Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
25%-os átlagár-növekedés a használtautó-piacon
Tízévnyi növekedés után a koronavírus a magyar autópiacot is megtörte, az autók iránti érdeklődés azonban alig csökkent. A hazai tulajdonosváltásoknál a tavalyi évhez képest csupán 3,5%-os a visszaesés, míg a Használtautó.hu decemberben rekordszámú keresést regisztrált. Mindez pedig az átlagárakat is jelentősen felverte. A piacvezető hirdetési oldal megmutatja, hogy a hazai vásárlók leginkább milyen modellekre és márkákra keresnek, és átlagosan mennyit költenek használt autóra.
Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából
Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
Megtévesztő reklámok miatt közel 6 milliárd forint bírságot szabott ki az elmúlt két évben a GVH
Az év eleji időszakban számos cégnél döntenek reklámozási és marketing kérdésekben, ezzel pedig igen érzékeny területre lépnek. Az elmúlt két évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen ügyekben csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki. Aki biztos akar lenni a dolgában, annak napi szinten követnie kell a jogszabályi háttér változásait – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Öt év alatt megduplázódott itthon az informatikusok iránti kereslet
Kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk a munkaerőpiac realitásaival, azaz az évről évre növekvő szakemberhiánnyal – derül ki egy most elkészült kutatásból. Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy önmagában a felsőoktatás sem mennyiségi értelemben, sem strukturálisan, sem pedig minőségi szempontból nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő digitális szakemberigényét, ezért összefüggő, a köznevelésre, a szak-, és felnőttképzésre, illetve a motivációs tényezőkre is kiterjedő stratégiára van szükség.
Globális kihívások és nemzeti sajátosságok formálják át a munkaerőpiacot
A koronavírus, a digitalizáció és az automatizációs folyamatok eredményeként a munkaerőpiac olyan útelágazáshoz ért, amelynél a most hozott intézkedések a következő generáció életét is meghatározhatják. Az Adecco Csoport Kelet-Európára fókuszáló Inovantage 2020 tanulmánya alapján ebben a folyamatban a globális kihívások mellett a nemzeti sajátosságok is legalább olyan meghatározók.
Veszprém
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.
vállalatok
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.
belföld
Tovább csökkentek az albérletárak - Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak
Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest - áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a legújabb - december végére, január elejére jellemző - kínálati adatokat is ismerteti.
Fitch: jelentősen gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja
Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben a hetedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.
Szijjártó Péter: a világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra
Tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
ITM: már hatodik hónapja nő az építőipar teljesítménye
Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben az előző havi értékekhez képest újabb 12,1 százalékkal nőtt, így már hatodik hónapja látszik az építőipar kilábalása a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.
vállalatok
Szijjártó: 3,3 milliárd forintból fejleszti központjait Magyarországon a GE
A GE 3,3 milliárd forintos beruházással bővíti a budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjait, a kormány ehhez 675 millió forint támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.
Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.
kkv
A járványhelyzet ellenére is bizakodóan tekintenek a kkv-k az új évre
Nem befolyásolta jelentősen a kkv szektor várakozásait novemberig a járvány második hulláma. A hazai kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó kilátásait előrejelző K&H kkv bizalmi index negyedik negyedéves eredménye alapján ugyanis a cégek optimizmussal tekintenek a 2021-es évre, amit az index jelenlegi, 9 pontos értéke igazol. Az előző időszakhoz képest mért, 2 pontos növekedés hátterében az állhat, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó kilátások.
Volánbusz: gyors ütemben halad a járműbeszerzés
Két új közbeszerzési eljárást írt ki a Volánbusz járműflottáját biztosító Volán Buszpark Kft. 503 új autóbusz beszerzésére, mindkét pályázatra 2021. február 8-áig várják az ajánlatokat - közölte a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel.
Vodafone: újabb rekordot döntött az mobilinternetezés 2020-ban
Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban, a Vodafone ügyfeleinek adathasználata 54 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a legtöbbet december második hetében interneteztek - közölte a szolgáltató az MTI érdeklődésére pénteken.
belföld
ITM: ezer kilométernyi útszakasz újulhat meg 2021-ben
A közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára, a tervek szerint idén több mint 350 projektben, mintegy 1000 kilométernyi szakaszt újítanak fel 190 milliárd forint értékben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
belföld
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.
FAO
Kitart az élelmiszerárak emelkedése nemzetközi szinten
Hat hónap drágulást követően tovább nőttek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon decemberben, főként a tejtermékek és a növényi olajok miatt – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
belföld
Miniszterelnökség: már 2000 milliárd forintot fordított a kormány a vidéki nagyvárosok fejlesztésére
Megfelelő ütemben haladnak a Modern városok programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel kedden közleményben.
bank
Az öt legfontosabb változás a bankolásban 2021-től
A koronavírus-járvány még 2021-ben is hatással lesz a pénzügyekre, a pandémiás helyzet várható javulásával azonban a bankok is több erőforrást tudnak az egyéb fejlesztésekre fordítani, új szolgáltatások, személyre szabható online megoldások jöhetnek. Januártól már nem lesz szükségünk készpénzre, amikor vásárolni megyünk, az internetes bankkártyás vásárlások pedig még biztonságosabbak lesznek. A fogyasztási hiteleknél megszűnik a THM-plafon, a személyi kölcsönöknél azonban jönnek a fogyasztóbarát hitelek.
Panellakás milliós négyzetméteráron, rekord az albérleteknél, ház 300 ezerért - lakáspiaci legek, érdekességek 2020-ból
Bár a 2020 a hullámvasutazás éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Akadtak, akik kevesebb mint egy napon belül túladtak az ingatlanukon, a meghirdetett kiadó lakások száma pedig rekordszintre nőtt: 115 ezer albérlethirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, amire még nem volt példa az ingatlan.com történetében.
Az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállása jöhet hazánkban
A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el. Meghatározó lesz azonban, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét.
vállalatok
Szijjártó: soha nem volt még ilyen sikeres év a beruházások szempontjából
A nagyszabású beruházás-ösztönzési programoknak köszönhetően elmondható: "soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY

