Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Otthon vannak a vízen

Pénz-mozgás
2017. június 14. 17:37

A Pannon Egyetem balatoni evezős flottája lassan két évtizede kínál sportolási lehetőséget a magyar tengeren. A mára több mint nyolcvan klubtagot számláló VESC balatonalmádi vízisport műhelyét mutatjuk be.

A veszprémi egyetemi sportélet zászlóshajója, a Veszprémi Egyetemi Sport Club 1999-ben, többek között Szentessy Balázs elévülhetetlen érdemeinek köszönhetően tette meg az első lapátcsapásokat a Balatonon. A Pannon Egyetemen testnevelői munkát vállaló Szentessy Balázs ugyanis magával hozta kajakját, amivel tanítványaira is átragasztotta az evezős sportok iránti olthatatlan lelkesedését. Pár év elteltével pedig már szervezett körülmények között versenyezhettek a hallgatók.

Ekkortájra datálódik a Balatoni Regatta evezősverseny születése is, melyet Gaál Zoltán, a Veszprémi Egyetem korábbi rektorának felkérésére honosítottak meg. A viadalt az Oxford–Cambridge evezősverseny mintája alapján álmodták meg a szervezők, amelyen a veszprémi és keszthelyi kampusz diákjai mérik össze erejüket évről évre.

Az idei esztendőben felnőtt korba lépő evezős szakág több mint nyolcvan főnek biztosít sportolási lehetőséget az egyetem által üzemeltetett balatonalmádi Nereus Park Hotelben. Az evezősök mindennapjairól az alapító, Szentessy Balázs mesélt.

– Kicsik és nagyok, amatőrök és profik, egykori és jelenlegi egyetemisták, környékbeliek teszik ki azt a több mint nyolcvanfős csapatot, akik állandó klubtagként sportolnak nálunk. Hangárunkban három fix üléses tízevezős kormányos hajó, három négyszemélyes indiánkenu és húsz kenu található, amelyek között egy- és kétüléses típusokból válogathatnak az érdeklődők – mutatta be a VESC balatoni evezős flottáját Szentessy Balázs, aki elmondta, a náluk található hajótípusokkal elsősorban a kezdő és amatőr kenusokat, kajakozókat és evezősöket célozták meg.

– A Balaton sajátos adottságai miatt stabilabb hajókat választottunk, mivel elég gyakori, hogy „tengeri” körülmények uralkodnak a tavon. A nagyobb hajóink szinte felboríthatatlanok, így a kezdők is nyugodt szívvel szállhatnak vízre – tette hozzá, de kitért arra is, hogy minden civil érdeklődőt szeretettel várnak a klubnál, nem csak az egyetem hallgatói számára adottak a lehetőségek.

Az evezős szezon jóval hosszabb a klasszikus balatoni strandszezonnál: március közepétől ideális esetben akár karácsonyig is eltart, s a téli kényszerszünetre is van megoldás. – A Pannon Egyetem konditermében nyolc ergométeres evezőgépet vehetnek igénybe azok, akik télen is formában szeretnék tartani magukat – jegyezte meg.

Ahogy a VESC összes szakosztályánál, a vízisportolóknál is közel teljes mértékben visszaforgatják a befolyó tagdíjakat különböző fejlesztésekre – árulta el a VESC első embere. – A tagdíjak mellett pályázati forrásokból, s egyetemi támogatásból finanszírozzuk a klubot, de piaci szolgáltatással is jelentkezünk. Csapatépítő tréningeket, céges napokat is szervezünk. Egy tízszemélyes hajó irányítása komoly kooperációt igényel, ami remek alkalom a csapattagok közötti összhang fejlesztésére – húzta alá, majd azt is megtudtuk, hogy a költségcsökkentés jegyében kollektív munkában, diákjaival közösen végzik vízijárműveik karbantartási munkálatait.

Az eredmények sem kerülik el a VESC evezőseit: az idei Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokságon a hölgyek és a férfiak között is a veszprémi fix üléses tízevezős hajó ért elsőként célba.

Amennyiben csatlakozni szeretne a VESC vízi csapatához, keresse Szentessy Balázst a Pannon Egyetem Testnevelési Intézetében vagy a szentess@almos.uni-pannon.hu e-mail címen.

Névjegy
Szentessy Balázs a Duna-parttól százötven méterre, Neszmélyen élte gyermekéveit. A Komárom-Esztergom megyei településen ivódott vérébe a víz szeretete, ahol már egészen kis korában megtanult úszni, valamint ladikon, kenuban, s csónakban evezni. Huszonhárom évvel ezelőtt, 1994-ben sodorta az élet a Veszprémi Egyetemre, ahol testnevelő tanárként állt munkába. Három évvel később létrehozta a Veszprémi Egyetemi Sport Club berkein belül az evezős szakágat. 2013 óta – egy év megszakítással – az egyesület ügyvezetőjeként irányítja az egyetemi versenysportot.

A Pannon Egyetem sportélete közel 65 éves múltra tekint vissza. Nem sokkal az intézmény alapítása után létrejött a Veszprémi Lombik Sport Kör is, amely a Testnevelés Tanszékkel karöltve biztosított sportolási lehetőséget a diákoknak. Az évek során több néven is emlegették, ma Veszprémi Egyetemi Sport Club néven fut az intézmény sportköre, amely jelenleg nyolc szakosztályt – asztalitenisz, falmászás, floorball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, vízisport – foglal magába.

Zatkalik Dániel | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.