Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az iroda, amely Ön helyett is gondolkodik

Trend
2017. március 27. 16:28

Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a gazdasági szereplők életében a fenntartható fejlődés, amely a társadalmi szerepvállalás fogalmán túl már a smart office, azaz az okos iroda képében is megjelenik. Utóbbi esetében nemcsak erkölcsi kérdésről van szó, hanem egy olyan lehetőségről, amelyet jól kiaknázva a cégek a saját maguk hasznára is fordíthatnak.

A munkahelyi környezet jelentős mértékben határozza meg az adott cégnél dolgozók elégedettségét és a vállalat termelékenységét, hatékonyságát is. A digitális technológiákon felnőtt nemzedék már nemcsak a fizetés alapján teszi le a voksát leendő munkahelye mellett, hanem az alapján is, hogy az mennyire előremutató – társadalmi elköteleződés és technikai fejlődés tekintetében egyaránt. Aki nem szeretné önmagát megszorongatni, annak lépnie kell, hiszen az új generációs munkavállalók már itt kopogtatnak az ajtón. És nemcsak ők, de minimum a postás a magas üzemköltségeket mutató sárga csekkekkel – az elvárt teljesítmény legnagyobb gátja ugyanis gyakran a gazdaságtalan irodaépület fenntartása. A buktatók elkerülésére ad választ az okos iroda, amely intelligens rendszerek révén segít a költségek optimalizálásában, az ökológiai lábnyom csökkentésében, és a komfortosabb és innovatívabb munkakörnyezet kialakításában.

Zöldítés az irodában

A smart office modell rendszerint – az okos város programhoz hasonlóan – számos alappillérre épülhet. A fő csapásvonalak között említhetjük az okos eszközök és a hálózatok összekapcsolását, az egészséges környezet kialakítását, valamint az intelligens rendszereket és a zöld gondolkodást ötvöző épületautomatizálást is.

Utóbbi lassan a köztudatba is kezd átszivárogni, nem véletlenül. Egy telephely fenntartása komoly kiadást jelent, amit tovább tetézhetnek az olyan figyelmetlenségből elkövetett baklövések, mint a télen nyitva felejtett ablak, a rossz hűtés-és fűtéstechnika, az állandó fényárban úszó, üres helyiségek vagy a multimédiás berendezések folyamatos standby használata.

Egy okos iroda viszont világítás- és fényerő-, hűtés- és fűtésvezérelt, biztonságtechnikailag komplex, hang és médiarendszere automatizált, mindez pedig akár egy okostelefonról is irányítható és ellenőrizhető.

A rendszer intelligens mivolta miatt képes optimális szinten tartani az energiafogyasztást és az egyedi igényekhez igazodni: a telepített központi vezérlő elem az iroda különböző pontjain elhelyezett szenzoroknak köszönhetően folyamatosan információkat gyűjt az időjárásról, a fényerőről, a hőmérsékletről, az épületben történő mozgásról vagy a páratartalomról, a feldolgozott adatokat pedig eljuttatja az aktorokhoz – azaz szükség esetén lekapcsolja a villanyt, áramtalanítja a helyiséget vagy éppen bekapcsolja a fűtést. Az érzékelők segítségével a rendszer mindig a lehető legkisebb fogyasztással működteti az adott épületet, a leggazdaságosabban használja fel a rendelkezésre álló energiákat, de igény szerint akár az előre beprogramozott kérések szerint irányít, jelzi a meghibásodást, az elektromos berendezések összekapcsolása révén pedig biztonságtechnikailag is magas szintet nyújt.

A smart office gyakorlatilag egész nap él és helyettünk is gondolkodik, ráadásul onnantól kezdve, hogy az energiafogyasztás mérhetővé, naplózhatóvá és kielemezhetővé válik, tovább optimalizálhatók a költségek. Ezzel hosszú távon nemcsak a cég zsebében marad több pénz, de természetesen a bolygó terhelése is csökkenthető.

Mesterséges intelligencia és távirányítás

Van azonban egy további fontos alapfeltétele annak, hogy a smart office modell megvalósulhasson. Az okos iroda ugyanis csak onnantól tekinthető igazán okosnak, amint valamennyi eleme – ide értve a technológiát és a szolgáltatásokat is – maximálisan támogatja az összes benne dolgozót.

Az okos iroda lényege, hogy megértve a munkavállalók viselkedését és igényeit, hatékony elérést teremt a szükséges információkhoz és erőforrásokhoz, amelyek lehetővé teszik az innovatív gondolkodást, a zavartalan együttműködést, és amelyek segítenek kiaknázni a munkaerő teljes potenciáját.

A digitális eszközökön felnőtt Y és Z generáció tagjai már nem elégszenek meg a céges mobillal és laptoppal: döntő többségük számára komoly elvárás, hogy leendő munkahelyük technikai felszereltsége megfeleljen annak a szintnek, amit saját eszközeik nyújtanak.

