Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Ahol jó kikötni – Lovas Kikötő

Leltár
2017. június 14. 17:34

Lovas a Balaton-felvidék déli fertályán fekszik, pár percre a Balatontól. A kis falu közepén, a Fő utcában, a régi kocsma épületében várja vendégeit a Lovas Kikötő. Csomai Lóránttal, a hely megálmodójával és üzemeltetőjével beszélgettünk a Kikötő szellemiségéről, gasztronómiai és kulturális kínálatáról, jelenről és jövőről.

Mi adta az inspirációt, hogy megnyissa a helyet? Szakmája, végzettsége köti valamilyen szinten a vendéglátáshoz?
Kémia, környezettan és francia szakon végeztem a Pannon Egyetemen, Veszprémben, nyaranta pedig néha vendéglátóztam. Nagyon tetszett a vendéglátás hangulata, élveztem, amikor a vendégek elégedettek voltak a kiszolgálással, és jól érezték magukat – viszont soha nem gondoltam volna, hogy ebbe az irányba visz majd az utam. Egy esztendőt tanítottam, majd Budapesten, az Egészségügyi Minisztérium egyik háttérintézményében dolgoztam nyolc éven keresztül, de úgy éreztem, nagy váltásra van szükségem, így aztán eljöttem Pestről, és 2015-ben a nyarat itt, a lovasi szőlőhegyen töltöttem, családunk telkén. Itt állt üresen a kocsma, egyik barátommal beszélgettünk a helyben rejlő lehetőségekről, végül megszületett az ötlet, és 2016-ban megnyitottam a Lovas Kikötőt. Veszprémiként mindig is közel éreztem magamhoz a Balaton-felvidéket, ráadásul Lovas édesapám kedvenc faluja volt, így erős érzelmi szálak kötnek a helyhez. Jelenleg is a kávézó fölötti padlástérben lakom, persze jövök-megyek, de a Kikötőben érzem igazán otthon magam.

Mit álmodott ide, és Ön szerint hogyan sikerült megvalósítani?
Nagyon fontos számomra a manualitás, és emellett vonzódom a régi tárgyak, bútorok iránt. Szörnyű látni, hogy mennyi szépség, érték megy a szemétbe. Igyekszem ezeket megmenteni, több raktárnyi bútor, használati és dísztárgy-gyűjteményt halmoztam fel, és ebből építettem fel az itt látható enteriőrt. Nem volt egyszerű dolgom, mert a kis falu, a szőlőhegy és a vízpart hangulatának harmonikus egységére törekedtem – és mindemellett friss, déli, mediterrán jelleget is igyekeztem becsempészni a Lovas Kikötőbe. Ráadásul imádom a mozgalmas, sokszínű kikötői világot, ezért is sok a vízpartot idéző tárgy és kép a Kikötőben. Lovas majdnem Balaton-parti település, aminek most már van kikötője, és a lovasok is ki tudják kötni lovaikat az udvaron.

Nem probléma, hogy nem a Balaton-parton található a Kikötő?
Egyáltalán nem. Azt látom, egyre többen értékelik a Balaton-parti nyüzsgés helyett a nyugalmat, érdeklődnek a helyi borok, a felvidéken található települések iránt.

Milyen közönséget vár a Lovas Kikötő?
A sokszínűség a vendégkörben is megjelenik: a helyiek és a környékbeli települések lakói egyre inkább magukénak érzik a Kikötőt, fokozatosan találkozási ponttá, közösségi térré alakul a hely. Ezt nagyon fontos dolognak tartom. Természetesen sok turista is ellátogat hozzám: itt indul a Rizling-tanösvény, erre vezet a túraútvonal, valamint egyre több kerékpáros jön fel a római útra tekerni, és végül a lovasi vendégházak lakói is beugranak egy-egy reggelire, italra.

És mit kínál a vendégeknek?
Igényes vagyok, és azt szeretem adni a vendégeknek, amit magam is elvárnék. Kizárólag a Balatonfüred-Csopaki borvidékről származó borokat kínálok, valamint a szörpök, limonádék is helyiek. Szeretem a francia kultúrát, és ez a vonzódás megjelenik az italválasztékban is. Idén nyártól elindul a konyha, és ez új lehetőségeket nyit. Könnyű reggelivel szeretném várni a vendégeket: a teraszon a napsütésben kávéval, kakaóval, omlettel, croissant-nal. Délben és délután egyszerű, mediterrán jellegű szendvicseket, salátákat kínálok, az este pedig a baráti poharazgatások időszaka lesz. Az ételek esetében is igyekszem a helyi termékeket előtérbe helyezni. Célom, hogy az ételek alapanyagai lehetőség szerint ne érkezzenek 30-40 kilométernél távolabbról.

A figyelmes kiszolgálás és a minőségi étel- és italkínálat mellett még hogyan tudnak a vendégek kikapcsolódni Önnél?
Az emberek élmény- és szépségéhesek, és különböző programokkal igyekszem kielégíteni ezt az igényüket. A hatalmas udvar sok-sok lehetőséget ad: nyáron koncertekkel, filmvetítéssel, bolha- és termelői piaccal, kiállításokkal várom a vendégeket. Marketingszempontból sokan fontosnak mondják, hogy egy hely célközönsége meghatározott legyen, ugyanakkor azt gondolom, a Kikötő szellemisége éppen a sokszínűségében rejlik, így ez a programokban is meg fog jelenni.

Sok mindenről beszélgettünk, de az árfekvés és a nyitvatartás még kimaradt...
Júniusig péntek délután öt órától vasárnap estig, a nyár folyamán pedig minden nap (kivéve a délutáni szieszta alatt) várjuk a vendégeket. Nehéz feladat volt számomra ár szempontjából pozicionálni a Kikötőt, nagyjából úgy lehet a végeredményt megfogalmazni, hogy a Balaton-parthoz képest elfogadható árban lehet nálam fogyasztani, viszont drágább vagyok, mint a közeli települések kiskocsmái. Igyekeztem a közép-árkategóriát belőni – azt vettem figyelembe, hogy én magam mennyit adnék még szívesen egy jó kávéért, pohár borért. Olyan árakkal dolgozom, amely az én bensőmnek is jó.

Tanár végzettséggel, több év minisztériumi munkával a háta mögött valójában miért csinálja, miért működteti a Lovas Kikötőt?
Szeretném átadni, megmutatni az embereknek azt a sok kis szépséget, ami körülöttünk van – legyen az egy régi tárgy, egy kiállítás, egy koncert, egy jó pohár bor, vagy pár csodás perc a teraszon. Egyszerűen örömet szeretnék okozni, és én magam is örömet szeretnék átélni: engem boldoggá tesz, ha a jó kiszolgálásnak köszönhetően látom a vendég arcán az örömet...

LOVAS, ahogy Csomai Lóránt látja
E. F. Schumacher, világhírű közgazdász azt mondja: „a kicsi szép”. Ez jellemzi Lovast is: a kistelepülés különlegessége és varázsa a méretéből (is) fakad. Lovas addig lesz szép, addig kelt vágyat az emberekben, hogy ide jöjjenek, amíg megőrzi e sajátosságát. Ezt kell szem előtt tartani a jelenben és a jövőben. És amennyire kicsi a falu, olyan érdekes történetek rejlenek benne. Tavaly egy német fiatalember a Kikötőben írta a könyvét, törzsvendég itt egy Amerikából Lovasra települt srác. Lovas kicsi, érdekes, családias, napfényes, mediterrán jellegű – összességében varázslatos Balaton-felvidéki falu.

Szaksz Balázs | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.