Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Megint csak a 80-as évek

Gardrób
2017. március 27. 15:50

Újra hódít a horgolt holmi és a ballonkabát, trendi lesz a magas derék, a lombzöld szín és a csíkok minden mennyiségben, konfetti smink, elnagyolt minták, festmények a ruhákon... Ilyen változatos mintaválaszték és arckence divat mellett azért sejthető, ebben az évben nem nagyon kell kiegészítők után nyúlnunk.

Színügyileg némi visszafogottság, minták tekintetében annál nagyobb változatosság kecsegtet bennünket a kirakatok ablakaihoz. Bár az idei év divatszínének hivatalosan a greenery-t, azaz lombzöldet kiáltották ki, végignézve a kifutók kínálatán, a sárga sem sokkal maradt le a tavasz frissességét, az újjászületést, a rügyfakadást szimbolizáló nyertes mögött. Sőt – kislányos anyukák előnyben! – sokak örömére előtérbe kerül a rózsaszín, a visszafogottabb divatkövetők pedig tovább lelkesedhetnek a nude – testszín – árnyalatú ruhákért.

Most az sem kínos, ha a már réges-régen zsákba gyűrt és padlásról lecipelt holmik közül kotorjuk elő az akár két számmal kisebb, gyermekkorból ránk kacsintó, horgolt mellényt. Amit, ha már csak topként tudunk is magunkra édesgetni, a tükör előtt állva akkor is divatkövetőnek érezhetjük magunkat. Nem találod, pedig biztosan tudod, hogy édesanyád minden ünnepi alkalommal ilyet húzott rád? Annyi baj legyen! Horgolótűt a kézbe, s ha már így alakult, bátran játsszunk a színekkel: idén a sárga-kék kombináció is kiváló választás lehet.

Vállat villantani most is ér. Batikolt mintával díszített, vékony, lenvászon felsőket ereszthetünk félvállra. A hippi stílus persze nem csak ilyen formán jeleskedik, ugyanis szabálytalan, nagyobb virágminták lepik el a ruhákat és a cipőket egyaránt. S, ha már a cipőknél tartunk, az örök és sokaknak kedves balettcipő és mokaszin fazonok mellé bekúsznak a pántos topánok, legyen az félcipő, vagy szandál.

Jó cipőhöz illő táska dukál, ami minél nagyobb, annál menőbb. Teljes letisztultság, semmi flanc, zseb sem kell! A mindenféle női holmit elnyelő kiegészítő akkor lesz igazán flancos, ha azon, a hozzá választott ruhakombináció mintája köszön vissza. Van még egy apróság, amivel nem rontjuk, sőt, inkább játékossá – adott esetben elegánssá – varázsoljuk megjelenésünk: ha egy, a táskához és persze személyiségünkhöz illő táska pompont aggatunk a megfelelő helyre.

Idén hódítanak a kitűzők és a pinek. Megfelelő formán ez a férfiaknál is megjelenik. Lógós, liffentyűs, strasszos, romantikus, vagy visszafogott… Szinte mindegy. Akár többet is viselhetsz egyszerre. Formabeli megkötés nincs, minél dekoratívabb, annál jobb.

Hasonló elv követendő sminkeléskor is. Idén ugyanis nem csak a szájfényünk kell, hogy csillogjon, hanem az egész fejünk! Semmi visszafogottság, az ázsiai trendeknek köszönhetően, jó lesz lassan megismerkedni a highlighterekkel. És, amit persze már minden bizonnyal mondanom sem kell, arcfestés közben is tartsuk szem előtt a tényt: idén a zöld árnyalatait magunkra festve lehetünk megjelenésünkben igazán teljesek.

Most, hogy megbeszéltük, a hölgyek miben mutatkozzanak az év első felében, kacsintsunk át egy kicsit az urak próbafülkéjébe is.

Természetesen az év meghatározott divatszínének viselete alól ők sem kivételek. Igaz, a lombzöld meglehetősen különleges szín, ami nem feltétlenül áll jól mindenkinek. Szerintem fiatalos, a színszimbolika szerint megnyugtató, divatszakértők szerint pedig magában hordozza a feltűnni vágyást. Ezzel együtt a nagy divatházak a sportosabb és elegánsabb modelljeik tervezésekor sem fukarkodtak vele. Mi több, nem csak mint a szürke, a bézs, vagy a fehér kiegészítőjeként alkalmazták, zöldet a zölddel, ahogy a „csövön kifért”. És talán az sem véletlen, hogy a férfiak esetében most a túrázós holmik is nagyobb hangsúlyt kapnak.

