Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

AMIKOR A GAZDASÁG ÉS A NYUGDÍJAS IS NYER

Trend
2017. november 22. 9:23

Bár az élethosszig tartó tanulás fogalma és az atipikus foglalkoztatási formák megjelenése már az évezred elején elkezdte átrajzolni az elképzeléseinket a munka világáról, a nyugdíjasokra még mindig hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint akik már csak a jól megérdemelt pihenésre vágynak. Ideje azonban rájönni, hogy a nyugdíjasokban rengeteg a potenciál és alkalmazásuk segítséget nyújthat az olyan égető kérdésekben is, mint a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet.

Bár az élethosszig tartó tanulás fogalma és az atipikus foglalkoztatási formák megjelenése már az évezred elején elkezdte átrajzolni az elképzeléseinket a munka világáról, a nyugdíjasokra még mindig hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint akik már csak a jól megérdemelt pihenésre vágynak. Ideje azonban rájönni, hogy a nyugdíjasokban rengeteg a potenciál és alkalmazásuk segítséget nyújthat az olyan égető kérdésekben is, mint a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet.

2017. július 1-jén a kormány döntése alapján közérdekű nyugdíjas szövetkezet néven új társulási forma jelent meg a jogban. A diákszövetkezetek mintájára létrehozott vállalkozási forma célja, hogy lehetőséget biztosítson a fizikailag és szellemileg aktív időskorúaknak jövedelmük kiegészítésére, anélkül hogy az veszélyeztetné nyugdíjuk folyósítását. Törvényileg ugyan erre eddig is volt mód, ám csak meglehetősen korlátozott keretek között: mindössze a versenyszférában dolgozók számára, ha pedig valaki 40 év után ment nyugdíjba, csupán a minimálbér 1,5-szereséig kaphatta a nyugdíját és a munkabérét egyszerre.

Ezzel szemben a szövetkezeti forma egyáltalán nem befolyásolja a nyugdíj folyósítását, adózási szempontból pedig a legkedvezőbb: a tagok járandóságát nem terheli sem a 22 %-os szociális hozzájárulási adó, sem egészségbiztosítási járulék, csak a 15%-os személyi jövedelemadó. Emellett a nyugdíjasok rugalmas munkaidőben dolgozhatnak, miközben szociális életüket is ápolhatják. Az új forma bevezetésével azonban nem csak ők nyerhetnek: a kezdeményezés nem titkolt célja a jelenlegi gazdasági helyzetben kialakult munkaerőhiány ellensúlyozása is.

Betömni a rést

Hazánk gazdasága mára felemelkedő ívet vett: a vállalkozások egyre több megrendelést kapnak, a munkanélküliségi ráta pedig 2010 óta 10,3%-ról 5%-ra csökkent. Üröm az örömben, hogy a munkaerőhiány viszont megnőtt, és épp ezt a fejlődést veszélyezteti. A KSH 2017/II. negyedévi adatai szerint a legnagyobb hiány a feldolgozóiparban jelentkezik, ahová több mint 19 ezer főre lenne szükség, de a kiskereskedelem, a gépjárműjavítás, a szállítás-raktározás, a turizmus-vendéglátás, a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy területén is jól jön a segítség. A diákok alkalmazása egy pontig mankót jelenthet, de a kapacitásaik végesek.

„Ebben a helyzetben óriási segítséget jelent a nyugdíjasok foglalkoztatása – mondja Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke. – A munkaadók tapasztalt és szakképzett munkaerőhöz juthatnak, akiknél nem kell külön időt szakítani például a betanításra, hiszen jó esetben ugyanazt a munkát végezték évekig. Természetesen az, hogy jóval nagyobb számban lesznek jelen nyugdíjasok a munkaerőpiacon, nem fogja megoldani azt a nagyon magas munkaerőhiányt, ami kialakult, csak csillapítja, tüneti kezelésként szolgálhat. Ugyanakkor nagyon hasznos, hogy keretek közé foglalt módon tudunk foglalkozni a nyugdíjasokkal. A szövetkezetek révén felmérjük a dolgozni vágyók igényeit, személyes kompetenciáit, hogy milyen munkát és milyen időintervallumban szeretnének végezni, majd ez alapján kiválasztjuk a partnerlistánkból a mindenki számára legmegfelelőbb lehetőséget. Tulajdonképpen szinkronba hozzuk a keresletet és a kínálatot.”

Példamutatás és közösségi lét

A nyugdíjas munkaerő foglalkoztatása azonban nem csak önmagában értékes. „Szerencsés esetben, ha egy időskorú és egy diák együtt tevékenykedik, tapasztalatátadásra is van lehetőség – folytatja Dolgos Attila. – Rengeteget tanulhatnak a fiatalok is, és itt nem feltétlenül csak szakmai részletekre gondolok. Az Y generáció már úgy szocializálódott, hogy kevésbé lojális a céghez, nem olyan pontos a munkakezdés idejét illetően. Egy nyugdíjas értékrendjében ezek viszont alapvetőek, és a példamutatás részükről nagyon fontos.”

