Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
25%-os átlagár-növekedés a használtautó-piacon
Tízévnyi növekedés után a koronavírus a magyar autópiacot is megtörte, az autók iránti érdeklődés azonban alig csökkent. A hazai tulajdonosváltásoknál a tavalyi évhez képest csupán 3,5%-os a visszaesés, míg a Használtautó.hu decemberben rekordszámú keresést regisztrált. Mindez pedig az átlagárakat is jelentősen felverte. A piacvezető hirdetési oldal megmutatja, hogy a hazai vásárlók leginkább milyen modellekre és márkákra keresnek, és átlagosan mennyit költenek használt autóra.
Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából
Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
Megtévesztő reklámok miatt közel 6 milliárd forint bírságot szabott ki az elmúlt két évben a GVH
Az év eleji időszakban számos cégnél döntenek reklámozási és marketing kérdésekben, ezzel pedig igen érzékeny területre lépnek. Az elmúlt két évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen ügyekben csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki. Aki biztos akar lenni a dolgában, annak napi szinten követnie kell a jogszabályi háttér változásait – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Öt év alatt megduplázódott itthon az informatikusok iránti kereslet
Kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk a munkaerőpiac realitásaival, azaz az évről évre növekvő szakemberhiánnyal – derül ki egy most elkészült kutatásból. Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy önmagában a felsőoktatás sem mennyiségi értelemben, sem strukturálisan, sem pedig minőségi szempontból nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő digitális szakemberigényét, ezért összefüggő, a köznevelésre, a szak-, és felnőttképzésre, illetve a motivációs tényezőkre is kiterjedő stratégiára van szükség.
Globális kihívások és nemzeti sajátosságok formálják át a munkaerőpiacot
A koronavírus, a digitalizáció és az automatizációs folyamatok eredményeként a munkaerőpiac olyan útelágazáshoz ért, amelynél a most hozott intézkedések a következő generáció életét is meghatározhatják. Az Adecco Csoport Kelet-Európára fókuszáló Inovantage 2020 tanulmánya alapján ebben a folyamatban a globális kihívások mellett a nemzeti sajátosságok is legalább olyan meghatározók.
Veszprém
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.
vállalatok
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.
belföld
Tovább csökkentek az albérletárak - Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak
Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest - áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a legújabb - december végére, január elejére jellemző - kínálati adatokat is ismerteti.
Fitch: jelentősen gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja
Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben a hetedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.
Szijjártó Péter: a világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra
Tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
ITM: már hatodik hónapja nő az építőipar teljesítménye
Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben az előző havi értékekhez képest újabb 12,1 százalékkal nőtt, így már hatodik hónapja látszik az építőipar kilábalása a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.
vállalatok
Szijjártó: 3,3 milliárd forintból fejleszti központjait Magyarországon a GE
A GE 3,3 milliárd forintos beruházással bővíti a budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjait, a kormány ehhez 675 millió forint támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.
Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.
kkv
A járványhelyzet ellenére is bizakodóan tekintenek a kkv-k az új évre
Nem befolyásolta jelentősen a kkv szektor várakozásait novemberig a járvány második hulláma. A hazai kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó kilátásait előrejelző K&H kkv bizalmi index negyedik negyedéves eredménye alapján ugyanis a cégek optimizmussal tekintenek a 2021-es évre, amit az index jelenlegi, 9 pontos értéke igazol. Az előző időszakhoz képest mért, 2 pontos növekedés hátterében az állhat, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó kilátások.
Volánbusz: gyors ütemben halad a járműbeszerzés
Két új közbeszerzési eljárást írt ki a Volánbusz járműflottáját biztosító Volán Buszpark Kft. 503 új autóbusz beszerzésére, mindkét pályázatra 2021. február 8-áig várják az ajánlatokat - közölte a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel.
Vodafone: újabb rekordot döntött az mobilinternetezés 2020-ban
Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban, a Vodafone ügyfeleinek adathasználata 54 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a legtöbbet december második hetében interneteztek - közölte a szolgáltató az MTI érdeklődésére pénteken.
belföld
ITM: ezer kilométernyi útszakasz újulhat meg 2021-ben
A közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára, a tervek szerint idén több mint 350 projektben, mintegy 1000 kilométernyi szakaszt újítanak fel 190 milliárd forint értékben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
belföld
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.
FAO
Kitart az élelmiszerárak emelkedése nemzetközi szinten
Hat hónap drágulást követően tovább nőttek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon decemberben, főként a tejtermékek és a növényi olajok miatt – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
belföld
Miniszterelnökség: már 2000 milliárd forintot fordított a kormány a vidéki nagyvárosok fejlesztésére
Megfelelő ütemben haladnak a Modern városok programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel kedden közleményben.
bank
Az öt legfontosabb változás a bankolásban 2021-től
A koronavírus-járvány még 2021-ben is hatással lesz a pénzügyekre, a pandémiás helyzet várható javulásával azonban a bankok is több erőforrást tudnak az egyéb fejlesztésekre fordítani, új szolgáltatások, személyre szabható online megoldások jöhetnek. Januártól már nem lesz szükségünk készpénzre, amikor vásárolni megyünk, az internetes bankkártyás vásárlások pedig még biztonságosabbak lesznek. A fogyasztási hiteleknél megszűnik a THM-plafon, a személyi kölcsönöknél azonban jönnek a fogyasztóbarát hitelek.
Panellakás milliós négyzetméteráron, rekord az albérleteknél, ház 300 ezerért - lakáspiaci legek, érdekességek 2020-ból
Bár a 2020 a hullámvasutazás éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Akadtak, akik kevesebb mint egy napon belül túladtak az ingatlanukon, a meghirdetett kiadó lakások száma pedig rekordszintre nőtt: 115 ezer albérlethirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, amire még nem volt példa az ingatlan.com történetében.
Az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállása jöhet hazánkban
A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el. Meghatározó lesz azonban, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét.
vállalatok
Szijjártó: soha nem volt még ilyen sikeres év a beruházások szempontjából
A nagyszabású beruházás-ösztönzési programoknak köszönhetően elmondható: "soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

