Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Campanari, a mokaszinok királya

Leltár
2017. március 27. 16:04

Eplényen keresztül jövet-menet láttam, ahogy készül az üzlet, alakítják, bepolcozzák, majd megérkeztek az első cipők és végül a bolt finomságát megkoronázó Audrey Hepburn fotel is a helyére került. A vállalkozás cégére magáért beszél: a tulajdonos és cipőkészítő Gianfranco Campanari nevének megkoronázott kezdőbetűje díszíti a homlokzatot, mely messziről hirdeti, hogy az Itália szerte a mokaszinok királyaként emlegetett olasz immáron nálunk is hódít.

Csodaszép portékák közt beszélgetek Gianfranco Campanarival és feleségével, Talabér Mártával, aki mint tolmács segít az interjú készítésekor, s fordítja magyarra a csodálatosan dallamos olasz nyelvet. És nem csak a bolt van Eplényben, ők maguk is itt élnek, így részben érthető az üzlet székhelyének megválasztása, mégis kíváncsisággal tölt el, mindez miként tud működni a mindennapok során…

Miért Audrey és miért Eplény?

Gianfranco Campanari: Ő egy nagyon különleges és stílusos hölgy. Mi is ilyen üzlet szeretnénk lenni.

Talabér Márta: Egyébként pedig lelket ad az üzletnek…

GC: S, hogy miért Eplény…? Ezt a kérdést már nagyon sokan feltették. Olaszországban egy - Eplényhez hasonló, - nagyon pici helyen laktam. Él ott egy úr, aki nagy márkák – mint a Tod’s, ACF Fiorentina Foci Klub - tulajdonosa, a neve Diego Della Valle. Ő egy nagyon fontos ember odahaza.Tőle is sokan kérdezték, miért azon a kis helyen – melynek alig több mint ötszáz lakosa van - alapított gyárat? Ő erre csak ennyit válaszolt: „Itt születtem, itt lakom, ez az otthonom”. A magam részéről hasonlóképp gondolok Eplényre. Itt van a közös otthonunk Mártival, így számomra nem volt kérdés: itt fogok mokaszinokat készíteni, nagyon szép és különleges cipőket árulni. Mindig azt mondom, nekem Eplény Európa közepe.

TM: Itt vagyunk az út mellett, hatalmas az átmenő forgalom. Megtalálnak bennünket a Balaton partjáról is, tehát azt gondolom, aki ezeket a cipőket, ezt a minőséget keresi és szeretné magáénak tudni, az eljön érte ide. És eddig úgy tűnik, ez működik.

GC: Nem az a fontos, hogy egy cipőt eladjunk valakinek, sokkal fontosabb, hogy aki egyszer vásárolt nálunk, az másodjára is visszatérjen hozzánk. Ez az igazi visszaigazolása annak, hogy a vevő tőlünk jót, minőségit kapott. Ezért tanácsolom mindenkinek, hogy minél több cipőt próbáljon fel, mert csak így tudhatja meg, melyik az, amelyik igazán megfelelő számára.

„A mosoly olyan dolog, ami nem kerül semmibe” – Gianfranco Campanari

Lelkesedés, elhivatottság, a szakma szeretete és tisztelete sugárzik az üzlettulajdonosból, no meg az örök és hamisítatlan mosoly, amivel a szó jó értelmében mindenkit levesz a lábáról. Addig mindenképpen, míg az ember egy-két, netán több pár cipőt felpróbál. Mert próbálni azt kell! Ez a Campanari Cipőboltban alapszabály, hiszen viselve a lábbelit érezhetjük meg igazán annak kényelmét, s magunkat a tükörben látva tudjuk eldönteni, a választott portéka valóban ránk várt-e. Mondanom sem kell, rólam is lekerült a téli Bakonyhoz választott bakancs, melyet lecserélve, egy elegáns bokacsizma pár máris nőt varázsolt belőlem.

A minőségi cipők és táskák hazája, Olaszország

Itália a divat fellegvára. Ami az olasz kifutókról indul, világszerte meghatározza a mindenkori trendet. Nem csoda hát, hogy a leghíresebb textil- és ruhatervezők mellett a világhírű cipőmárkák gyárai is itt honolnak. Olaszország tehát a bőrművességben és cipőkészítésben is élen jár, különösen Gianfranco Campanari szülőföldje, Marche tartomány. Ezen a környéken – ami körülbelül ötven négyzetkilométernyi terület - készül a világ minőségi cipőinek hat százaléka. A leghíresebb márkák készíttetik ott a cipőiket, így például a Prada, Hugo Boss, Roberto Botticelli, Gucci, Richmond… És ez persze igaz a táskákra is.

