Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

OLASZMELÓ

Borklub
2018. március 5. 15:38

Kellenek az alapigazságok. Alapigazságok, amelyeket nem szabad megkerülni, hanem át kell gondolni, meghatározni és definiálni. Ha egy borvidéket próbálunk meghatározni, körülírni, kénytelenek vagyunk a fő szőlő fajtáját megismerni, alaposan, hiszen az jellemzi a nagy egészet. Ezért ha Tokajról gondolkozunk, tudnunk kell, mit tud ott a Furmint, ha Badacsonyról, mit tud a Kéknyelű, ha Somlóról, mit keres ott a Juhfark, ha Balatonfüredről, Csopakról: milyen arcot mutat itt az Olaszrizling. Az Olaszrizling, ez az ezerarcú magyar csoda.

Amikor először találkoztam a Figula Pincészet dűlőszelektált Olaszaival, elsőre nem is értettem meg, micsoda kincsre leltem, milyen mély és szinte beavatás-szerű élményben van részem. Hat dűlő, hat bor. Ugyanaz a fajta. Mégis ezer íz, illat, mind más, mind különböző, mégis egy nagy egész. Ezeket az Olaszrizlingeket szinte lehetetlen karakterjegyekkel körülírni, minden próbálkozás csak mismásolás, üres okoskodás. Itt valami egészen másról van szó: a hihetetlenül változatos talajtípusok közötti összefüggésekről, és ezeknek a hatásáról. Ahogy a nálam sokkal műveltebb Kling József összegezte: ebben az esetben az Olaszrizlingnek a talaj a fajtajellege. Eredeti gondolat.

De vegyük csak őket sorra:

Száka 2015

Úgy jellemezném, hogy ez az a bor, amiből az angol királynőnek is csak egy palackkal van, de miután kifiákerezte magát London főutcáin, simán megpattintja az üveget a kocsisával, és megisszák mindkettőjük nagy-nagy megelégedésére. Ez egy demokratikus közönségdíjas bor. Nem hiszem, hogy lenne olyan elvetemült, akinek ez ne ízlene. Ideális bor a műveletlen, édes bort szeretők jó útra való áttereléséhez. Beavatás az Olaszrizlingbe.

Sóskút 2015

Elegáns etalon. Ékes példája annak, hogyan tud változni az íz a szájban. Megfejthetetlen, mint egy titokzatos nő, aki után mindenki megfordul, de senki sem meri megszólítani, mert fél a visszautasítástól. Évekig fejtegetném.

Sáfránkert 2015

Ha nő lenne, talán ő lenne az Igazi. Egy jó feleség. Aranyló lé. Itt megjelenik az általam annyira imádott birsalmás illat, amit minden érettebb borban keresek. A fahordós érlelés magasiskolája. Pont annyi, amennyi kell. Csak szeretni lehet.

Lőcze 2015

Amikor azt mondjuk, hogy hegybor, én ilyenre gondolok. Amikor először megkóstoltam, szinte kiesett a pohár a kezemből a meglepetéstől. Ha vakon kóstolom, azt gondoltam volna, a legnemesebb somlai. Csak később, mint sűrű kerítésen átszűrődő fény, jelenik meg a fajtajelleg, visszafogottan, ásványos bundában, mert hűvös és zárkózott, de nem mogorva férfi bor. Hamvas Béla megnyalná utána mind a 32 fogát.

Öreghegy 2015

Sajnos el kell perelnem Tokajtól a címet: mert EZ a királyok bora. Valahogy úgy képzelem el, hogy Márai, aki a pince előtt üldögél a diófa alatt és várja a halált, és amíg eljő, meghívja egy-két pohárkára Krúdyt. No, ilyenkor ők ezt isszák. Mást nem ihatnak. Igazi férfiak, nem.

Gella 2015

Nos ha az Öreghegy a királyok bora, akkor a Gella az isteneké. Ha valakinek el kellene magyarázni, mit értünk krémesség alatt a boroknál, íme, a legjobb példa, a leggyámoltalanabb borkóstoló is felismerheti benne. Az Öregheggyel kóstoltam össze, és nem tudtam dönteni, melyik ízlik jobban, mindig a másik ízére és illatára emlékeztem, amíg az egyik a számban volt. Ezekhez a borokhoz idő kell. És legalább annyi szeretet, kitartás és hozzáértés, mint amennyi ahhoz kellett, hogy elkészülhessenek.

Ahhoz, hogy komolyan vegyenek bennünket, magyarokat, és a borainkat, elengedhetetlen, hogy nemzetközi sikereket érjünk el. Az Olaszrizling soha nem lesz nagy fajta, elismert borfajta, ha nem szerepel jól a nagy világversenyeken. Ez a dűlőszelektált hatosfogat már eddig többet tett a magyar Olaszért, mint bárki: az Öreghegy 90 pontot kapott a londoni Decanter World Wine Awards-on, a Lőcze ezüstöt Bordeaux-ban a Challenge International du Vin-en, Sáfránkert és a Száka aranyérmet az Aranytőke Borszemlén, a Sóskút aranyérmet Párizsban a Vinalies Internationales-en. Mindezt 2017-ben. Egy év alatt. És ezek a borok még érnek. A palackban. Ki tudja, mi mindent nyerhetnek, ha nem isszuk meg őket időben…

Figula Misi, Barátom, csak annyit tudok mondani: apád nagyon büszke volt rád. Ő már akkor tudta, miért. Már mi is tudjuk.

Elismerésem az elmúlt 25 évhez. És kíváncsian várom, mi lesz a következő 25 évben… Ha megélem. Remélem.

Tóth Loon | Fotó: Babják Tamás

További képek