Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

A család, mint a gazdaság hajtóereje

Üzlet-trend
2016. november 24. 17:05

A családbarát munkahely minősítés ma már nem csak egy jól csengő címke: bizonyított, hogy a családos kollégák lojálisabbak és sokszor hatékonyabb munkavégzésre képesek, ami a munkaerőhiány és a gazdaság felpörgetése szempontjából is megfontolandó a vállalkozások számára. Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet munkacsoport vezetője kalauzolt el minket a témában.

Évente kiosztják a Családbarát Vállalat Díjat, így pontosan látják, mennyire családbarátok a hazai cégek. Mi a jelenlegi tendencia?
Tapasztalataink szerint egyre nagyobb a nyitottság és az érdeklődés a családbarát téma iránt, és egyre többen szeretnék meghonosítani ezt a szemléletet saját vállalkozásukban. A nehézséget számukra inkább az jelenti, hogy hogyan induljanak el. Nagyon sok esetben már élnek olyan intézkedések, amelyek a családbarát munkahely ismérvei közé tartoznak, jól gondolkodnak a cégek a menedzsmentben, de nincs rendszerbe foglalva az egész, hiányoznak az ehhez szükséges alapkövek.

Minek köszönhető a pozitív változás?
Bízunk benne, hogy a mozgalom révén kicsit mi is hozzátettünk a szemléletformáláshoz, de talán ennél is fontosabb, hogy vannak olyan trendek és erővonalak a munkaerőpiacon, amelyek aláhúzzák ezt. Egyre több területen érezteti a hatását a munkaerőhiány – a magasan és az alacsonyan kvalifikált szakmákban is –, ez pedig arra kényszeríti a cégeket, hogy pozitív képet sugározzanak önmagukról, ezáltal képesek legyenek megszólítani, majd a szervezeten belül megtartani a munkavállalókat. Másrészt a fiatal nemzedékek részéről komoly elvárás is a munkahelyük felé, hogy ne csak kihívást és jó karrierlehetőséget, de közösségi érzetet is biztosítson számukra. Egyre nagyobb szerephez jut a munkáltatói márka, a cégek oldaláról pedig az elköteleződés.

Ha egy vállalat hosszú távú fenntarthatóságra törekszik és előkelő helyet szeretne elfoglalni a piacon, el kell gondolkodnia azon, hogy milyen válaszokat tud adni a fiatalok családalapítással kapcsolatos kérdéseire: megoldható-e az atipikus formákban való munkavégzés, visszavárnak-e a munkahelyre, hogyan segítenek a problémák kezelésében?

Mindezek alapján melyek egy családbarát munkahely ismérvei?
Mivel egy igencsak soft területről beszélünk, gyakorlatilag ahány cég, annyiféle megoldás születhet, attól függően, hogy kisebbről vagy nagyobbról van szó, férfiasabb vagy nőiesebb munkahelyről, de az adott szektor is számít. Ugyanakkor az elkötelezett menedzsment minden esetben alapfeltétel: a humánstratégia részét kell képeznie, hogy a munkavállalót a családi szerepeiben is lássuk. Nagyon fontos az előrelátó, proaktív, stratégiai gondolkodás, amely nem egyéni helyzetekben próbál megoldást kínálni, hanem átfogóan, és az innováció is, azaz hogy egy cég mennyire fordít figyelmet a szervezeten belül felmerülő egyedi problémafelvetésekre és a munkaerőpiaci trendekre.

A díj megítélésekor mi figyelembe vesszük azt is, hogy egy vállalat a saját szektorán belül mennyire példaértékű – hiszen például egy IT fejlesztő cég lehetőségeit nem lehet összehasonlítani egy gyártó cégével, ahol teljesen másak a munkavégzés keretei. Ezen túl fontos szempont, hogy a munka-magánélet egyensúlyának fenntarthatósága a szervezeti kultúra része legyen; az atipikus, rugalmas munkavégzés lehetőségének felkínálása; valamint hogy legyen egyfajta interakció a vezetőség és a munkavállalók között – hiszen mindez csak akkor tud jól működni, ha a vezető az alapján hozza meg az intézkedéseket, hogy alulról milyen információk érkeznek. Például ha a családbarát intézkedések azért születnek meg, mert egy felmérés megmutatja, hogy a munkavállalók számára komoly motivációt jelent, hogy a családjuk büszke arra, hogy adott céget képviselik – ahogy ez egy gyártással foglalkozó cégnél történt.

"... a munkáltató számára is úgy egészséges, ha a kezdetektől fogva tartja a kapcsolatot az alkalmazottjával, ..."

