Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A balatoni vitorlázás legnagyobb ünnepe

Balatonfüred
2017. március 27. 22:45

„Egy 140-160 km-es navigációs verseny - a partok érintése nélkül - nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek első díja a Balaton kék szalagja volna.”

Így szól a korabeli kiírás, amely nyomán megszületett a magyar vitorlás társadalom legnagyobb ünnepe, Európa legrégebbi, leghosszabb távú és legtöbb sportolót vonzó tókerülő vitorlás versenye. A Kékszalag mára fogalom lett. Egy olyan legendás kihívás, amely egyszerre teszi próbára a résztvevők tudását, kitartását, rátermettségét és akaratát, hiszen a versenyzőknek nemcsak társaikkal és az elemekkel kell megvívniuk, de önmagukkal is. Éppen ezért, részt venni a Kékszalagon presztízs értékű.

1934-ben, az első futamon még csak 21 vitorlás szelte a habokat, ma már közel 600 hajó, és átlagban 2800 sportoló áll a rajthoz. „Olyan ez, mint egy maratoni futóverseny, ahol a profik mellett nagyon sok, a vitorlázást kedvelő amatőr is elindul” – mondja Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Ez azért ne tévesszen meg senkit, a Kékszalagon a legfőbb döntőbíró mégis csak a technika. Az élmezőny a kezdetektől fogva a legmodernebb, high-tech hajókat vonultatja fel, és a végső rangsor általában 5-8 hajó között dől el. Az izgalmi faktorból ez persze nem von le. Éppen ellenkezőleg. A hagyományok sorát bővíti – és a hagyományok igen fontosak.

A Kékszalagot tradicionálisan a júliusi első teliholdhoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg, 2001 óta évente, a versenyzőknek pedig 48 órájuk van, hogy legyőzzék a Balatonfüredtől Balatonfüredig tartó, közel 160 kilométeres távot. A kihívás a nőket is megmozgatja: Gordon Evelyn kormányosként kétszer is győzelemre vitte Tramontana 8R yachtját – emlékére a legjobb női egység kapja a Gordon Evelyn vándordíjat. A Tramontana egyébként a Kékszalag legsikeresebb hajója nyolc győzelemmel, noha ma már a befutó főleg a karbonszálas katamarán – ezen diadalmaskodott legutóbb a verseny legeredményesebbje, a 12-szeres bajnok Litkey Farkas is.

A katamaránok behozatala a megújulást is jelzi, amely ugyancsak hozzájárul a Kékszalag nívójához. „Nagyon sokáig csak egytestű vitorlásokkal lehetett versenyezni, 2012 óta kéttestűek és katamaránok is indulhatnak. Jelenleg a szárnyas katamaránok a legnépszerűbbek: iszonyatos, akár 56 km/h-s sebességre képesek és szinte repülnek a vízen” – magyarázza Holczhauser András.

A szövetség pedig nemcsak ebben újít, a külföldiek tekintetét is igyekeznek minél inkább a Kékszalagra irányítani. „2015-ben szerződést kötöttünk a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia tókerülő versenyekkel, aminek már érezzük a sikerét. Minden évben 15-20 külföldi egység indul a versenyünkön, két éve pedig egy svájci csapat nyert, akik idén is neveztek.”

Jó eséllyel nemcsak ők, de a világ szeme is ott lesz a 49. Kékszalagon. A verseny csupán egy héttel előzi meg a nyíltvízi úszó világbajnokságot, így még gazdagabb infrastruktúra várja az érdeklődőket: a szövetség minden hajót GPS nyomkövetővel lát el, a parton pedig óriási LED kivetítőkön követhetők az események. Aki szeretne még mélyebben elmerülni a sportban, azt egy vitorlás fesztivál is várja Füreden július 6. és 8. között.

Bertalan Melinda | Fotó: BYC

150 éve töretlenül Balatonfüred a magyar vitorlázás fellegvára. Nevéhez fűződik az ország 2. legidősebb yacht klubja is, az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club. A klub igazán kalandos történetet tudhat magáénak: a kiegyezés évében mintha dacból hozta volna létre Batthyány Ödön 16 társával; később Stefánia Yacht Egyletté, majd Királyi Magyar Yacht Clubbá vált, és története legvirágzóbb időszakát élte meg. A II. világháború után Budapesthez kerül, majd Balatonfüredi Vasas SC néven működik tovább – a megpróbáltatások ellenére sikerrel. Tagjai komoly versenyeredményeket érnek el, emelik a Kékszalag fényét, hozzájárulnak a minőségi sporthajó gyártáshoz. A rendszerváltás után, a Balatonfüredi Sport Egyesületből kiválva, civil, közhasznú egyesületként, ma 142 rendes és 150 pártoló taggal, Balatonfüred városával deklaráltan együttműködve folytatják tevékenységüket, rengeteget téve a városért és a vitorlázás fejlődéséért. „Azért ténykedünk, hogy a magyar vitorlázás ismét visszatérjen a nemzetközi színtérre. Számos nemzetközi versenyt szerveztünk, megrendeztük az első ifjúsági világbajnokságot, 2016-ban pedig a legnépesebb ifjúsági világversenyt. 7 ifjúsági világbajnokunk van, 2 szörfösünk is szerepelt a londoni olimpián, 8-an kvalifikálták magukat, Rióban is ott voltunk. Nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúságnevelésre: iskolai programokat, táborokat szervezünk, több mint 120 ifjúsági versenyzőnk van, 7 évestől az olimpikonig. A felnőttek is támogatják őket; 2007-től 2014-ig pedig uniós forrásból a teljes infrastruktúrát felújítottuk” – sorolja feladataikat Böröcz István ügyvezető igazgató. Közösséget és értéket teremtenek – ez tartja őket életben 150 éve. „Azonos az értékrendünk, tiszteljük egymást, betartjuk a szabályokat, és nálunk mindenki egyenlő. Meg kell becsülni egymás személyiséget, egy hajón nem lehet különbséget tenni társadalmi helyzeten belül. A vitorlázás egyébként is intelligens sport, ami nevel” – mondja Böröcz István. Van okuk tehát ünnepelni. Fognak is: 13 bajnokságot terveznek, emellett az ünnepi rendezvénysorozat részeként kulturális, művészeti programokkal készülnek, könyvet és filmet adnak ki, a Vaszary-villában interaktív darabot adnak elő és a reformkori fesztiválba is bekapcsolódnak.

További képek

Gesztesi Ákos