Leltár
2017. szeptember 14. 13:07

2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.

Mikor éreztétek először azt, hogy főállássá válhat a zenekar?

Mentha: Először Eckü csinálta főállásban a zenekart – ő végzi a menedzseri feladatokat, sok mindent ő intézett, ezért 2010-ben úgy döntött, hogy lerakja a civil állását és csak a Hősökre koncentrál. Én ezt 2014-ben tudtam megtenni. Az alap négyesből eddigre ketten maradtunk: több lett a feladat, és a lehetőség is.

A hiphop műfaj ugrásszerűen megnövekedő népszerűsége mennyire játszott közre?

Eckü: A hiphop felfutása tényleg mérhető volt, és nagyon sokat adott hozzá a web2 fejlődése. A 2000-es évek elején még hónapok kellettek, mire egy CD-nk átment a keleti országrészbe, 2005-ben viszont már felraktunk egy albumot ingyen a webre, és rövidesen több ezren letöltötték. Akkor éreztük először, hogy az internetnek van ereje.

M: Aztán volt egy dalunk, a Szó fel 2, amit a VIVA Tv kiemelt rotációban kezdett el játszani, azaz a legmenőbb játszási számot kapta. Ekkor volt egy nagy szintlépésünk: elkezdték ismerni a zenénket, onnantól kezdve a fellépések is felpörögtek. Aztán jött a Punnany Massif, a Halott Pénz, és az underground hiphop áttörte a falat.

E: Fontos volt az MTV Icon Ákos feldolgozásunk is: akkor alakult az élő zenekar és talán az elsők között voltunk, akik megpróbáltak így betörni. Azt gondolom, a Hősök viszont mindig megmaradt közepes szinten: áttörők voltunk, de talán azért nem jutottunk el az első vonalba, mert hiába voltak slágerszámaink, nem kapta fel őket úgy soha mondjuk a pár éve nagyon fontosnak számító Class FM. Ma egyébként már hatalmas a merítés, és mi próbáljuk belőni magunkat mindenki közé: adjunk értékes zenéket, olyat, ami kikapcsol és olyat is, amin gondolkodni kell. Ettől szép a dolog, és emiatt tudunk 16 éve működni.

Elégedettek vagytok a pozíciótokkal?

M: Sose légy elégedett. Hiába ismert a nevünk, nem szabad beleülni ebbe, mert akkor elkezd stagnálni a dolog és akár meg is állhat – ugyanúgy, mint egy vállalkozásnál.

E: Mindig vannak ötleteink. Az elmúlt pár évben rájöttünk, hogy a lemezformátumnak már nincs nagyon értelme, mert sok dal elsikkad. Jobb darabonként kiadni őket, hogy folyamatosan fenntartsd a közönség érdeklődését. Mindig kerestük az új irányokat is. Amikor nagyon ment a dubstep, megcsináltuk az A-do-gat című számunkat, amivel tudtunk másfelé nyitni, klubokba hívtak minket. Aztán ott volt a poposabb Enyém című dal. Korábban készítettünk hozzá egy másik alapot, amit eladtunk egy telefonos cégnek, és amivel kerestünk egy kicsit nagyobb pénzt. Az volt az első eset, hogy nem osztottuk szét egymás között, hanem vettünk belőle egy autót. Külön menedzsmentünk sosem volt, mindent megoldottunk házon belül, de az elmúlt 5-6 évben igyekeztünk profibb szemlélet mentén dolgozni. Közös kassza van, klipekre, lemezekre teszünk félre, pályázatokon indulunk, a digitális tartalmainkat kiadó értékesíti – amúgy a lemezeket mi adjuk ki. Soha nem kötöttük oda magunkat senkihez, de mindig megtaláltuk azokat a partnereket, akikkel előre tudtunk lendíteni a produkció értékén.

A tudatosság már a kezdetekben is jellemző volt rátok?

