Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

AKIKET CSAK KÖVETNI LEHET

Eco top
2017. szeptember 14. 17:33

Velencei borjúmáj ebédre, egy pohár Válibor öblítőként, séta a cédrusok között, elsuhanó táj a szemünk előtt, miközben az új Alpine A120-as gázpedálján nyugszik a lábunk, végiggörgetett emlékek a Sony Xperia XZ Premium képernyőjén. Megelőlegeztük az év végi számvetést, és a nyár búcsúztatásaként összegyűjtöttük az Ecoport magazin top listáján a legjobb éttermeket, borokat, kirándulásokat, autókat és mobilokat.

Kanál, kés, villa – Ecoport TOP 12 étterem

 • Alsóörs Marina Étterem: A hajósélet sztereotípiái helyett klasszikus, de jó minőségű gasztronómiai fogások várnak a gyönyörű, barátságos yachtclub éttermében.
 • Apáti étterem és kávézó – Sajkod: Itália íze a Balaton partján, ahol a kiváló pizzák mellett akár tokaji borban pácolt kacsamájpástétomot is falatozhatunk.
 • Baricska Csárda – Balatonfüred: A legfinomabb magyaros ételek, megszokások nélkül. A kacsacombot például medvehagymás lapcsánkával tálalják.
 • Carpaccio Étterem – Alsóörs: Amikor egy félig Olaszországban élő hosszútávfutó éttermet csinál, és a velencei borjúmájnak az egész ország a csodájára jár.
 • Fricska - Veszprém: A kultikus bisztró teljesen megújult, Mede Ádám séf vezetésével a konyhatechnológia hatalmasat lépett előre, a hely lazasága viszont megmaradt.
 • Horváth-ház Étterem és Borgaléria – Balatonfüred: Patinás étterem rövid, de tartalmas étlappal. A pince mellett a terasz is rendkívül hangulatos.
 • Kővirág – Étel, Ital, Ágy – Köveskál: Vérprofik, amit a konyha, a táblára írt étlap és a bukolikus hangulatot idéző környezet is fémjelez. A túrógombóc nagy kedvenc.
 • Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely: Ma már nemcsak a pezsgője miatt érdemes felkeresni a birtokot, de a minőségi alapanyagokból építkező bisztrókonyha miatt is.
 • Malackrumpli Bisztró – Tihany: Füredről Tihanyra költözött a legendás bisztró, ahol főzeléket és pulled porkot sem bűn fogyasztani.
 • Villa Medici – Veszprém: Hangulatos kuckó érzetét keltő enteriőr, mindig mosolygó pincér, télikert és persze az ételek, melyek olyanok, mintha édesanyánk főzte volna.
 • Oliva Hotel és Étterem – Veszprém: Az étteremhez toszkán hangulatú udvar és kulturális programok kapcsolódnak, és a visszatérő vendégeket saját nevén köszöntő csapat várja.
 • Terazza Bistro & Bar – Sümeg: Várra néző panoráma, saját fűszerkert, környékről beszerzett alapanyagok és olyan fogások, mint karamellizált ribizlis brick tészta.

Ha szűknek találná válogatásunkat, a WeLoveBalaton csapata egy bőségesebb ranglistát is összeállított a Balaton 50 kihagyhatatlan étterméről. https://welovebalaton.hu/bor.gasztro/50.kihagyhatatlan.etterem.a.balatonnal

