Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

Ha megvan a vízió, a dolgok működni fognak

Útlevél
2017. november 22. 9:17

A környék, és talán az ország vendéglátósainak nem kell bemutatni Martonosi Zsoltot. Ő a veszprémi Chianti Étterem vezetője és a Füredi Baricska Csárda gazdája. Ezek mellett a Gusto Delicate boltokat is igazgatja, szabadidejében pedig piacokra és Michelin-csillagos éttermekbe jár tanulmányútra. Interjúnkban a vendéglátás alaptézisei mellett a környékbeli gasztronómia helyzetéről is beszélgettünk.

Pontos titulusa nincs, annyi mindent csinál. Martonosi Zsolt, vagy ahogyan sokan ismerik, Joker a vendéglátással kel és fekszik. Az éttermek és a delikát bolt beszerzéseit intézi, vezeti azokat, tanulmányutakra megy, és ha kell, még pultozni is beáll. Volt is honnan örökölnie a szakma szeretetét, édesapja felszolgálóként, édesanyja pedig szakácsként dolgozott a felfutóban lévő ’70-es évek Balatonján, ahova az Alföldről jártak át dolgozni nyaranta. Azóta Zsolt felszolgálóként már a fél világot bejárta.

Te hogyan kerültél a szakmába?

Hódmezővásárhelyen születtem, de a gyerekkoromat Csopakon töltöttem, ahol a szüleim a vendéglátásban dolgoztak. Tízévesen csöppentem a szakmába, eleinte kisegítő munkákat végeztem nyaranta ott, ahol édesapám is dolgozott, később felszolgáló és pultos lett belőlem. Már az általános iskolai szünetek alatt dolgoztam, és a középiskola során sem pihenéssel töltöttem a nyarat. Ezt a tanárok is tudták, és nagyon aranyosak voltak, mert az első két hétben ősszel engem sosem feleltettek.

Mi következett ezután?

1996-ban mentem a Dobó Vendéglőbe, ami akkoriban nagyon jó étteremnek számított. 1998-ig itt voltam, majd az Erdei Vendéglőbe kerültem Veszprémbe. Onnan elmentem óceánjáró hajóra, amit egy picit sem bántam meg. Két év alatt Új-Zélandon, az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában, Szingapúrban, Ausztráliában és Ománba is jártam. Nemrég számoltam össze, több mint harmincöt országba jutottam el hajó által. Az utazások során rájöttem a turpisságokra, és mindig úgy tudtam szervezni az időmet, hogy minden helyen ugyanannyit tudtam kiszállni, mint a vendégek. Amikor hazajöttem, a Villa Mediciben és a balatonkenesei Marina Portban is dolgoztam, utána mentem át a Chiantiba. Saját éttermet is csináltam, ami nem jött össze, de biztos ez is kell az ember fejlődéséhez.

A Chianti korábban pizzéria volt, később topkategóriás étterem lett. Mi volt a titok?

A 2009-es tulajdonosváltás után jöttem át ide, ahol helyre kellett tenni azokat a kockákat, ami miatt az étterem nem működött. Az új tulajdonosi kör fel akarta futtatni a helyet, nem a klasszikus vendéglátásra helyezni a hangsúlyt, hanem elmenni egy komolyabb irányba. Azóta ha vidéki éttermekről beszélnek az emberek, a Chiantit mindig megemlítik, mint támpontot.

Az emberi erőforrás mindig fontos tényező, de a véletlenen is sok múlik. Az évekig zárva tartó Baricska Csárda megvétele is ilyen volt, amitől sokan óvtak minket. A Chiantihoz hasonlóan ehhez is megfelelő módon nyúltunk hozzá, megfelelő személyzettel és a minőségre törekedve. Ma már tudjuk, hogy a Baricska életünk egyik legjobb döntése volt. Ha az embernek megvan a víziója, és tudja, hogy mit akar, működőképes dolgokat hozhat létre.

2017 nyarán mégis bezártátok a Chianti Éttermet. Miért?

Ahogy minden, a vendéglátás is folyamatosan változik, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. Úgy tűnik, az embereket ma más érdekli, mint amit mostanában a Chiantiban prezentáltunk. Szívem csücske a Chianti, de kicsit más lett a gasztronómiai trend. Ma itthon inkább a bisztrós vonal van előtérben, ennek megfelelően átalakítjuk, és még novemberben egy új néven, új profillal nyitjuk újra az éttermet.

Ha már emberi erőforrás: mennyire tartod fontosnak a csapat egységét?

Picit sem vagyok könnyű ember, sőt, inkább szigorú. De ha szórakozunk, akkor adjuk meg a módját, én ezt vallom. A csapatépítést nagyon fontosnak tartom. Volt, hogy az egész személyzettel utaztunk az U 17-es EB-re, közben jó éttermekben jártunk, épültünk és szórakoztunk. Gyakran borkóstolókra is eljárunk együtt. Azt szeretném, hogy ha a csapattagok esetleg később visszanéznek a nálunk eltöltött évekre, azt mondják: „na igen, a Chiantinál jó dolgok történtek”. Sok helyen nem tartják fontosnak, hogy ilyen szinten épüljenek a kollégák.