Emeljünk ki néhány hétköznapi példát is! Sokáig élt az a tendencia, hogy a cégek negatívan diszkriminálták a kismamákat, akiknek emiatt eleve az elhelyezkedés, később pedig a munkaerőpiacra való visszaintegrálódás jelentett nagy nehézséget. Mennyiben lát ebben javulást?
Bizonyosan javult a helyzet, de továbbra is szükséges a szemléletformálás. Nemcsak a munkáltató, de a munkavállaló részéről is, hiszen például a munkába való visszaintegrálódás esetén mindkét fél felelős a sikerért: hiába talál ki ugyanis nagyon jó rendszereket a cég, ha a munkavállaló nem partner ebben, és nem készíti fel önmagát arra, miként fog visszatérni a munkaerőpiacra. Ez egy nagyon terhelt időszaka az életnek, és ha egy kismama ilyen módon elhanyagolja magát, nem próbál meg fokozatosan tájékozódni arról, mi történt időközben a munkahelyén, szakmailag teljesen elveszíti a fonalat, nem készíti elő a családjával a visszatérést, borzasztó nagy krízisként fogja megélni az egészet. De a munkáltató számára is úgy egészséges, ha a kezdetektől fogva tartja a kapcsolatot az alkalmazottjával, tisztában van a munkavállaló visszatérési szándékával, és adott esetben tud időben visszajelzést adni arról, hogy él-e még az a pozíció, vagy más megoldást kell találniuk. Nagyon sok rossz hírt lehet így enyhíteni.

Szerencsére azt látjuk, hogy a munkáltatók részéről nagy a nyitottság és szívesen tanulnak egymástól. Rendszeresen tartunk workshopokat a családbarát intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeken a résztvevő vállalatok beszámolhatnak pozitív tapasztalataikról és akár a nehézségekről, tanácsot kérhetnek egymástól és a meghívott szakértőktől.

Nagyon fontos a tudatosság és a kezdeményező készség a cégek részéről, mert az csodákra képes. Egy amerikai hátterű, több ezer magyart foglalkoztató multinál például az egyik visszatérő kismama miután a cég reintegrációs programja ellenére nem érezte a helyén magát, többlet információ gyűjtésébe kezdett. Blogot indított a tapasztalatairól, a szerzett információkat a többi kismamával is megosztotta a cégen belül, ami aztán kinőtte magát egy önkéntes csoporttá, egy komplett programmá. Idővel pedig ezt a know-how-t az anyacég is átvette és sikerrel alkalmazza amerikai, európai és ázsiai termelőegységeiben. Ez a nemzetközi siker egy kismama sikertörténete, nekem az egyik kedvencem.

Ugyancsak a kismamákat segítheti az ún. munkahelyi óvoda program. Nálunk jelenleg hol tart ez a kezdeményezés?
A szándék és az akarat már megvan, de még hiányzik a kellő tapasztalat, amitől sikeresen működhetne a modell. Éppen ezért fontos lenne, hogy megosszuk a jó gyakorlatokat, hogy továbblépjünk a tesztidőszakból. Érdemes lenne akár összefognia az egy területen működő vállalatoknak, így ott is megvalósulhatna a napközbeni gyermekmegőrzés, ahol erre nincs kapacitás vagy nincs annyi kisgyerek, hogy a cégnek megérné. Néhány jó példa már akad erre is.

Mit nyerhet ezzel az intézkedéssel a család és a munkáltató?
Ahogy minden családbarát intézkedés, úgy a munkahelyi óvoda program is a cég iránti elköteleződést erősíti. Nő a terhelhetőség, a megbízhatóság, miközben a táppénzes napok száma drasztikusan lecsökkenthető. Egy nemzetközi felmérés szerint a hosszabb lefolyású betegségek 40%-a mögött a stressz és szerepkonfliktusbeli, emocionális problémák állnak. Ha viszont kiegyensúlyozott a munkavállaló, könnyen csökkenthető a hiányzások száma – és a munkahelyi óvoda program épp ebben segít, hiszen a szülőknek nem jelent külön időkiesést, ha el kell menni a gyerekért a bölcsődébe, óvodába, akár egy hétköznapon, vagy ha véletlenül megbetegedik.

Ráadásul a program nemcsak a cég felé jelenthet szoros kapcsot, de bizonyítottan egy-egy holtponton is átlendítheti az alkalmazottakat a gyerekek vidám látványa. Arról nem is beszélve, hogy a szervezeti kohéziót is erősíti: minél többször találkozik a cég közössége egymás családjával, minél személyesebb lesz a kapcsolat, annál könnyebben tudják megoldani egymás között az esetleges súrlódásokat.

"Olyan szinten szokatlan gyakorlat ez nálunk, hogy a társadalom nem is tud mit kezdeni vele, pedig nagy szükség lenne rá."