Gyöngyöző kristályok a borospohár szélén – TOP 5 bor

 • Kreinbacher rosé brut - Barackvirágszín, üde árnyalat, gyümölcsös ízek. Határozott savai ellenére jól iható, kellően gazdag, a mousse krémes. Átütően tiszta rozé, jó mélység és finish jellemzi. Minden elemében a frissességről szól, azoknak, akiket vonz a spontaneitás. Összetétele: 92 % pinot noir, 5 % furmint, 3 % kékfrankos.
 • Szent Donát Rozé 2016- Még egy rozé, ezúttal Csopakról, merlot és syrah háziasítással, 12,5 alkoholfokkal. Visszafogott piros bogyós gyümölcsösség, citrusok, kis fűszer, csipetnyi só és jó savak jellemzik.
 • Légli Kislaki Riesling 2015- 100% tartály és 100% rajnai. Krémes, telt, fűszeres, fehér gyümölcsökkel és almával. Zamatos, gazdag, hosszú és kristálytiszta.
 • Válibor Pinot Noir 2015- Bársonyos savak, meggyes, fahéjas, vaníliás sütire emlékeztető jegyek jellemzik. Igazi beszélgető bor. Fűszeres ételekhez, leginkább kacsa és bárány sültekhez ajánlott, 16 fokon.
 • Vylyan Villányi Franc 2013- Egy remek összefogása a villányi borvidéknek. 100% cabernet francból készülő bor, szigorú szabályok szerint. Mély, összetett, komoly illat, érett gyümölcsös, dohányos, fás jegyek. Ízében konyak meggyes, amit nagyon jól egészít ki az étcsokis ízhatás.Telt, selymes, érett bor.

A Balatoni Szövetség idén is megválasztotta a legjobb tóparti borokat. A Balatoni Borok versenyére 47 termelő 141 bormintával nevezett. Szerintük a legjobb fehérbor idén badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet 2016-os évjáratú Fröccsnekisjó Olaszrizling bora lett, a vörösek közül a balatonfőkajári Feind Borház 2015-ös évjáratú Shiraz borát választották. A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2017 címet a balatonboglári Rád-Vin Kft. 2016-os Balatoni Rozé bora nyerte, míg a gyöngyöző-pezsgő kategóriában a balatonboglári Hujber Pince Kft. 2016-os évjáratú Frizzante rozéja győzedelmeskedett. A szövetség szerint a legjobb desszertbor idén nem más, mint a keszthelyi Bezerics Kereskedőház Kft. 2016-os évjáratú Orosztonyi Cserszegi fűszeres késői szüretelésű bora.

Irány a világ! – TOP 5 kirándulás

 • Séd-völgy, Veszprém: A Laczkó-forrástól indulva utunk árnyas fák, Árpád-kori műemlékek és magyar népmeséket idéző játszóterek között vezet. Habitusunktól függően több elágazás közül is választhatunk: az ég felé törve megmászhatjuk a sziklákat, de a Fricskában vagy a Villa Mediciben is pihenhetünk. A vár lépcsőin feljutva a Benedek-hegyen szinte spirituális hangulatba kerülhetünk, míg az állatkertet célba véve a színes állatvilág mellett egy mini Jurassic Park is vár.
 • Folly Arborétum és Borászat: A badacsonyörsi arborétum terméskővel burkolt, fák között kígyózó tanösvényeiről, árnyas pihenőiről sok száz pompás, ritka fenyőt láthatunk a Badacsony, az Örsi-hegy, az Ábrahám-hegy és a halványkékbe vesző víztükör ölelésében.
 • Sobri Jóska Kalandpark: A kislődi élménypark tárt karokkal, betyár raftinggal, tutajozással, tízpróbával, vízi csúszdával, megazipline-val és sok egyéb izgalmas kihívással várja a kaland és izgalom szerelmeseit.
 • Kilátótúra: A Papod-hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található Vitéz Bertalan Árpád kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra. Az autóval vagy kerékpárral is jól megközelíthető Maderspach Viktor-kilátó páratlan élményt nyújt a látogatónak. Csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Bakony hegyvonulataira, Várpalotára, Székesfehérvárra, valamint a Sárrétre.
 • Szent Mauríciusz Monostor: A monostor fallal körülvett klastromkertjének egy részét a gyógynövénykertészet és a gyümölcsös foglalja el. Ha kíváncsiak vagyunk, itt meg is kóstolhatjuk a kert kincseiből helyben készült finomságokat.

