Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

Veszprém Aréna: A modern multifunkciós rendezvénycsarnok

Aréna
2017. november 22. 8:45

Az elmúlt 2016-os és 2017-es esztendő eddigi időszaka kiemelkedő volt a Veszprém Aréna életében. Ezeket az éveket megelőzően egyetlen évben sem volt ennyi látogatója az intézménynek. Míg a 2008-as nyitást követő években átlagosan 170 ezer fő látogatott el a rendezvényekre, 2015-ben ez a szám megközelítette a 210 ezer főt, 2016-ban pedig már a 250 ezer főt, mely látogatói szám 2017-ben a várakozások szerint ismét teljesülni fog. Varga Andrással, a „Csarnok” Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az Arénában rejlő lehetőségekről.

Mit takar a név: Veszprém Aréna?

A Veszprém Aréna sport - és kulturális rendezvények otthona. Egy modern multifunkciós rendezvénycsarnok, ami 2008-ban nyitotta meg kapuit. Bázisfeladata a veszprémiek büszkesége, a Telekom Veszprém férfi kézilabda csapat mérkőzéseihez, edzéseihez a helyszín biztosítása, de emellett a kézilabda utánpótlás nevelésnek és több önvédelmi sportnak is állandó helyszíne.

A sportmérkőzéseken több mint 5000 szurkoló, míg kulturális rendezvényeken a szükséges beépítés, áttájolás ellenére több mint 4000 néző foglalhat helyet nálunk. A Veszprém Aréna korszerű és igényes kialakítása alkalmassá teszi rangos nagyprodukciók valamint konferenciák befogadására is, mi több, ez a tulajdonos önkormányzat elvárása is. A helyszín kitűnőre vizsgázott a sportrendezvények mellett a kulturális- és szórakoztató események lebonyolításában is. A nyitás óta eltelt közel 10 év alatt megközelítőleg 1,9 millió nézőt fogadott az épület. Ezen belül a sporteseményekre több mint 1 millióan voltak kíváncsiak.

Ezek a számok magukért beszélnek...

Igen. Stratégiai célunk, hogy a sport és szabadidős kínálat folyamatos bővítésével, a szolgáltatások színvonalának emelésével építsük Veszprém és térsége legnagyobb rendezvényhelyszínének hírnevét. Szeretnénk, hogy a Veszprém Aréna a piaci értékteremtés mellett társadalmi értéket is teremtsen, közösségépítő szerepben is funkcionáljon. Küldetésünk ehhez igazodva a sportolás, az egészséges életmód szemléletének elterjesztése, a kultúra közvetítése és az igényes szórakoztatás.

A Veszprém Aréna akkor nem csak egy sportcsarnok.

Nem, annál sokkal több. Az Aréna társadalmi kapcsolatok színtere, egy közösségi hely, ahol az emberek a versenysport szeretetén keresztül szórakoznak, beszélgetnek. Továbbá mérkőzések, edzőtáborok, utánpótlás-képzések helyszíne ̶ kézilabda, küzdősportok ̶ valamint magas színvonalú kulturális, szórakoztató rendezvények színtere, üzleti kongresszusok, vallási rendezvények, vásárok, kiállítások otthona.

Ezeken keresztül egyik fő célja, hogy eredményesen tegyen az elidegenedés ellen, a közösségi szellem, az összetartozás érzésének növeléséért. Ennek része, hogy a sport- és szórakoztató rendezvényein minél többen vegyenek részt. Evégett az önkormányzattal közösen gondolkodva a tömegsport és a fiatalok támogatása is kiemelten fontos számunkra.

Az Arénához kapcsolódóan a kézilabda után a második esemény, ami eszünkbe jut, a VeszprémFest.

Igen, hiszen a Veszprém Aréna kezdetektől fogva helyszíne az Európa-szerte ismertté vált VeszprémFest koncertjeinek is. Így léptek fel a Veszprém Aréna színpadán olyan népszerű előadók, mint Tom Jones, Lisa Stansfield, vagy a fiatalok kedvencei, Craig David és Jamie Cullum.

A kezdetektől fogva töretlen bizalommal fordulnak felénk a nagyobb hazai és nemzetközi rendezvényszervező és produkciós cégek. Így a veszprémi közönség is láthatta a világszerte óriási tetszést aratott Tap Factory produkcióját, valamint a szintén világhírű Virsky ukrán balett-művészeinek látványos műsorát és a Carmen opera bemutatóját.

Ezeken kívül vannak egyéb hagyományteremtő és visszatérő rendezvények?

Igen. A parkoló és az épület előtt lévő rendezvényi tér idén is számos, visszatérő kültéri program helyszíne, mint például a veterán motoros találkozó, vagy például a Veszprém Rallye.

