Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Ha megvan a vízió, a dolgok működni fognak

Útlevél
2017. november 22. 9:17

A környék, és talán az ország vendéglátósainak nem kell bemutatni Martonosi Zsoltot. Ő a veszprémi Chianti Étterem vezetője és a Füredi Baricska Csárda gazdája. Ezek mellett a Gusto Delicate boltokat is igazgatja, szabadidejében pedig piacokra és Michelin-csillagos éttermekbe jár tanulmányútra. Interjúnkban a vendéglátás alaptézisei mellett a környékbeli gasztronómia helyzetéről is beszélgettünk.

Pontos titulusa nincs, annyi mindent csinál. Martonosi Zsolt, vagy ahogyan sokan ismerik, Joker a vendéglátással kel és fekszik. Az éttermek és a delikát bolt beszerzéseit intézi, vezeti azokat, tanulmányutakra megy, és ha kell, még pultozni is beáll. Volt is honnan örökölnie a szakma szeretetét, édesapja felszolgálóként, édesanyja pedig szakácsként dolgozott a felfutóban lévő ’70-es évek Balatonján, ahova az Alföldről jártak át dolgozni nyaranta. Azóta Zsolt felszolgálóként már a fél világot bejárta.

Te hogyan kerültél a szakmába?

Hódmezővásárhelyen születtem, de a gyerekkoromat Csopakon töltöttem, ahol a szüleim a vendéglátásban dolgoztak. Tízévesen csöppentem a szakmába, eleinte kisegítő munkákat végeztem nyaranta ott, ahol édesapám is dolgozott, később felszolgáló és pultos lett belőlem. Már az általános iskolai szünetek alatt dolgoztam, és a középiskola során sem pihenéssel töltöttem a nyarat. Ezt a tanárok is tudták, és nagyon aranyosak voltak, mert az első két hétben ősszel engem sosem feleltettek.

Mi következett ezután?

1996-ban mentem a Dobó Vendéglőbe, ami akkoriban nagyon jó étteremnek számított. 1998-ig itt voltam, majd az Erdei Vendéglőbe kerültem Veszprémbe. Onnan elmentem óceánjáró hajóra, amit egy picit sem bántam meg. Két év alatt Új-Zélandon, az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában, Szingapúrban, Ausztráliában és Ománba is jártam. Nemrég számoltam össze, több mint harmincöt országba jutottam el hajó által. Az utazások során rájöttem a turpisságokra, és mindig úgy tudtam szervezni az időmet, hogy minden helyen ugyanannyit tudtam kiszállni, mint a vendégek. Amikor hazajöttem, a Villa Mediciben és a balatonkenesei Marina Portban is dolgoztam, utána mentem át a Chiantiba. Saját éttermet is csináltam, ami nem jött össze, de biztos ez is kell az ember fejlődéséhez.

A Chianti korábban pizzéria volt, később topkategóriás étterem lett. Mi volt a titok?

A 2009-es tulajdonosváltás után jöttem át ide, ahol helyre kellett tenni azokat a kockákat, ami miatt az étterem nem működött. Az új tulajdonosi kör fel akarta futtatni a helyet, nem a klasszikus vendéglátásra helyezni a hangsúlyt, hanem elmenni egy komolyabb irányba. Azóta ha vidéki éttermekről beszélnek az emberek, a Chiantit mindig megemlítik, mint támpontot.

Az emberi erőforrás mindig fontos tényező, de a véletlenen is sok múlik. Az évekig zárva tartó Baricska Csárda megvétele is ilyen volt, amitől sokan óvtak minket. A Chiantihoz hasonlóan ehhez is megfelelő módon nyúltunk hozzá, megfelelő személyzettel és a minőségre törekedve. Ma már tudjuk, hogy a Baricska életünk egyik legjobb döntése volt. Ha az embernek megvan a víziója, és tudja, hogy mit akar, működőképes dolgokat hozhat létre.

2017 nyarán mégis bezártátok a Chianti Éttermet. Miért?

Ahogy minden, a vendéglátás is folyamatosan változik, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. Úgy tűnik, az embereket ma más érdekli, mint amit mostanában a Chiantiban prezentáltunk. Szívem csücske a Chianti, de kicsit más lett a gasztronómiai trend. Ma itthon inkább a bisztrós vonal van előtérben, ennek megfelelően átalakítjuk, és még novemberben egy új néven, új profillal nyitjuk újra az éttermet.

Ha már emberi erőforrás: mennyire tartod fontosnak a csapat egységét?

Picit sem vagyok könnyű ember, sőt, inkább szigorú. De ha szórakozunk, akkor adjuk meg a módját, én ezt vallom. A csapatépítést nagyon fontosnak tartom. Volt, hogy az egész személyzettel utaztunk az U 17-es EB-re, közben jó éttermekben jártunk, épültünk és szórakoztunk. Gyakran borkóstolókra is eljárunk együtt. Azt szeretném, hogy ha a csapattagok esetleg később visszanéznek a nálunk eltöltött évekre, azt mondják: „na igen, a Chiantinál jó dolgok történtek”. Sok helyen nem tartják fontosnak, hogy ilyen szinten épüljenek a kollégák.

