrágot hord. A kérdés inkább az, hogy valami, amit 10 évvel ezelőtt csináltunk, akkor szubkultúra volt, most pedig mainstreammé vált.

Azért érdekelne, hogy mennyire könnyen találnak ma közönségre? Mennyire nyitottak az emberek erre a fajta kultúrára?

Minket a közönség sosem érdekelt, közönségtől, közízléstől függetlenek vagyunk. Tesszük a dolgunkat, és ha van közönség, akkor van, ha nem, nem. Annyian mindig vagyunk, hogy meglegyen az alaphangulat. Máskor többen is, attól függően, hogyan jön ki a lépés. Egyébként az emberek sok mindenre nyitottak, csak ez annak függvénye, mennyire érnek rá.

Említette, hogy sokszor fellép Veszprémben. Milyennek látja a várost Székesfehérvárhoz képest?

Veszprém kulturálisan, zeneileg egy irigylésre méltó bástya, egy igazi polgárváros, Fehérvár viszont – attól függetlenül, hogy szeretem – proli város. Hiába lakják százezren, gyárakat látsz ott, és ez érződik is, mert az emberek életét kiszippantja a munka a multinál, miközben olyan sokat nem is keresnek, hogy kultúrára költsenek. Veszprémben adnak a kultúrára. Nézd csak meg a VeszprémFest műsorát – Fehérváron meg még mindig Charlie a sztár. Persze, itt vannak is olyan meghatározó személyiségek a kulturális életben, akik tudják azt irányítani, mint például Muraközy Péter. Nélküle valószínűleg soha nem játszott volna itt Parov Stelar, hanem ugyanúgy Demjén Rózsit hívnák el. Szerencsére Fehérváron is kezdenek igényesebb programok megjelenni, hatással vannak egymásra a városok.

Bakelitkultúra, értékőrzés, színvonalas kulturális programok szervezése. Végső soron mi az, ami az életben mozgatja?

Szerintem engem az élet mozgat, annak a ritmusa inspirál. Nem is tudom, szakmailag mi az, amit még elképzelhetnék. Elég erősek vagyunk azokban a dolgokban, amiket csinálunk, az egyesület és én is, mint dj. Részt vettünk különböző fesztiválokon, ha csak meg nem szűnt, mindenhova visszahívtak bennünket – mert amúgy mi nem szoktunk jelentkezni sehova, ha felkérnek, megyünk. Elég sok helyre eljutottunk, külföldre is, például a koppenhágai Womexre, ami egy csúcskategóriás fesztivál. Szóval ezek után úgy vagyok vele, ha sikerül körbehaknizni a Kárpát-medencét és Európát, akkor sikerül, ha nem, nem. Persze vannak objektek, épületek, amelyekhez jó lenne eljutni. A Taj Mahalt még be kellene vetíteni. Szép fehér épület, nem is olyan hatalmas. Egy piramis azért már necces lenne.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila, Méhkasaula

További képek

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…