Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Politikus, ügyvéd, irodalmár

Múltbatekintő
2017. június 14. 17:36

Eötvös Károly a 19. század fordulójának egyik legismertebb közéleti személyisége volt: a Parlamentben közel 38 éven keresztül a '48-as eszmék képviselője, a tiszaeszlári vérvádper győztes ügyvédje és kiváló irodalmi művek alkotója.

Eötvös Károly 1842. március 11-én született a Veszprém megyei Mezőszentgyörgyön köznemesi családban. A pápai református gimnáziumban érettségizett, ezek után jogot tanult Pápán és Kecskeméten. 1863-ban részt vett a Habsburg-ellenes Almásy-féle összeesküvésben, emiatt vizsgálati fogságba került, de apja egyik barátjának közbenjárására szabadon bocsájtották. A Pesten letett jogi államvizsga után először helyettesítő tanár volt a pápai jogakadémián, majd Veszprémben kezdte meg jogi pályáját, ahol előbb megyei aljegyző, majd tiszti ügyész, végül pedig királyi ügyész lett.

A sajtó és az irodalom iránti vonzódása már pályája elején megnyilvánult, hiszen 1865-ben elindította Ramazetter Károllyal a Veszprém című hírlapot, és emellett publikált a Vasárnapi Újságban és a Pesti Naplóban is.

1872-ben indult politikai pályája és karrierje, amely egészen 1910-ig tartott. Nemzeti liberális politikusként élete végéig a „48-as” eszméket vallotta, és a kor politikai sajátosságaiból fakadóan hosszú pályafutása alatt megjárta a Deák-pártot, a Függetlenségi és 48-as Pártot, az Országos Függetlenségi Pártot, a Nemzeti Munkapártot, valamint megalapította a Függetlenségi Néppártot. Kisebb megszakítással 38 éven keresztül volt országgyűlési képviselő. 1881-ben, népszerűsége csúcspontján egyszerre húsz kerület jelölte képviselőnek, Nagykőrösön és Dunavecsén választották meg – Eötvös a nagykőrösi mandátumot fogadta el.

1877-ben Budapestre költözött, és ügyvédi irodát nyitott. Jogászi munkásságának csúcspontja a tiszaeszlári vérvádper volt, amelyben ügyvédként sikeresen védte a helyi zsidóság rituális gyilkossággal megvádolt tagjait, és végül elérte felmentésüket. A per országos és nemzetközi hírnevet szerzett számára. A védői feladatot nem filoszemita beállítottsága miatt vállalta el, hanem azért, hogy a '48-as jogegyenlőség eszménye és elve ne csorbulhasson Magyarországon.

Mindezek mellett írói munkássága kiemelkedő helyet tölt be a magyar irodalom történetében. Irodalmi tevékenysége élete végére tehető – életművének 24 kötetét a Révai Testvérek kiadója adta ki. 1900-ban látott napvilágot az Utazás a Balaton körül című elbeszélés-gyűjteménye, 1909-ben a Bakony kötet – mindkettőben kedves tájainak világát és történetét tárta a nagyközönség elé, és jelentős kultúrtörténeti, néprajzi kincsekkel gazdagította az utókort. Kiváló jellemrajzokat írt Táncsics Mihályról és Madarász Józsefről a Magyar alakok című kötetében, elkészítette Deák Ferenc életrajzát, sőt még drámát is írt Böthök uram szerencséje címmel, amelyet a Budai Színkörben nagy sikerrel játszottak. Érdekesség, hogy a tiszaeszlári per történetét irodalmi alkotásban is megjelentette A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége címmel.

Eötvös Károly kora egyik legismertebb társasági személye volt, törzsasztalt tartott fenn az Abbázia Kávéházban, esténként népes társaság hallgatta anekdotáit, politikai elemzéseit, jogi okfejtéseit. Kortársai a „Vajda” elnevezéssel illették – és ellenfelei is elismerték hatalmas tudását. Hegedűs Géza így ír erről: „Az öreg, akit az egész ország a „Vajdá”-nak nevezett, becézett, gúnyolt vagy orákulumnak kijáró áhítattal tisztelt, [...] mindenki rendelkezésére állt, akinek széles ez országban valamiféle tanácsra volt szüksége.”

1910 után végleg alászállt csillaga: kiszállt a politikából, ügyvédi irodáját feladta, egészsége megromlott, és fokozatosan elfogyott törzsasztalának közönsége is. A „Vajda” fölött eljárt az idő, következett a véres és tragikus I. világháború. 1916. április 13-án hunyt el, kedves városában, Veszprémben temették el felesége mellé, sírja az Alsóvárosi temetőben található.

Az utókor tisztelettel adózik emlékének: a Veszprém megyei könyvtár 1968-ban vette fel nevét, a Pesti Izraelita Hitközség által készíttetett mellszobra a balatonfüredi szívkórház előtt áll, róla kapta elnevezését a 2003-ban létesült Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, és Balaton-imádata emlékére a Káli-medencében emelkedő Fekete-hegy tetején az Eötvös-kilátóról szemlélheti a csodálatos tájat az arra járó utazó.

Szaksz Balázs

További képek