Míg a hölgyeknél a ballon, uraknál a különböző szabású és hosszúságú tolldzsekik robbannak be a tavaszi divatba. A pamutvásznak mellett ott van a mindenféle megoldással kombinált nejlon is. A furfang sokszor a kontrasztos bélésben rejlik, ami már önmagában is stílusteremtő megoldás.

A gyengébbik nem divatja esetében nem említettem – talán azért, mert részemről minden évben, egyfajta örök klasszikusként látom megnyilvánulni –, de idén valahogy a megszokottnál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a tengerész stílusra. Mindez nem csak a csíkok elburjánzását okozza, az ezzel együtt járó lezserség is uralkodó jegy, legalábbis a férfi holmik esetében mindenképp.

A kötött darabok uraink megjelenéséhez is csak hozzátesznek. A pulcsik és a kardigánok most alapdaraboknak számítanak a férfigardróbban, melyek közül is a rizsszem-mintás, a legújabb divat szerinti csíkos és a könnyed, pamutos szálakból készült felsők a legtrendibbek. Mindehhez további dekorativitást már csak a cipzárak, gombok kölcsönözhetnek.

Ami az övön aluli részeket illeti: farmer, farmer, farmer. Idén a legkülönbözőbb koptatásokkal, sőt egyes tervezőknél zöldre festve hódít. Jópofa, kötelezően kétgombos zakóval kombinálva, akár kötetlenebb üzleti megbeszélésekre is bevethető. Amikor azonban már minden részlet számít, jöhet az öltöny! A stílus legyen mindig letisztult, amit továbbra is a keskeny fazonok uralnak. Nyerő szín a kék, ami mindig igényes és megbízható megjelenést kölcsönöz viselőjének. Alá a divatnak megfelelően csíkos ing, vagy lezser, koptatott színű pólóing dukál bélelt gallérral.

Cipő? Öltönyhöz – ahogy a bőr, úgy – a sportcipő is menő, bermudához mokaszin, vagy vászoncipő dukál. És, ha reggel nem ezt a kombinációt követve mégis mellényúlnak, úgy is jó.

Ring Júlia | Fotó: stock

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Gardrób
Egy örök túlélő: a tengerész stílus
A vitorlás szezon már április közepén beindult nemcsak a Balatonnál, de a többi nagy tavunkon is. Körülnéztünk, melyek azok a ruhadarabok, amit a kezdő és a már rutinos vitorlázóknak feltétlenül be kell szerezniük.
Gardrób
Nem plázakincsek
Éppen az úticélomnak helyet biztosító budapesti épület bejáratával szemben szálltam ki az autóból. Ajtó bezár, hátra arc és a FoodTrack Show két jeles képviselője adta felvezető útvonalon át besétáltam kíváncsiságom csütörtök esti fellegvárába Budapesten, a Divat Placc by night-ot befogadó Klauzál téri Vásárcsarnokba, ahol a mindenféle földi jó helyét lent és fent egyaránt, havonta egy este erejéig átveszi a DIVAT…
Gardrób
Sportosan arisztokratikus
Írásbeli feladataim teljesítésekor szokásommá vált, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Ilyenkor – ha tehetem – előszeretettel dolgozom szabadban, nyáron például a Balaton feltöltő, megnyugtató közelségében. Így alábbi cikkemet írva (akkor még) a nyári divat „kifutójának” kellős közepén ülve nyugtázhattam: az előző lapszámban leírtakkal cseppet sem tévedtünk. Néha nem árt a visszaigazolás… Most azonban jöjjön egy kis ősz, mustráljuk meg együtt, mit kínál a divatpaletta az előttünk álló hűvösebb hónapokra.
Gardrób
Csupa retro, csupa báj
Küszöbön a punk-rock stílus újragondolása: szegecsek flitterekkel kombinálva, mi több, a sportos viselet bársonyba fogalmazva érkezik… Még mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, a szokásos divattrendek feszegetése előtt időzünk egy kicsit a bevállalós, nyári divatnál, és mankót nyújtunk a szokásos „nincs egy göncöm se’” jelszavú reggeli tükör előtt álldogálás mellé.
Gardrób
Színekre épül az idei trend
Bagó Zsófi csinos, térd fölé érő, barack színű ruhában, ezüstös bizsu kiegészítővel, a tőle megszokott világos hajszínnel, finom, púderes sminkkel és a ruhával harmonizáló lakkal díszített kézzel lépett elém. Ha nem lenne feladat a témára szabott karakterszámnak való megfelelés, talán itt meg is állhatnék a mondandóval. Lapunk stílusszakértőjének megjelenése ugyanis teljes egészében magában hordozza 2016 divatirányzatát.