Ne feledkezzünk meg a másik oldalról sem: hogyan segítheti a vállalat az édesapákat?
Nagyon jogos a kérdés, hiszen sok esetben azok, akik meghozzák a szervezettel kapcsolatos döntéseket, maguk is édesapák, mégis rendkívül ellentmondásos helyzetben vannak. Bár alátámasztott számadataink nincsenek róla, mégis, mintha a társadalom jobban „büntetné” azokat a kulcspozícióban lévő apákat, akik elmennek gyesre, mint az anyákat.

Olyan szinten szokatlan gyakorlat ez nálunk, hogy a társadalom nem is tud mit kezdeni vele, pedig nagy szükség lenne rá. De a nem vezető pozícióban lévő apáknak sincs könnyű dolga. Egyrészt még mindig él az a konzervatív nézet, hogy neki kell lennie az elsődleges családfenntartónak, ami borzasztó nehéz, mikor nincsenek biztosnak mondható munkahelyek. Másrészt a fiatalabb generációknál egyre nagyobb elvárás irányukban és igényük önmagukkal szemben, hogy minél aktívabban vegyenek részt a családi életben, a gyerek kicsi korától kezdve. Ez pedig óriási feszültséget tud szülni, amire megoldást kell találni.

Egy IT cég például azzal próbálkozott az egyensúly megtartásában, hogy különböző képzéseket tartott a dolgozóinak, illetve információs füzetekkel segítette a férfiakat apai szerepükben.

Szükséges lenne a modell meghonosodásához a konzervatív nézeten túl a bizalmatlanságot is levetkőzni? Hiszen nemcsak a férfiak gyesre menése nem bevett gyakorlat, de az atipikus munkavégzési formák sem, amelyek pedig a skandináv országokban már teljesen természetesek.
Ez az egyik legfontosabb kérdés, amiben változást kell elérnünk. Hiába adottak ugyanis a törvényi lehetőségek, a legfrissebb részmunkaidős kutatások szerint jócskán le vagyunk maradva az európai országokhoz képest. És ebben a bizalom a kulcs, legyen szó rugalmas beosztásról vagy távmunkáról. El kell hinniük a vezetőknek, hogy attól, mert valaki nem az irodában dolgozik, a munka ugyanúgy el fog készülni határidőre, és megfelelő minőségben. Ráadásul az ilyen szemléletű szervezetek sokkal hatékonyabbak is, ahogy azt a nyugati és a skandináv országok példája is bizonyítja. Ideje lenne tudatosítani, hogy a hosszú távú karrierívet tekintve a megbízhatóság, az elköteleződés és a hatékonyság sokkal erősebb a családdal rendelkező munkavállalóknál.

Ha viszont nincs meg a közösség, mint megtartó erő – és ez több ponton hiányzik a társadalomban –, az elszigetelődéshez, depresszióhoz, stresszhez vezethet, úgy pedig nem lehet motiváltan, flow-ban dolgozni.

A szemlélet megváltoztatásán túl hogyaninduljon el egy cég a családbarát munkahellyé válás irányába? Van ebben különbség kis- és nagyvállalatok között?
Mindkettő esetében kicsit máshogy kell felépíteni a modellt. A kisebb szervezetek előnye, hogy jól átláthatóan működnek, valószínűleg jobban is ismerik a közösség tagjai egymás hátterét, míg egy nagyobb vállalatnál segíthetnek a rendszerek, az anyavállalat példája. Ha megvan az akarat, érdemes elindulni egy pályázaton, átböngészni az űrlapot, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni, és amentén építkezni. Inspirálóak lehetnek a máshol bevált jó gyakorlatok – a balansz.info oldalunkon tervezzük jövőre egy adatbázis indítását –, illetve érdemes lehet egy szakértő csapattal konzultálni. A Mozgalom is tud segíteni a már említett workshopok alkalmával, konferenciáinkon, van szakértői hálózatunk, akik nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek.

A CSALÁD SEGÍTSÉGÉVEL A RENDET IS KÖNNYEBB ŐRIZNI

Családbarát intézkedésekre minden szervezet életében szükség van – különösen igaz ez a rendőrség esetében, ahol a munkatársak sokszor a saját családjukat háttérbe szorítva tesznek a társadalomért. Nem szuperhősök azonban ők sem: a családot jelentő erős hátszélre nekik is szükségük van.

Ezt a gondolatot szem előtt tartva vett részt a Veszprémi Rendőrkapitányság a Belügyminisztérium által kiírt családbarát munkahely pályázaton, melyen egymillió forint anyagi támogatást nyert el 2016 nyarán, s emellett a Családbarát munkahely minősítést is megkapta.