Művészek törzshelye – Miért szeretjük?

Oliva 18
2017. szeptember 14. 16:59

Heincz Gábor Biga - zenész
Elsőre furcsa volt, hogy egy étterem kertjében lesz koncertem.Aztán hamar rájöttem, hogy ez egy különleges milliő. Mintha egy klubban lennék, mindenki közel van hozzám, szinte az asztaluknál játszunk. Azóta mintha haza is jönnék. Nekem az Olivába belépni kicsit mindig olyan, mintha Olaszországba jönnék. Nem a konyha, hanem a hangulata, az érzés miatt. A kertje mint egy olasz ház belső udvara.A páratlan környezet, a fenséges ízek, a gasztro különlegességek széles tárháza újra meg újra elcsábít. Én pedig hagyom, hogy kényeztessen! Veszprém amúgy is a szívem csücske! Aki járt már utcáin, élvezhette a helyiek vendégszeretetét, az tudja miről beszélek! Várom a következő találkozást Veszprém és Oliva.

Kerékgyártó István, író
A kezdetektől járunk a feleségemmel az Olivába, kenesei nyaralónkból rendszeresen átugrunk Veszprémbe, mert annyi év után sem találtunk megbízhatóbb, kellemesebb éttermet a környéken, mint az Oliva.
Az első, amiért ide járunk, az igényes borválaszték és a remek mediterrán jellegű konyha, ami éppen csak annyira különleges, amennyire kell, nem ereget lila ködöket, nem affektál, hanem ízletes, megfelelő méretű és jó alapanyagokból készült ételt tálal elénk. A második a hely hangulata: a boltívek, az antikolt falak, a meleg színek, a zenészek fotói, a kényelmes bútorok, a hangulatos terasz, ahogy Tommy Campbell amerikai dzsessz dobos mondta: a jó dolgoknál érzi az ember a „Good vibration”-t, a kellemes rezgést, kisugárzást. Amióta – 18 éve – ide járok, minden alkalommal elönt ez a „kellemes rezgés”, ha belépek. És a harmadik, amit kevés étterem tud hazánkban: a jó személyzet. Kedvesek, de nem tolakodók, felvilágosítanak, de nem okoskodnak, látszik, értik a szakmájukat, és tényleg a vendégért vannak.

