Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Iparosok és vendéglősök nyomában

Oliva 18
2017. szeptember 14. 17:41

Hol egykoron iparosok éltek, ma vendéglátás zajlik. Röviden így is összefoglalhatnánk az Oliva Hotel & Étteremnek helyet adó Buhim utca és a ház történetét, de ennél érdekesebb adalékokat is rejt a történelem. Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltárossal beszélgettünk.

Az egész élet csupa összefüggéshalmaz, mondja Somfai Balázs. Majd azzal folytatja, hogy Veszprémben a térbeli összefüggések rendkívül tanulságosak, hiszen ez mostani életünk színtere is, s ezután belemerülünk a Buhim utca „földrajzába”.

A Buhim utca a Várheggyel összefüggő Piacdomb meredek keleti lejtője és a Cserhát északi lábát képező Giricses-domb pereme által alkotott szűk völgyben fut le a szélesebb Buhim-völgybe, melynek alján a Séd kanyarog. Veszprém városa nem „hét dombra” épült, hanem sokkal többre. A vár és a Benedek-hegy számunkra nyilvánvaló, ezekről sokat beszélünk, de nem igen vesszük észre, hogy van ott még egy dombocska, amit Piacdombnak nevezünk, ami a városi élet központja közepén a város főterével. Az Óváros tér a mostani alakját 1911-ben nyerte el, hogy egy fejlődő polgári város méltó központja lehessen. Somfai Balázs szerint a Piacdombot nem nagyon szokták emlegetni, pedig ez a város „szíve”. Leszögezi, hogy a Horgas utca és a Buhim utca sarkán van egy „nyereg”, ahol a kocsik szoktak „forgolódni”. A város tulajdonképpen erre a tengelyre épült rá. Ha feljebbről nézzük, sok K-NY irányú beköttetés, út van, és van egy É-D-i is, a Séd tájékán, a vár alatt. A kettő között elég kevés az átjárási lehetőség, de az egyik ilyen a Buhim utca, ami ezért (is) különleges. Az egyik legszerencsésebb utca a város szerkezetében, ami éppen a nyeregnél indul, és így összekötő szerepe van.

Miért lett Buhim? Ez önmagában is érdekes dolog. 1907-től hivatalosan is vannak utcanevek. 1950-ben a Buhim utca Vöröscsillag utcára változik, majd az elsők között kapja vissza a régi nevét 1989-ben. A Buhim-völgy, az utca névadója érdekes nevet visel. A 250 méter hosszú utca nevének jelentése olyan völgy, szakadék, mélyút, ami rejtőzködésre, elbújásra is alkalmas. Érdekes, hogy ehhez hasonló (Bohén, Buhin) nevű helyek több helyen is vannak a környező megyékben, és szinte mindegyikhez efféle hagyomány kötődik.

A Buhim utcában iparosok éltek, különböző tevékenységeket űztek. Nincs biztos adatunk arra, levéltári anyagokból nem derül ki, hogy milyen emberek lehettek, hogy milyen közösséget alkottak. Találgatni lehet: valószínűleg békés népek lehettek: jámbor, pápista iparosok, akik a lakásukat és a műhelyt egybe építették. Kézművesek és mesteremberek lakták leginkább: veszprémi csapók (szűrposztókészítők), tobakok (birkabőrkészítő tímárok), csutorások (fakulacsok készítői). Nevüket utcanevek is őrzik városunkban. A város levéltárában őrzött 1884. évi iparosösszeírás nyomán 4 cipész, 2 esernyőkészítő, 1-1 bádogos, fésűs, kádár, kesztyűs, gyorskocsis, rőfös, fűszeres és kocsmáros nevét ismerjük az utca 25 háztulajdonosa közül. A Buhim utca 14. sz. épület a városi levéltár 1849-es népesség-összeírásában özv. Heckel Jakabné, valamint Kisczeli János és neje két lakásaként van feljegyezve. Ugyanez az épület az 1857. évi kataszteri összeírás tanúsága szerint is özv. Heckel Jakabné tulajdonában állt, egy esztergályos és egy szappanos háza szomszédságában. Az épület a 125-ös házszámot viselte az összes házon végigfutó számozás szerint. Egy 1898 körüli városi összeírás alapján a 125-ös számú ház Policsek Rezső tulajdona, 2 utcai és 2 udvari szobával, valamint 2 konyhával. 1926-ban már Policsek özvegyéé, 1938-1940-ben Bukor Imréé.

