Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Veszprém Aréna: A modern multifunkciós rendezvénycsarnok

Aréna
2017. november 22. 8:45

Az elmúlt 2016-os és 2017-es esztendő eddigi időszaka kiemelkedő volt a Veszprém Aréna életében. Ezeket az éveket megelőzően egyetlen évben sem volt ennyi látogatója az intézménynek. Míg a 2008-as nyitást követő években átlagosan 170 ezer fő látogatott el a rendezvényekre, 2015-ben ez a szám megközelítette a 210 ezer főt, 2016-ban pedig már a 250 ezer főt, mely látogatói szám 2017-ben a várakozások szerint ismét teljesülni fog. Varga Andrással, a „Csarnok” Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az Arénában rejlő lehetőségekről.

Mit takar a név: Veszprém Aréna?

A Veszprém Aréna sport - és kulturális rendezvények otthona. Egy modern multifunkciós rendezvénycsarnok, ami 2008-ban nyitotta meg kapuit. Bázisfeladata a veszprémiek büszkesége, a Telekom Veszprém férfi kézilabda csapat mérkőzéseihez, edzéseihez a helyszín biztosítása, de emellett a kézilabda utánpótlás nevelésnek és több önvédelmi sportnak is állandó helyszíne.

A sportmérkőzéseken több mint 5000 szurkoló, míg kulturális rendezvényeken a szükséges beépítés, áttájolás ellenére több mint 4000 néző foglalhat helyet nálunk. A Veszprém Aréna korszerű és igényes kialakítása alkalmassá teszi rangos nagyprodukciók valamint konferenciák befogadására is, mi több, ez a tulajdonos önkormányzat elvárása is. A helyszín kitűnőre vizsgázott a sportrendezvények mellett a kulturális- és szórakoztató események lebonyolításában is. A nyitás óta eltelt közel 10 év alatt megközelítőleg 1,9 millió nézőt fogadott az épület. Ezen belül a sporteseményekre több mint 1 millióan voltak kíváncsiak.

Ezek a számok magukért beszélnek...

Igen. Stratégiai célunk, hogy a sport és szabadidős kínálat folyamatos bővítésével, a szolgáltatások színvonalának emelésével építsük Veszprém és térsége legnagyobb rendezvényhelyszínének hírnevét. Szeretnénk, hogy a Veszprém Aréna a piaci értékteremtés mellett társadalmi értéket is teremtsen, közösségépítő szerepben is funkcionáljon. Küldetésünk ehhez igazodva a sportolás, az egészséges életmód szemléletének elterjesztése, a kultúra közvetítése és az igényes szórakoztatás.

A Veszprém Aréna akkor nem csak egy sportcsarnok.

Nem, annál sokkal több. Az Aréna társadalmi kapcsolatok színtere, egy közösségi hely, ahol az emberek a versenysport szeretetén keresztül szórakoznak, beszélgetnek. Továbbá mérkőzések, edzőtáborok, utánpótlás-képzések helyszíne ̶ kézilabda, küzdősportok ̶ valamint magas színvonalú kulturális, szórakoztató rendezvények színtere, üzleti kongresszusok, vallási rendezvények, vásárok, kiállítások otthona.

Ezeken keresztül egyik fő célja, hogy eredményesen tegyen az elidegenedés ellen, a közösségi szellem, az összetartozás érzésének növeléséért. Ennek része, hogy a sport- és szórakoztató rendezvényein minél többen vegyenek részt. Evégett az önkormányzattal közösen gondolkodva a tömegsport és a fiatalok támogatása is kiemelten fontos számunkra.

Az Arénához kapcsolódóan a kézilabda után a második esemény, ami eszünkbe jut, a VeszprémFest.

Igen, hiszen a Veszprém Aréna kezdetektől fogva helyszíne az Európa-szerte ismertté vált VeszprémFest koncertjeinek is. Így léptek fel a Veszprém Aréna színpadán olyan népszerű előadók, mint Tom Jones, Lisa Stansfield, vagy a fiatalok kedvencei, Craig David és Jamie Cullum.

A kezdetektől fogva töretlen bizalommal fordulnak felénk a nagyobb hazai és nemzetközi rendezvényszervező és produkciós cégek. Így a veszprémi közönség is láthatta a világszerte óriási tetszést aratott Tap Factory produkcióját, valamint a szintén világhírű Virsky ukrán balett-művészeinek látványos műsorát és a Carmen opera bemutatóját.

Ezeken kívül vannak egyéb hagyományteremtő és visszatérő rendezvények?

Igen. A parkoló és az épület előtt lévő rendezvényi tér idén is számos, visszatérő kültéri program helyszíne, mint például a veterán motoros találkozó, vagy például a Veszprém Rallye.

