Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A BalatonBortól a Dűlőborig

Balatonfüred
2017. március 27. 22:43

Gyukli Krisztiánnal, a Rizling Generáció Egyesület elnökével a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék különlegességéről, a fejlesztési lehetőségekről, a helyi gasztronómiáról és izgalmas boros eseményekről beszélgettünk.

Mikor alakult, és mi a célja a Rizling Generáció Egyesületnek?

Az egyesület a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidéken gazdálkodó fiatal borászok összefogásának köszönhetően 2015 augusztusában alakult, és jelenleg 20-25 taggal működik. Célunk, hogy közösen dolgozzunk a borvidék fejlődéséért, tapasztalatokat cseréljünk, a hétköznapi munkában is segítsük egymást, és hogy népszerűsítsük a régió legfontosabb borát, az Olaszrizlinget.

Hogyan ítéli meg a Balatonfüred-Csopaki borvidék jelenlegi állapotát? Milyen helyet tölt be a magyar borvidékek között?

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa statisztikája szerint országos viszonylatban a mi borvidékünkön a legmagasabb a termőhelyek átlagos pontértéke. Emellett azt látom, hogy sok fejlesztésre van szükség az elöregedett ültetvényeken. Vidékünkön csodálatos borok készülnek, ugyanis sok gazda komoly szakmai háttérrel és kiváló technológiával dolgozik. Borvidékünk népszerűsége a hazai 22 borvidék közül az első harmadban található, ha viszont azt vizsgáljuk, hogy Tokajban 2016-ban a borfogyasztással összekötött vendégéjszakák száma néhány ezer, Balatonfüreden pedig sok százezer, akkor felmerül a kérdés, hogy van-e értelme erősségi szintet meghatározni.

Milyen sajátosságokkal bír a Balatonfüred-Csopaki borvidék, és milyen fejlesztési célokat lehet megfogalmazni?

A Balaton idegenforgalmi vonzerejének is köszönhetően a régió mindig a könnyű borok hazája volt, viszont a terület alkalmas csúcsborok készítésére is, és több borászat kezd elmozdulni ebbe az irányba. Mivel a talajtípusok és az egyes dűlők mikroklímái változatosak, így a vidék borai jellegüket tekintve is sokfélék. Célunk az, hogy a kiemelkedő minőségű borok készítése során karakterizáljuk boraink jellegét, azaz fokozatosan kialakuljon a borvidék identitása.

Milyen lépéseket tesznek ennek érdekében?

A Balatoni Kör Egyesület és a Rizling Generáció Egyesület 2015-ben kidolgozta a Vinea Balaton programot. Az áttekinthető eredetvédelmi rendszernek köszönhetően a fogyasztók címke alapján tudni fogják, hova helyezzék el a termékpiramisban a kezükben lévő bort. Három egyszerű szintbe kategorizáljuk a borokat. Alapja a Balaton körüli hat borvidékről származó, kizárólag Olaszrizling fajtából készülő, könnyű, friss, gyümölcsös BalatonBor, amely egységes címkével, egységes palackban kerül forgalomba. Független zsűri dönt évente arról, mely borok kerülhetnek be a programba. A következő szint a piramison a Hegybor, amely csak balatoni hegyekről származhat. Ebben az esetben a palackon egy grafikai elem jelzi a programhoz tartozást. A két működő rendszer mellett jövőre igyekszünk bevezetni a prémium kategóriás, szigorú eredetazonossággal rendelkező Dűlőbort. Jó látni, hogy a korrekt szabályrendszernek és az országos marketingkampánynak köszönhetően egyre több pincészet jelentkezik a programba. Fontos megjegyezni, hogy a borok minőségét nem a palack ára határozza meg: a BalatonBor minősége ugyanolyan jó, mint a Hegyboré, de két más stílusú termékről van szó.

Ön szerint mitől különleges az egyre fejlődő helyi gasztronómiai kultúra?

Borvidékünk gasztronómiája izgalmasan sokszínű, személy szerint három irányt látok. Számos vendéglátós kihasználja a helyi adottságokat, és a balatoni halakból készült ételeket preferálja. Emellett egyre inkább tör előre a fine dining – amely a helyi csúcsminőségű alapanyagokra épít. A harmadik vonal a tradicionális magyar konyhát előtérbe helyező csárda-gasztronómia. Balatonfüreden és környékén éttermek sorát tudom ajánlani bárkinek. Az is lényeges, hogy egyre több vendéglős helyi termelőktől kínálja a ház borát – ez pedig kiváló lehetőség egyesületünk tagjai számára.

Milyen fontos boros események zajlanak a borvidéken az esztendő során, mit tud ajánlani az ide látogató vendégeknek?

Több ágon is folyik a szervezés: az önkormányzatok, a hegyközségek, az egyes borászatok és a Rizling Generáció Egyesület közreműködésével. Kiemelkedő a balatonfüredi Vince-napi Borünnep, a Pünkösd körüli Rizling Tavasz, a Szent Orbán-napi Borünnep, a Nemzeti Bor Maraton, a Hal- és Borünnep, az augusztusi Balatonfüredi Borhetek és a szeptemberi Füredi Szüret. Természetesen mellettük számos más boros esemény is zajlik.

Az egyesület elnökeként a borkultúra fejlődését tekintve mivel lenne öt év múlva elégedett?

Azzal, ha a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó szakemberekkel az eredetvédelemre épülő identitást helyeznénk előtérbe, valamint a kiváló termőhelyek adottságaihoz illeszkedő szőlőfajtákra épülő borstílusok aromaprofiljait határoznánk meg a fogyasztók számára is érthető módon.

Szaksz Balázs | Fotó: balatonfured.hu

További képek

Gesztesi Ákos