Egy, az Intel és a Dell megbízásából, 10 ország több mint 3800 munkavállalójának bevonásával készült tavalyi felmérés kimutatta, hogy a dolgozók 57 %-a számít arra, hogy öt éven belül okos irodában fog dolgozni, a megkérdezettek 44 %-a pedig úgy vélekedett, jelenlegi munkahelye nem elég okos. Igényeik között nemcsak az automatizált épületet fogalmazták meg, de azt is, hogy olyan irodában szeretnének dolgozni, ahol a tárgyalókban található eszközök vezeték nélkül kommunikálnak egymással, a távol lévő kollégák videókonferencián keresztül is becsatlakozhatnak a megbeszélésbe, valamint hozzáférhetnek az egyéb digitális információkhoz is.

A rugalmas munkavégzés már napjainkban is egyre nagyobb hangsúlyt kap, a kutatások szerint azonban a jövőben ez még inkább így lesz, hiszen interneten keresztül gyakorlatilag bármi lebonyolítható. Az előrejelzések szerint ráadásul néhány éven belül az irodai környezet is jelentősen átalakul: saját íróasztal helyett okos munkaállomásokon dolgozhatunk, így gyakorlatilag bárhol folytathatjuk a megkezdett munkát, otthon, a felhőn keresztül lehívhatjuk a dokumentumokat.

Az Intel szakemberei ennél is nagyobbat „álmodnak”. Elképzeléseik szerint hamarosan a mesterséges intelligencia, a virtuális és a kiterjesztett valóság technológiák is megjelennek a vállalatoknál, melyeket az alkalmazottak munkájuk hatékonyabb elvégzésére használnák. Mai szemmel ez talán még futurisztikusnak hat, a jövő azonban rohamléptékkel száguld felénk, lemaradni pedig már most sem érdemes. A két vállalat kutatása szerint a munkavállalók több mint fele véli úgy, hogy az elavult szoftverek vagy hardverek miatt képtelenek elég hatékony munkára, míg ahhoz, hogy egy vállalat versenyképes maradjon, 3-4 évente érdemes cserélni az irodai számítógépeket, különösen azért, mert az annál öregebb gépek esetleges javítása 40 %-kal nagyobb kiesést eredményez új társaiknál.

Egészségesebb légkört!

Noha ma még sokszor a látókörünkön kívül esik, a szakértők szerint az intelligens irodák felé elmozdulás következő lépcsőfoka lehet az irodai higiénia okos megoldásokkal való kialakítása is. Kevésbé szívesen költünk erre a területre, mert nem látható egyértelműen az üzleti haszna a cég számára,

az irodavezetőknek azonban fel kell ismerniük, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott munkavállalók saját érdekük.

Gondoljunk bele, ahol folyamatosan betegeskednek az alkalmazottak a rossz légkör vagy nem megfelelő higiénia miatt, ott nem lehet kellőképpen termelékenynek lenni. Ellenkező esetben viszont kézzelfogható produktív előnyökhöz juthat a vállalat. Ennek az eszköze lehet például egy intelligens mosdó adagoló, amellyel elkerülhető, hogy a tisztálkodási szerek kifogyjanak.

Egyáltalán nem mellékes téma ez, amikor a cégek jórészt munkaerőhiánnyal küszködnek, az egészséges életmód pedig egyre fontosabbá válik mindenki számára. A Tork Irodai Trend 2016. szeptemberi jelentése szerint az irodai dolgozók több mint fele gyakran aggódik amiatt, hogy kollégái megfertőzhetik, ezért a proaktív higiéniai megoldásokra egyre nagyobb a kereslet. De ide sorolhatjuk a levegőminőség és a hőmérséklet kérdését is, az alkalmazottak pedig jó néven veszik az edzőterem meglétét is, és az irodák olyan térkialakítását, amely egyszerre teszi lehetővé a közösségi kapcsolattartást, valamint a csendesebb és békésebb munkavégzést is.

Befektetés a jövőbe

Tagadhatatlan tény, hogy a smart office infrastruktúrájának kialakítása meglehetősen költséges, amely komoly technológiai hátteret és zavartalan információáramlást igényel. Egy okos iroda csak akkor éri meg a ráfordított pénzt, ha kellőképpen hatékony. Megfelelő szerkezettel, eszközökkel és alkalmazásokkal ellátott hálózati háttérre van szükség, ahol minden elem egyformán menedzselhető, azaz nincsen közöttük „buta” eszköz; amely nem tartalmaz biztonsági réseket, és amely mindig jól karbantartott. Hagyományos társaihoz képest az okos iroda kiépítése 25-30 százalékkal költségesebb – ez az összeg azonban 5-10 éven belül megtérül.

