Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Fokozatosan építkezni

Leltár
2017. november 22. 9:06

Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.

„Mérnök informatikusként végeztem a Pannon Egyetemen, de sosem dolgoztam benne” – kezdi beszélgetésünket Attila Pajta utcai üzletében, miközben kezdésként Sas-hegyi félkemény sajtot kóstoltat velem.

„Erdélyből költöztünk Veszprémbe 11 éves koromban. Az egyetem után jött az autóipar, amit eleinte nagyon élveztem, később már kevésbé.

Rengeteget utaztam, autóipari beszállítókért feleltem Csehországtól Törökországig, miközben néha kiugrottam francia, német, spanyol és olasz cégeket auditálni. Három és fél év alatt 300 céges út volt mögöttem, az irodában összesen kétszáz napot, ha eltöltöttem. Így megesett az is, hogy egy szállodában fel kellett hívnom a portát, hogy melyik városban vagyok. Sok lett abból, hogy repülőből ki, bérelt autóba be, majd szálloda, így kimentem Bulgáriába másfél évre egy autóipari beszállítóhoz. Ott sokat tanultam emberekről és társadalmi viselkedésről. Bulgáriában teljesen normális például az, hogy az emberek munka után összeülnek, barátkoznak. Szokás volt, ha elmész egy barátod háza előtt, akkor kérdés nélkül bemész hozzá. Ezt itthon már nem látom.”

Borbás Marcsi főzőműsora és a kezdetek

„Bulgária után hazajöttem, mert felkértek arra, hogy építsem fel egy itteni cég minőségbiztosítási rendszerét. Itt kicsit furán néztek rám, amikor azt válaszoltam a bérigényt firtató kérdésre, hogy mindegy mennyit fizetnek. Úgy voltam vele, ha kapok annyit, amiből fenn tudom tartani magam, akkor nem számít, mennyit keresek. Úgy álltam hozzá, hogy nem meggazdagodni akartam, hanem a feladatot elvégezni. A vállalkozóvá válásom talán ezzel a gondolkodásmód változással kezdődött. Akkor már bennem volt a sajtkészítés gondolata is, ami Borbás Marcsi egyik főzőműsora után jutott eszembe.

Eleinte egy tízliteres fazékkal kezdtem, az oltót és a tudást meg az internetről szedtem össze, majd munka mellett elmentem kitanulni a szakmát Körösladányba Kiss Ferenc sajtmesterhez. Reggel elmentem dolgozni, majd mikor végeztem, ledobtam a nyakkendőt és itthon gyártottam a sajtot éjfélig, hajnali egyig. Kezdetben a kollégáknak vittem kóstolóba, majd ha kifizették a tejet, rendelést is felvettem, és ahogy egyre sikeresebb lettem, jött a gondolat, hogy ebből meg is lehetne élni.

Hat évvel ezelőtt egy nézeteltérés miatt kiléptem a cégtől, akkor jött az ötlet, hogy megcsinálom a saját sajtos vállalkozásomat. A végkielégítésből vettem egy 18 éves autót és egy tehenet, aminek a tejét elkezdtem feldolgozni, és kijárni vele a piacra. Akkoriban egy tehén tejéből kellett okosan gazdálkodnom. Jelenleg 5 szarvasmarhám van, és 20 bivalytehenem legel Nemesvámos mellett. Mivel ez egy elég költséges szakma, a mai napig visszajárok tanácsot adni az autóiparba, és ha van egy kis tőkém, abból fejlesztem a vállalkozásomat.”

Kizárni mindent, és minőségi termékeket gyártani

Ivácson Attila erőfeszítéseit siker koronázta. 2016-ban Martini nevű terméke a kemény sajtok kategóriájában Magyarországon egyedüliként kapott aranyérmet a IV. Magyar Sajtmustrán. Erről még Kiss Ferenc is elismerően nyilatkozott. Bio minősítéssel nem rendelkezik, de a tej előállításakor az ökotermelés szemléletmódját követi. Több tucat terméket gyárt, melyeket a Pajta utcai boltján kívül az Oliva Étteremben, a Villa Mediciben, az alsóörsi Carpaccióban és a szarvaskúti Kemencés Étteremben lehet megkóstolni. Amikor arról kérdeztem, hogy mi motiválja a munkában, és mi a szakma szépsége, így felelt:

„Tegnap egy nagyon stresszes napon voltam túl, de amint kimentem az állatok közé, és megérintettem az első bivalyt, egyből leszívta rólam az egész napi nyüzsgést. Ez egy fontos dolog, hogy van egy szabadság érzés, amikor mindent kizárok, és arra koncentrálok, hogy nyugalom van.

