Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A Forma-1-ből a multivilágba

Útlevél
2017. március 27. 16:30

Czvetkó Nikolett életútja nem mindennapi: Veszprémben született, Budapesten járt közgazdasági egyetemre, majd mielőtt tanult szakmájában helyezkedett volna el, négy évre a Red Bull Racing és a Toro Rosso cateringes csapatához „igazolt”, és munkájának köszönhetően bejárta a világot. Ráadásként Formula-1-es pilóták között mozoghatott, akik mind magyarul köszöntötték.

Nem szokványos történet, hogy valaki a Formula-1-nél legyen cateringes. Gondolom, egy ilyen állásra nem a hagyományos csatornákon, egy szépen megszerkesztett önéletrajzzal lehet jelentkezni. Miként kerültél a Red Bull Racing Teamhez?

Először 2007-ben kerültem kapcsolatba a Red Bull-lal, amikor a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán tanultam és diákmunkásként dolgoztam a cégnél. Egy Red Bullos kis kampányautóval jártam, rengeteg marketinges, promóciós eseményen megfordultam, és közelebbről is megismerhettem a Red Bull világát. 2012-ben aztán jött egy lehetőség, hogy cateringesként részt vegyek a magyar nagydíjon. Csupán egyszeri alkalomnak indult a munka, végül mégsem így lett, időközben ugyanis lediplomáztam, a külföldi anyacég pedig felajánlotta, hogy csatlakozhatnék külföldi futamokhoz is.

Kérdés nélkül vállaltad az átmeneti „pályaelhagyást”?

Tulajdonképpen nem volt választásom, hiszen éppen munkát kerestem. Azt gondoltam: miért ne? 24 évesen ki mondana nemet egy olyan állásra, amivel beutazhatja a világot?

Cateringesként miért feleltél?

A cateringesek feladata kiszolgálni a motorhome csapatát, ami a csapatfőnökökkel, versenyzőkkel, mérnökökkel, szerelőkkel, marketingesekkel, sajtósokkal, fizikoterapeutákkal, családtagokkal együtt 70-80 főt tesz ki. Ez rendkívül precíz, pontos munkabeosztást jelent, általában reggel 5 órakor már talpon voltam és sokszor csak este 11-kor végeztem – akár napokon keresztül. Míg ugyanis a nézők a futamokból csak a szombat-vasárnapi eseményeket észlelik, a kiszolgálóegység számára már egy héttel korábban elkezdődik a munka. Vasárnap este érkezik a csapat a helyszínre, hétfőn pedig kezdetét veszi a motorhome berendezése. Nem csak minden egyes F1-team utazik komplett felszereléssel a futamokra, a cateringesek is: mozgó vendéglátóegységként a borospohártól kezdve a tartós élelmiszereken át az utolsó kiskanálig mindent szállítottunk, amelyeket hétfő, kedd, szerda folyamán pakoltunk ki. Nagyon pontos rendszer szerint kellett elhelyezni őket, mert ez garantálja, hogy minden gördülékenyen menjen. A csúcsnapot a csütörtök jelentette – ilyenkor rengeteg ember igényeit kell kielégíteni, ahogy egyre többen jönnek a versenyre, sok a megbeszélés, interjú. De péntek, szombat, vasárnap sem lehetett hátradőlni.

Ez számomra komoly vendéglátói tapasztalatot feltételez, te viszont marketing területről érkeztél.

Érdekes mód a vendéglátós múlt egyáltalán nem alapkövetelmény – nekem sem volt korábban semmilyen tapasztalatom. A munkabírás, a talpraesettség, a pozitív kisugárzás, a csapatjátékos hozzáállás és a magabiztos nyelvtudás azonban elengedhetetlen ezen a pályán. Ha nem beszéled az angol nyelvet, labdába sem rúghatsz, de én a német és az olasz, és néha a francia és spanyol tudásomnak is hasznát vettem.

Vannak elképzeléseink a száguldó cirkuszról, de valójában hogy fest a Forma-1 vezetése?

A cég mindenben a csúcsminőségre törekszik, és ezt várja el a dolgozóitól is. A mi felelősségünk nemcsak abban merült ki, hogy ki kellett tudni szolgálni a vendégeket, de adott esetben lekommunikálni feléjük, hogy mit tartalmaznak az ételek, nehogy bajt okozzon egy olyan összetevő, amire például az egyik pilóta allergiás. Cserébe viszont a cégvezetés maximálisan megbecsüli a dolgozóit, folyamatosan éreztette velünk, hogy mindannyian egy világbajnok csapat részét képezzük, akik ugyanúgy hozzájárulnak a sikerekhez. Mindig volt egy csapatfotózás, amin a vendéglátósok is szerepeltek, ott voltunk a díjátadókon, a pódiumnál, év végén pedig – és néha év közben is – közös csapatvacsorán vehettünk részt – ilyenkor lehetőség adódott a rövid csevegésen túl egy kicsit több szót is váltani egymással.