A fentiek zökkenőmentes megvalósítása érdekében a Veszprém Handball Team Zrt. vezetőségével és az Európai Kézilabda Szövetséggel (EHF) való egyeztetések kiemelt figyelmet kapnak a jövőben is, hiszen az éves rendezvénynaptár összeállításnak a sportmérkőzések időpontjaihoz hangoltan kell megtörténnie. Kiemelkedő célunk, hogy a minőségi sport és kulturális események mellett a fiatalok sokrétű szórakozását, valamint minőségi időtöltését, tájékoztatását is támogassuk. Például a koncert és színházi előadások, valamint Retronic Fesztivál mellett a Fiatalok napja, Pályaválasztási napok, Állásbörze lebonyolításával.

Méltán híres rendezvénye az Arénának a Bakony Expo.

A csarnok kivételes adottságai lehetővé teszik széleskörű használatát: a küzdőtér mellett a parkolók és a dísztér bevonásával például vásárok, bemutatók otthonaként is. Erre jó példa a Bakony Expo, mely igazi családi programként évről évre több látogatót vonz, 2016-ban több mint 12 ezren látogattak ki a rendezvényre. Természetesen idén is volt Bakony Expo november 10-12. között.

Mennyire sikeres a Veszprém Aréna, mint multifunkcionális helyszín?

A sikerességét rendezvényi- és látogatottsági adatok egyértelműen igazolják a korábbi és a lezárt 2016-os évek tekintetében, és ez a tendencia egyértelműen tovább erősödik 2017-ben is. A sportesemények látogatottságának szinten tartása mellett a konferenciák valamint a kulturális és szórakoztató rendezvények súlya növekszik. 2017 utolsó három hónapjában a Veszprém Aréna a Telekom Veszprém Kézilabda Klub és további sportesemények mellett a musicalek, színházi előadások, koncertek helyszíne. Lesz Diótörő előadás, jön hozzánk többek között az ExperiDance társulata is.

Rendezvények helyszíneként mik az Aréna előnyei?

A komplexum az új funkcióval kíván egy igazi, európai színvonalú helyszínhez méltó szolgáltatást nyújtani, kiaknázva az Aréna egyedülálló adottságait a rendezvényszervezés területén. A Veszprémben és a régióban működő vállalkozások, vállalatok több ezer főt alkalmaznak, és közös jellemzőjük, hogy szinte kivétel nélkül szerveznek sportnapokat, továbbképzéseket, év végi köszöntőket. Ennek kívánunk tökéletes helyszínt biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan a Veszprém Aréna csomagajánlata különböző árkategóriák és műfajok szerinti választékot kínál. A konferenciák, meatingek zökkenőmentes és igényes lebonyolítását garantálja, hogy a Veszprém Aréna konferencia jellegű rendezvényeinek létszáma 30 és 50 ezer fő között mozog.

A fentieken túl a kínált csomagajánlatok része lehet igény szerint a reklám- és marketing szolgáltatás is, melynek keretén belül a Veszprém Aréna megjelenési lehetőséget biztosít külső és belső felületein, valamint igény szerint az Aréna honlapján is.

A Veszprém Aréna bővítése is szóba került már.

A teltházas rendezvények nagy részét kitevő kézilabda mérkőzések, különösen a magyar bajnoki döntő és a Bajnokok Ligája mérkőzések alkalmával a nézőtér befogadó képességét jóval meghaladó szurkoló érdeklődése figyelhető meg már a megnyitás óta.

A Veszprém Aréna bővítésére és járulékos munkáinak végrehajtására vonatkozóan a „Veszprém Aréna bővítése Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány készítését szolgáló projekt” van folyamatban a Pannonterv-Veszprém Kft. bevonásával. A pozitív kormánydöntést követően legkorábban 2019-ben kezdődhetnek meg a bővítési munkák, mely az Aréna és környezete teljes megújulását jelenti. Az aréna sportrendezvényeire a pozitív támogatói döntést követően a beruházás eredményeként több mint 8000 fő szurkoló látogathat majd el.

Mik a Veszprém Aréna üzemeltetésének tapasztalatai, a jövő tervei?

A Veszprém Aréna a látogatók, sportolók, rendezvényszervezők, művészek jóvoltából a közösségi élmények olyan színterévé válhatott, hogy a mai napig egyetlen rongálás vagy baleset, súlyos rendőrségi intézkedést igénylő esemény nem történt. A közösségi tér látogatottsági adatai mellett ez a közösségi összefogás is bizonyítja, hogy az alapítók szándéka az Aréna létrehozására helyes és eredményes volt valamennyi érintett számára. A horizonton egy olyan rendezvénycsarnok képe rajzolódik ki, mely a Telekom Veszprém kézilabda csapat otthonaként hazai és külföldi sztárok fogadásának a Dunántúlon meghatározó helyszíne, nemzetközi és hazai vállalatok rendezvényeihez stratégiai partner. (X)

További információk: www.veszpremarena.hu

Czoma-Szegedi Nóra | Fotó: Domján Attila, Tál Dominik

További képek