Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

Az a lényeg, hogy szeressenek itt élni

Csopak
2017. november 22. 8:49

A csopaki polgármesteri hivatal előtt, a szépen kiépített parkolók mögött tíz szőlőtőke tűnik fel az érkezőnek, rajta ősz-végi szőlőfürt-maradványok. Közelebb érve a kis fatáblákon sorakozó nevekből látszik, hogy régi magyar szőlőfajták izgalmas bemutatóhelye ez. Ambrus Tibor polgármester, bár negyedik ciklusát tapossa, megőrizte vállalkozói mentalitását: bármibe belefog, hogy Csopakot még rendezettebbé, barátságosabbá és még élhetőbbé tegye. Személyesen parkosít, olykor békít a polgárok vitás kérdéseiben, de még borászkodni is megtanult, hátha Csopak élén szükség lenne rá.

Idén márciusban Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata címmel tüntette ki több évtizedes közéleti tevékenységéért. Csopak egyik legismertebb borásza, Jásdi István a borászok borásza lett idén, és még a szüret is jó volt. Sikeres évet zártak?

Ritkaság egy ilyen év, ami mögött állunk. Csopak gazdálkodásában az idegenforgalom és a szőlészet-borászat a két meghatározó tényező. Előbbiben messze rekord évet zártunk – a strand bevétele 30%-kal haladta meg az előző évit –, utóbbit tekintve pedig kiváló szüreteink voltak. Jó évjárat lesz az idei megfelelő cukorfokkal, savtartalommal, úgyhogy a borászaink is jókedvűek! Reméljük, ez egy meghatározó trendnek az eleje.

Az eleje? Úgy tudom, Csopak már évek óta felfelé ívelő időszakát éli, legalábbis több felmérés az ország leggazdagabb településének kiáltotta ki. Tudja, hogy jelenleg hol állnak ebben a rangsorban?

Az említett felmérés – amely az elmúlt 2-3 évben el is tűnt – félrevezető volt, mivel a vásárlóerőt vette alapul. Vagyis azt mutatta, egy főre vetítve hol a legmagasabb a befizetett személyi jövedelemadó. Ebből az adóból az önkormányzat egyáltalán nem részesül, tehát a pontos megfogalmazás az lett volna, hogy a Csopak állandó lakosságát alkotó emberek átlagosan az egyik legmagasabb bejelentett jövedelemmel rendelkeznek az országban. E tekintetben ma is országosan 1-3. helyen állhatunk.

Negyedik ciklusa végéhez közeledik. Honnan hová jutott el, ami a településsel kapcsolatos tervek megvalósulását illeti?

Amikor polgármester lettem, akkor egy jó települési közösség kialakítását tartottam szem előtt. Nagyon fontos volt, hogy biztonságos település legyünk, hogy jól érezzük magunkat. Szeressenek itt élni, ide jönni, itt ingatlant vásárolni az emberek, teljesen mindegy, hogy egy napig, egy hétig, vagy örökre. Ha ők ezt a képet sugározzák kifelé, akkor mások számára is vonzóvá teszik Csopakot. Mai napig is ez a legfontosabb.

Melyek voltak Csopak fejlődési irányai, főbb célkitűzései?

Amikor polgármesterré választottak, tartottunk a falu életének fontos szereplőivel egy egész napos együttgondolkodást, hogy meghatározzuk a jövőt. Már ekkor látszott, hogy a fiatal értelmiségnek, a kisgyerekes családoknak szerettünk volna otthona lenni. Kb. tíz évvel ezelőtt első dolgunk volt a strandon bevezetni a wifi-hálózatot, és rengetegen jöttek azért, mert itt tovább tudták folytatni a munkájukat. A kisgyerekesek számára játszótereket, homokfövenyeket létesítettünk. Mára az óvodában harmadik csoportot kellett létesíteni, az iskolában pedig az elmúlt 5 évben 92-ről közel 160-ra nőtt a gyereklétszám. A korábbi elöregedő tendenciához képest folyamatosan nő a lakosságszám – most kétezer körüli – és gyarapszik a gyereklétszám, ami egy ilyen kis település számára komoly jövőt mutat.

Csopak mára márkanévvé vált, nagyon szeretnek ide jönni a turisták és úgy tűnik, a helyi lakosok is büszkén viselik csopakiságukat. Létezik az a fajta csopaki szellemiség, amit a település sugároz?

Létezik. Amikor például a máshonnan ide költözőknek problémájuk volt az iskolával, azt mondtam nekik: azért költöztetek Csopakra, mert abba szerettetek bele, ami. Itt csopaki az iskola is, annak minden adottságával, hát ne akarjátok, hogy városi iskola legyen! Ennek az iskolának épp az a bája, hogy itt van, falun, hogy a gyereket reggel el lehet engedni egyedül, oda tud sétálni biztonságosan. Amit a település adni tud, hogy megtanuljon a gyerek úszni, vitorlázni, egy nyugodt természeti környezetben éljen, azt Csopak mind megadja. Együtt élünk a természettel.

