Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Példamutatás, hitelesség, közvetlenség

Kávészünet
2017. június 14. 16:47

Milyen a multi-világban gyárigazgatónak lenni? Mi kell ahhoz, hogy sikerorientáltan lehessen működtetni egy 2400 fős vállalatot? Pápai Tamással, a Continental Automotive Hungary Kft. veszprémi székhelyének vezetőjével beszélgettünk vezetői szellemiségről, motivációról, csapatmunkáról és az önálló döntések szükségességéről.

Ön több ezer fős gyárat irányít. A sikeres munkához milyen vezetői elveket fogalmazott meg önmagának?
Véleményem szerint nagyban meghatározza az ember vezetői szellemiségét, hogy előtte mit és hol dolgozott. Az én esetem egyedi, hiszen 1994-ben kezdtem itt, Veszprémben, a Continentalnál három műszakban technikusként, és innen lettem 2001-ben gyárigazgató. 23 éve Veszprémben dolgozom, egy 5 és fél éves megszakítással, amely most ért véget. A helyzet komoly kihívása abban áll, hogy mind a német vezetőknek, mind a környezetemnek meg kellett felelnem a hosszú évek során. Vezetői elvek? Az első, hogy ötvözni kell az eredményorientáltságot az elfogadással. Ennek következtében tudnak bízni benned, követni téged a munkatársak. Másodsorban nagyon fontos a vezetői csapat összeállítása. Ebben a – nagyjából tízfős – teamben mindenkinek hármas funkciót kell betöltenie: vezetni és irányítani a saját területét, egyenrangú tagnak kell lenni a vezetői csapatban, és bizonyos esetekben saját magának kell vezetnie a gyárat. Minden jó vezetőnek kell egy jó vezetői csapat, hiszen 10 emberen keresztül irányítja a céget. És végül mindemellé jön a személyiség, amely meghatározza a rendszer működését.

Ön milyen fontos vezetői személyiségjegyekkel rendelkezik?
Cél- és eredménytudatosnak gondolom magam, egy kicsit túl autokratikusnak is, bár ez sokszor segít átvezetni a nehézségeken. Éppen ezért tudatosan figyelek arra, hogyan kell és szabad hagyni önállóan dolgozni a kollégákat, akár még a hibázás lehetőségét is felvállalva. Fontos számomra, hogy elfogadjanak a munkatársaim. Szeretem a közvetlenséget, örülök neki, ha megszólítanak a munkatársak – köztük olyanok is, akikkel régen együtt targoncáztam az éjszakai műszakban. Ja, és humor nélkül nem megy!

Milyen módszerekkel lehet motiválni a munkatársakat?
Vezetőként a példamutatás, a hitelesség a lényeg. Nem megyek haza délután öt órakor, amikor a kollégáim még nyolc órakor is dolgoznak, viszont el kell gondolkoznom azon, mit nem csinálunk jól, hogy nem tudnak ötkor hazamenni. Fontos a bizalom, az elkötelezettség, valamint a következetesség is. A munkahelyet a közösség, a hangulat és a munka kultúrája határozza meg – ebben pedig a vezetőnek példát kell mutatnia. Mivel én is a szalag mellől jöttem, tudom, hogy az értékteremtés a gyártósorokon történik – és ez komoly része a vezetői felfogásomnak.

Mennyire határozza meg a multicég a vezetői irányvonalat, szellemiséget, illetve mennyire van ebben szabad keze?
A német mentalitásnak megfelelően konkrét, meghatározott rendszerben működünk, komoly szabályozások alapján, de a vezetői csapat és munkahelyi kultúra kialakításában és a működtetésben szabad kezem van. És nekem ez a legfontosabb. Kőkemény a multi-világ: az eredményeket hozni kell, elvárják az önálló döntést, de mellette a tájékoztatást is. Viszont komoly védőhálót is jelent a gigantikus cégrendszer. A sok százezer fős vállalatnál segítő kezekre is lehet számítani, és a cégnél valóban létezik az alkalmazotti biztonság.

Beszélt a vezetői gárda zökkenőmentes működésének fontosságáról, emellett pedig az önálló döntések szükségességéről is. Most akkor csapatmunka vagy magányos tevékenység a gyár vezetése?
Mindkettő. Olyan ez, mint a fociban. Csapatmunka, de kérdés, hogy Dárdai Pál tagja-e a csapatnak, vagy sem? Az edző nem csapatkapitány! Része vagyok a csapatnak, de nem én gyártom a termékeket, ahogy Dárdai sem szalad be szabadrúgást rúgni. A vezetői team tevékenysége is csapatmunka, de itt is nekem kell döntenem, és nekik kell végrehajtani a feladatokat. A stabilitásáért vagyok felelős, igazgatóként a problémás, kritikus helyzeteket önállóan kell kezelnem.

Mint cégvezetőnek, Önnek mi ad motivációt a munkában?
Az új feladat. A gazdasági környezet megváltozott, valamint alig találni szakképzett munkaerőt – ennek tükrében jelenleg a stabil gyárélet menedzselése a dolgom. Ez olyan kihívás, amilyennel eddig még nem találkoztam, és ez inspirál a munkában.

NÉVJEGY
PÁPAI TAMÁS
okleveles villamosmérnök, minőségügyi szakmérnök, MBA humánmenedzsment, pénzügyi és gazdasági szakirányok

Continental Automotive Hungary Kft. 1994-től
2001–2011 ügyvezető igazgató
2011–2017 a Continental frankfurti központjában több mint 20 lokáció koordináló vezetője
2016-tól ügyvezető igazgató

Jelenlegi tisztségek:
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Pannon Egyetem konzisztóriumának tagja, az ISO 9000 Fórum Egyesület Elnöki Tanácsadó Testületének tagja

Díjak, elismerések:
Polinszky-díj – 2007, Pannon Egyetem, címzetes egyetemi docens – 2010, Veszprém Város, Pro Meritis Díj – 2010, Az év vállalkozója – 2011

A Continental a 40,5 milliárd eurós 2016-os forgalmával világszinten a vezető autóipari beszállítók közé tartozik. A vállalatcsoport több mint 220 000 munkatársat foglalkoztat 56 országban. Veszprémi leányvállalatánál fék- és elektronikus menetstabilizáló rendszerek komponenseinek gyártása, fejlesztése és tesztelése zajlik, jelenleg 2400 fős munkavállalói létszámmal.

Szaksz Balázs | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.