A pozitív társadalmi visszahatás oda-vissza is működik. Pszichológusok szerint a boldogabb nyugdíjas években a társasági létnek és a munkavégzésnek nagy szerepe van, amit Dolgos Attila is alátámaszt: „Az emberek nagy része azért jön be hozzánk, mert szeretne társaságban lenni. A szellemi és fizikai egészségmegőrzés is vezérli őket, hiszen a közösséghez tartozás lelkileg is pozitív hatással bír, a munkavégzés révén pedig úgy érezhetik, ők is hasznos tagjai a társadalomnak.”

Egyre többen kopogtatnak az ajtón

A kormány ötlete, úgy tűnik, betalált és sorra jönnek létre a szövetkezetek. Elsőként a Meló-Diák mintájára létrejött, országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet lépett, négy nagy szövetkezetet létrehozva: a Pesti Szomszédokat, a Balatontól délre található területekre koncentráló Déli Szomszédokat, a Dunától keletre fekvő részért felelős Keleti Szomszédokat, illetve a már említett Északi Szomszédokat. A szervezet már az összes megyeszékhelyen megnyitotta irodáját, megyénkben pedig Veszprém mellett egy Pápán is üzemel.

„Folyamatosan növekszünk, egyre több partner cégünk realizálta a nyugdíjas igényt és folyamatos az érdeklődés is – tájékoztat Dolgos Attila. – Jelenleg mintegy 250 regisztrált tagunk van, akiknek a fele már munkába állt. Meglepő módon nagyon sokan találnak ránk az online médián keresztül – ám ez is mutatja, van erő a nyugdíjasokban.

Kisokos

-Alapítási, belépési kritérium: öregségi nyugdíj vagy 40 éves korkedvezmény
-Minimum 7 alapító tag, 90%-ban öregségi nyugdíjas
-A tagok tagdíjat fizetnek
-A nyugdíjas munkavállalónak kötelezően jár a minimálbér (felső korlát nincs)
-A munkaadónak semmilyen járadékot nem kell fizetnie a nyugdíjas munkavállaló után
-A munkavállalót csak a 15%-os szja terheli
-A szövetkezeti jogviszonyban minden adminisztrációs terhet (bérszámfejtés, bérutalás, üzemorvosi beutalás stb.) a szövetkezeti munkatársak végeznek

Tapasztalataink szerint hetente 2-4 napot szeretnének dolgozni, akkor viszont 80%-ban szeretnék ledolgozni a 8 órát. Életkori sajátosságaik miatt azonban inkább a délelőttöt preferálják, az éjszakás műszak szóba sem jöhet, a hétvége pedig abszolút a családé. Szerencsére ebben a partnerek is rugalmasak, és ha kell, átcsoportosítják a feladatokat, vagy ülve végezhető lehetőséget biztosítanak a szépkorúaknak.”

A szakember úgy látja, a nehézségek Veszprémben is ugyanazok, mint az országban. „A legnagyobb munkaerőhiány az autóiparban jelentkezik, a szegmensben ténykedő cégek rögtön be is jelentkeztek hozzánk. Hatalmas igény van a kereskedelemben is, de szinte nem találni olyan ágazatot, ahol ne jönne jól a segítség. Ugyanakkor a nyugdíjas munkavállalók közül az is megtalálhatja a számítását, aki magasabban kvalifikált munkára vágyik. Győri irodánkban például nyugdíjas a projektvezetőnk, de nagyon széles a paletta, a könyveléstől kezdve a bérszámfejtésen át az informatikai feladatok ellátásáig terjedhet a skála, a könnyedebb munkától a felelősségteljes pozíciókig. A plusz munkaerő mindenhol elkél, hosszú távon pedig mindenki nyerhet a nyugdíjas munkavállalók foglalkoztatásával.”

Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
szomszedok.eu
eszakiszomszedok.hu
facebook.com/EszakiSzomszedokVeszprem

Már rövid távon enyhítheti a munkaerőhiányt

A cégek önmagukban már nem boldogulnak a munkaerő kezelésével, így az új szövetkezeti forma nemcsak a munkaerőhiányt csökkentheti, de tehermentesít is. Gazsi Attilát, a Vállalkozók és Szolgáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettesét kérdeztük.

Ön szerint mennyire jó válasz a munkaerőpiac helyzetére a KNYSZ?