Egy mediterrán településtől ezt is várja az ember. Mi adja Csopak különleges hangulatát?

Szerintem az, hogy egy szerethető hely, ahová, ha bejön valaki, egyszerűen jól érzi magát. Az elmúlt tíz évben sokat dolgoztunk azon, hogy erősítsük Csopak mediterrán hangulatát. A közterületeken igyekeztünk visszatérni a régi, meghatározó karakternövényekhez. Több ezer mandulafát osztottunk ki a helyieknek, de ugyanígy előnyben részesítettük a fügét, a levendulát. Ehhez jön még a szőlő, hogy elérje azt a mediterrán hatást, amely Csopakot ma meghatározza.

A fejlesztéseiknek két iránya látszik: részben szeretnék kiszolgálni az ide érkező turistákat, másrészt törekszenek a természetvédelemre, fenntarthatóságra. Mindez hogyan egyeztethető össze?

Úgy gondolom, nem kell mindent csinálni, de amit igen, azt csináljuk magas szinten. Működjön magas színvonalon a strand, az ügyintézés, a szolgáltatások, iskola, óvoda, hivatalok, legyen tiszta a település. A legnehezebb kérdés a szőlészet-borászat témaköre. A táj jellegét és a borainkat adó szőlőterületek megóvása érdekében fontosnak láttuk védetté nyilvánítani a csopaki szőlőt. Ezeken a területeken 1 hektárig nem lehet építkezni, tulajdonképpen így alakult ki a mai pincészeteink-borászataink többsége.

A rendszerváltoztatás előtt élt rossz napokat is a rizling; mára szerencsére országos trenddé vált a minőségi bor előállítása. Az e téren elvárt magas teljesítmény mérésére hozták létre a Csopaki Kódexet?

Több mint 10 éve annak, hogy leültünk a helyi borászokkal, és megfogalmaztuk azt a közös igényünket, hogy minőségi bort állítsunk elő. De milyen a jó bor? Ennek megállapítására hoztunk létre mintegy négy évvel ezelőtt egy minőségbiztosítási rendszert, amit Csopaki Kódexnek neveztünk el. Mai napig az önkormányzat tulajdonában van, de a borászok működtetik. Ők döntöttek a kritériumrendszerről, ahogy arról is, hogy kinek a részére adjuk ki.

Lehet még tovább fokozni az idegenforgalmi föllendülést?

A strandunk fogadóképessége véges, gondolkodunk a megoldásokon. A szezon megnyújtásához pedig még szükség lenne egy vagy két négycsillagos, téliesített szállodára Csopakon, most nem tudjuk kiszolgálni a szállásigényeket. Idén az idegenforgalmi alapunk terhére 2,7 millió forint összegű pályázatot írtunk ki elsősorban idegenforgalmi szálláshelyek fejlesztésére.

Milyen főbb fejlesztésekről tud beszámolni?

Jövőre komoly, 200-250 millió forint összegű útrekonstrukciós beruházást tervezünk a 71-es főút alatti részen, az üdülőtelepnél. Ez belügyminisztériumi és saját forrásból valósul meg. Strandfejlesztésre, bővítésre, és egyebek mellett egy wellness-részleg kialakítására 46,4 millió forintot nyert a település a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán. Nemrég adtuk át a Csopaki Református Általános Iskola 14,3 millió forint állami pályázati pénzből megvalósult napelemrendszerét, amely a teljes saját villamosenergia-igényét kielégíti az épületnek. Fejlesztettük, vizesblokkokkal láttuk el a Csopaki Üdülőfalu és Kemping megyei önkormányzattól bérelt létesítményét, amely turistaszálláshelyként szinte már a teljes jövő évre betelt. És reményeink szerint Advent első vasárnapján megszólal a Csonkatorony új harangja, amely közadakozásból készül. Azt mondanám, Csopakon folyamatosan zajlanak fejlesztések, amelyek saját erőből évente néhány 10 millió forintos ráfordítással járnak, emellett igyekszünk pályázni. Nem akarunk nagyobbak lenni, mint amekkorák vagyunk, inkább próbálunk még magasabb színvonalat elérni.

Csopaki Üdülőfalu és Kemping

A Csopak Üdülőfalu és Kemping 2013-ban nyitotta meg újra kapuit a volt Ifjúsági Tábor területén. A csöndes környezetben, a gyermekbarát strandtól pár perces sétára található, többfős, felújított szobák a nyári rendezvények, tematikus táborok, a Koloska-völgybe vagy a helyi pincékhez vezető túrák kedvelt szálláshelyei. A kempinget a működtető csopaki önkormányzat folyamatosan fejleszti.

Juhász Rita | Fotó: Domján Attila

További képek