Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A művészet számomra terápia

Eco-kult
2017. március 27. 16:02

Kulcsár Ágnes festőművésszel Séd-parti házában találkoztunk. Lopótökökkel, színes földgömbökkel, mesés festményekkel körülvéve beszélgettünk a festészetről, természetről, terveiről, és arról, hogy mit jelent számára a művészet.

Volt egy könyvbemutatója a Művészetek Házában 2013-ban. Megjelent egy nagyon szép, összegző album, mely a munkásságát a kezdetektől bemutatja, fotókkal gazdagon illusztrálva; művészettörténészek, barátok, írók, művészek méltató sorait olvashatjuk benne. Mikor először végiglapoztam, nagy meglepetést okoztak számomra az 1980-as években készült minimalista munkái. Mikor és miért választott végül egy teljesen más utat?

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában még nem tudtam igazán, hogy mi lesz az én utam. Ott megtanítják, hogyan kell kockát, portrét, aktot rajzolni, de az egy másik dolog, hogy az ember kitalálja és megtalálja a saját helyét. Hagyományos módon nem akartam festeni, a minimal art pedig elfordulás volt ettől a fajta művészettől. Olyan művésztelepekre jártam Göncre, Encsre, ahol például Fajó Jánosék teljesen minimal art dolgokkal foglalkoztak. Az én képeim kicsit talán líraiabbak voltak, nem használtam vad, kemény színeket, inkább nőiesebben „fogalmaztam”. Amikor szitanyomatokat készítettem, írisznyomtatást használtam, ahol látszanak az átmenetek és egyéb részletek. Ez egy ideig kielégített, majd egyszer csak úgy éreztem, hogy ez nekem kevés. Ebben az időben nyílt a veszprémi Művészetek Házában Keserü Ilonának egy kiállítása. Megkértem őt, hogy nézze meg a munkáimat, és azt mondta, hogy nekem festeni kell. Akkor kezdtem el belerajzolni a szitanyomatokba, és látszólag az absztrakciótól elfordultam. Azt sem szabad elfelejteni, hogy dekoratív festő szakon végeztem, ami már önmagában is kíván egy kis absztrakciót. A sgraffito tervek eleve foltokból épülnek fel, a mozaikok szintén, melyekből nagyon sokat készítettünk. Ez is hatással volt rám nyilvánvalóan.

Képein az emberábrázolás viszonylag ritkán fordul elő, a természetábrázolás ugyanakkor központi téma. Természetközeli ember? Innen fakad a természet állandó jelenléte a munkáin?

Sokszor próbáltam embereket is belecsempészni az általam használt stiláris motívumok mellé, de a kettőt nagyon nehezen tudtam összeegyeztetni. A képeimen folyamatosan megjelenő levelek könnyebben idomulnak a váltakozó absztrakt és naturális részekhez. Könnyebben járok így a síkok, szintek között, mert a virágok könnyebben alkalmazkodnak a kép többi részéhez, míg az emberi alakoknál ez nem így van. Ugyanakkor valószínűleg meghatározó volt az is, hogy mindig családi házban éltem, volt és van kertem, ezáltal is közelebb vagyok a természethez.

Gyakran készít kollázsokat, melyeknél fotót, különböző papírokat, festéket, egyéb anyagokat is felhasznál, ezáltal több rétegű képeket hoz létre. Számomra ezek a rétegek szimbolikusak is. Mintha gondolatok, emlékek, érzések rétegződnének egymásra. Olvastam, hogy egyszer azt mondta, úgy fest, mintha naplót írna. Ha eszébe jut egy új gondolat, „hozzáírja”. Valóban működik ez a képeinél?

Ezt akkor írtam, mikor még a gyerekeim itthon voltak és nem volt időm elvonulni a műterembe, ugyanakkor sok olyan félórányi szabadidőm volt, amit szerettem volna kihasználni. Ekkor születtek az első ilyen típusú, több rétegű papírképek. Talán tízet vagy húszat csináltam és minden kieső időmben hozzáraktam valamit. Természetesen nem véletlenszerűen történt ez, csak viszonylagos volt az, hogy bármikor hozzá lehetett tenni, hiszen szeretek komponálni, és aki alkot, az automatikusan komponál is. A képeimen egyébként is szeretem a többrétegűséget, ez a mai napig megmaradt. Most is akkor vagyok megelégedve egy képpel, ha az kellőképpen összetett és bonyolult.

Talán a Műterem Vermeer nyomán című festménye az a mű, mely összegzi az Ön által használt különböző stílusokat.