Fontos számodra a vízió. Mi az elképzelésed a vendéglátásról?

Az alaptézisem az, hogy étterembe azért járjon az ember, hogy jól érezze magát. Új ízeket, új italokat találjon, ha meg akar ismerni egy új konyhát, vagy a szellemiségét, és elfogadni, amit ott kínálnak.

Szerencsére ez az egész magyar vendéglátásba kezd átmenni, és ma már nem száz étel van minden étteremben ugyanazokkal a fogásokkal. Nem szabad azonban túlságosan sarkosnak lenni sem. Szerintem egy étteremnek nem szabad mindent belezsúfolni egy helyre, magához kell hűnek lennie. Biztosan nem csinálnék olyan helyet, amelyik egyszerre pizzéria és csárda is egyben. A minőségi alapanyagok és a szezonalitás mellett az alappillérek nagyon fontosak bármelyik éttermünkben.

Milyen a környékbeli gasztronómia helyzete?

Most nagyon jó. Elég sokat járok külföldre és Magyarországon is más helyekre, és azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb régió. Budapesten óriási pezsgés van, de azért lássuk be, hogy ott sok olyan étterem van, amit az átlagpolgár nem engedhet meg magának. A budapesti csillagos éttermek ugyanabban a kategóriában majdhogynem drágábbak, mint a nyugati éttermek. A főváros ezt most el tudja adni. Ha lesz majd több ilyen étterem, akkor ez majd változik.

A Csopak-füredi környék nagyon jól alakul, egymás után nyílnak a jó helyek. Van 8-10 olyan étterem tisztességes konyhával, amit végig lehet enni, ha valaki szereti a gasztronómiát, és jót akar enni. Veszprémben is van 2-3 kiváló étterem, és Paloznakon is egy.

Ha kell, a mai napig beállsz felszolgálni. Mi az, ami motivál?

Jó érzés, ha egy telt házas estét, vagy egy hosszabb hétvégét gördülékenyen le tudunk bonyolítani. Ha az embernek van egy belső értékmérője, és sikerül egész nap jól teljesítenünk, azt sikernek könyvelem el. Fiatalabb koromban diszkóztam, akkor is örömet okozott, ha a zenémtől az emberek jól érezték magukat. A vendéglátás is ilyen, egy kis szórakoztatás, ami egy pozitív dolog. Örömet okoz, ha az embereknek sikerül adni valamit, amitől jól érzik magukat, vagy ha egy külföldi kis pincészetben találok egy jó bort, amit el tudok hozni, és be tudok mutatni a vendégeknek.

Szabadidődben mivel töltekezel?

Az nem igazán van, de az elmúlt 3-4 évben golfozni szoktam a barátaimmal, kirándulni és szakmai utakra járni. A kölni négyes döntőn is a meccs előtt Michelin-csillagos éttermekbe jártam, ötleteket gyűjtöttem, hogy mit lehet tanulni, beépíteni itthon. Emellett gyakran járok el termelői piacokra is, (akár Párizsba vagy Udinébe) hisz vallom, hogy a minőségi alapanyagokat onnan lehet beszerezni.

Meddig tervezel a vendéglátásban dolgozni?

Óriási pörgés van benne, még pár évig tudom ezt így csinálni, utána lassulni kell, és át kell adni a dolgokat a fiatalabb generációnak. Még nem teljesen forrt ki bennem, de ha valahol lenne egy picike éttermem 5 asztallal, amit egyedül is el tudok vinni, az jó lenne. Addig még eldöntöm, hogy melyik legyek: felszolgáló vagy szakács. Mindkét oldalon ellennék.

Róla mondták
„Joker maximalista. Ezt a hozzáállást nemcsak magától, hanem azoktól is elvárja, akiket vezet. Mindig új ötleteken agyal, az újító és jobbító szándék mindig ott van a fejében, hogy előre vigyük a dolgokat, picit megújuljunk, és ne legyünk unalmasak. Körültekintő és a tökéletességre törekszik. Az étteremben már azt is kiszúrja, ha valami fél centiméterrel arrébb van”- mondja róla az öt éve vele dolgozó Fuchs Róbert, a veszprémi Gusto Delicate ínyencbolt vezetője, aki elárulta: Zsolt a kölni négyesdöntők előtt valóban az egész napját a környék Michelin-csillagos éttermeiben töltötte, hogy ötleteket és inspirációt gyűjtsön.

Martonosi Zsolt

Hódmezővásárhelyen született 1975-ben, a balatoni vendéglátásban eltöltött évek után először óceánjáró hajókon, majd újra a Veszprém környéki éttermekben dolgozott. Azóta vezette a Chiantit, a balatonfüredi Baricska Csárdát, valamint a Gusto Delicate ínyencboltot. Emellett néhanapján ő is beáll szervizelni.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, Szúdy Péter, Szinbád

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.