Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Célkeresztben a maximális kikapcsolódás

Pénz-mozgás
2017. november 22. 9:13

Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.

A koronglövészet Angliából eredeztethető, több mint százéves múltra visszatekintő sportág, amely a vadászatból fejlődött ki, s került be az olimpiai programba a húszas években. A vadásztradíciókat hordozza magában az agyaggalamb-lövészet elnevezés is, amely a sportág kezdeti célpontjaira, az élő galambokra utal. Ezt váltotta a modern agyagkorong, amely humánusabb megoldást kínál mind a versenysport, mind a hobbi sportlövők számára.

Népszerű időtöltés a koronglövészet a vadászok körében is, akik a sportlőtereken szabályozott körülmények között gyakorolhatják a fegyverforgatást. Ez a vadászatot nemcsak biztonságosabbá teszi, hanem a vad szakszerű elejtését is elősegíti.

A sportlövészeten belül a koronglövészetnek is több változata van. A legismertebb ezek közül az olimpiai programban is szereplő skeet- és traplövészet. Mindkét szakágban sörétes fegyvert használnak, azzal kell eltalálni a húsz-harminc méteres távolságba kirepített korongot. Az időzítés kulcsfontosságú ebben a sportágban, fél-egy másodperc alatt kell meghozni a helyes döntést a sikeres lövéshez. Ez első hallásra és látásra rendkívül bonyolultnak tűnik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy oktatói segítséggel az abszolút kezdők is elkönyvelhetik első találataikat egy-két tucat lőszer eldurrogtatása után.

Igazi rétegsportról beszélünk, mivel a professzionális koronglövészet nem olcsó mulatság. Az élsport éves szinten több millió forintos terhet ró a versenyzőkre, melynek előteremtése kulcsfontosságú a sikeres szerepléshez. Hobbiszinten ezzel szemben akár már tízezer forintból kipróbálhatjuk tudásunkat a Balatonfűzfői Lövész Egyletnél. Ehhez mindössze egy előzetes telefonos időpont-egyeztetésre van szükség, de az ország számos további pontján találhatunk koronglövő műhelyeket.

Saját puska egy hosszú hétvége árából

Ahhoz, hogy valaki saját fegyvert vásárolhasson, először fegyvertartási engedélyt kell szereznie. Ehhez elméleti és gyakorlati vizsgán is számot kell adni a tudásáról, s számos egyéb feltételnek is meg kell felelni.

Belépő szintű vadászfegyvereket 200 000 forinttól, sportpuskákat 500 000 forintos kezdő ártól lehet vásárolni. Az egyénre szabott felső kategóriás fegyverek akár tízmillió forintot is kóstálhatnak. Ehhez jön még a lőszerek és agyaggalambok ára, amely 15-20 ezer forint körül alakul alkalmanként. Dresszkód a sportlőtereken nincs, a lövészmellény és a fülvédő használata azonban ajánlott, ezek tízezer forinttól indulnak.

A lövészklubok íratlan szabályai

Az igényes lövészklubokhoz nem lehet egyik napról a másikra az utcáról belépve csatlakozni. A lövészegyletek köreibe tartozni komoly rangot jelent, a felkérést ki kell érdemelni, személyes ajánlás révén érkezhet a megtisztelő ajánlat. Számos topmenedzser és cégvezető megfordul ezekben a klubokban, az üzletről azonban nem illik beszélni. A sportversenyekre, edzésekre azért érkeznek a tagok, hogy kilépjenek a hétköznapi teendők terhei alól, s élvezzék az aktív kikapcsolódást, amit a koronglövészet biztosít.

Maximális kikapcsolódást kínál

A koronglövészet már hobbiszinten is rendkívül magas szintű koncentrációt és önfegyelmet igénylő tevékenység. Az alapvetően zajos sport olyan osztatlan figyelmet kíván célzás közben, ami teljesen kiüríti a versenyzők elméjét. Szinte kivétel nélkül erről az élményről számolnak be a sportág résztvevői, akik a maximális kikapcsolódás lehetőségét nevezték a szabadidős tevékenység legfőbb vonzerejének.

Bárkiből lehet jó koronglövő

A jó látás kulcsfontosságú az eredményességhez, ezért szemüvegeseknek nem ajánlják a koronglövészetet, de kontaktlencsével ez a probléma is orvosolható. Ahogy minden sportot, ezt sem lehet elég korán kezdeni, de a fegyver mérete és súlya miatt tizenhat éves kortól ajánlják a szakemberek a lövészetet. A jó állóképesség előny, de hobbiszinten semmilyen készülést nem igényel az agyaggalamb-vadászat.

Olimpiai műhelyben lőhetünk

Ha kedvet kapott a sportág kipróbálásához, nem kell messze utaznia, a balatonfűzfői sportlőtéren igazi olimpiai műhelyben tanulhatja meg az alapokat. A Balatonfűzfői Lövész Egylet 1968 októberében kezdte meg működését. A településen működő Nitrokémia gyár beruházásával az ország legkorszerűbb koronglőterét hozták létre. Az eredmények sem maradtak el: olimpikonokat, Európa- és világbajnoki érmes sportolókat neveltek ki, s több mint száz magyar bajnoki címet gyűjtött be az egyesület az évek során. Az egyesület kiváló oktatókkal – korábbi olimpikon és magyar bajnok trénerekkel – várja a sportág iránt érdeklődőket a 72-es számú főút mellett található balatonfűzfői lőtéren. Időpont foglalás a korongloveszet.hu oldalon található elérhetőségeken lehetséges.

Zatkalik Dániel | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.
Pénz-mozgás
Otthon vannak a vízen
A Pannon Egyetem balatoni evezős flottája lassan két évtizede kínál sportolási lehetőséget a magyar tengeren. A mára több mint nyolcvan klubtagot számláló VESC balatonalmádi vízisport műhelyét mutatjuk be.