E: A Hősök egyszerre kreatív és gazdasági tevékenység – ezt régebben is szem előtt tartottuk. Jó példa a 2008-as Klasszik lemezünk időzítése.

M: Március volt, amikor Eckü felhívott, hogy szeptember 1-jén, az OSG-n jelenjen meg a lemez. Még csak a felénél jártunk, rengeteg munka volt hátra, viszont remek marketingfogás volt, mert ott a legnagyobb a közönségünk. Egész nyáron nagyon keményen dolgoztunk, közös kasszából, saját zsebből finanszíroztuk. Végül kijött a lemez, dedikáltuk, ingyenes koncertet adtunk és még aznap visszajött az ára.

E: Még ha kis pénz, kis focit is játszik az ember, fontos a profi szemlélet. Talán ez is vitt előre, mert akármennyire barkács dolog is, a kereteinkhez mérve próbálunk a lehető legtöbbet kihozni.

M: Amíg nem kerestünk a zenével, nagyon sok mindent saját zsebből fizettünk: lemezt, matricagyártást, videoklipet. Ha kell, a mai napig megtesszük, akkor is, ha esetleg bukunk vele – volt rá példa és még elő is fordulhat, hisz nincs megírt recept a sikerre –, mert tudjuk, hogy ez így megy. Nem lehet mindig arra várni, hogy a szponzor kifizeti.

Ezt a pörgést hogyan lehet kézben tartani Veszprémből és Pétfürdőről?

E: Az internet nagyon sokat segít, illetve egy órára vagyunk Budapesttől. Mivel a hétköznapjainkban 100%-ban ezzel foglalkozunk, ha menni kell, megyünk.

M: Vidéki gyerekek vagyunk, szeretjük a flesst, amit Veszprém és Pétfürdő jelent, erről szóltak a régi dalok is. Kérdezték régen, miért nem költözünk fel Pestre, de mi eldöntöttük, hogy itt maradunk.

Előny lenne a fővárosi lét?

M: Könnyebb, ha a tűz közelében vagy, de nekünk már nem lenne érdemes felmenni. Lehet, kettővel több bulink lenne, előbb eszébe jutnánk embereknek, de talán a pesti éjszakai élet is elkapna.

E: Engem biztos. J Amúgy nem ismeretlen Budapest: sokszor járunk szponzorokhoz, stúdiózni, tárgyalni, interjúzni, de itt alakítottuk ki az életünket, ide köt a családunk. Így is sokat lépünk fel, talán túl sokat is vállalunk évek óta – persze szeretjük –, és itt nyugodtan tudunk pihenni.

Említettétek, hogy átalakult a lemezpiac. Ma miből van pénze a zenekarnak?

E: Tíz évvel ezelőtt még nagyon jól mérhető volt a lemezbevétel, volt belőle egy nem is rossz összeg.

M: Azokat forgattuk vissza másik lemezre vagy videoklipre.

E: Most nagyjából a bevétel 70-80%-át a fellépések és a jogdíjak teszik ki. A szponzorpénzt általában közösben tartjuk, illetve van egy nem túl óriási bevétele a digitális eladásoknak is.

A Forbes nemrég közölt egy interjút a Fish!-sel, úgy jellemezve őket, hogy még nem üzlet, de nagyon profi. Ti hol helyeznétek el magatokat?

M: A Hősök sem nagy biznisz, nem járunk milliókért koncertezni, nem mi folyunk a csapból.

E: Nagyjából meg tudunk élni a zenéből, de nem óriási lábon.

Cél a biznisz? Mi mozgat titeket?

M: 18 évesen, amikor megalakultunk, eszünkbe sem jutott, hogy ez megélhetés lesz, mert a magyar rapből nem lehet megélni. Aztán mindig sikerült egy picit lépni, és mindig ott motoszkált bennem, milyen jó lenne, ha egyszer azért kellene felkelni, hogy csak a zenével foglalkozhassak. Sokáig nem hittük, hogy ez el fog jönni, de eljött. Ez inspirál. Gyanítom, 58 évesen már nem fogunk ennyi koncertet adni és ennyi zenét írni, de amíg tudjuk, csináljuk.

Sosem elég a szóból?

M: Persze, de nem tudhatod mi lesz jövőre.

E: Távlati tervünk azért van, ha bármi történik, tudjuk előrevinni a zenekart. Minden évben produktívak vagyunk, kis, közepes és nagy célokban gondolkodva próbálunk haladni, anélkül, hogy átmennénk mechanikusba. Fontos, hogy mindig legyen egy belső motiváció, és ha jó a közönség, éled a bulikat, az nagyon előre tud lendíteni.

Bertalan Melinda | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
Ahol jó kikötni – Lovas Kikötő
Lovas a Balaton-felvidék déli fertályán fekszik, pár percre a Balatontól. A kis falu közepén, a Fő utcában, a régi kocsma épületében várja vendégeit a Lovas Kikötő. Csomai Lóránttal, a hely megálmodójával és üzemeltetőjével beszélgettünk a Kikötő szellemiségéről, gasztronómiai és kulturális kínálatáról, jelenről és jövőről.