László Boldizsár, énekes, operaénekes, a Cotton Club Singers alapítója, a Szegedi Nemzeti Színház énekese
Lassan húsz éve, kimondani is húzós, hogy először játszottunk az Olivában, nyáron, a kertben. Aztán gyakorlatilag a zenekar feloszlásáig minden évben játszottunk itt, tényleg kicsit hazajártunk. A lányok is imádták, az egésznek egy nagyon közvetlen, baráti hangulata volt, a személyzettel, de a közönséggel is. A koncertek után sokszor itt is aludtam a hotelban, ami maga a bűbáj. Kedvesség, nyugalom, ugyanaz a mediterrán hangulat, mint az éttermi részen vagy a kertben, és ez nekem már akkor nagyon bejött. Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor egy koncert után Sub Bass Monster-ral és pár baráttal hajnalig ott ragadtunk, de ezt most nem részletezném... Azóta aztán többször is voltam itt, mintha megállt volna az idő, mindig ugyanaz az érzés: mintha barátok lennénk...

Kováts Péter – Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője
Az Oliva elődje – a „Pusztai” – törzshelyünk volt, jazz és jó vacsora együtt, hajnalig tartó diskurzusokkal… Mészáros Zoli átformálta, újrafogalmazta az egészet, és nagyszerű érzékkel pontosan eltalálta azt a hangulatot és azt az étlapot, ami visszahívott minket, de eközben sok új vendéget is megnyert. Egy étterem persze a gasztronómiáról szól elsősorban, de számomra rendkívül fontosak a körülmények is: a belső/külső terek, a színek, a bútorzat…, na és a kiszolgálás! Az Olivában otthon érzem magam, legyen az baráti, családi alkalom, vagy koncert utáni fogadás. Itt minden olyan természetes, szívesen és lelkesen ajánlom!

Miklósa Erika énekesnő
"Noha az igaz, hogy a kertem végéből, Bakonykutiból látni lehet a veszprémi Margit templom csúcsát, mégis, először csak 2005-ben jártam ott, amikor Mozart Éj királynőjét énekeltem a VeszprémFesten egy fantasztikus koncerten. Már első alkalommal is kellemes élmény volt, finom ételek kiváló borok kíséretében, barátságos környezetben. Ami azonban még nagyobb örömmel tölt el és manapság nagyon ritka, az a hosszú évek óta töretlen színvonal, amely az Olivát jellemzi, nemcsak a konyháját, hanem a személyzetét is, akik által meleg fogadtatásban részesül minden visszatérő vendég. Így ahányszor arra járok, úgy érzem, mintha otthon ülnék, a családi asztal körül…”

Szűcs Gabi – énekesnő
Az Oliva zenei életem egyik csodálatos időszakához kapcsolódik: a Cotton Club Singers tagjaként nagyon jó koncerteket adtunk ott, szinte minden évben nyáron, a gyönyörű kertjében. Olyan időszakban volt mindez, amikor jobbára zenés kocsmákban lehetett csak élőben játszani, jazzt és swinget pedig ilyen környezetben szinte soha. Mindez ma már természetes, hogy finom ételek, jó borok mellett, jó és élő zenei élmény is legyen: ebben az Oliva az elsők között volt. Szeretek itt enni, szeretek itt lakni, a környezetet imádom, ritka, hogy ennyire otthonos, barátságos legyen egy koncerthelyszín, ami amúgy nem is az, vagy csak néha. Sok szép estét muzsikáltunk ott, bátran mondhatom, hogy nagy sikerrel, megszerettük a vendéglátóinkat is. Sosem felejtem el, hogy Kozma Orsi kolléganőmmel a panzióban laktunk, amikor egy tihanyi fellépés után már túl későn érkeztünk az Olivába: a konyha bezárt. A séfet azért még elcsíptük, és kikönyörögtük tőle a vágyunkat: az éjféli tejbegrízt…Isteni volt! Ma is szívesen járunk oda, a férjemmel, barátaimmal, csak úgy, jót enni és inni. Kicsit mintha hazatérnék.

