Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az a lényeg, hogy szeressenek itt élni

Csopak
2017. november 22. 8:49

A csopaki polgármesteri hivatal előtt, a szépen kiépített parkolók mögött tíz szőlőtőke tűnik fel az érkezőnek, rajta ősz-végi szőlőfürt-maradványok. Közelebb érve a kis fatáblákon sorakozó nevekből látszik, hogy régi magyar szőlőfajták izgalmas bemutatóhelye ez. Ambrus Tibor polgármester, bár negyedik ciklusát tapossa, megőrizte vállalkozói mentalitását: bármibe belefog, hogy Csopakot még rendezettebbé, barátságosabbá és még élhetőbbé tegye. Személyesen parkosít, olykor békít a polgárok vitás kérdéseiben, de még borászkodni is megtanult, hátha Csopak élén szükség lenne rá.

Idén márciusban Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata címmel tüntette ki több évtizedes közéleti tevékenységéért. Csopak egyik legismertebb borásza, Jásdi István a borászok borásza lett idén, és még a szüret is jó volt. Sikeres évet zártak?

Ritkaság egy ilyen év, ami mögött állunk. Csopak gazdálkodásában az idegenforgalom és a szőlészet-borászat a két meghatározó tényező. Előbbiben messze rekord évet zártunk – a strand bevétele 30%-kal haladta meg az előző évit –, utóbbit tekintve pedig kiváló szüreteink voltak. Jó évjárat lesz az idei megfelelő cukorfokkal, savtartalommal, úgyhogy a borászaink is jókedvűek! Reméljük, ez egy meghatározó trendnek az eleje.

Az eleje? Úgy tudom, Csopak már évek óta felfelé ívelő időszakát éli, legalábbis több felmérés az ország leggazdagabb településének kiáltotta ki. Tudja, hogy jelenleg hol állnak ebben a rangsorban?

Az említett felmérés – amely az elmúlt 2-3 évben el is tűnt – félrevezető volt, mivel a vásárlóerőt vette alapul. Vagyis azt mutatta, egy főre vetítve hol a legmagasabb a befizetett személyi jövedelemadó. Ebből az adóból az önkormányzat egyáltalán nem részesül, tehát a pontos megfogalmazás az lett volna, hogy a Csopak állandó lakosságát alkotó emberek átlagosan az egyik legmagasabb bejelentett jövedelemmel rendelkeznek az országban. E tekintetben ma is országosan 1-3. helyen állhatunk.

Negyedik ciklusa végéhez közeledik. Honnan hová jutott el, ami a településsel kapcsolatos tervek megvalósulását illeti?

Amikor polgármester lettem, akkor egy jó települési közösség kialakítását tartottam szem előtt. Nagyon fontos volt, hogy biztonságos település legyünk, hogy jól érezzük magunkat. Szeressenek itt élni, ide jönni, itt ingatlant vásárolni az emberek, teljesen mindegy, hogy egy napig, egy hétig, vagy örökre. Ha ők ezt a képet sugározzák kifelé, akkor mások számára is vonzóvá teszik Csopakot. Mai napig is ez a legfontosabb.

Melyek voltak Csopak fejlődési irányai, főbb célkitűzései?

Amikor polgármesterré választottak, tartottunk a falu életének fontos szereplőivel egy egész napos együttgondolkodást, hogy meghatározzuk a jövőt. Már ekkor látszott, hogy a fiatal értelmiségnek, a kisgyerekes családoknak szerettünk volna otthona lenni. Kb. tíz évvel ezelőtt első dolgunk volt a strandon bevezetni a wifi-hálózatot, és rengetegen jöttek azért, mert itt tovább tudták folytatni a munkájukat. A kisgyerekesek számára játszótereket, homokfövenyeket létesítettünk. Mára az óvodában harmadik csoportot kellett létesíteni, az iskolában pedig az elmúlt 5 évben 92-ről közel 160-ra nőtt a gyereklétszám. A korábbi elöregedő tendenciához képest folyamatosan nő a lakosságszám – most kétezer körüli – és gyarapszik a gyereklétszám, ami egy ilyen kis település számára komoly jövőt mutat.

Csopak mára márkanévvé vált, nagyon szeretnek ide jönni a turisták és úgy tűnik, a helyi lakosok is büszkén viselik csopakiságukat. Létezik az a fajta csopaki szellemiség, amit a település sugároz?

Létezik. Amikor például a máshonnan ide költözőknek problémájuk volt az iskolával, azt mondtam nekik: azért költöztetek Csopakra, mert abba szerettetek bele, ami. Itt csopaki az iskola is, annak minden adottságával, hát ne akarjátok, hogy városi iskola legyen! Ennek az iskolának épp az a bája, hogy itt van, falun, hogy a gyereket reggel el lehet engedni egyedül, oda tud sétálni biztonságosan. Amit a település adni tud, hogy megtanuljon a gyerek úszni, vitorlázni, egy nyugodt természeti környezetben éljen, azt Csopak mind megadja. Együtt élünk a természettel.

