Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A fejlődés iránya a borászati turizmus

Csopak
2017. november 22. 8:53

A főúttól nem kell messze menni, hogy az ember rácsodálkozzon a csopaki dűlőkre. Ahogy kiszállok az autóból, megcsap az ősz reggeli hűvös; a völgy fölött lebegő látványos ködpárát máris oldani kezd a szikrázó napsütés. Jásdi István személyesen nyit kaput, egy pohár rizlinggel és hellyel kínál a gangon. Amíg bort és bodzaszörpöt tölt, sóhajtva dőlök hátra, nyugtázva, hogy a festői látványtól máris teljes a napom.

Amikor szűk 20 évvel ezelőtt Csopakra költözött, az egyik első dolog, amihez hozzákezdett, a csopaki olaszrizling rossz hírnevének helyreállítása volt. A Csopaki Kódex védjegyoltalmi rendszer ennek a célkitűzésnek a végső megvalósulását jelenti?

Azt hiszem igen. A Csopaki kódex ennek a folyamatnak az intézményesülése. Amikor elkezdtünk szőlészet-borászattal foglalkozni, az olaszrizling egy nagyon lesajnált fajta volt. Fröccsbornak, olcsó fehérbornak tekintették és senki nem gondolta, hogy nagy termőhelyeken – Csopakon, Szentgyörgyhegyen, Csobáncon, Somlón – ez a világ egyik legizgalmasabb szőlőfajtájává válhat. Az, hogy elkezdtünk vele foglalkozni, már 20 évvel ezelőtt azt eredményezte, hogy újra felfigyeltek a fajtára. Ma pedig ott tartunk, hogy ebből készülnek a legnépszerűbb magyar fehérborok.

Ennek az egy fajtának a kiemelése – a történeti okokon túl – azt is célozta, hogy Csopak valamiben az első legyen Magyarországon?

Ez az egyetlen olyan dolog, amely ennek az alig 2 ezer fős településnek elsőbbséget jelenthet az országban. Az, hogy Csopak az olaszrizling fővárosa, nagyon fontos kell legyen a városvezetés és minden itt lakó számára, és büszkeséggel töltheti el mindannyiukat, nem csak a szőlősgazdákat.

Változnak a korok, az ízlések. Az olaszrizling jellemzőit annak idején egy közös fórumon próbálták behatárolni, így jött létre az Olaszrizling Szerintem – amelynek címe az első két, meghatározó alkalom után Olaszrizling Szerintünk-re változott. Mára egyetértés van abban, hogy milyen a jó olaszrizling?

Ma már egységes rizlingstílusról beszélhetünk. Abban a bizonyos 19-20 évvel ezelőtti időszakban, amikor eldöntöttük, hogy a minőségi borkészítés felé vesszük az irányt, a fajta fő stílusjegyeit is meg kellett határozni. A címben a „szerintem” nem engem jelölt már akkor sem, hanem mindannyiunkat, akik részt vettünk ezen az olaszrizlingről folytatott eszmecserén.

És akkor milyen az a bizonyos jó olaszrizling?

Az olaszrizling egy elegáns, könnyed, a termőhelyi karaktert nagyszerűen bemutató, jó ivású, a modern gasztronómiához tökéletesen passzoló bor. Az egyensúlyok, a harmóniák – alkohol, savegyensúly, ásványok jelenléte, gyümölcsösség – az olaszrizlingben alacsonyabb szárazanyagszinten teremthetők meg, mint pl. a rajnai rizlingnél vagy a chardonnay-nál, ezért hát ideális kísérő könnyű ételekhez. A jó baráti beszélgetéseknek pedig elmaradhatatlan kísérője!

A Csopaki Kódex eredetvédett borai közé jelenleg csak olaszrizlingből készültek kerülhetnek. Tervezik bővíteni a bekerülő fajták körét?

A fajták körét nem – a rizling mindig meghatározó lesz –, de épp a közelmúltban döntöttünk arról a csopaki kódextermelők körében, hogy a furmintot, amit egy izgalmas fűszeres fajtának tartunk, a bortörvény által megengedett 15 százalékig beengedjük az olaszrizling házasításokba.

Nemrégiben megjelent egy cikke, amelyben a balatoni szőlők eltűnésére figyelmeztet. Ugyanezt hangoztatta a Balatoni Kör is. Történtek megnyugtató lépések az ügyben?

Az elmúlt 2 év erről szólt, miután kollégákkal a Balaton-felvidéken rájöttünk arra, hogy a balatoni termőterület úgy zsugorodik, mint a szamárbőr. Egyre több a beépítés, az elhagyott szőlő, aránytalanok az árak – gazdálkodó normál vagy közepes tőkével nem tud szőlőtermelésbe kezdeni –, miközben a terület elveszíti az arcát. Ennek a Balaton-felvidéki tájnak – a Balatonnak is – ezer éve meghatározó képe a szőlő. Ezért jön ide a turista, ez az értelme a bicikliútnak, ez a környék látványossága. A Rizling Generáció vagy a Balatoni Kör borászaival együtt felismertük, hogy ha mi nem lépünk, senki nem fogja ezt megtenni. Partnereket találtunk több önkormányzatban, legelsőként a csopakiban, s ma már ez közös programnak tűnik. Csopakon védetté nyilvánították a megmaradt 40-50%-nyi szőlőterületet, de ez sem jelent 100%-os biztosítékot. Sok javaslatot tettünk a kormány elé, ám sok az ellenérdekelt befektető. Ez a Balaton számára katasztrofális lehet, mert eltüntetheti az olyan összefüggő termőterületeket, amit itt ebben a völgyben még látunk.