A 14. számú ház talán a legszebb lakóépülete. Az 5 ablaktengelyes barokk homlokzat tagoltságát finom falsávok fokozzák, a mélyített falmezők sarkait karéjos minták diszítik. Kosáríves kapunyílása ferde szögben fordul az utcára, hogy megkönnyítse valamelyest a kocsik behajtását. A kocsibejárót nemes ívű csehboltozat fedi. A ház szép népi barokk fakapuja még az 1970-es évek közepéig megvolt. Az épület 2000-ben, az Oliva Hotel & Étterem létrejöttekor teljes felújításon és belső átalakításon esett át.

Színészek, ügyvédek, polgárok törzshelye A házat, ahol ma az Oliva Étterem működik, 1977-ben vásárolta meg Pusztai János és felesége Irénke, akik előbb kötődét működtettek az épületben, majd 1981-től 1991-ig a Pusztai vendéglőt, a 80-as évek Veszprémének talán leghangulatosabb vendéglőjét, amely sajátos hangulatú kerthelyiségével, fehérre meszelt zárt falaival, hétvégi élő zenéjével a színészek, ügyvédek és polgárok kedvelt törzshelye volt. „Almádiban volt egy faházas ikernyaralónk, így gyakran jártunk át Veszprémbe. Nagyon tetszett a történelmi levegőjű hangulatos város. Sokat sétáltunk a vár környékén. Így történt ez egy nyárvégi vasárnap délelőtt is. Barátainkkal a várban a lejtős Buhim, akkor Vöröscsillag utcán baktattunk felfelé, mikor megláttuk az egyik ablakban: Ez a ház eladó. Barátaim kérdezték: nem akarjátok megvenni? Azt hiszem, viccnek szánták. A férjem dühösen tiltakozott, micsoda hülye ötlet.” – mondja Pusztai Irén. Egy belső sugallat hatására elkezdett alkudni az amúgy is elérhető árból, és ő már előbb tudta, mint a férje, hogy megveszik a házat. Kemény, emberfeletti munkával újították fel: a falak kifehéredtek, a szobákba parketta és padlószőnyeg került, elkészült a saját tervezésű kandalló téglából. A kert felől nagy ablakok, üveges ajtók engedték be a napfényt. Egy kétszáz éves épületet sikerült megmenteni az enyészettől. Igényes konyhát teremtett, a különleges ételekre helyezte a hangsúlyt: a saláta mindig friss zöldségekből készült, valódi borjú, bélszín és libamáj került az asztalra, majd megjelentek az olasz tészták, a pizza, nemzetközi vacsoraestjeik voltak. Saját receptjei szerint készültek az ételek. Élő zene szólt, zongorával, nagybőgővel. Minden első osztályú volt: „Az akkor még KÖJÁL hozzám küldte a vendéglátó iskolásokat tanulmányozni, hogy kell kinézni egy vendéglátó egységnek. Minden év tavaszán frissen meszeltük a házunkat kívül-belül. Télen a dohányfüsttől besárgultak a falak, és különben is, ez a parasztbarokk épület igényelte ezt a kezelést. Nagyon vágytam a szép üzleti életre, ahol az ember a saját elképzeléseit valóra válthatja” – mondja. A vendéglő köré egy állandó közösség szerveződött: „Sikerült olyan vendégkört, szinte baráti kört kialakítani, akik között megszűnt az a szó, unalom. Hajnalig tartó eszmecserék, beszélgetések, világmegváltó gondolatok születtek. Kávéházi hangulat alakult ki.” Pusztai Irén elmondta: örül, hogy ma a vendéglő helyén szintén egy igényes étterem működik.

Tokos Bianka ǀ Fotó: Pusztai Irén, Domján Attila

További képek