Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

MEGALKUVÁS NÉLKÜL

Múltbanéző
2017. szeptember 14. 13:38

Egry József a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb, egyetlen művészeti iskolához sem kötődő alakja, aki a nyomorból indulva jutott el a legmagasabb szintű művészetig. „Az igazi alkotó, mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.”

Egry József (1883‒1951) zalai napszámosszülők gyermekeként született, akik a boldogulás reményében költöztek Budapestre. Pesten a nyomor évei következtek, Egry már nyolcévesen kosarat cipelt pár fillérért a piacon, vizet árult a Városligetben, és népkonyhára járt élelemért. Nem volt jó tanuló, a polgári iskolát be sem fejezte, viszont a rajzolás iránti vágya és tehetsége már korán megmutatkozott. Fellegi Emil „dekoratív festőnél” és Korcsek János arcképfestőnél mindenesként dolgozva tanulta a szakma alapfogásait, közben beiratkozott a Mintarajziskola esti akt-tagozatára, statisztált az Operaházban, olvasott és művelődött.

1901-ben szerepelt először a Nemzeti Szalon kiállításán két festményével. Lyka Károly, az Új Idők folyóirat szerkesztője felfigyelt az ifjú tehetségre, pártfogásába vette, és az ő segítségével utazhatott ki Egry Münchenbe, majd Párizsba, ahol egy esztendőt töltött újabb ismereteket, impulzusokat szerezve – és nyomorogva. Szinyei Merse Pál és Ferenczy Károly festőművészek hívására 1906-ban hazatért, és ösztöndíjat kapott a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Ferenczy tanítványa lett. Másfél év múlva elhagyta az iskolát, amelynek kötöttségeit nem bírta.

„Csak az átlagművészek tapadnak a tradíciókhoz! Az igazi művészet teremti a tradíciót!”

1909-ben a modern szellemű Művészházban rendezte első önálló kiállítását. Ezek után járt Belgiumban, Erdélyben, Gödöllőn, Ungváron, néhány műve pedig kijutott Münchenbe, a Moderne Galerie kiállítására.

1915-ben behívták katonának. A gyenge testalkatú festő súlyosan megbetegedett a nagykanizsai táborban, így a badacsonyi kórházba került, ahol megismerkedett Vízkeletyné Pauler Juliskával, aki önkéntes ápolónőként dolgozott az intézményben. Juliska édesapja történész volt, férje pedig nemesi családból származó katonatiszt – ám az ifjú asszony, felrúgva a kor erkölcsi szokásait, elvált férjétől, és összekötötte életét a nincstelen festővel, akivel 30 évig éltek együtt. A háború után Keszthelyen laktak, a nyarakat Piroska badacsonytomaji présházában töltötték ‒ innentől a festő lakhelye a Balaton lett.

A korábban a kubista, plein air és expresszionista irányzatokból építkező Egry az 1920-as években találta meg egyedi stílusát, amelyhez sajátos technikát, olajpasztellt használt. A '20-as években kiállított a Nemzeti Szalonban, Berlinben, Drezdában, és az egyre ismertebb festő a Képzőművészek Új Társasága elnökségi tagja is lett.

1930-tól a teleket egy budapesti bérelt lakásban töltötték, a többi hónapban a Balaton mellett laktak. Súlyosbodó tüdőbaja miatt többször jártak Itáliában, ennek költségit az eladott badacsonyi szőlő és baráti támogatás fedezte. Közben nekiálltak a badacsonyi műtermes ház építésének, amelybe 1941-ben költözhettek be. Sikeres kiállításokat rendezett az Ernst Múzeumban, a Fränkel Szalonban, valamint Bécsben, és egyre több méltató tanulmány jelent meg róla.

„A Balaton párás fényében minden elveszti tárgyi valóját”

‒ írja Egry, s valóban ezt ragadta meg művészetében: a fények megtörését, játékát; a táj lágyságát, élettel-teliségét; az ember és természet harmóniáját; szent, misztikus csöndet, szépséget, finomságot. Egry szerint „a Balaton a természet örömkönnye” ‒ és valóban ezt érezhetjük képeit csodálva. A külön úton járó, magányos festő nem volt a korabeli kultúrpolitika kedvelt művésze, de elveit nem adta fel, és továbbra is saját világát alkotta: „Az átlagfestő azért fest, hogy éljen, a kiváló festő azért él, hogy fessen.”

1944-ben pesti lakásukat bombatalálat érte, és több mint 70 festménye pusztult el. Az egyre betegebb festő 1945 után több állami kitüntetést és Kossuth-díjat is kapott („Nem tudom, az értékes emberre melyik kitüntetőbb, a mellőzése vagy a kitüntetése?”), 1948-ban művei szerepeltek Londonban és a Velencei Biennálén is, ám mivel nem állt be a szocialista realizmus zászlóvivői közé, a korabeli kultúrpolitika éppúgy mellőzte, mint a '30-as években. („A politikai áramlatok inspirálhatnak művészetet, de nem teremthetnek.”)

Magára hagyatottan, betegen hunyt el 1951 nyarán. Az 1960-as években egyre több figyelem fordult egyedülálló művészete felé, és 1973-ban megnyílt a badacsonyi műteremvillában az Egry József Emlékmúzeum, amely méltón őrzi a „Balaton festőjének” emlékét.

(A dőlt betűs sorok idézetek Egry Józseftől.)

Szaksz Balázs

További képek

További cikkek

Múltbanéző
Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.
Múltbanéző
Épületeket alkotott, városképet alakított
A századforduló időszaka Veszprémben is a nagy építkezések korszaka volt. Az ekkor alkotó Csomay Kálmán építőmester keze munkájának nyomát is hosszú időre megőrizte a város.
Múltbanéző
A LÁNCOS KÖDLOVAG
Ma még mindenki tudja Veszprémben, hogy ki volt az a bőrdzsekis, fémes, színes arc, aki szeretett leülni egy-egy kávéra, aki fáradhatatlanul rótta a város utcáit télen, nyáron. Szilágyi Lackó festő. Már életében kultuszfigura lett. Ő volt a punk festő, az avantgárd művész. Nekem – és sokaknak: Lackó.
Múltbanéző
A CSILLAGOK FELÉ
Egyszerű veszprémi iparos család sarjaként megjárta Münchent, Brüsszelt, Párizst, Itáliát – szobrászművészete a kor kiemelkedő alkotói közé emelte, ám korai halála nem tette lehetővé az életmű kiteljesedését. Csikász Imre az örök lehetőség marad a magyar képzőművészet történetében, aki ennek ellenére számos kiemelkedő alkotással gazdagította hazánk művészetét.
Múltbanéző
A művészet mindenkié
A Veszprém megyei kis településről, Németbányáról indult Nagy Sándor életútja, aki munkásságával példázza, hogy életünk végéig fel lehet vállalni ifjúkori eszményeinket. A szecesszió kiváló alkotója azt vallotta, hogy az élet minden megnyilatkozásának művészi tartalmat kell adni, s hinni kell a művészet életújító, megtisztító küldetésében.