Egy mediterrán településtől ezt is várja az ember. Mi adja Csopak különleges hangulatát?

Szerintem az, hogy egy szerethető hely, ahová, ha bejön valaki, egyszerűen jól érzi magát. Az elmúlt tíz évben sokat dolgoztunk azon, hogy erősítsük Csopak mediterrán hangulatát. A közterületeken igyekeztünk visszatérni a régi, meghatározó karakternövényekhez. Több ezer mandulafát osztottunk ki a helyieknek, de ugyanígy előnyben részesítettük a fügét, a levendulát. Ehhez jön még a szőlő, hogy elérje azt a mediterrán hatást, amely Csopakot ma meghatározza.

A fejlesztéseiknek két iránya látszik: részben szeretnék kiszolgálni az ide érkező turistákat, másrészt törekszenek a természetvédelemre, fenntarthatóságra. Mindez hogyan egyeztethető össze?

Úgy gondolom, nem kell mindent csinálni, de amit igen, azt csináljuk magas szinten. Működjön magas színvonalon a strand, az ügyintézés, a szolgáltatások, iskola, óvoda, hivatalok, legyen tiszta a település. A legnehezebb kérdés a szőlészet-borászat témaköre. A táj jellegét és a borainkat adó szőlőterületek megóvása érdekében fontosnak láttuk védetté nyilvánítani a csopaki szőlőt. Ezeken a területeken 1 hektárig nem lehet építkezni, tulajdonképpen így alakult ki a mai pincészeteink-borászataink többsége.

A rendszerváltoztatás előtt élt rossz napokat is a rizling; mára szerencsére országos trenddé vált a minőségi bor előállítása. Az e téren elvárt magas teljesítmény mérésére hozták létre a Csopaki Kódexet?

Több mint 10 éve annak, hogy leültünk a helyi borászokkal, és megfogalmaztuk azt a közös igényünket, hogy minőségi bort állítsunk elő. De milyen a jó bor? Ennek megállapítására hoztunk létre mintegy négy évvel ezelőtt egy minőségbiztosítási rendszert, amit Csopaki Kódexnek neveztünk el. Mai napig az önkormányzat tulajdonában van, de a borászok működtetik. Ők döntöttek a kritériumrendszerről, ahogy arról is, hogy kinek a részére adjuk ki.

Lehet még tovább fokozni az idegenforgalmi föllendülést?

A strandunk fogadóképessége véges, gondolkodunk a megoldásokon. A szezon megnyújtásához pedig még szükség lenne egy vagy két négycsillagos, téliesített szállodára Csopakon, most nem tudjuk kiszolgálni a szállásigényeket. Idén az idegenforgalmi alapunk terhére 2,7 millió forint összegű pályázatot írtunk ki elsősorban idegenforgalmi szálláshelyek fejlesztésére.

Milyen főbb fejlesztésekről tud beszámolni?

Jövőre komoly, 200-250 millió forint összegű útrekonstrukciós beruházást tervezünk a 71-es főút alatti részen, az üdülőtelepnél. Ez belügyminisztériumi és saját forrásból valósul meg. Strandfejlesztésre, bővítésre, és egyebek mellett egy wellness-részleg kialakítására 46,4 millió forintot nyert a település a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán. Nemrég adtuk át a Csopaki Református Általános Iskola 14,3 millió forint állami pályázati pénzből megvalósult napelemrendszerét, amely a teljes saját villamosenergia-igényét kielégíti az épületnek. Fejlesztettük, vizesblokkokkal láttuk el a Csopaki Üdülőfalu és Kemping megyei önkormányzattól bérelt létesítményét, amely turistaszálláshelyként szinte már a teljes jövő évre betelt. És reményeink szerint Advent első vasárnapján megszólal a Csonkatorony új harangja, amely közadakozásból készül. Azt mondanám, Csopakon folyamatosan zajlanak fejlesztések, amelyek saját erőből évente néhány 10 millió forintos ráfordítással járnak, emellett igyekszünk pályázni. Nem akarunk nagyobbak lenni, mint amekkorák vagyunk, inkább próbálunk még magasabb színvonalat elérni.

Csopaki Üdülőfalu és Kemping

A Csopak Üdülőfalu és Kemping 2013-ban nyitotta meg újra kapuit a volt Ifjúsági Tábor területén. A csöndes környezetben, a gyermekbarát strandtól pár perces sétára található, többfős, felújított szobák a nyári rendezvények, tematikus táborok, a Koloska-völgybe vagy a helyi pincékhez vezető túrák kedvelt szálláshelyei. A kempinget a működtető csopaki önkormányzat folyamatosan fejleszti.

Juhász Rita | Fotó: Domján Attila

További képek