Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nem csak esztétikai és látásvédelmi, hanem életviteli döntés

PR
2017. március 27. 16:25

Az UV sugárzás szemre gyakorolt káros hatása már régóta bizonyított, a problémát valahogy mégsem vesszük elég komolyan. A szemüveg kiválasztásakor gondosan odafigyelünk arra, hogy nem torzít-e a kép, élesek-e a színek, kényelmes-e a termék… Ugyanakkor úgy tűnik, napszemüveg vásárlásakor minden körültekintést és odafigyelést nélkülözve csakis a kinézettel törődünk.

Egy körültekintően kiválasztott, stílusunkhoz passzoló szemüveg öltöztet. Ám míg a látáskorrekciót elősegítő szemüveg esetében hajlandóak vagyunk kompromisszumra, mondván: az a fő, hogy rendesen lássunk, addig a napszemüvegek esetében csupán egyetlen kérdésre fókuszálunk: jól áll a szemüveg?

Jön a jó idő és előkerülnek a télen mélyre suvasztott napszemüvegek. Reider László és Naményi Miklós, a Szemeszter Optika tulajdonosai pedig nap, mint nap igyekeznek eloszlatni a tévhiteket.

Akik szemüveget hordanak, azok valószínűleg ismerik az örök problémát: szemüveg elrak, napszemüveg felvesz, zárt helyiségben pedig vissza az egész. A látszerész szakembereknek ilyenkor két problémát kell egyszerre megoldaniuk. Egyrészt kezelni kell az optikai korrekciókat, másrészt csökkenteni kell a napsugárzás káros hatásait. A jó hír viszont az, hogy több lehetőség is van!

Fényre sötétedő szemüveglencse

Egy csapásra megoldódik a gond: a szemüveg biztosítja az éles látást és a napvédelmet is. Azonban szót kell ejtenünk a hátrányairól: mivel a lencse nem a fény-, hanem az UV sugárzásra reagál, vezetés közben nem sötétedik. Másrészt alacsonyabb hőmérséklet esetén gyorsabban sötétedik.

Kontaklencse

Kényelmet és szabadságot ad, napsütésben pedig csak előkapjuk a napszemüveget.

Clip on

Praktikus és hasznos, mégis talán ez a legkevésbé elterjedt megoldás. Szemüvegünkhöz egy tökéletesen illeszkedő, egyszerűen fel- és levehető réteget kapunk, amely gondoskodik az UV és a polárszűrésről.

Sportszemüveg

Mint ahogy más-más képesség és erőnlét szükséges egy-egy sportághoz, úgy más látási igények is jelentkeznek. Egy síelő számára fontos, hogy a szemüveg élesebben szűrje a felülről érkező sugárzást, ugyanakkor a hó se vakítsa el. Egy biciklistának az áramvonalas kialakítás lesz az elsődleges szempont szemüveg választásakor. A Szemeszter Optika munkatársai egy speciális dioptriás betétet ajánlanak megoldásként, amely tökéletes illeszkedésének köszönhetően észrevétlenül biztosítja az éleslátást használójának.

Látáskorrekció igényekor minden út az optikába vezet, napszemüveg vásárlásakor mégis kevesen választják a szaküzletet, pedig hosszútávon az erős sugárzás is komoly károkat okozhat! Legtöbben a divatszemüveget veszik le a polcról, vagy replikát rendelnek. Az olcsó és nem megbízható gyártótól érkező szemüvegek azonban több kárt csinálnak, mint hasznot.

Az erős napfény hatására a silány minőségű napszemüveg lencséje heteken belül elveszítheti védőhatását, a viselője pedig még csak nincs is tudatában! Ami még rosszabb, hogy a sötétített lencse hatására a pupilla kitágul, ezáltal még védtelenebbé válik az erős fénnyel szemben.

Külsőre senki nem tud különbséget tenni egy 2000 és egy 30000 forintos lencse között, a háttérben azonban hihetetlen mérnöki munka áll – figyelmeztetnek az optika munkatársai. Egy jó napszemüvegben jól érzi magát az ember. Egy minőségi termék nem torzít, nem okoz fejfájást, kényelmes és kristálytiszta kitekintést ad. Egy olcsó szemüveg esetében lehet, hogy egyik feltétel sem teljesül, de viselője azt gondolja, majd úgyis megszokja. Ám ez nem így működik.

A szülőknek is körültekintőnek kell lenni, ha csemetéjüknek vesznek szemüveget. Egy gyerek biztosan a pókemberes vagy a Disney hercegnős szemüveget választaná, de rossz hírünk van: ezek UV védelme a nullához közelít.

Az egész életminőségre kiható következményei lehetnek annak, ha abban a korban, amikor az agy és a retina közötti kapcsolat kialakul, rossz szemüveget adunk a gyereknek. Most valószínűleg sok szülő arra gondol, hogy amíg csemetéje úgysem tud vigyázni a dolgaira, addig felesleges a drága szemüveg, de higgyék el, meg lehet értetni a gyerekkel, hogy a szemüveg érte van!

Nincs két egyforma igény – magyarázzák a tulajdonosok. – Valakinek a funkció az elsődleges, másnak a kényelem, megint másnak pedig a divat.

Szerencsére a technológia ma már nemcsak a tökéletes állapotfelmérést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy olyan szemüveget kapjon kézhez a használó, ami kizárólag neki készült, az ő igényeihez igazodik, az ő életvitelét követi.

Egy biztos: a szemüvegviselés kompromisszummal jár, de egy pofonegyszerű hasonlattal élve: ha túrázni megy az ember, akkor nem a magassarkúját vagy a makkos cipőjét veszi elő. A cél az, hogy a szemüvegvásárlás esetében is ezt a kultúrát érjük el.

A valóság azonban egyelőre azt mutatja, hogy ehhez még rengeteget kell tenniük a szakembereknek, ugyanis szinte senki nem a funkciót keresi a napszemüvegben, legtöbbször még csak azt sem mérlegelik, hogy kényelmes-e a szemüveg. A Szemeszter Optika folyamatosan igyekszik változtatni ezen a hozzáálláson. Az alapos kikérdezés az alapja minden szemvizsgálatnak, ezáltal képet kapnak a páciens egyéni igényeiről.

Egy szemüvegvásárlás nem olcsó mulatság, de Reider és Naményi szerint nem ezen kellene spórolni. Egy drága, de jó minőségű termék vásárlásakor egyszer bosszankodik az ember: a fizetésnél. Azt követően azonban folyamatosan élvezi a termék jótékony hatásait. Olcsó termék esetében megfordul a tendencia.

„Szeretnénk képet kapni a páciens igényeiről, még akkor is, ha ő esetleg soha nem fogalmazta még meg magában, hogy mit tart fontosnak egy szemüvegben. Ehhez aztán hozzáadjuk a szaktudásunkat. Ha bízik bennünk a kuncsaft, akkor garantáltan megtaláljuk a legjobb lehetőséget számára.”

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila

További képek

PR
Gesztesi Ákos

További cikkek

PR
Tiszta energiát az embereknek!
Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.
PR
Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket
Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.
PR
Alázattal, professzionálisan
A Luxura mára jól csengő márkanévvé vált a veszprémi szolárium piacon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Sudár Beatrix és Pichner Petra immár több mint tíz éve vannak jelen a városban első üzletükkel, öt éve pedig Ősze Edinával karöltve második stúdiójukat is megnyitották. Minőség, alázat és vendégközpontúság a sikerük összetevői.