Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Ön mennyire használja ki mobilja képességeit?

Kütyü
2017. november 22. 9:04

Csak Facebookozik, Viberezik és Gmailt használ? Pedig jóval több alkalmazás létezik, amelyek megkönnyíthetik életét, és növelheti hatékonyságát a mindennapokban.

Valljuk be, a legtöbben Facebookra, Gmailre, esetleg Skypeolásra használjuk az okostelefonunkat. Amivel egyébként semmi probléma nincs, viszont számos olyan app létezik, amellyel többet hozhatunk ki androidos, almás, vagy windows phone-os mobilunkból.

Nem ördögtől való szoftverekre és megoldásokra kell itt gondolni. Egyszerűen csak érdemes egy kicsit jobban utána olvasni, és kérdezősködni, hogy mire használhatjuk a mobilunkat még.

Gazsi Attilát, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettesét és a megyei szervezet elnökét, és mint számos vállalkozás tulajdonosát kérdeztük, az üzleti- és magánéletben melyik mobilos alkalmazásokat használja? Reméljük tudunk adni néhány fogódzkodót. Innentől kezdve övé a szó:

„Az már nem újdonság senkinek, hogy mobilon is elolvashatók az e-mailek, viszont a Google naptár (Calendar) funkciójában már nagyon nagy potenciál van az átlag felhasználó számára. Kollégáim is hozzáférnek a naptáramhoz, így a találkozók, meetingek, tárgyalások hatékonyan, hosszadalmas egyeztetések nélkül megszervezhetők. A naptárban rögzített helyszíneket a Waze alkalmazás átveszi, így az autóba beülve elirányít a pontos helyszínre, megadja a várható menetidőt, alternatív útvonalakat ad a (főleg budapesti) dugók elkerülésére, sőt felhívja a figyelmet a rendőri ellenőrzésekre és sebességmérésre is! A Parkolás alkalmazás megtalálja, hogy melyik parkolóban vagyok és elküldi a helyes számra az SMS-t a rendszámommal. Helymeghatározáson alapul az IdőjárásRadar is, mely pontos információval szolgál arról, lesz-e eső a közelben.

A Google ingyenes alkalmazásai az irodai megoldások széles tárházát nyújtják, a dokumentumok megosztásától kezdve (Drive), egy ismeretlen nyelvű szöveg megértésén keresztül (Translate), amit akár a mobil kameráján keresztül is lefordít a világ legtöbb nyelvéről, egészen a környékbeli helyek feltérképezéséig (Maps). A Keep rövid listák írására ad lehetőséget, amely helyettesíti pl. egy bevásárló cetli alkalmazását, ráadásul ezek megoszthatók is egymással.

Leginkább tableteken való jegyzetelésre nagyszerű alkalmazás a GoodNotes, mely lehetővé teszi a képekre, dokumentumokra való írást is, így nem vesznek el és egy helyen kezelhetők a különböző feljegyzések. Van, hogy papír alapú dokumentumot kell tovább küldeni, vagy elektronikusan tárolni, erre jó a TurboScan, mely pillanatok alatt lefényképezi, korrigálja és a kívánt formátumba helyezi a papírlapot. A kapott névjegykártyát sem kell egyesével a telefonon rögzíteni, erre való a BRC Pro, mely a lefényképezett névjegykártya adatait felismeri és a névjegyzékbe menti.

A havidíjas Workplace a Facebookhoz hasonlóan működik, a vállalkozás belső kommunikációját támogatja. A Facebookra feltöltött vállalkozások hatékonyan menedzselhetők a Pages Manager alkalmazással, a hirdetések az Ads Manager-rel. Vállalatirányítási és feladatkezelő alkalmazásként is kitűnő szoftver az Asana, mely megkönnyíti a csapatmunkát, a feladatok kiosztását, és az elvégzett munkák követését.

A kommunikáció eszközei az old school megoldásokon túl a csoportos, rövid megbeszélésekre ideális Messenger, vagy bizalmas megbeszélésekre a Signal.

Zenehallgatáshoz rengeteg jó megoldás létezik, kiegészítőként a Shazamot emelném ki, mely az épp hallgatott zenét ismeri fel és igény esetén lementi a telefonra.

Utazásszervezés is rendkívül egyszerű manapság mobillal, az eDreams a legkedvezőbb repülőjegyet, a Booking vagy az Airbnb a kívánt szállást segíti megtalálni, míg a Viator a legjobb helyi programokban asszisztál, a TripAdvisor számtalan utazói értékeléssel segít például egy jó pizzériát választani.”

Az okostelefonon túl

Bár okos eszközök terén még mindig a mobiltelefonunk a mérvadó, ma már rengeteg kiegészítő eszköz egyszerűsítheti az életünket. A Yuzz.it tulajdonképpen egy szuper okos mikrofon: a kütyü egy gombnyomással rögzíti gondolatainkat vagy egy érdekesnek talált helyet, amelyeket a később visszakereshető Yuzz app tárol. Rossz költekezési szokásainktól szabadíthat meg a kiadásainkat vezető Hoot bankkártya, míg a Cashew extra biometrikus védelemmel ellátott pénztárcája nemcsak azt jelzi, ha elhagytuk, de okos rendszere a tolvajoktól is véd. Ma már az otthonunkat is hatékonyabbá tehetjük – erre jók az okos otthonok. S bár nem eszköz, de igen népszerű: a RunAddict alkalmazás a futás során megtett távolságot és időt mérve kedvezményeket biztosít sporttal kapcsolatos felszerelések, szolgáltatások igénybevételére.

Gesztesi Ákos, Bertalan Melinda | Fotó: Shutterstock

További képek