Az egész onnan indult, hogy egy papírképet kezdtem el készíteni. Ragasztottam bele különböző anyagokat, diófa páccal is belenyúltam, majd festettem rá mindenféle növényt. Amikor a főiskolára készültem, sokat másoltam. Ennek a műnek egy része is így született, egy jellegzetes Vermeer kép egy részlete látható a festmény bal oldalán. Ebben a munkámban valóban minden stílusom benne van. Amikor a mű elkészült, újra megfestettem olajjal. Ezen a második képen már nincs ragasztás, csak festék.

Sok éven át kiállítás-rendezőként dolgozott. Különféle problémákat kellett megoldania, sokféle technikát kellett használnia; ez hatott valamiféleképpen a művészetére?

Igen, például voltak motívumok, melyek konkrétan onnan, a munkámból fakadóan kerültek a képeimre. Gyakran mentünk a fénymásolóhoz, ahol ott volt a pompeji Flóra figura képe. Ahányszor elmentem mellette, mindig „nézett”. Egyszer egy festményem középre tettem. Vagy rajzoltam egy szkíta övcsat részletet egy régészeti kiállításhoz kapcsolódóan, és később azt is felhasználtam egy alkotáson.

A festmények mellett különleges szobrokat is készít. Hogyan történt a két dimenzióból három dimenzióba, a térbe való kilépés?

Egyszer hazavittem a múzeumból egy kiállítás-rendezéshez használt kockát, amivel sokat szoktunk dolgozni. Tulajdonképpen ennek a kockának a hasznosítása adta az inspirációt. Az első ez a kocka volt, majd később két kis kockát rátettem egy festőpalettára, ez is egy térbeli mű lett. Utána nem sokkal találtam rá otthon a gyerekek két földgömbjére. Mindkettő sérült volt, rájuk esett egy gerenda, de nem volt szívem kidobni őket, ezért átragasztottam, ráfestettem. A lépcsőfeljáróból pedig lopótök került elő, ami szintén nagyon megtetszett és elkezdtem arra is festeni. Rájöttem, hogy a lopótöknél nem lehet teljesen naturális ábrázolást használni, mert attól bugyuta lesz, de nem lehet teljesen elvontat sem, mert akkor pedig dekoráció hatását kelti. Később az interneten kerestem lopótök termesztőt, aki küldött nekem néhányat, majd ezeknek eltettem a magját és most már a magam termesztette lopótökökkel dolgozom.

Mindig jókedvűnek és játékosnak ismertem Önt. Fiatal korában is ilyen volt? Ha igen, hogyan sikerült megőrizni a gyermeki énjét? A festészet segített ebben?

Az biztos, hogy a művészet számomra terápia. Ha valaki megnézi a képeimet, azt gondolhatja, hogy rózsaszín ködben éltem, pedig ez egyáltalán nem így volt. A rengeteg különböző nehézség feldolgozásában nagyon sokat segített a festés. El sem tudom képzelni, hogy akinek nincs ilyen mániája, az hogyan tölti ki az életét, hogyan talál fogódzót. Ez nem jelenti azt, hogy a festészet az embernek csak örömöt tud szerezni, mert legalább annyi vívódással, kínlódással jár; hoz is, visz is. Az embert az élteti, hogy félbehagy valamit, folytatja, azután örül, ha megoldotta.

Az utóbbi időben több kiállítása is volt, folyamatosan dolgozott. Szerettem volna megkérdezni, milyen tervei vannak a közeljövőben, miközben látom, hogy itt van a kanapén egy szövőkeret, azon pedig egy elkezdett munka.

Tavaly nem unatkoztam, négy kiállításom is volt. A Petőfi Színházban, Finnországban, Tihanyban és a veszprémi Óváros Art Galériában. Mindegyikre kellett készülnöm, így megfogadtam, hogy az idén pihenni fogok és csak egy önálló kiállítást tervezek Balatonalmádiban. Ezen kívül pedig a Veszprémi Művész Céh csoportos kiállítására is készülök, melyet Balatonfűzfőn rendeznek majd Vágfalvi Ottó emlékére 2017 őszén. Ezt a szövést télen kezdtem el, bár volt már korábban hasonló munkám, amit 2-3 éve csináltam és el is adtam, még mielőtt megnyílt volna a kiállítás. Rendezés közben a falról kellett leakasztanom, egy norvég vendég azonnal megvásárolta. Most csinálom a harmadik ilyen nagyméretű szövött képet. Végül pedig a Veszprémi Művész Céh céhmesterének választottak meg nemrég, és ezzel kapcsolatban most rengeteg a főként hivatalos intéznivalóm.

Dohnál Szonja | Fotó: Babják Tamás

NÉVJEGY
Kulcsár Ágnes 1953-ban született Veszprémben, s azóta is itt él. A budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban dekoratív festő szakon végzett. Nyomdai grafikusként, tipográfusként és múzeumi kiállítás-rendezőként is dolgozott. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja 2005-től. A Veszprémi Művész Céh titkára volt tíz évig, jelenleg a céhmestere.

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…