Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A BADACSONYI ASZÚ

Borklub
2017. november 22. 8:47

Sietek leszögezni: a badacsonyi aszú – jogilag – nem létezik. De Magyarországon ebben az esetben sem találkozik a törvénykezési szándék a valós élettel. A tokaji aszú védelmében megtiltották nemcsak – teljesen jogosan – a Tokaj területén kívül készült borok tokajiként való forgalmazását, hanem magát az aszú elnevezést is. Pedig senki sem akart Móron tokaji aszút készíteni, sem Badacsonyban. Móron móri aszút készítenek immár több mint száz éve, Badacsonyban pedig badacsonyit. És nem hinném, hogy ez a pár száz liter borkülönlegesség valaha veszélyeztette volna Tokaj hegemóniáját ezen a területen. Ismét kiöntöttük a fürdővízzel a gyereket is.

Badacsonyban, a régi Római úton találunk egy kis családi borászatot, a Németh Pincét. Az itt készült borok jelentik számomra az etalont, itt kóstolhatjuk meg Badacsonyt! Minden színét, ízét, zamatát, minden fontos fajtáját, és ami a legfontosabb, mindezt a legjobb minőségben.

Egyik ültetvényüket az Öreg aszúdomb-dülő felső harmadában találjuk, ahol egy forrás fakad a Badacsony hegyből. Ennek és a Balatonnak köszönhető az a sajátságos mikroklíma, ahol az a fránya Botrytis cinerea kiválóan érzi magát, annak ellenére, hogy a magyar bortörvény ezt megtiltja. A fene a pofáját, de mégis beaszúsodik a szőlő. Nem ismeri a kötelességeit, csak a jogait. Az élethez való jogát. Szóval itt terem a badacsonyi aszú, fenn az Öreg aszúdombon, hivatalosan mint „Töppedt szőlőből készült, kései szüretelésű, különleges minőségű édes fehérbor”. Mintha megtiltanák Budapesten kívül a zsíros kenyeret, és ezért vidéken ezt piros paprika őrleménnyel megszórt, lilahagymával díszített, állati eredetű zsiradékkal megkent pékárunak kéne hívni.

Itt nincs puttony, nincs gönci hordó, 1 liter borhoz 1 kg aszúsodott Olaszrizlinget adnak. Ez cukorfoktól függően a 3 és az 5 puttonyos közötti tokajinak felelne meg, ha bárkinek eszébe jutna összehasonlítani a kettőt, ami egyébként igen nagy hülyeség lenne. Mivel a pince csak közel két évtizede készít aszút, pardon, töppedt szőlőből készült bort, az eljárás folyamatosan finomodik, továbbra is kísérleteznek. Próbálkoztak musttal, forrásban lévő borral, kész borral, ezek keverékeivel. Talán az jelezheti, hogy jó úton járnak, hogy a legutóbbi 2015-ös tétel, ami a kísérletezés végét sejtető Finálé névre hallgat, az idei badacsonyi borversenyen a legmagasabb pontszámmal Champion díjas lett, persze mint töppedt Olaszrizling, és nem mint aszú. A Finálé olyan bor, ami után a fogainkról is – egyenként – lenyaljuk a maradékot, az utolsó atomig. Ízvilágának leírását meghagynám a „lícsibe forduló barack-harmónia” és az efféle agyon csicsázott és értelmezhetetlen, képzavaros sznoboknak, akik „értenek” a borokhoz, ahelyett hogy meginnák. Annyit elárulok, hogy ebből a borból fél deci elég, hogy lezárjon egy kiadós vacsorát, vagy egy hosszú napot. Fél deci. Nem több, sem kevesebb.

Ez a kis pince mindig is a szívem csücske volt. Itt nincs reduktív technológia. Itt minden fahordóban készül, kis tételekben. Fajtánként 200, maximum 500 liter bor van, nincs tömegboruk. Hihetetlenül hangzik, de a közel 20 fajta tételt, amit a pincében találunk, csak 2 hektárról szüretelik. Mint mondtam: kis pince. De nagy borokkal.

Érdemes végigkóstolni őket: itt kapható szerintem a legjobb Kéknyelű. Itt még a Budai zöld is iható, ami valljuk be, nem kis dolog, hiszen ez a Kéknyelűt beporzó szőlőfajta köztudottan silány bort ad, vagy lerothad, vagy nincs cukorfoka. A Kéknyelű, mint tudjuk, nővirágú, és mivel a Budai zöld elég haszontalan, Dr. Király Ferenc badacsonyi szőlőnemesítőnek sikerült a kettő keresztezéséből létrehoznia a ma már Rózsakőnek nevezett új fajtát, ami átvette a Budai zöld helyét. Ez a nemesítés olyannyira sikerült, hogy – kövezzenek meg a badacsonyiak, de – nekem jobban ízlik a Kéknyelűnél is.

Mivel a magyar közízlés borok tekintetében még mindig az édesek felé hajlik, bátran kijelenthetjük, hogy ez a pince ilyen tekintetben a borivók Mekkája, hogy egy képzavarral éljek. A felhozatal több mint fele félédes, illetve édes, a különleges mikroklímának köszönhetően. Természetesen édes, nem must sűrítménytől. Kihagyhatatlan kaland.

Tóth Loon

További képek