Meg lehet találni azt a megoldást, amely nem megy szembe a fejlődéssel, ugyanakkor megőrzi a természeti értékeket?

A fejlődéssel senki nem akar szembemenni, nemcsak a Balatonon, hanem a Bodeni-tónál vagy a Genfi-tónál sem, ahol a világ legszebb egybefüggő szőlőterületei vannak, mégsem jut senkinek eszébe, hogy oda építkezzen. Az ingatlanfejlesztés nem fejlődés. Ugyanakkor az általunk kidolgozott koncepció – az első balatoni törvénnyel összhangban – nem zárja ki, hogy házak épüljenek. Figyelembe kell venni azt is, hogy a Balaton egy szép nagy felületű, de valójában kis tó – sekélysége miatt alig 2 km³ víz. Ide nem lehet tömegturizmust terelni, mert tönkreteszi a tavat is.

Ezt figyelembe véve milyen irányai lehetnek a fejlődésnek a térségben?

A szezon megnyújtásával borászati-gasztronómiai központtá lehetne tenni ezt a vidéket, erre Paloznak, Csopak, Akali, Badacsony környéke, a Szent György-hegy tökéletesen alkalmas. Erre érdemes lenne turizmust generálni. Pestről, Bécsből, Győrből érdemes lenne idejönni az ősztől tavaszig tartó időszakban is, eltölteni 2-3 napot, elmenni 3 jó borászatba, magas színvonalú éttermeket találni.

Villánynak van egy kedves története, amely szerint évtizedekkel ezelőtt az ottani borászok közösen béreltek egy buszt és elmentek Franciaországba, hogy megnézzék, hogyan lehet jó vörösbort készíteni. Itt is kezd láthatóvá válni az összedolgozás – létrejöttek például a Balaton-címkés borok. Lesz folytatás?

Erősödik ez az összefogás. Elsősorban a fiatalabb generáció jóvoltából, akik már látják: az emberek borvidékekre látogatnak el, nem a semmi közepén egy-egy pincészetbe. Szerintem a Balaton-felvidék kevésbé koncentrált, de sokkal izgalmasabb, összetettebb program, mint Villány, amelynek nincsen Balatonja, nincsenek vitorlásai, ott nincs Tihany, nincsenek építészeti látványosságok. A magyar borászatra is jellemzővé vált egyfajta összefogás, elsősorban azok között, akik ugyanazt gondolják a borról, ugyanazokat a dolgokat szeretnék elérni és együtt is lépnek fel.

Szerenád a szőlőben című könyvéből kiderül, hogy rengeteg borral, illetve a térséggel kapcsolatos régi könyvet, írást kutatott fel, olvasott el. Van terve ezzel a tudással – könyv, ismeretterjesztés, marketing lesz belőle?

Sokszor elmondom, hogy egy tájnak a legjobb marketingje a művészet, azon belül is elsősorban az irodalom. Mi még mindig Eötvös Károlyt tekintjük az egyetlen balatoni forrásnak, miközben eltelt 120 év, friss balatoni témájú irodalmi alkotások létrejöttére lenne szükség. Sokat adna a környék népszerűsítéséhez: ha körülnéz a világon, Porvence vagy Toszkána sikerének egy-egy lektűr, bestseller a titka.

Hogyan járul hozzá a térség gazdaságához a bortermelés, illetve az erre épülő iparágak, a gasztronómia, idegenforgalom, turizmus?

Csopak 20-30 hektárnyi jól gondozott szőlőterülete két országos szinten is észrevehető borászatot tart el: Homoláékat és minket, s talán még a Szent Donát Pincét. A Jásdi Pince a maga 17 hektárjával 10-12 csopaki embernek ad rendszeres munkát, a boraink továbbá elkerülnek az ország több száz éttermébe. Az 1 hektáron megtermelhető szőlő értéke 1 millió forint. Borként az ára ennek körülbelül a tízszerese – bár a haszon nagy része a kereskedőknél marad. Ám az adókban megjelenő súlya már jelentős, s akkor még nem beszéltünk a szőlő turisztikai értékéről, valamint az erre épülő idegenforgalomról.

A külföldiek csak Magyarországon kóstolhatják meg a csopaki olaszrizlinget?

Bécsben, a világ legjobb 10 étterme közé sorolt Steirereckben is jelen vagyunk. Ám szerintem nem baj, ha elsősorban Magyarországon találkoznak a borainkkal. Itt, ebben a környezetben ébrednek rá ugyanis arra a történeti értékre, amely a boraink magas minőségében is megjelenik. És itt tudjuk elmesélni nekik azokat a történeteket, amelyek ezer éve a borhoz és a Balaton északi partjához kötnek bennünket, és amelyeket eddig még nem meséltünk el.

Juhász Rita | Fotó: Domján Attila

További képek