Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Meghódítja a világot egy veszprémi startup cég

Projekt
2017. november 22. 9:13

A siker titka: hitelesség, bátorság, célra tartás és rengeteg munka

Második alkalommal jelentette meg a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói sikertörténetek Veszprém megyében című kiadványát, mely ismét tíz, száz százalékban magyar tulajdonú és élen járó vállalkozást mutat be. A cégek vezetői nemcsak a kiadvány oldalain, de kerekasztal beszélgetésen is megosztották vállalkozásuk indulásának, fejlődésének és növekedésének történetét, valamint azt, szerintük mi a siker titka és milyen kitörési lehetőségek vannak a jelenlegi kritikus munkaerő-piaci helyzetben. Bár lemásolható sémák nincsenek, a nyitottság, az újra való törekvés, a szakmai alázat, a hitelesség, a csapatjáték, a bátorság és a világos jövőkép mindegyik fél számára fontos, a jövőbeli fejlődés pedig mindezek mellett elsősorban saját képzőhelyek és ösztöndíjprogramok indításával, illetve az automatizálás fokának emelésével garantálható. A kiadványban szereplő cégek: Bakony Elektronika Kft, Bakony Kerémia Kft, CoreComme SI Kft, Csatári Plast Kft, DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft, Locargo Nemzetközi Szállítmányozó és Logisztikai Kft, Nyelvtanoda Kft, Piedl Kft, Transmoduls Kft, Zsoldos Kft.

Megnyitott a Penny Market veszprémi logisztikai központja

Nem egész egy évvel az alapkőletétel után, októberben megnyitott a Penny Market harmadik hazai logisztikai központja Veszprémben. A Sepsiszentgyörgy utcában létrehozott 26500 négyzetméteres létesítmény összesen 59 üzletet fog ellátni áruval, amellyel a teljes hálózat 28 százalékát tudják majd lefedni. Az új központ megépülésével nemcsak a cég rugalmassága és kapacitása növekedik meg jelentősen, de a nyugat-magyarországi üzletek után a többi is nagyon hamar meg fogja érezni a gyorsabb kiszolgálás előnyeit. A közel 9 milliárdos beruházás emellett 150 új munkahelyet is teremt, Silke Janz logisztikai igazgató asszony és Jens-Thilo Krieger kereskedelmi igazgató szerint pedig a hatékonyság érdekében képzésekre és továbbképzésekre is lehetőséget biztosítanak majd. Nemcsak a német cég örülhet ennek a mérföldkőnek, de a Penny csatlakozása segít hozzájárulni Veszprém és a térség további erősödéséhez is.

Meghódítja a világot egy veszprémi startup cég

A világ legnagyobb innovációs show-jának számító 2018-as Las Vegas-i CES-en már biztosan ott lesz egy veszprémi delegáció is a logisztikai folyamatokat drónok segítségével automatizáló Aeriu startup személyében. A csapat korábban első helyezést ért el az innovatív, IKT szektorban működő ötletgazdákat, startupokat nemzetközi piacra segítő INPUT Program hazai megmérettetésén, melynek eredményeként a kanadai Winnipegben megrendezett Global Forumon több száz érdeklődő előtt mutathatták be drónalapú raktárkészlet-kezelő szoftverüket, elnyerve a harmadik helyet a külföldi versenyen. A nemzetközi siker következményeként nemcsak a CES 2018 üzleti partnertalálkozó és startup versenyen szerepelhetnek rögvest döntősként, de találkozhatnak az US Angels Investment Booarddal, és abban is segítséget kapnak, hogy a cég felépítése és működése megfeleljen a Szilícium-völgyi elvárásoknak, ezáltal könnyebben vessék meg a lábukat az Egyesült Államok piacán.

Ismét a Continental lett a megye legsikeresebb vállalkozása

Tizenegyedik alkalommal jelentette meg a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megye top 100 és 200 legnagyobb vállalkozását listázó kiadványát. A 2016-os nettó árbevételük alapján rangsorolt cégek „versenyét” ismét a Continental nyerte, mely már tíz éve tartja pozícióját. A dobogó második helyén a Valeo végzett, míg a harmadik helyezett a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. lett. A top 300 cég között legnagyobb részben a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások szerepelnek, s elsősorban ők azok, akik a megye gazdasági helyzetét is meghatározzák: 56%-ban náluk helyezkedik el a munkaerő, a megye nettó árbevételének 78%-át és az export 97%-át ők adják. A top 100+200 legnagyobb cég mellett a kamara a legjobb vállalkozásokat is jutalmazta: Az év kisvállalkozása a Csatári Plast Kft. lett, Az év nagyvállalkozása díjat pedig az MTD Hungária Kft. vehette át. Eddigi teljesítménye alapján a Transmoduls Kft. Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Díjat kapott.

Híreinkről bővebben is olvashat a vehir.hu oldalán!

Bertalan Melinda | Fotó: vehir.hu

További képek