Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nem az egyéni képesség, hanem az akaraterő a legfontosabb

Jövőbetekintő
2017. szeptember 14. 13:42

Fiatalok, tehetségesek, de leginkább ambiciózusok, akik már egyetemi éveik alatt a jövő építőkockáit tartják a kezükben. Új rovatunkban olyan személyeket mutatunk be, akikben megvan a potenciál, hogy a gazdasági szféra sikeres szereplőivé váljanak. Katona Attilával, a Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának PhD hallgatójával és az IBM Magyarország munkatársával beszélgettünk.

Műszaki menedzser alapszakon végeztél a Pannon Egyetemen, majd logisztikai menedzsment mesterképzésen vettél részt. Mi fogott meg ezekben a területekben?

Számomra az a legérdekesebb, amikor különböző matematikai megközelítéseket felhasználva olyan összefüggésekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek nagymértékben támogatják a vállalati döntéseket. Ilyen például a termelésben egy folyamatszabályozási rendszer megtervezése vagy a logisztikában raktárkapacitások optimálása.

Az egyetemi évek alatt számos versenyen szerepeltél kiemelkedő eredménnyel – például háromszor is 1. helyezést értél el az OTDK-n –, illetve több kitüntetésben és díjban volt részed. Fontosnak tartod, hogy folyamatosan megmérettesd magad?

A folytonos megmérettetést nagyon fontosnak tartom. Az egyetem után a munkaerő-piaci verseny meglehetősen kemény, egy-egy ilyen verseny során pedig annyi plusz dolgot tanul az ember, ami óriási versenyelőnyhöz juttathatja adott esetben egy állásinterjún. Minden hallgatót bíztatnék erre, úgy gondolom, hogy rengeteget fejlődtem a megmérettetések során. Gondolok itt a sok előadás során szerzett tapasztalatra, az adott terület új tudományos technikáinak az elvárásokon túli megismerésére. Legbüszkébb talán a háromszoros országos győzelmemre, valamint a Magyar Tudományos Akadémia által adományozott Pro Scientia Aranyéremre vagyok. Erre különösképpen, mert jelenleg Magyarországon talán ez a legmagasabb elismerés, amit egyetemi hallgatóként elérhet az ember.

Mire tanítottak a versenyek, milyen tudást adtak, amit a munkában is tudsz kamatoztatni?

A leglényegesebb, amire ezek a versenyek megtanítottak,hogy a céljaink eléréséhez a legfontosabb dolog nem az egyéni képesség, hanem az akaraterő. Meggyőződésem, hogy a kemény és megfeszített munka mindig meghozza az eredményét. Én ebben hiszek, és ezt a tanulságot kiterjesztettem az életem minden területére, így a munkámra is.

Jelenleg a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának vagy PhD hallgatója. Miért tartottad fontosnak a doktori képzést?

Az alap és mesterképzés során nagyon megtetszett a Pannon Egyetem Kvantitatív Módszerek Tanszékének kutató munkája, így a képzések elvégzése után én is szívesen csatlakoztam a kutatásokhoz. Érdekel a publikálás, és szeretnék a szakterületemen igazán mély tudásra szert tenni. A kutatási területem a statisztikai folyamatszabályozás során felmerülő mérési bizonytalanságok (kockázatok) kezelése.

Emellett az IBM székesfehérvári egységénél dolgozol Data Scientist pozícióban. Hogyan és mikor kerültél a céghez? Mesélj egy kicsit a munkádról!

Körülbelül egy évvel ezelőtt hirdették meg ezt a pozíciót és nagyon megtetszett, főleg azért, mert közel áll az eddigi kutatói munkáimhoz. Így hát jelentkeztem a pozícióra és sikerült is elnyernem. A munkám során lényegében véve különböző döntéstámogató elemzéseket végzek. Például különböző előrejelzések (idősoros modellek alkalmazása vagy akár gépi tanulás), matematikai modellek segítségével összefüggések feltárását végzem vagy szövegelemzési technikákat alkalmazok. Elég sokrétű és izgalmas feladatok ezek. Lényegében véve a gyakorlatba ültetem át mindazt, amit a Pannon Egyetemen a kutatásaim során megtanultam, illetve megtanulok.

Abban, hogy idáig eljutottál, mennyit jelentett a Pannon Egyetemen töltött idő, az ottani közeg és képzések?

Úgy gondolom, hogy nagyon sokat köszönhetek a Pannon Egyetemnek. A műszaki menedzser és a logisztikai menedzsment szakon is kiemelkedő tanáraim voltak. Itt külön szeretném kiemelni témavezetőmet, Dr. Kosztyán Zsolt Tibort, aki egy kiváló kutató, és végig segített a pályafutásom során attól a ponttól kezdve, hogy felvettem nála a „Szakdolgozat” tantárgyat egészen a mai napig. Úgy vélem, hogy az egyetem igazán értékes tudást adott nekem, amit ez úton is hálásan köszönök!

Milyen jövőképet rajzoltál fel magadnak?

Továbbra is szeretném fejleszteni magam kutatási területemen. Folytatom a további publikálást témavezetőmmel, emellett pedig a munkámban is szeretném tudásomat folyamatosan bővíteni.

NÉVJEGY
Katona Attila

Végzettség
Jelenlegi tanulmányok – Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola – Phd tanulmányok
2014 – Pannon Egyetem – logisztikai menedzser mesterszak
2012 – Pannon Egyetem – műszaki menedzser alapszak

Kiemelkedő eredményei:
Háromszoros OTDK 1. hely
OTDK 2. hely
Pro Scientia Aranyérem
Köztársasági ösztöndíj
Harsányi István - díj
Kollarik Amália - díj​
MLBKT Lőrincz Péter diplomamunka pályázat (egy 1. és egy 2. hely)

Munkahely:
IBM Magyarország, Székesfehérvár – Data Scientist

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Jövőbetekintő
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.
Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.
Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.