A jelenlegi munkaerő-piaci helyzet kihívásokkal teli. Beavatkozásra van szükség a kormány részéről, rugalmasság a munkaadók részéről és kreatív megoldások sokasága a munkaerőpiac szereplőitől általában is. A nyugdíjas szövetkezetek megalakításának lehetősége olyan hasznos válasz, mely már rövid távon is enyhíteni tudja a munkaerőhiányt. Az iskolaszövetkezeteknél már bizonyított, sikeres modell átvétele és gyors bevezetése a következő években nyugdíjasok tízezreinek jelent rugalmas, saját időbeosztásukkal összeegyeztethető munkalehetőséget, a megbízóknak pedig szervezett munkaerőt.

Elegendő ez a lépés?

A probléma összetettebb annál, mint hogy egy-egy vállalkozási forma megoldást jelentsen. A nyugdíjasok foglalkoztatásának megkönnyítése kiváló lépés, emellett azonban fontos további, esetenként fájdalmasabb lépések megtétele, mint a közfoglalkozás visszaszorítása, a közalkalmazottak számának jelentős csökkentése és átvezetése a versenygazdaságba. A foglalkoztatást terhelő járulékok további csökkentése is nélkülözhetetlen, mivel a dinamikus bérkiáramlást a KKV-k jelentős része nem tudja finanszírozni.

Milyen pluszt tud adni az új foglalkoztatási forma a vállalkozásoknak?

Ebben a helyzetben, amikor minden mozgatható munkavállalót megpróbálnak elérni a foglalkoztatók, jelentősen megnőtt a szerepe az atipikus foglalkoztatási formáknak. A munkaerő-kölcsönzés, a munkaerő-közvetítés, az időszakos munkaerőt kínáló szociális szövetkezetek mellett folyamatosan nő az iskolaszövetkezetek és nyugdíjas szövetkezetek szerepe. A KKV-k és a nagyvállalatok egyedül már nem boldogulnak a munkaerő megszerzésével és megtartásával. Az új szövetkezeti forma legnagyobb ereje a szervezettségében rejlik, a vállalkozások szakképzett, tapasztalt és megbízható munkaerőhöz jutnak, míg az aktív nyugdíjasok olyan hasznos, életkoruknak megfelelő elfoglaltsághoz, ahol közösségben munkálkodva, méltányos jövedelemhez juthatnak, ráadásul biztonságos körülmények között.

Úttörő lehet egész Európában

„Mindenki érzékeli, hogy megfordult a tendencia: ma már nem az a legfőbb probléma, hogy nincs elég munkahely, hanem hogy nincs elég munkavállaló – mondja Ovádi Péter önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. – Nagyon jól jött, hogy a diákszövetkezetek mintájára hozzunk létre nyugdíjas szövetkezeteket, hiszen a nyugdíjasok nagyon nagy rutinnal és tapasztalattal rendelkeznek, ráadásul sokan a nyugdíj után is szeretnének aktívak maradni. Én is ismerek olyan nyugdíjasokat, akik ma is aktívan tesznek a közösségért, és valószínűleg örömmel segítenének a munka világában is. Persze nem kényszerről van szó, csupán egy lehetőségről, ami több variációt teremt arra, hol dolgozzanak – a korábbinál ráadásul sokkal pozitívabb szabályozás mellett. Ha a nyugdíjasok úgy döntenek, élnek a lehetősséggel, azzal mindenki nyer: a társadalom, hiszen a munkáltatók egyre több munkahelyet tudnak betölteni, és a fiatalok is, akiknek a tapasztalt munkaerő segítség lehet abban az időszakban, amikor még bele kell lendülnie a cég működésébe.”

A képviselő szerint ráadásul külön öröm, hogy az új foglalkoztatási forma bevezetésével Magyarország úttörő lehet. „Látni kell, hogy a cégek nemcsak nálunk küzdenek munkaerőhiánnyal, de a fejlett nyugat-európai országok is ebben a cipőben járnak. Pedig ha egy nagyobb gyár hosszú időn keresztül nem talál magának szakképzett munkaerőt, előbb-utóbb kivonja magát az ország piacáról. Azáltal, hogy megnyitottuk ezt a kaput, lehetőséget adunk a kkv-knak, hogy helyben erősödjenek, ha pedig jól működik, ez egy olyan úttörő kezdeményezés lehet, amit a többi állam is átvehet.”

Ahhoz persze, hogy a remények beváljanak, a legfontosabb a jó kommunikáció. „Ebben igyekszik az önkormányzat is a törekvés mellé állni. Nemrég készült el a Fidesz Jó / Kor című lapja, amely minden információt tartalmaz a szövetkezetekről, és amelyet a nyugdíjas érdekvédelmi szervezeteken keresztül minden nyugdíjashoz igyekszem eljuttatni – illetve azokhoz is, akik még nyugdíj előtt állnak, de pár év múlva hasznos lehet számukra, ha tudnak erről a lehetőségről.”

Bertalan Melinda | Fotó: Kovács Bálint, shutterstock.com

További képek

További cikkek

Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet
Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.