Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A golf mindenkié

Pénz-mozgás
2017. szeptember 14. 14:20

Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.

Sport? Igen, sokan csak annyit látnak belőle, hogy szépen öltözött úriemberek sétálgatnak a lenyírt pázsiton, és jópofa elektromos autókkal járkálnak fel-alá. Ez részben igaz is, azonban a golfozás közben egy nap alatt akár 8 km-t is le lehet sétálni, miközben arra is koncentrálni kell, hogy jól legyen megütve az a bizonyos fehér labda. Aki egyszer is végig játszik 18 szakaszt, az elmondhatja, hogy valóban sportról van szó. Egyesek szerint ahhoz, hogy a labda pontosan a kívánt helyre repüljön, akár ezer dologra is figyelni kell. A magas koncentráló képesség tehát elengedhetetlen, de mint oly sok minden, ez is fejleszthető.

Azt tehát már tudjuk, hogy állóképességet és szellemi fittséget is igényel ez a kikapcsolódási forma. Jó hír azonban, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki elsajátíthatja a nem túl bonyolult szabályokat, és különösebb edzettségi szintet sem kell megütni ahhoz, hogy bátran elkezdjük. A folyamatos játék a testünk majd’ minden részét átmozgatja, ám a sérülésre igen kevés az esély. Sokan egyébként nemcsak sportnak, hanem életformának is tartják a golfot, hisz egy-egy játszma alkalmával van idő gyönyörködni a gyakran káprázatos adottságokkal rendelkező pályák látványában.

A golf egyedül és csapatban (ketten, hárman, vagy akár négyen) is játszható, de versenyszerűen is űzhető. Sajátosságából adódóan nem kevés türelemre és kitartásra nevel. Azt mondják, ez az egyetlen sport, amely az idők során ezen értékeket képviselve a mai napig megőrizte hagyományait és szellemiségét.

Tempójából adódóan a játék kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy elmélyítsük családi és baráti kapcsolatainkat, vagy akár újakat kössünk. Sőt! Az is közismert, hogy több nagy értékű üzleti megállapodás köttetik a golfpályákon, mint az irodákban.

És ha már üzlet. El is érkeztük annak a tévhitnek az eloszlatásához, hogy a golf a gazdagok sportja. A felszerelés ára - mint a legtöbb sportnál- igen tág határok között mozoghat. Kezdőként érdemes odafigyelni arra, hogy tudásunknak megfelelő felszerelést válasszunk. Való igaz, hogy több százezer forintot is el lehet tapsolni úgy, hogy még a gyepre sem léptünk, de úgy gondoljuk, hogy kezdőként ez teljesen felesleges.

Vásárolni általában a klubházakban és online lehet, de találunk elfogadható minőségű felszerelést a francia sportóriás üzleteiben is. Nadrágnak, pólónak és sapkának szinte bármit felvehetünk, ami belefér a sportos ruházat kategóriájába, így az árak elég változatos skálán mozognak. Az etikett szabályai szerint amúgy a nyilvános klubokban a dress code szerint a játékosok vászonnadrágban, hölgyeknél vászonszoknyában, galléros ingben vagy pólóban és edzőcipőben játszanak (nem megengedett például a farmer, melegítő, férfiaknál az ujjatlan póló viselete).

A cipőnél más a helyzet. A kifejezetten golfozásra alkalmas lábbelik ára nagyjából tízen párezer forinttól indul, a határ pedig a csillagos ég. Golfkesztyűt 2-3 ezer forintért lehet már vásárolni.

A játék lényege pedig ugyebár, hogy minél kevesebb ütéssel juttassuk el a labdát a lyukba. Ehhez pedig kell labda és kell ütő is. Tanfolyamoknál a kezdők ütőkészletéről általában a pályák gondoskodnak, de bérelhetünk is magunknak. A saját 4 darabos, táskás ütőkészlet alkalmi golfosoknak nagyjából 25 ezer forintba kerül, egy teljes golfkészlethez pedig mintegy 95 ezer forintért juthatunk hozzá. Amikor elkezdjük ezt a sportot, érdemesebb egyébként egyesével megvenni az ütőket, az első hónapokban 3-nál többet aligha fogunk használni. A labda ára az elhanyagolható néhányszáz forintos kategóriába tartozik. Ha ezt figyelembe vesszük, a golf valóban drágább, mintha futni járnánk az erdőbe, azonban a horgászat vagy a síelés minimum ennyibe, ha nem többe kerül. Van itthon olyan pálya, amelyre az éves bérlet klubtagsággal együtt 99 ezer forintba kerül, amit ha összehasonlítunk egy havi fitneszbérlettel, nem sok különbséget fogunk tapasztalni. Igaz, van olyan vidéki pálya is, ahol közel 600 ezer forintba kerül ugyanez.

Itthon közel két tucat hely van, ahol golfozhatunk, ám nem árt tudni, hogy mielőtt a pályára merészkedhetnénk, szükséges az úgynevezett pálya-érettségi vizsga, amelynek szintén ára van. Ennek célja, hogy megismerkedjünk a golf alapjaival, szabályaival, az etikettel, és tudjuk, hogyan viselkedjünk a golfpályán ahhoz, hogy a játékot és más golfozót ne akadályozzunk vagy veszélyeztessünk a játék során. Ha ezt teljesítettük, már csak tőlünk függ, mennyit játszunk.

A hazai golflétesítmények egyébként nemzetközileg igen magas színvonalat képviselnek. A Bakony-Balaton térségben Balatonudvariban (Balaton Golf Club), Zirc-Szarvaskúton (Forest Hills Golf & Country Club), Balatongyörökön (Golfclub Imperial Balaton) és Alcsútdobozon (Pannonia Golf & Country Club) ismerkedhetünk eme sporttal, melyet napjainkban több mint 60 millióan játszanak világszerte.

Gesztesi Ákos ǀ Fotó: Stock

További képek

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
Otthon vannak a vízen
A Pannon Egyetem balatoni evezős flottája lassan két évtizede kínál sportolási lehetőséget a magyar tengeren. A mára több mint nyolcvan klubtagot számláló VESC balatonalmádi vízisport műhelyét mutatjuk be.