Könnyen beilleszkedtél az F1 világába? Soha nem remegett a lábad, hogy hírességeket kell kiszolgálnod?

Amikor elvállaltam a munkát, még nem sokat értettem a Forma-1-hez, csak később jött meg iránta a szeretetem. Így aztán amikor a kezdetekben egy alkalommal Niki Laudát, a Mercedes tanácsadóját kellett kiszolgálnom, fura volt rájönni, hogy ő tulajdonképpen az a személy, akiről az éppen a mozikban futó Rush című film is szólt. Idővel azonban nagyjából természetessé vált ez is, ahogy az időnként megforduló hírességek – például a Star Wars univerzum feje, George Lucas – látványa is. Ami pedig a vezetőséget, Christian Hornert vagy éppen Helmut Markót illeti, ők a legegyszerűbb esetek: gyakorlatilag mindig ugyanazt és ugyanúgy kérték, amit ha egyszer megjegyzel, már sínen vagy.

És milyenek voltak a pilóták testközelből?

Mind Daniel Ricciardo és Daniil Kvyat, a Red Bull párosa, valamint Max Verstappen és Carlos Sainz a Toro Rossotól nagyon közvetlenek, akik egymással is jó viszonyt ápolnak, nem rivalizálnak. A két fiatal pilótapáros kezdetben egy kicsit zárkózott volt, annyira fókuszáltak a munkájukra, de idővel ők is feloldódtak. Rendkívül kedvesek, humorosak, meg nem állták, hogy valamivel ne viccelődjenek. Hiába siettek, egy pár percet mindig beszélgettek velünk, amíg felvettük a rendelést, mi több, magyarul köszöntek.

Miként formált át a Red Bull Racingnél töltött idő?

Merőben más világszemléletet adott, tiszteletre, alázatra, precizitásra tanított, és arra, hogy sokkal inkább becsüljem azokat, akik kétkezi, állandó talponállást igénylő munkát végeznek. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, az utazások alatt átélt kalandokról nem is beszélve. Látni a világ legmagasabb épületét, a Burj Kalifát, a mexikói tengerparton sütkérezni, végigsétálni Austin utcáin, Kuala-Lumpurban egy felhőkarcoló tetején vacsorázni, felülni a világ leggyorsabb hullámvasútjára Abu Dhabiban, a Ferrari Worldben olyan hihetetlen és meghatározó élmények, amelyek egy életre elraktározódtak bennem, és amelyeket a Red Bull Racing nélkül bizonyosan nem élhettem volna át.

Négy év után mégis búcsút mondtál a száguldó cirkusznak.

Fárasztó és egyben roppant izgalmas időszak volt ez, de 28 évesen, egy közgazdász diplomával és több nyelv ismeretével a zsebemben úgy gondoltam, ideje új irányok felé fordulnom. Egyébként is ritka, hogy valaki ennyi ideig maradjon a csapatban: a legtöbben csak egy-két futamra jönnek dolgozni az ügynökségektől, én pedig a négy évben minden futamon ott voltam.

Jelenleg mivel foglalkozol?

Közel egy éve a General Electric Working Capital Solutions részlegén dolgozom, a nemzetközi vizektől nem is annyira eltávolodva, egy igazi amerikai multinacionális környezetben. Jelenleg a pénzügyi osztályon dolgozom, francia nyelvű portfólióval – így tehát a szakmámban, a nyelvtudásommal tudtam elhelyezkedni – és rendkívül élvezem a munkám.

Fél szemed azért még a Forma-1-en?

Így van. Továbbra is figyelemmel követem az F1 állását, tavaly nyáron, a magyar nagydíj alatt pedig többekkel összefutottunk egy találkozó erejéig – a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Névjegy
Czvetkó Nikolett 1987. április 25-én született Veszprémben. A Vetési Albert Gimnázium francia kéttannyelvű osztályába járt, a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett diplomát nemzetközi gazdálkodás és nemzetközi tanulmányok szakon. A Red Bull-nál töltött pályafutása egy kampányautóval indult 2007-ben: marketingesként járta a várost, majd 2012-ben cateringesként vehetett részt a magyar nagydíjon. Az egyszeri alkalomból 4 szezonra szóló munka lett: a Red Bull Racing és a Toro Rosso cateringes csapatának tagjaként erősítette a száguldó cirkuszt. Jelenleg a General Electric Working Capital Solutions magyarországi cégénél dolgozik a pénzügyi osztályon.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.