Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Dobosi Pincészet, Bio Kéknyelű 2014

Bortrezor
2017. március 27. 15:51

Vannak olyan borok, amelyek megérdemlik, hogy az ember betárazzon belőlük pár palackkal a nehezebb vagy éppen a boldogabb napokra. Vagy azért, mert kimagasló a minőségük, mert egyediek, vagy azért, mert ár-érték arányuk ellenállhatatlan. És némely – nagyon ritka esetben – azért, mert ez mind igaz: ilyen bor a 2014-es Bio Kéknyelű is, a szentantalfai Dobosi Pincészettől.

Muszáj néhány szót ejteni a szőlőfajtáról. Az enyhén fallikusan erotikus beütésű nevét a szőlő a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Ősi magyar szőlőfajta. A filoxéravész előtt nagy népszerűségnek örvendett, annak ellenére, hogy termesztése nem egyszerű: női virágú, ezért termékenyülése bizonytalan; a beporzást csak a szél segíti. A fő porzó fajtája a borászatilag szinte értékelhetetlen Budai zöld volt, ezért általában vele együtt telepítették. Későn érő, október elején-közepén szüretelhető, emiatt minősége erősen függ az évjárattól. Nem hoz nagy mennyiségű termést, viszont többnyire jó minőséget ad. Éppen ezért csúfolták úri szőlőnek, mert a kis mennyiségű termés miatt csak a gazdagok úri passziójának gondolták a szegényebbek.

Hogy fennmaradt, azt leginkább a badacsonyi Borkutató Intézetnek köszönhetjük. Nekik sikerült olyan beporzó szőlőfajtát nemesíteni, amely nagyobb biztonsággal végzi el a „nemzés” nemes feladatát, és a belőle készült bor is kiváló. A Rózsakő, vagy kevésbé elegáns „leánykori” nevén Badacsony 36-os szőlőt, a Kéknyelűből és Budai zöldből keresztezték az 50-es évek végén. Bora savas karakterű, a Kéknyelűre emlékeztet. Magas terméshozam mellett igen jó minőségű szőlőt ad. Nevét a legendás badacsonyi kőről kapta. Ugyanakkor elévülhetetlen érdemei vannak Szeremley Hubának is, aki ezt a nemes bort visszalopta a boltjaink polcaira a rendszerváltozás utáni években, amikor a Kéknyelű már szinte eltűnt a hazai borkínálatból.

A Dobosi Pincészet csak bio borokat készít. Tehát nem használnak felszívódó permetszereket, sem vegyszert, sem gyomirtót, se műtrágyát. Ők konkrétan a rezet és a ként használják növényvédő szerként, meg a meszet, amit már több száz éve használtak elődeink. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 15%-kal több kétkezi munka hárul rájuk, mint másra. Fürtönként kell lelevelezni a szőlőt, hogy érje a nap és ne gombásodjon. Akit érdekel a környezet, az ezt nagyra értékeli, akit nem, az meg magasról tesz rá. Sajnos egyelőre Magyarországon minősített bio bor nagyon kevés van. Egyelőre magasról teszünk rá. De ez változni fog.

Aki szereti a Kéknyelűt, annak kihagyhatatlan. Aki nem ismeri, annak meg kell ismernie. Színe mély szalmasárga, megjelenésében olajos. Illatában és ízében is természetesen a minerális jegyek uralkodnak. Ahogy Hamvas Béla mondta: hímbor. Szép savösszetételű, harmonikus. Talán még fiatal, érlelésre lenne alkalmas, amennyiben kibírjuk, hogy ne bontsuk meg. Érdemes belőle több palackkal vásárolni, és félévente megkóstolni, hogyan öregszik. Illata visszafogott, a vadalma és körte sejlik fel, amik lassan-lassan kiegészülnek egyéb sárga húsú gyümölcsökkel. Dinamikus bor, mely a szájban jó egyensúlyt mutat a test és alkohol között. Az érett alma és körte az ízjegyekben is visszaköszön.

Telt, összetett és kerek szerkezet jellemzi, ami talán elsősorban a tökéletes alapanyagnak köszönhető. Egy leheletnyi ásványossággal búcsúzik. Nagyon szép bor. De tényleg.

Tóth Loon | Fotó: Babják Tamás

Ez a Kéknyelű 2016-ban Magyarország 5. legjobb fehér bora volt a Top 100 borversenyen.
Erre a versenyre nem nevezni kell, hanem sommelier ajánlással vagy nemzetközi borversenyen szerzett arany éremmel lehetett bekerülni. A Dobosi Pincèszet az utóbbival került be, egy VinAgora Nemzetközi arannyal.

Dobosi Pincészet

E-mail: info@dobosipinceszet.hu
Tel/fax: +36 87 479 098
Postacím:H-8272 Szentantalfa, Fő u. 81.

További képek

Gesztesi Ákos