Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Új dolgok születnek Veszprémben

Útlevél
2017. június 14. 17:51

A 26 éves szakács Mede Ádám a Michelin-csillagos Onyx és a Costes étterem után választotta Veszprémet és a megújult Fricskát következő állomásaként. Azt mondja, alulról építkezve akár eljuthatnak oda is, hogy nemzetközi szinten jegyezzék az éttermet. A tavaszi újranyitás előtt a Séd partján beszélgettünk terveiről, és arról, hogy mit gondol a mai magyar konyháról.

Mede Ádám 2015-ben a fiatal szakácsoknak rendezett, világbajnokságnak is beillő nemzetközi versenyen, a Bocused’Or előszobájának tartott Chaine de Rotisseurs-en ért el harmadik helyezést úgy, hogy azt még sosem nyerte meg hazai szakember. A versenyre még a Szulló Szabinával és Széll Tamással felálló Onyxból jelentkezetett, ám előtte a Costesben is lehúzott másfél évet, ahova eredetileg mosogatófiúnak vették fel. Folyamatosan előre haladva, Budapesten csiszolgatta stílusát, hogy végül 2017-ben Veszprémbe igazoljon, ahol nem titkolt célja, hogy helyi, illetve környékbeli alapanyagokból olyan magyaros fogásokat főzzön, ami mindenkinek ízlik.

Honnan jött a vendéglátás szeretete? Mik voltak az első lépések?
A vendéglátás szeretete a családomtól jön, nagymamám cukrász volt, édesanyám szakács, így kiskoromtól fogva én is szakács szerettem volna lenni. Ózdon születtem, utána költöztünk a Miskolc melletti Alsózsolcára, ahol már 18 éves koromban saját borvacsorákat adtam a vendégeimnek egy bérelt teremben. Vendéglátósként végeztem, egy kis időt töltöttem el a gyakorlati helyeimen, később a miskolci City Hotelben dolgoztam, a Costesbe pedig már úgy mentem fel, hogy szakács voltam. Effektíve ez volt az első igazi munkahelyem. Itt bevállaltam, hogy beállok mosogatni, de csak azért, hogy lássam a rendszer működését: összerakni amit kell, mitől működik az egész, mi az, amitől nem, és mi a sallang. Fokozatosan haladtam előre.

Van kialakult stílusod?
Most jött el az idő, hogy már el tudom választani egymástól a sallangot és a lényeget. Az embernek meg kell néznie a legjobb dolgokat, hogy utána le tudja szűrni, hogy mi a fontos. A lényeggel szeretek foglalkozni, az ízekkel. Mindig az volt a fő elképzelésem, hogy csak ezek után jöhet a stílus. Mind tálalásban, mint színkombinációban.

A főztömre a robosztus, és egy kicsit az elvont ízvilág jellemző. Minden meg van csavarva egy picit, de nem annyira, hogy az hagyománytiprás legyen. A pacalpörkölt nálam például egy hajszálvékonyra vágott pacalt jelent, ami pörköltként van megfőzve, a végén pedig kápia paprikával, petrezselyemmel és paradicsom concasséval van frissítve.

Mi jellemző a Fricska konyhájára?
Az elmélyült magyar ízvilág, és annak kiaknázatlan lehetőségeit igyekszem merészen előtérbe helyezni. Itt van például a veszprémi rucás káposzta, amit ananásszal, zsályával, szalonnával és árpagyönggyel készítek el. Ebben az 1700-as évek és a modern felfogás is benne van, ami kell ahhoz, hogy felfrissítse az ételeket. Mindennek kell a frissítés.

Kezdésként egy egyszerű étlappal indultunk, aztán meglátjuk majd, hogy mennyire lesz vevő rá a vendégkör. Először tapogatózni kell. Nekem fontos, hogy azt főzzem, amit az emberek szeretnek, ne pedig egy előre kitalált dolgot kelljen mindenkinek befogadnia.

