Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

MERÉSZ, KARAKTERES, MÉGIS KIFINOMULT

Tempó
2017. március 27. 16:27

A Lexus világszerte arról vált ismertté, hogy állhatatosan keresi a tökéletességet, a kimagasló minőséget, illetve termékeiben törekszik a kifinomult csúcstechnológiai megoldásokra. Az új Lexus RX 450h a maga 313 lóerejével, a merész dizájnnal, és úttörő technológiájával mindezt bizonyítja.

A Lexus 1998-ban mutatta be az RX-et, az első olyan szabadidő-autót, ami egy luxus limuzin finom kidolgozottságát kínálta. 2004-ben újra felkavarták az állóvizet: ekkor érkezett az úttörőnek számító RX 400h SUV, a világ első hibridhajtású luxusautója.

A japán márka termékeiben törekszik a kifinomult csúcstechnológiai megoldásokra. A Lexus hagyományos erényeit, a páratlanul magas összeszerelési minőséget, a belső tér fényűzését és a különleges technológiát tovább erősíti, hogy a vállalat modellpalettája az évek során látványosan frissült, s ezek a kiváló menetdinamikát és modern technológiákat kínáló új termékek egyre erősebben hatnak a vásárlók érzelmeire. Ma a Lexus az első – és egyetlen – prémium autógyártó, amely a full hybrid hajtású járművek teljes palettáját kínálja.

Nekünk a 2016-os RX450h-t – a valaha volt legmerészebb vonalvezetésű Lexust – az Autóház Veszprém Kft. jóvoltából sikerült fotóznunk Alsóörsön. Hibátlan, maga a kifinomult luxus.

Az új Lexus RX

A legújabb Lexus RX 450h egy teljesen újszerű luxus SUV merész dizájnnal, hibátlan kidolgozással és úttörő technológiával. Az RX 450h fejlesztése során több területen is igazi áttörést kellett elérniük a Toyota tervezőinek. Azt mondják, hogy mialatt dizájnereik éjt nappallá téve dolgoztak minden idők legütősebb Lexus SUV modelljének megformálásán, addig mesterpilótáik az RX 450h futómű-beállításait finomították a Nürburgringen. Mindeközben technikusaik új festési eljárást dolgoztak ki, ami tökéletesen képes kiemelni a jármű ultra-éles vonalait – vagyis azt a jellegzetes formavilágot, aminél „élesebb” talán sosem született még a japán dizájn-stúdióiban.

Menet közben

Az RX 450h motorháztetője alatt a legújabb Lexus Hybrid Drive rendszer intelligensen kombinálja a 3,5 literes V6-os benzinmotor és a két elektromotor teljesítményét, megszakítás nélkül juttatva hajtóerőt mind a négy kerékre. Az elektromotorok folyamatos nyomatékleadásának köszönhetően az autó 7,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre, CO2-kibocsátása a 18 colos, könnyű, fém keréktárcsákkal szerelt Eco modellváltozat esetében mégis csupán 120 g/km.

Ha az autót elektromos hajtás üzemmódban használjuk, szinte teljes csendben, üzemanyag-fogyasztás, CO2- és NOX-kibocsátás nélkül autózhatunk. Az RX 450h hibrid akkumulátorát sosem kell újratölteni, s mivel minimális helyet foglal el, az 539 literes csomagtérben bőven jut hely a csomagjaink számára.

Ami a 450h méretét illeti, az elődhöz képest 12 centiméterrel nőtt, vagyis a 2 tonnás autó 4890 mm hosszúra sikeredett. A szélessége pontosan 1895, míg a magassága 1685 mm.

Megerősített karosszériájának, tökéletesített első futóművének és új kormánytechnológiájának köszönhetően a legújabb RX 450h hihetetlenül precízen és élvezetesen irányítható. Fejlett lézerhegesztési és ragasztási eljárások gondoskodnak arról, hogy a kocsitest olyan erős legyen, ami egy SUV-tól elvárható – és olyan merev, ami autópálya-tempó mellett is élvezetes autózást biztosít.

Az RX 450h modellben az E-FOUR rendszer biztosít folyamatos teljesítmény-leadást és magabiztos tapadást, még a legkeményebb terepen is. Az innovatív E-FOUR hajtásban a hátsó tengelyhez egy 50 kW-os elektromotor kapcsolódik, ami szükség esetén késedelem nélkül adja le forgatónyomatékát.

A középkonzolon elhelyezett üzemmód választó segítségével mi választhatunk az ECO, NORMAL, SPORT S és SPORT S+ beállítások közül, hogy a lehető legjobban érvényesüljön autója takarékossága, dinamizmusa vagy kifinomultsága. Ezenkívül a CUSTOMIZE beállítást is használhatjuk, személyre szabva a motor, a hibridrendszer, a futómű és a klíma működését.

Biztonság

A Lexus mindig is élen járt a biztonsági és vezetősegítő rendszerek fejlesztésében, és minden újmodelljét a világ legnagyobb vezetési szimulátorán teszteli. A balesetmegelőzési kutatások terén betöltött vezető szerepüknek megfelelően az új RX felszereltségében most a forradalmian új Lexus Safety System + az alapfelszereltség részét képezi.

A csomag része a gyalogos észlelővel kiegészített ütközés előtti biztonsági rendszer, a sávtartó asszisztens, az éjszaka jobb látási viszonyokat teremtő automatikus távfény-vezérlés és az adaptív sebességtartó automatika, ami az elöl haladó jármű tempójához igazítja az RX sebességét.

Az új RX 5 csillagos értékelést kapott az Euro NCAP 2015-ös töréstesztjén, és a gyalogos biztonság terén is ez a jármű szerezte meg az eddigi legmagasabb pontszámot a nagyméretű SUV-k osztályában.

Prémium márka költözött Veszprémbe

Amennyiben további információkat szeretne megtudni az autóról, vagy Ön is szívesen megcsodálná, esetleg kipróbálná a Toyotához köthető luxusmárka legújabb modelljeit, a veszprémi Toyota kereskedésnél, az Autóház Veszprém Kft.-nél érdemes érdeklődni, ahová 2016 decemberének elején érkeztek meg az első Lexusok. Itt teljes körű szervízt is garantálnak az összes Magyarországon értékesített Lexus gépjárműre.

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Tempó
Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...
Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.
Tempó
Szállni szabadon, mint a madarak
A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.
Tempó
Még épül, de már vonzza a fejlesztőket
Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.