Gianfranco: „Dolgoztam híres márkáknak, a Clarksnál tanultam meg például mokaszinokat készíteni. Ez egy angol márka, ami ott Marcheban készítteti a cipőit. Vannak tehát a már említett „nagyok”, de a számszerűséget nézve, mégsem ők vannak túlsúlyban, hanem a sok kicsi vállalkozás, kisebb manufaktúra. Ezek közül is, ahol már 20 embert foglakoztatnak, nagy vállalkozásnak számít, ugyanis 20 cipész már rengeteg lábbelit tud előállítani. Ennyi ember 600-800 pár cipőt készít naponta. Ez nem kevés.”

Márta: „A beszállítással, a kínálat kiválogatásával azért is van könnyű dolgunk, mert Gianfranco – mint hazai mester – ezeket a műhelyeket ismeri, sokaknak dolgozott is, így például a Pierre Cardinnek, a Ted Lapidusnak, Alviero Martininek. Így nem kérdés, hogy a bolt kínálatának bizonyos modelljeit tőlük rendeltük meg. Ezek olyan modellek, melyek nagyon szigorú elvárásoknak megfelelően készülnek, kiemelkedően magas minőségűek, ahol a készítési folyamatba nem csúszhat hiba.”

Minőségi szolgáltatás elérhető áron

Gianfranco: „Olyan dolgaink vannak, amit más itthoni üzletben nem nagyon lehet megtalálni. Sokaknak van cipőboltja, nekünk különleges és stílusos dolgaink vannak. Ezek a lábbelik nagyon kényelmesek, ami nagyon fontos. Kívül-belül valódi bőrből vannak, szépek és minőségi anyagokból készülnek. Mindezen felül a Campanarinál nagyon fontos a minőség, illetve, hogy az itt megtalálható termékeket elérhető áron forgalmazzuk.

„Azt szeretném, hogy aki kényelmes, jó cipőt szeretne, az ide jönne hozzám.”


Márta: „Gianfranconak nem az a fontos, hogy mindenáron eladjon egy cipőt. Számára sokkal fontosabb, hogy annak, aki bejön és cipőt akar vásárolni, segítsen megtalálni a legjobbat. Ez nem üzlet, hanem szolgáltatás.”

Körbenézek, mindenhol különleges, letisztult női-férfi és gyermek lábbelik marha-, kígyó-, angolnabőrből, vászonnal, glitterrel, vagy akár lószőrrel kombinálva. Vannak köztük egyedi darabok, világmárkák és saját készítésű modellek is. Látványra is meggyőzőek, de felpróbálva őket az ember egészen átlényegül.

Gianfranco szerint a jó cipő nem csak mutatós, hanem akár egész napon át hordva is kellemes közérzetet biztosít, és kényelmes viselet marad.

Minden Campanari cipő kézzel készül, ezen felül Gianfranco vállalkozó szellemű, amiből adódik, hogy egészen elképesztő anyagok felhasználásával is készített már mokaszint. Az említett bőrökön felül dolgozott már felmosóronggyal, különböző csillogó anyagokkal – amiket különösen kedvel, különféle textilekkel, vagy jutazsák-kígyóbőr kombinációjával. Azért is szereti a mokaszinokat, mert nagyon sokféleképpen lehet őket elkészíteni.

Mit hoz a jövő?

Gianfranco:„Ami a saját modelleket illeti, a mostani kínálatot még otthonról hoztam, de tervezem, hogy a későbbiekben ezek előállítása helyben történjen. Vásároltunk Eplényben egy pici kis épületet, amit részben már elkezdtünk felújítani. Amikor elérkezik az az állapot, hogy ott már dolgozni lehet, onnantól fogva ezek a mokaszinok itt készülnek majd. Addig pedig csak szépen sorjában: először is itt az üzlet, kínálatunkat folyamatosan posztoljuk a facebookon, most készül a webshop, s majd aztán, a következő lépés lesz a gyártás. Tervben van az is, hogy a saját készítésű Campanari cipőket viszonteladásra is forgalmazzuk majd. Mindemellett a hölgyek és urak cipőre vonatkozó egyéni elképzeléseit is szívesen teljesítjük, amihez nem kell más, mint a cipőméret, egy választott modell, illetve, hogy milyen anyagból, bőrből készüljön el a lábbeli.”

Márta: „A kínálat is hamarosan bővül. Nemrég érkeztek meg a táskák, nemsokára kapunk öveket, táskák további modelljeit, kulcstartóra, táskára való pompon díszeket. Itt az üzletben alapvetően ”bőrös” világot szeretnénk megteremteni, a webshopban lesznek más termékek is, de az majd úgyis kiderül…”

Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.