Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Projektekről, röviden

Projekt
2017. június 14. 17:39

Új napelemgyár épült Veszprémben, megalakult az EKF tanács,Jásdi István lett a legjobb borász, a VKSZ Zrt. pedig az IBM-mel kooperál.

Maximalizmus és motiváció
A jó vezető ismérveiről és egy közösség erőn felüli teljesítményéről tartott előadást Mocsai Lajos, a Telekom Veszprém egykori vezetője a Sikeres helyek, helyi sikerek klub kerekasztal-beszélgetésén a Bakony-Balaton régió meghatározó gazdasági szereplőinek. Mocsai a sikert az olyan vezetői hierarchiában látja, amelynek minden láncszeme megköveteli a szakmai tökéletességet, s amely önmaga is arra fókuszál. Olyan erkölcsi közeget kell kialakítania a vezetőknek, hogy a közösség tagjai a fizikai terhelés ellenére közel a száz százalékhoz teljesítsenek, s szégyennek érezzék, ha rosszul dolgoznak.

Napelemgyár épült Veszprémben
Rugalmas termelési és kapacitási lehetőségekkel rendelkező, magas színvonalú technológiát alkalmazó napelemgyárat hozott létre a CoreComm SI Kft. A gyár a hazai és uniós fejlesztési tervek célkitűzéseivel összhangban lévő, környezettudatos szemléletet formáló, megújuló energetikai alkalmazások elterjesztését célzó termékek gyártását teszi lehetővé. A termékkínálat komplex, sokrétű, személyre szabott gyártást és elérhető közelséget jelent a hazai igények kiszolgálásában. A beruházással egy széles piaci igényeket kiszolgáló, hosszú távon is biztos felvevőpiaccal rendelkező fejlesztés valósult meg.

Jásdi István lett a Borászok Borásza
Jásdi István csopaki bortermelő nyerte el idén a Borászok Borásza díjat, melyet az egyik legrangosabb hazai borszakmai elismerésként tartanak számon. A díj ötvenes jelöltlistáját hagyományosan a cím eddigi birtokosai állítják össze, míg a győztest maguk a jelöltek szavazzák meg. A borászok minden évben egy civilt is díjaznak a magyar borért végzett tevékenységéért. Az elismerést idén Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője vehette át.

A Pannon Egyetem a gazdaság motorja
Konzultációsorozatot kezdeményezett Navracsics Tibor uniós biztos a felsőoktatási intézmények gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről, elsőként a Pannon Egyetem, valamint Veszprém és a térség képviselőivel. Ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy az egyetemek oktatási tevékenységük mellett egy ország, régió vagy település gazdasági fejlődéséhez is jelentősen hozzá tudnak tenni. A Pannon Egyetem ebben példaértékű: erős kutatás-fejlesztési portfólióval bír, szoros kapcsolatot ápol a gazdasági szereplőkkel, élen jár a duális képzésben, valamint az Aranyosvölgyi Tudáspark létrehozásában és működtetésében is aktívan részt vesz.

EKF-pályázatot segítő Művészeti Tanács alakult
Veszprém Megyei Jogú Város kezdeményezésével megalakult a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023 pályázatát támogató Művészeti Tanács. A testület feladata a pályázat előkészítésében történő közreműködés, a pályázat sikerét elősegítő hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása, a programalkotás és a társadalmasítás során beérkezett javaslatok véleményezése. A tanács elnöke Mészáros Zoltán, tagjai Veszprém és a balatoni régió kulturális életének különböző területein nagy tapasztalattal rendelkező, kiemelkedőt alkotó művészek és szakemberek.

Kooperál az IBM Magyarország és a VKSZ Zrt.
Partnerségi megállapodásban működik együtt a VKSZ Zrt. és az IBM Magyarország Kft. vezette, hazai informatika jeles képviselőit tömörítő konzorcium. A partnerség célja, hogy a VKSZ Zrt. valós tesztelési eredményekkel támogassa a konzorcium fejlesztéseiben szereplő alkalmazásokat. Az egy évesre tervezett fejlesztési időszakban a cég olyan megoldásokat tesztel, melyek segítenek optimalizálni a közműszolgáltatásokat, hogy hatékonyabbá tegyék az üzleti folyamatomat. Első körben a Pannon Egyetemmel közösen alakítanak ki felhő alapú intelligens informatikai szolgáltatásokat.

Híreinkről bővebben olvashat a vehir.hu oldalán!

További képek