Fontos számodra a vízió. Mi az elképzelésed a vendéglátásról?

Az alaptézisem az, hogy étterembe azért járjon az ember, hogy jól érezze magát. Új ízeket, új italokat találjon, ha meg akar ismerni egy új konyhát, vagy a szellemiségét, és elfogadni, amit ott kínálnak.

Szerencsére ez az egész magyar vendéglátásba kezd átmenni, és ma már nem száz étel van minden étteremben ugyanazokkal a fogásokkal. Nem szabad azonban túlságosan sarkosnak lenni sem. Szerintem egy étteremnek nem szabad mindent belezsúfolni egy helyre, magához kell hűnek lennie. Biztosan nem csinálnék olyan helyet, amelyik egyszerre pizzéria és csárda is egyben. A minőségi alapanyagok és a szezonalitás mellett az alappillérek nagyon fontosak bármelyik éttermünkben.

Milyen a környékbeli gasztronómia helyzete?

Most nagyon jó. Elég sokat járok külföldre és Magyarországon is más helyekre, és azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb régió. Budapesten óriási pezsgés van, de azért lássuk be, hogy ott sok olyan étterem van, amit az átlagpolgár nem engedhet meg magának. A budapesti csillagos éttermek ugyanabban a kategóriában majdhogynem drágábbak, mint a nyugati éttermek. A főváros ezt most el tudja adni. Ha lesz majd több ilyen étterem, akkor ez majd változik.

A Csopak-füredi környék nagyon jól alakul, egymás után nyílnak a jó helyek. Van 8-10 olyan étterem tisztességes konyhával, amit végig lehet enni, ha valaki szereti a gasztronómiát, és jót akar enni. Veszprémben is van 2-3 kiváló étterem, és Paloznakon is egy.

Ha kell, a mai napig beállsz felszolgálni. Mi az, ami motivál?

Jó érzés, ha egy telt házas estét, vagy egy hosszabb hétvégét gördülékenyen le tudunk bonyolítani. Ha az embernek van egy belső értékmérője, és sikerül egész nap jól teljesítenünk, azt sikernek könyvelem el. Fiatalabb koromban diszkóztam, akkor is örömet okozott, ha a zenémtől az emberek jól érezték magukat. A vendéglátás is ilyen, egy kis szórakoztatás, ami egy pozitív dolog. Örömet okoz, ha az embereknek sikerül adni valamit, amitől jól érzik magukat, vagy ha egy külföldi kis pincészetben találok egy jó bort, amit el tudok hozni, és be tudok mutatni a vendégeknek.

Szabadidődben mivel töltekezel?

Az nem igazán van, de az elmúlt 3-4 évben golfozni szoktam a barátaimmal, kirándulni és szakmai utakra járni. A kölni négyes döntőn is a meccs előtt Michelin-csillagos éttermekbe jártam, ötleteket gyűjtöttem, hogy mit lehet tanulni, beépíteni itthon. Emellett gyakran járok el termelői piacokra is, (akár Párizsba vagy Udinébe) hisz vallom, hogy a minőségi alapanyagokat onnan lehet beszerezni.

Meddig tervezel a vendéglátásban dolgozni?

Óriási pörgés van benne, még pár évig tudom ezt így csinálni, utána lassulni kell, és át kell adni a dolgokat a fiatalabb generációnak. Még nem teljesen forrt ki bennem, de ha valahol lenne egy picike éttermem 5 asztallal, amit egyedül is el tudok vinni, az jó lenne. Addig még eldöntöm, hogy melyik legyek: felszolgáló vagy szakács. Mindkét oldalon ellennék.

Róla mondták
„Joker maximalista. Ezt a hozzáállást nemcsak magától, hanem azoktól is elvárja, akiket vezet. Mindig új ötleteken agyal, az újító és jobbító szándék mindig ott van a fejében, hogy előre vigyük a dolgokat, picit megújuljunk, és ne legyünk unalmasak. Körültekintő és a tökéletességre törekszik. Az étteremben már azt is kiszúrja, ha valami fél centiméterrel arrébb van”- mondja róla az öt éve vele dolgozó Fuchs Róbert, a veszprémi Gusto Delicate ínyencbolt vezetője, aki elárulta: Zsolt a kölni négyesdöntők előtt valóban az egész napját a környék Michelin-csillagos éttermeiben töltötte, hogy ötleteket és inspirációt gyűjtsön.

Martonosi Zsolt

Hódmezővásárhelyen született 1975-ben, a balatoni vendéglátásban eltöltött évek után először óceánjáró hajókon, majd újra a Veszprém környéki éttermekben dolgozott. Azóta vezette a Chiantit, a balatonfüredi Baricska Csárdát, valamint a Gusto Delicate ínyencboltot. Emellett néhanapján ő is beáll szervizelni.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, Szúdy Péter, Szinbád

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.