A kapitányság célja, hogy kiemelt figyelmet fordítson a munkavállalás és a családi élet összhangjának megteremtésére. A családok védelme, a rokoni és baráti kapcsolatok összetartása rendkívül fontos, hiszen a kiegyensúlyozott munkatársak az életben és a munkahelyen is hatékonyabban tevékenykednek. Ennek érdekében a kapitányság több színes és új programelemmel törekszik a családbarát szemlélet kialakítására és fenntartására. Az intézkedések a családalapítás, a gyermekvállalás ösztönzése és az egészség megőrzése témákat ölelik fel.

A program első elemeként egy babaápolási szerekből összeállított ajándékcsomaggal köszöntik a kapitányság állományába tartozó szülőket és újszülöttjeiket, 2016 decemberében pedig a kapitányság baba-mama ruha- és játékbörzét szervez a dolgozók között, ahol a gyermekes szülők kicserélhetik egymás között értékkel bíró használati tárgyaikat. Szintén ebben a hónapban a rendhagyónak számító Mikulás ünnepséget kibővítve az állomány gyermekei számára ajándékot, Télapó-csomagot biztosítanak. 2017 tavaszán egészség és családi napot rendeznek, ahol a dolgozók egészségügyi szűrésen és tanácsadáson vehetnek részt szakemberek bevonásával, valamint közérzetjavító szolgáltatásokat is biztosítanak számukra. Emellett különböző szórakoztató programok szolgálják a kikapcsolódást, a gyerekeket pedig játszóház várja. A rendezvény nemcsak a családi összetartást erősíti, de a kollégák közötti közös szabadidős tevékenységet is.

A pályázat elnyerésének köszönhetően a kapitányság egy gyermek- és játszószobát is kialakít a rendőrség épületében, mellyel azokat a kollégákat szeretnék segíteni gyermekük időleges fogadásában, akik valamely oknál fogva nem tudják megoldani a kis időre történő elhelyezést. A pályázatban foglaltak szerint a Veszprémi Rendőrkapitányság azt is megvizsgálja, hogy a többgyermekes kollégáknak könnyebbséget jelentene-e a család számára a rugalmas munkarend kialakítása. Tervezik egy hangulatjavító munkacsoport felállítását is, mely a személyi állomány egészének igényeit méri fel a szabadidős programok és kirándulások szervezéséhez. A pályázat elemei között szerepelnek továbbá a pályakezdők beilleszkedését segítő intézkedések, egészség-megőrzési terv kialakítása, és a „Hónap embere” díj keretében családtagok megajándékozása. A pályázat időintervalluma: 2016. szeptember-2017. június.

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.
A KÖRGYŰRŰ KULISSZATITKAI
A tervezésben, a forgalom-szervezésben és a kivitelezésben is összetett feladatok elé állította a beruházót a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának átépítése és a főutat a 82-es úttal összekötő új szakasz kialakítása. A projektek kulisszatitkaiba avatott be minket Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. vezérigazgató-helyettese.
Üzlet-trend
Egyre több magyar keresi a luxusingatlanokat, Buda és a Balaton a legnépszerűbb
A Covid-járvány, a nyersanyaghiány és a háború miatti gazdasági bizonytalanság az élet szinte minden területére hatással van. A luxusingatlan-értékesítés sem kivétel ez alól, amely bár némileg visszavett a lendületéből, nem tűnt el, csak átalakult. Vincze Gábort, a világszerte több mint 100 irodával rendelkező Barnes Csoport hazai szenior tanácsadóját kérdeztük.
Üzlet-trend
Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak
Ügyfeleik közt van az Apple, a Google, a Nike és a Lego. A Veszprémben működő AMT elérte, hogy világviszonylatban piacvezetővé váljon az ipari 3D nyomtatás utáni felületkezelésben. Ma itt még „csak” 69-en vannak, de olyan ütemben fejlődnek, hogy elképzelhető: a jövőben nem csak az autóipari beszállítók lesznek a város legnagyobb foglalkoztatói.
Üzlet-trend
Stabilan haladva a sikerhez vezető úton
Egy sportklub sikere nem csak abból áll, hogy a játékosok a mérkőzés döntő pillanatában értékesítik a helyzetüket, ezzel megnyerik a meccset. A háttérben jól megtervezett stratégiára és jól meghozott szakmai, illetve gazdasági döntésekre van szükség, ami aztán a pályán is érződik. Az Balaton Bútor FC Veszprém idén megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek, ezekkel a sikerekkel megünnepelve a klub tizedik születésnapját. Az évforduló alkalmából Rajki Tamással, a klub elnökével beszélgettünk a futsal helyzetéről, a veszprémi mérföldkövekről és arról, miért nem lehet kizárólag magyar játékosokkal megnyerni egy bajnokságot.