Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY

Leltár
2017. szeptember 14. 14:07

2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.

Mikor éreztétek először azt, hogy főállássá válhat a zenekar?

Mentha: Először Eckü csinálta főállásban a zenekart – ő végzi a menedzseri feladatokat, sok mindent ő intézett, ezért 2010-ben úgy döntött, hogy lerakja a civil állását és csak a Hősökre koncentrál. Én ezt 2014-ben tudtam megtenni. Az alap négyesből eddigre ketten maradtunk: több lett a feladat, és a lehetőség is.

A hiphop műfaj ugrásszerűen megnövekedő népszerűsége mennyire játszott közre?

Eckü: A hiphop felfutása tényleg mérhető volt, és nagyon sokat adott hozzá a web2 fejlődése. A 2000-es évek elején még hónapok kellettek, mire egy CD-nk átment a keleti országrészbe, 2005-ben viszont már felraktunk egy albumot ingyen a webre, és rövidesen több ezren letöltötték. Akkor éreztük először, hogy az internetnek van ereje.

M: Aztán volt egy dalunk, a Szó fel 2, amit a VIVA Tv kiemelt rotációban kezdett el játszani, azaz a legmenőbb játszási számot kapta. Ekkor volt egy nagy szintlépésünk: elkezdték ismerni a zenénket, onnantól kezdve a fellépések is felpörögtek. Aztán jött a Punnany Massif, a Halott Pénz, és az underground hiphop áttörte a falat.

E: Fontos volt az MTV Icon Ákos feldolgozásunk is: akkor alakult az élő zenekar és talán az elsők között voltunk, akik megpróbáltak így betörni. Azt gondolom, a Hősök viszont mindig megmaradt közepes szinten: áttörők voltunk, de talán azért nem jutottunk el az első vonalba, mert hiába voltak slágerszámaink, nem kapta fel őket úgy soha mondjuk a pár éve nagyon fontosnak számító Class FM. Ma egyébként már hatalmas a merítés, és mi próbáljuk belőni magunkat mindenki közé: adjunk értékes zenéket, olyat, ami kikapcsol és olyat is, amin gondolkodni kell. Ettől szép a dolog, és emiatt tudunk 16 éve működni.

Elégedettek vagytok a pozíciótokkal?

M: Sose légy elégedett. Hiába ismert a nevünk, nem szabad beleülni ebbe, mert akkor elkezd stagnálni a dolog és akár meg is állhat – ugyanúgy, mint egy vállalkozásnál.

E: Mindig vannak ötleteink. Az elmúlt pár évben rájöttünk, hogy a lemezformátumnak már nincs nagyon értelme, mert sok dal elsikkad. Jobb darabonként kiadni őket, hogy folyamatosan fenntartsd a közönség érdeklődését. Mindig kerestük az új irányokat is. Amikor nagyon ment a dubstep, megcsináltuk az A-do-gat című számunkat, amivel tudtunk másfelé nyitni, klubokba hívtak minket. Aztán ott volt a poposabb Enyém című dal. Korábban készítettünk hozzá egy másik alapot, amit eladtunk egy telefonos cégnek, és amivel kerestünk egy kicsit nagyobb pénzt. Az volt az első eset, hogy nem osztottuk szét egymás között, hanem vettünk belőle egy autót. Külön menedzsmentünk sosem volt, mindent megoldottunk házon belül, de az elmúlt 5-6 évben igyekeztünk profibb szemlélet mentén dolgozni. Közös kassza van, klipekre, lemezekre teszünk félre, pályázatokon indulunk, a digitális tartalmainkat kiadó értékesíti – amúgy a lemezeket mi adjuk ki. Soha nem kötöttük oda magunkat senkihez, de mindig megtaláltuk azokat a partnereket, akikkel előre tudtunk lendíteni a produkció értékén.

A tudatosság már a kezdetekben is jellemző volt rátok?

E: A Hősök egyszerre kreatív és gazdasági tevékenység – ezt régebben is szem előtt tartottuk. Jó példa a 2008-as Klasszik lemezünk időzítése.

M: Március volt, amikor Eckü felhívott, hogy szeptember 1-jén, az OSG-n jelenjen meg a lemez. Még csak a felénél jártunk, rengeteg munka volt hátra, viszont remek marketingfogás volt, mert ott a legnagyobb a közönségünk. Egész nyáron nagyon keményen dolgoztunk, közös kasszából, saját zsebből finanszíroztuk. Végül kijött a lemez, dedikáltuk, ingyenes koncertet adtunk és még aznap visszajött az ára.