Vannak lehetőségek a megújult Fricskában. Mit gondolsz, hová juthat el a hely?
Ha elég rugalmasak és tanulékonyak tudunk lenni, akárhová. Ennek egyik záloga a jó csapat. Egy elég hosszú projekt legelején vagyunk. Nagyon sok mindent kell még elérnünk, hogy elfogadják, hogy ez itt nem csak egy burgeres. Nem állunk meg az építkezéssel addig, amíg az étterem nem lesz jegyezhető, akár nemzetközi szinten is.

A Costes és az Onyx után miért döntöttél Veszprém és a Fricska mellett?
Perspektívát látok benne, hisz a vendéglátás lényege a lokalitás. Ez nincs meg Budapesten, mert a topkategóriás éttermeknél az alapanyagok nagy részét külföldről szerzik be. Nagyon nehéz ma magyar éttermet nyitni úgy, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be, vidéken ezt könnyebb megtenni. Veszprémben a magyar alapanyagokat szeretném kiemelni úgy, hogy az nemzetközi szinten is megállja a helyét. Az itt készült ételek nagyrésze van olyan jó, hogy egy többcsillagos étterem étlapjára is felférjen. Én ebben, és itt látom a fejlődés lehetőségét.

Itthon pár éve tart az úgynevezett gasztroforradalom, ami főleg Budapestre és a Balaton-partra jellemző. Mit gondolsz erről?
A forradalom határozottan elindult vidéken is. Viszont azt látom, hogy az ízekre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mert ez sok helyen háttérbe szorul. Az ízeknek ki kell jönnie az ételekben, mert a színekkel és állagokkal nem lakunk jól. Mindig ez mozgatott a főzésben, nem pedig az, hogy nyolcféle püré legyen a tányéron. Úgy gondolom, hogy nincs jövője annak, ha milliméterre ki van mérve minden, mert az automatán is végezhető. Amolyan robotmunka.

Budapesten testközelből láthattad munka közben Szulló Szabinát és Széll Tamást, miközben a Bocused’Orra készültek, ragadt rád ez-az. Mit gondolsz a hazai gasztronómia helyzetéről? Fellángolás volt ez a verseny?
Nem volt fellángolás. Szerintem most kezd letisztulni az, hogy a magyar konyhában valójában sokkal több van, mint amit gondolunk róla. Ezért kellenek olyan fiatal szakácsok, akik átértelmezik ezt, és jobbat hoznak ki belőle. Újragondolni azt lehet – egyébként nem szeretem ezt a kifejezést –, amit jobban meg tudsz csinálni, mint az eredeti. Nagyon nehéz éttermi körülmények közt überelni például egy pörköltet, aminek az eredetije bográcsban készül a rá jellemző sajátos ízekkel és anyagokkal.

Sok szakács külföldön épít karriert, te mégis Magyarországon maradtál.
Amikor a Costesben vagy az Onyxban dolgoztam, az egy kicsit olyan volt, mintha külföldön lennék. Magyarországon mindig tudtam fejlődni és továbblépni. Voltam Írországban, azonban én látom itthon a lehetőségeket.

Vannak kedvenc ízeid?
Mindent szeretek, ami hat az emberre, ám a klasszikus magyar konyha ízvilága áll legközelebb hozzám. A főzés egy lelki dolog, a depressziós alkatok például nem hiszem, hogy jól tudnak főzni. A főzéshez kell egy kis lazaság és kreativitás. Nagyon gyorsan ki lehet égni ebben a szakmában, ezért kell egy folyamatos inspiráció.

Te honnan meríted az inspirációt?
Mindenhonnan lehet meríteni, internetről, gasztróblogokról is tájékozódom. Voltak szakácsok, akiket kedveltem, és nagy tisztelője vagyok, de kimondott példakép nincs. A fő célom a Fricskában az, hogy egy boldog, konkrét konyhát hozzak létre, amiben új dolgok születhetnek.

Említetted, hogy a szakmának nagy ára a korai kiégés. Te mivel töltekezel?
Otthoni főzéssel. Ez itt bent munka, de amikor otthon főzhetek a családomnak, a feleségemnek, az fel tud tölteni, ad egy olyan pluszt és érzést, amitől érzem, hogy van értelme a szakmámnak.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.