A fentiek zökkenőmentes megvalósítása érdekében a Veszprém Handball Team Zrt. vezetőségével és az Európai Kézilabda Szövetséggel (EHF) való egyeztetések kiemelt figyelmet kapnak a jövőben is, hiszen az éves rendezvénynaptár összeállításnak a sportmérkőzések időpontjaihoz hangoltan kell megtörténnie. Kiemelkedő célunk, hogy a minőségi sport és kulturális események mellett a fiatalok sokrétű szórakozását, valamint minőségi időtöltését, tájékoztatását is támogassuk. Például a koncert és színházi előadások, valamint Retronic Fesztivál mellett a Fiatalok napja, Pályaválasztási napok, Állásbörze lebonyolításával.

Méltán híres rendezvénye az Arénának a Bakony Expo.

A csarnok kivételes adottságai lehetővé teszik széleskörű használatát: a küzdőtér mellett a parkolók és a dísztér bevonásával például vásárok, bemutatók otthonaként is. Erre jó példa a Bakony Expo, mely igazi családi programként évről évre több látogatót vonz, 2016-ban több mint 12 ezren látogattak ki a rendezvényre. Természetesen idén is volt Bakony Expo november 10-12. között.

Mennyire sikeres a Veszprém Aréna, mint multifunkcionális helyszín?

A sikerességét rendezvényi- és látogatottsági adatok egyértelműen igazolják a korábbi és a lezárt 2016-os évek tekintetében, és ez a tendencia egyértelműen tovább erősödik 2017-ben is. A sportesemények látogatottságának szinten tartása mellett a konferenciák valamint a kulturális és szórakoztató rendezvények súlya növekszik. 2017 utolsó három hónapjában a Veszprém Aréna a Telekom Veszprém Kézilabda Klub és további sportesemények mellett a musicalek, színházi előadások, koncertek helyszíne. Lesz Diótörő előadás, jön hozzánk többek között az ExperiDance társulata is.

Rendezvények helyszíneként mik az Aréna előnyei?

A komplexum az új funkcióval kíván egy igazi, európai színvonalú helyszínhez méltó szolgáltatást nyújtani, kiaknázva az Aréna egyedülálló adottságait a rendezvényszervezés területén. A Veszprémben és a régióban működő vállalkozások, vállalatok több ezer főt alkalmaznak, és közös jellemzőjük, hogy szinte kivétel nélkül szerveznek sportnapokat, továbbképzéseket, év végi köszöntőket. Ennek kívánunk tökéletes helyszínt biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan a Veszprém Aréna csomagajánlata különböző árkategóriák és műfajok szerinti választékot kínál. A konferenciák, meatingek zökkenőmentes és igényes lebonyolítását garantálja, hogy a Veszprém Aréna konferencia jellegű rendezvényeinek létszáma 30 és 50 ezer fő között mozog.

A fentieken túl a kínált csomagajánlatok része lehet igény szerint a reklám- és marketing szolgáltatás is, melynek keretén belül a Veszprém Aréna megjelenési lehetőséget biztosít külső és belső felületein, valamint igény szerint az Aréna honlapján is.

A Veszprém Aréna bővítése is szóba került már.

A teltházas rendezvények nagy részét kitevő kézilabda mérkőzések, különösen a magyar bajnoki döntő és a Bajnokok Ligája mérkőzések alkalmával a nézőtér befogadó képességét jóval meghaladó szurkoló érdeklődése figyelhető meg már a megnyitás óta.

A Veszprém Aréna bővítésére és járulékos munkáinak végrehajtására vonatkozóan a „Veszprém Aréna bővítése Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány készítését szolgáló projekt” van folyamatban a Pannonterv-Veszprém Kft. bevonásával. A pozitív kormánydöntést követően legkorábban 2019-ben kezdődhetnek meg a bővítési munkák, mely az Aréna és környezete teljes megújulását jelenti. Az aréna sportrendezvényeire a pozitív támogatói döntést követően a beruházás eredményeként több mint 8000 fő szurkoló látogathat majd el.

Mik a Veszprém Aréna üzemeltetésének tapasztalatai, a jövő tervei?

A Veszprém Aréna a látogatók, sportolók, rendezvényszervezők, művészek jóvoltából a közösségi élmények olyan színterévé válhatott, hogy a mai napig egyetlen rongálás vagy baleset, súlyos rendőrségi intézkedést igénylő esemény nem történt. A közösségi tér látogatottsági adatai mellett ez a közösségi összefogás is bizonyítja, hogy az alapítók szándéka az Aréna létrehozására helyes és eredményes volt valamennyi érintett számára. A horizonton egy olyan rendezvénycsarnok képe rajzolódik ki, mely a Telekom Veszprém kézilabda csapat otthonaként hazai és külföldi sztárok fogadásának a Dunántúlon meghatározó helyszíne, nemzetközi és hazai vállalatok rendezvényeihez stratégiai partner. (X)

További információk: www.veszpremarena.hu

Czoma-Szegedi Nóra | Fotó: Domján Attila, Tál Dominik

További képek