E: Még ha kis pénz, kis focit is játszik az ember, fontos a profi szemlélet. Talán ez is vitt előre, mert akármennyire barkács dolog is, a kereteinkhez mérve próbálunk a lehető legtöbbet kihozni.

M: Amíg nem kerestünk a zenével, nagyon sok mindent saját zsebből fizettünk: lemezt, matricagyártást, videoklipet. Ha kell, a mai napig megtesszük, akkor is, ha esetleg bukunk vele – volt rá példa és még elő is fordulhat, hisz nincs megírt recept a sikerre –, mert tudjuk, hogy ez így megy. Nem lehet mindig arra várni, hogy a szponzor kifizeti.

Ezt a pörgést hogyan lehet kézben tartani Veszprémből és Pétfürdőről?

E: Az internet nagyon sokat segít, illetve egy órára vagyunk Budapesttől. Mivel a hétköznapjainkban 100%-ban ezzel foglalkozunk, ha menni kell, megyünk.

M: Vidéki gyerekek vagyunk, szeretjük a flesst, amit Veszprém és Pétfürdő jelent, erről szóltak a régi dalok is. Kérdezték régen, miért nem költözünk fel Pestre, de mi eldöntöttük, hogy itt maradunk.

Előny lenne a fővárosi lét?

M: Könnyebb, ha a tűz közelében vagy, de nekünk már nem lenne érdemes felmenni. Lehet, kettővel több bulink lenne, előbb eszébe jutnánk embereknek, de talán a pesti éjszakai élet is elkapna.

E: Engem biztos. J Amúgy nem ismeretlen Budapest: sokszor járunk szponzorokhoz, stúdiózni, tárgyalni, interjúzni, de itt alakítottuk ki az életünket, ide köt a családunk. Így is sokat lépünk fel, talán túl sokat is vállalunk évek óta – persze szeretjük –, és itt nyugodtan tudunk pihenni.

Említettétek, hogy átalakult a lemezpiac. Ma miből van pénze a zenekarnak?

E: Tíz évvel ezelőtt még nagyon jól mérhető volt a lemezbevétel, volt belőle egy nem is rossz összeg.

M: Azokat forgattuk vissza másik lemezre vagy videoklipre.

E: Most nagyjából a bevétel 70-80%-át a fellépések és a jogdíjak teszik ki. A szponzorpénzt általában közösben tartjuk, illetve van egy nem túl óriási bevétele a digitális eladásoknak is.

A Forbes nemrég közölt egy interjút a Fish!-sel, úgy jellemezve őket, hogy még nem üzlet, de nagyon profi. Ti hol helyeznétek el magatokat?

M: A Hősök sem nagy biznisz, nem járunk milliókért koncertezni, nem mi folyunk a csapból.

E: Nagyjából meg tudunk élni a zenéből, de nem óriási lábon.

Cél a biznisz? Mi mozgat titeket?

M: 18 évesen, amikor megalakultunk, eszünkbe sem jutott, hogy ez megélhetés lesz, mert a magyar rapből nem lehet megélni. Aztán mindig sikerült egy picit lépni, és mindig ott motoszkált bennem, milyen jó lenne, ha egyszer azért kellene felkelni, hogy csak a zenével foglalkozhassak. Sokáig nem hittük, hogy ez el fog jönni, de eljött. Ez inspirál. Gyanítom, 58 évesen már nem fogunk ennyi koncertet adni és ennyi zenét írni, de amíg tudjuk, csináljuk.

Sosem elég a szóból?

M: Persze, de nem tudhatod mi lesz jövőre.

E: Távlati tervünk azért van, ha bármi történik, tudjuk előrevinni a zenekart. Minden évben produktívak vagyunk, kis, közepes és nagy célokban gondolkodva próbálunk haladni, anélkül, hogy átmennénk mechanikusba. Fontos, hogy mindig legyen egy belső motiváció, és ha jó a közönség, éled a bulikat, az nagyon előre tud lendíteni.

Bertalan Melinda | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
Ahol jó kikötni – Lovas Kikötő
Lovas a Balaton-felvidék déli fertályán fekszik, pár percre a Balatontól. A kis falu közepén, a Fő utcában, a régi kocsma épületében várja vendégeit a Lovas Kikötő. Csomai Lóránttal, a hely megálmodójával és üzemeltetőjével beszélgettünk a Kikötő szellemiségéről, gasztronómiai és kulturális kínálatáról, jelenről és jövőről.