Tóth Vera – énekesnő
Fellépőként és vendégként is megtapasztalhattam az Oliva hangulatot, vendéglátást, kedvességet és törődést. Az éttermet és a bűbájos kis hotelt is kipróbálhattam többször is. Tapolcaiként, Veszprém megyeiként Veszprém különleges helyet foglal el amúgy is a szívemben.Az Oliva egy kifinomult, elegáns, ugyanakkor mégis fiatalos, laza hely, ahol a kulináris élvezetek mellett a jó zene, a könnyed szórakozás is teret kap. Emlékszem az Olivás estjeimre. Rögtön a Megasztár után Mujahid Zolival voltam ott először. Akkor még nem volt ennyi élő fellépés a hátam mögött, és elsőre érdekes volt, hogy jól szituált, zeneértő vendégek vacsora és borozgatás mellett és után egy koncertben is benne vannak. Tényleg egy gyöngyszem nekem az Oliva, és remélem, mielőbb visszetérek, akár fellépni, akár vendégként.

Roby Lakatos, hegedűművész
Először 2004-ben, a VeszprémFest koncertünk napján voltam az Olivában. Akkoriban még nagyon keveset játszottam Magyarországon, Brüsszelben éltem, vidéken pedig szinte egyátalán nem léptem fel, úgyhogy nem nagyon ismertem a vidéki éttermeket, pedig én nagy étterembe járó vagyok. Őszintén mondom, hogy meglepődtem. Sokat járok Olaszországba; a kis utcában, ahogy a kapualjban bejöttünk, mintha Itáliába cseppentünk volna. Az egésznek a hangulata az, ami megragadott, és persze jókat is ettünk, kiváló borok mellett. Azóta ha Veszprémbe jövök – hál’ Istennek többször léptem fel – nem hagyom ki az Olivát...

Pribojszki Mátyás - blues zenész
Legelső alkalommal jó néhány évvel ezelőtt, egy veszprémi koncertem előtt mentem az Olivába. Emlékszem, kellemes nyári este volt, és valami mediterrán jellegű ételre és kerthelyiségre vágytam, finom borral. Több helyi ismerősöm ajánlotta az éttermet, így nem volt kérdés, kipróbáltam. A történelmi városrész szívében, egy szűk kis utcában, különleges hangulatú terasz és kellemes, igényes élő zene fogadott. Az első benyomás rögtön nagyon pozitív volt, amelyet csak fokozott a minőségi kiszolgálás és az ízletes ételek. A későbbiekben úgy alakult az életem, hogy ide költöztem a Balaton északi partjára, nagyon közel Veszprémhez, így már hat éve helyi lakosként jóval több alkalmam nyílik betérni az Olivába. Minden évszakban szeretem a kellemes, toszkán hangulatát, a változatos étlapot. Az Oliva több, mint egy étterem: lelke van, a tulajdonos maga is nap, mint nap ott van, újabb és újabb ötletekkel, különleges ételekkel, borokkal frissítik a kínálatot. Amikor Veszprémben van dolgom, előfordul, hogy beugrom egy napi menüre, ami teljesen egyedülálló és nagyon igényes. Legutóbb pár hete édesanyámat hívtam meg egy ebédre. A forró nyári napon egy árnyas asztalnál kaptunk helyet, mert figyelnek a részletekre. Ezért is jó az Olivába menni, mert nem csak az étel kifogástalan."

További képek