A másik, amit szem előtt tartok, hogy egy olyan minőségű terméket tegyek le az asztalra, ami másnak örömet okoz, ha fogyasztja. Itt már nem arról van szó, hogy adalékmentes, meg kézműves legyen. A mostani sajtjaim minősége hét év kemény munkájának az eredménye, és még van hová fejlődnöm. Az a fontos nekem, hogy aki ezt megeszi, legyen egy élménye, és emlékezzen rá. Ugyanakkor nem cél, hogy mindenki ezt fogyassza. Hanem ha az ember sajtra gondol, akkor beugorjon, hogy hú, azt megenném, amit az Ivácson csinál. Ez az, ami motivál.

Nem célom, hogy mindenhol ott legyek, piacra sem járok már, mivel egyedül gyártom a sajtot, kapacitásban sem nagyon bírnám. Vannak ugyan törzsvásárlóim, de jó lenne a boltot egy kicsit jobban felfuttatni. Az sem lenne utolsó szempont, hogy munkahelyet teremtsek valakinek. Lenne rá lehetőség, de meglátjuk, mikor lesz rá keret. A következő terv az, hogy jövőre saját fejőházat építek, hogy be tudjam indítani a mozarrella-gyártást. Célom továbbá az, hogy EU számos sajtüzem legyen a gazdaság, és kft-ként üzemeljen.”

A sajtfogyasztás kultúrája és konkurencia

„A sajtfogyasztás elterjedésének kulcsa, hogy a trappistán szocializálódott nemzet mikor jut el arra a szintre, hogy felismerje, az nem való melegszendvicsbe, salátára és pizzára. Jó ugyan a trappista, de van még száz másik fajta, amit jobban lehetne használni. Itthon még a kistermelői sajtkészítés gyerekcipőben jár. Ha kimegyünk egy fesztiválra, akkor a termelőknek van 16 féle ízesítésű gomolyájuk, és nagyjából parenyica, mindenfélével tekerve. Van, akinél van két hónapos sajt, vagy fél éves is, de ez kevés. Nálam nincsenek fűszerezett sajtok, van viszont joghurtom, zsendicém, ordám, parenyicám, krémsajtom és Pecorino jellegű kemény sajtom is.

Remélem, hogy azon az úton indultam el, hogy sikerül magasabb rangra állítani a sajtfogyasztást, és előbb-utóbb a sajtnak is lesz a borhoz hasonló presztízse. Hogy ne a fűszerezés domináljon, hanem a terroir-jelleg.

Ha van konkurencia, én nagyon szívesen segítek neki, mert sokkal jobb nekem, ha van egy minőségi versenytársam. Mert ha sajtot vesznek tőle, a vevő állandó sajtfogyasztóvá válik. Ha a konkurencia rossz sajtot ad, csalódik a vevő, és utána amikor meglátja az enyémet, nem fogja érdekelni, csak legyint, hogy »ez a házi sajt, ez a kézműves, nem a mi kategóriánk«.”

Veszprémiség

Veszprém egy nagyon jó egyensúlyi pont. Közel a Bakony, a Balaton és Budapest – mondja Attila arra a kérdésre, hogy mi ugrik be neki elsőre Veszprémről, és mit tart veszprémikumnak.

– Állandó itt a szél és a jó levegő. Folyamatosan vannak programok, mindig történik valami. Bármennyire is álmos kisvárosnak tűnik, nem az. Rengeteg rendezvény van itt, mint például a világjáró klubok az egyetemen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által meghívott híres magyarok előadásai, vagy felolvasó estek. Ezeknek sajnos rossz a PR-ja. A nagyobb fesztiválok mellett ezek kis kincsei a városnak, amiket mindenképp meg kéne tartani. Veszprém szerintem minden szinten jó irányban van, ha megőrizzük a hagyományos dolgokat és régi szépségeket, minden rendben lesz.

Mi hiányzik?

– A klasszikus moziélmény, mert a pláza nekem kommersz. Ha székre kell ülni az se baj, és ha a gép hangját is lehetne hallani, az sem zavarna. Hiányzik innen az a mentalitás, amit Bulgáriában és Erdélyben tapasztaltam, hogy az emberek érdeklődjenek egymás iránt, és ne kelljen az életünket mindig tervek szerint élni. De azt hiszem, hogy ez nem csak Veszprém „hibája”.

NÉVJEGY:
Ivácson Kistermelői Gazdaság

Legelő nagysága: 4 hektár Nemesvámos és Veszprém között
Állatok száma: 20 bivaly, 5 szarvasmarha
Eszközállomány: a sajtkádakkal és hűtőkkel együtt közel 6 millió forint
Sajttermelés: évente 500 kiló
Éves bevétel: sajtértékesítésből évi 3-4 millió forint

Gesztesi Ákos Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.
Leltár
Ahol jó kikötni – Lovas Kikötő
Lovas a Balaton-felvidék déli fertályán fekszik, pár percre a Balatontól. A kis falu közepén, a Fő utcában, a régi kocsma épületében várja vendégeit a Lovas Kikötő. Csomai Lóránttal, a hely megálmodójával és üzemeltetőjével beszélgettünk a Kikötő szellemiségéről, gasztronómiai és kulturális kínálatáról, jelenről és jövőről.