A korábban vázolt épületautomatika lényege – ahogy azt már érintettük – éppen az, hogy az üzemeltetési költségeket lefaragja. Emellett

az okos iroda minden eleme – az ökoszisztéma, az okos eszközök, a térszervezés, a közösen használt eszközök, de az ergonómiai bútorválasztás is – hat az ott dolgozók teljesítményére, hosszú távon a cég gyarapodásához tehet hozzá.

Arról nem is beszélve, hogy a jelen és a jövő munkavállalóinak szemében sokkal vonzóbbá válik egy olyan iroda, amely leköveti és figyelembe veszi az alkalmazottak igényeit. Különösen igaz ez a milleniumi nemzedék esetében, akik számára döntő jelleggel bír, hogy egy cég mennyiben értékteremtő, kiáll-e fontos ügyek – mint a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem – mellett, társadalmilag felelős-e. Arról nem is beszélve, hogy egy progresszív, jövőbemutató cég a jelenlegi és a potenciális ügyfelek, partnerek előtt is sokkal jobb színben tűnhet fel és könnyebben üthet nyélbe új üzleteket. Az okos iroda bizonyos tekintetben talán még a jövőnek tűnhet, de a jövő alapjait most kell lerakni.

Bertalan Melinda | Fotó: stock

Amszterdamtól Budapestig

A világ legfenntarthatóbb irodaépületeként tartják számon az amszterdami Edge irodaházat, amely a BREEAM környezettudatos épületminősítési rendszerén 98,4 %-ot ért el. A Deloitte holland központjaként működő épületet 2015-ben adták át, amelynek összesen 40 ezer m²-es területén számos találkahely, tárgyaló és egyéb közösségi helyszín lett kialakítva, míg a mintegy 2500 alkalmazottra csupán 1000 munkaállomás jut.

A fejlesztés részeként az irodaházat napelemekkel szerelték fel, alatta földalatti geotermikus energiatárolók helyezkednek el, aminek köszönhetően az épület több elektromos energiát termel, mint használ. A LED világítási rendszer a hagyományosnál 80 %-kal hatékonyabb, a homlokzatok pozíciója pedig tudatosan úgy lett tervezve, hogy a nap energiáját maximálisan ki tudják használni. Nem vész el az esővíz sem: összegyűjtik, és a kertek öntözésére, valamint a mellékhelyiségek öblítésére használják.
Több ezer szenzor jelzi az egyes terek kihasználtságát és gondoskodik az energiafelhasználásról, míg a rengeteg üvegfelület és az ék alakú kialakítás nemcsak a napfényt engedi be, de természetes zajszűrőként is szolgál, az emeletek közötti panelek pedig gondoskodnak a levegő folyamatos cseréjéről.
Az irodában személyre szabott megoldásokat is kínálnak. A dolgozók elégedettségéhez járul hozzá az intelligens kávégép, amely előre felkínálja a megszokott terméket a közeledő munkatársnak, egy app pedig minden nap jelzi, melyik munkaállomás illik legjobban a beosztotthoz, hiszen senkinek nincs fix helye.
A környezet- és egészségtudatos szemlélet jegyében 500 kerékpártárolót helyeztek el, de ha valaki mégis autóval közlekedne, annak a rendszer jelzi, hol talál szabad parkolóhelyet. Mindehhez természetesen hihetetlenül intelligens eszközök párosulnak, ugyanakkor a személyes szférája senkinek sem sérülhet: a dolgozók személyes adataihoz, mindennapi szokásaihoz, hollétükhöz nem férhetnek hozzá a menedzserek.Hasonlóan inspiratív és innovatív munkahelyként szolgál Magyarország egyik legmodernebb okos irodája, a budapesti Nordic Light irodaház.
A Schneider Electric szakembereinek segítségével kialakított épület a hagyományos irodákhoz képest 30 %-kal kevesebb villamos energiát használ fel évente, az eső-és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek pedig akár 75%-kal csökkentik az ivóvíz felhasználást.
A Schneider Electric ezeken felül számos további megoldást valósított meg a 26 200 m² összterületű építményben, mint például gépészeti automatika és energiafelügyeleti rendszerek, napelem-inverterek és 7 elektromosautó-töltőállomás. Emellett olyan elképzelések teszik komfortosabbá és fenntarthatóbbá az épületet, mint a szelektív hulladékgyűjtés, az ingyenes wifi, a tusolóval felszerelt öltözők és a kerékpártárolók.
A munkatársak jóllétéhez járul hozzá a tágas és világos terek kialakítása, a közös dolgozói helyek fényerőszabályozása, a kívánt hőmérséklet beállítása, a redőnyök okos mozgatása. A tárgyalókban levegőminőség-érzékelők mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, és szükség esetén átforgatják a klímát a felfrissüléshez. Hétvége és éjszakai is szint is beállítható: ilyenkor minden világítás kikapcsol, a termosztát 18 fokra áll, a redőnyök a megfelelő helyzetbe állnak. Mindez távolról, laptop vagy okostelefon, tablet segítségével is irányítható.

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet
Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.