Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

HA VALAMI LEHETSÉGES, AKKOR NEM ÉRDEKEL

Kávészünet
2017. szeptember 14. 13:34

Zsiga Henrik író, tanár, a Magyar Íróképző és a Magyar Irodalmi Ház alapítója és vezetője, a Kalliopé Kiadó ügyvezetője. Veszprémi irodájában beszélgettünk a sokrétű tevékenység mögött rejlő szellemiségről.

Úgy tűnik, az életét az írás és az írással kapcsolatos tevékenységek teszik ki. Pedig angol szakon végzett, és utána hosszabb ideig webfejlesztéssel foglalkozott. Mi eredményezte a váltást?

Amit más már csinált, azzal nem tudok foglalkozni. Amikor elveszett a webfejlesztésből az újdonság varázsa, úgy éreztem, váltanom kell. Írói pályafutásom azzal kezdődött, hogy nagyon sokan megkérdezték, mit kerestem egy óceánjáró hajón. Az írás mindig közel állt hozzám, így úgy gondoltam, időt spórolok meg, ha leírom a történetem, emellett némi vállalkozói szemlélet is szorult belém, úgyhogy úgy döntöttem, az információt hasznosítom is. Az első kötet után következtek az útikönyvek, viszont újszerű stílusban: nem a fejnek, hanem a szívnek írtam útikönyveket ‒ személyes élményekkel, saját fotókkal, mintegy megtagadva a neutrális hangnemet. Többen intettek is, hogy ez a hajó el fog süllyedni, de nem így történt, jelenleg a hatodik könyvemen dolgozom: Székesfehérvár és a Velencei-tó az új téma.

A különböző tevékenységei hogyan épülnek egymásra?

Hazánkban minden ötvenedik ember ír valamit, ám nincsenek meg a csatornák, amelyeken az írások a piacra juthatnának. Én ebben segítek, és erre kapcsolódik rá az összes projekt. Az íróképző tanfolyamon az alkotók írástechnikai gyakorlati képzést kapnak, másrészt felkészítjük őket arra, hogy mihez kezdjenek a művükkel. Erre fűződik fel a Magyar Irodalmi Ház, az első hazai online tartalom-kereskedelemmel foglalkozó irodalmi ügynökség. Ezen a felületen a kiadók speciális adatbázis segítségével meg tudják találni a számukra érdekes írásokat, valamint olvasói és alkotói közösséget alakítunk ki, és maga az Irodalmi Ház is ad ki szépirodalmi műveket. A Kalliopé Kiadó első körben arra jött létre, hogy a saját köteteimet gondozza, másodsorban azoknak segítünk, akik szerzői kiadásban gondolkodnak.

A tevékenység egyirányú, de elég szerteágazó. Miként tudja beosztani az energiáját és az idejét, hogy mindenre elég jusson?

A legtöbb időt felemésztő munka az útikönyv-írás. A többi tevékenység esetében a cégnél, házon belül a szervezési munka folyik, delegáljuk a feladatokat a lektoroknak, korrektoroknak, grafikusoknak, tördelőknek, egyéb szakembereknek. Biztos, hogy a kevesebb több lenne, azaz tarthatnánk jóval előbbre, ha például csak az írótanfolyamokkal foglalkoznánk ipari mennyiségben, ám a habitusomból fakad, hogy nem tudok sokáig letáborozni egy profil mellett. Ezen a helyzeten átsegít, hogy struktúrában, rendszerszemléletben gondolkodom.

Vezetőként milyen munkafilozófia jellemzi Önt?

Húsz éve vagyok vállalkozó, és talán húsz olyan napot tudok mondani, amikor a kollégáimtól túlórát kértem ‒ kényszeresen ügyelek arra, hogy a feladatok munkaidőben teljesüljenek. Munkatársaimtól a fejlődést, a tanulást és a legmagasabb minőséget várom el. Szükségem van arra, hogy a mögöttem állók legalább annyira higgyenek a vízióimban, mint saját magam. Véleményem szerint az a jó vezető, aki eggyel több jó döntést hoz, mint rosszat. Csak eggyel. Adtam ki úgy könyvet, hogy abban minden hibát elkövettem. Az írótanfolyam éppen ebből keletkezett ‒ ha ezeket a hibákat nem követtem volna el, akkor most nem állnék a katedrán.

Fontos Önnek a kötetlenség, a szabadság?

Nagyon. Mindig csak olyan feladatot vállalok, amely megengedi, hogy akár jövő héten elmehessek oda, ahova szeretnék.

Mi mozgatja a munkájában?

A látomásokat hajkurászom ‒ ha valami lehetséges, akkor nem érdekel. Egyformán fontos számomra a cél és az út is ‒ nem vagyok annyira ultrakapitalista, hogy azért ne induljak el egy új úton, mert a régi több forintot hozna. Emellett egyfajta kettősség él bennem: a profil tekintetében mindig a forradalmiság felé törekszem, a megvalósítás során viszont normakövető, „matekos agyú”, projektszemléletű vagyok. Bennem él a független alkotó és a precíz, a piaci feltételeknek megfelelő menedzser. Meg kell határoznom a célt, és ehhez felépíteni a keretrendszert, amelyben utána már elereszthetem magam. Minden területen ebben a szisztémában hiszek: véleményem szerint minden művészeti alkotást tervezésnek, projekt-előkészítésnek kell megelőznie.

Milyen rövid és hosszú távú tervei vannak?

Rövid távon a Magyar Irodalmi Házba szeretnék tőkét bevonni, és a pilot programot követően szintet lépni. Szeretném emellett, ha a kurzusom az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékén népszerű lenne. Hosszú távú terv? Szeretnék olyan színdarabot írni, amely színpadra kerül. Ez mocorog bennem – egy újabb olyan dolog, amit eddig még nem valósítottam meg.

Névjegy

ZSIGA HENRIK

Végzettség: Kodolányi János Főiskola, angol nyelvtanár
Író ‒ 10 megjelent kötet
​Magyar Irodalmi Ház tartalomkereskedelmi portál (www.irodalmihaz.hu) ‒ alapító, vezető
Magyar Íróképző (www.irokepzo.hu) ‒ alapító, vezető
Kalliopé Kiadó (www.kalliope.hu) ‒ ügyvezető
Óraadó tanár ‒ ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék – írás, szerkesztés

Szaksz Balázs ǀ Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.