Mi a helyzet az országban? A nyár slágerhelye egyértelműen a tihanyi őslevendulás, s bár nehéz elhinni, de kis hazánkban található a korábbi kőbánya helyén kialakult Megyer-hegyi tengerszem is. Összesen 13 ezer fajta növény között sétálhatunk hazánk legnagyobb, Vácrátóton található botanikus kertjében, a Rám-szakadék pedig a kihívásokra vágyók kedvenc helye, míg az Aggteleki-karszt a jegyespárok körében örvend nagy népszerűségnek.

Lóerőből nincs hiány – TOP 5 autó

 • Alpine A120: A hamvaiból feltámadó Renault retró vonalat képviselő sportkocsijával ismét felrakta magát a térképre. Az Audi TT ellenfelének számító A120-as középmotort és hátsómeghajtást kapott, a dupla váltóhoz pedig 1,8 literes, 250-300 lóerős turbómotor társul, amivel akár a 240 km/h-t is elérhetjük.
 • BMW 5-ös sorozat: A külsőn nem sokat alakított a gyártó, csökkentették viszont a széria tömegét, ráadásul a modell már gyorsítani, lassítani és kormányozni is képes a vezető helyett, 180 km/h alatt pedig az előzést is megoldja. Egyes funkciókat hanggal vagy gesztussal is lehet vezérelni, és hibrid változatban is kapható.
 • Nissan Leaf: A második nemzedékes Nissan Leaf legnagyobb újdonsága a sokkal gyorsabb töltést lehetővé tevő lítium nikkel-mangán-kobalt technológiájú akkumulátor, amit többféle kapacitásban is árulnak.
 • Alfa Romeo Stelvio: Az olaszok szabadidő-autójának új modelljéből nem hiányzik sem az összkerékhajtású rendszer, sem a nyolcfokozatú automata váltó. 4 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, a végsebessége 285 km/h.
 • Audi A8: Az Audi következő generációja önvezető technológiával és személyre szabható képernyőkkel érkezett, utóbbiból pedig hármat is kapunk – mindet hanggal, érintéssel vagy gesztusokkal kell irányítani. Benzines, dízeles és hibrid változatban is kapható.

Halló? – TOP 5 okostelefon

 • Samsung Galaxy S7: A Mobile Word Congress (MWC) által tavaly legjobbnak ítélt okostelefon ellenállóbb üvegborítást és 3600 mAh-es akkumulátort kapott, a nano SIM kártya mellett pedig már mikro SD kártyája is van. Plusz pont az Always on Display funkcióért és a jobb teljesítményt nyújtó kameráért, valamint az okos alkalmazásváltóért.
 • Sony Xperia XZ Premium: Az idei MWC legjobb új telefonja díját már a Sony modellje nyerte, amely elsősorban elképesztő felbontású kijelzővel, 64 GB-nyi tárhellyel, 19MP-es hátsó és 13MP-es első kamerával, por- és vízállóságával hódít.
 • Huawei P10: Tárhely tekintetében bizonyosan nem lehet panasz a gyártó legújabb modelljére, a csúcskategóriás telefon összesen 64, míg Plus verziója 128 gigányi tárhellyel rendelkezik. A Leicával közösen fejlesztett duálkamerás megoldás és az előre került ujjlenyomat-olvasó nagy újdonság, ahogy a szoftverre sem lehet zokszó.
 • LG 6: Nagyobb kijelző mellett is megtartotta szerethető méreteit az LG, ráadásul az új funkciónak köszönhetően egyszerre két alkalmazást is előtérben futtathatunk. Por-és vízállósága mellett speciális hőcső is segíti a telefon biztonságos kezelését.
 • iPhone 7: Hamarosan itt az iPhone 8-as is, de a továbbra is kompakt mérete miatt is szerethető előd sem leírandó. A dupla kihangosító hangszóró az eddigi legjobb hangot adja, jack dugó viszont már nincs, helyette van EarPods és átalakító. Az Apple elhagyta a Home gombot is egy érintésérzékeny felületre, hardverben viszont a leggyorsabb chipsetet kapta a mobil.

Bertalan Melinda, Gesztesi Ákos | Fotó: internet, Domján Attila

További képek