Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A család, mint a gazdaság hajtóereje

Üzlet-trend
2016. november 24. 17:05

A családbarát munkahely minősítés ma már nem csak egy jól csengő címke: bizonyított, hogy a családos kollégák lojálisabbak és sokszor hatékonyabb munkavégzésre képesek, ami a munkaerőhiány és a gazdaság felpörgetése szempontjából is megfontolandó a vállalkozások számára. Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet munkacsoport vezetője kalauzolt el minket a témában.

Évente kiosztják a Családbarát Vállalat Díjat, így pontosan látják, mennyire családbarátok a hazai cégek. Mi a jelenlegi tendencia?
Tapasztalataink szerint egyre nagyobb a nyitottság és az érdeklődés a családbarát téma iránt, és egyre többen szeretnék meghonosítani ezt a szemléletet saját vállalkozásukban. A nehézséget számukra inkább az jelenti, hogy hogyan induljanak el. Nagyon sok esetben már élnek olyan intézkedések, amelyek a családbarát munkahely ismérvei közé tartoznak, jól gondolkodnak a cégek a menedzsmentben, de nincs rendszerbe foglalva az egész, hiányoznak az ehhez szükséges alapkövek.

Minek köszönhető a pozitív változás?
Bízunk benne, hogy a mozgalom révén kicsit mi is hozzátettünk a szemléletformáláshoz, de talán ennél is fontosabb, hogy vannak olyan trendek és erővonalak a munkaerőpiacon, amelyek aláhúzzák ezt. Egyre több területen érezteti a hatását a munkaerőhiány – a magasan és az alacsonyan kvalifikált szakmákban is –, ez pedig arra kényszeríti a cégeket, hogy pozitív képet sugározzanak önmagukról, ezáltal képesek legyenek megszólítani, majd a szervezeten belül megtartani a munkavállalókat. Másrészt a fiatal nemzedékek részéről komoly elvárás is a munkahelyük felé, hogy ne csak kihívást és jó karrierlehetőséget, de közösségi érzetet is biztosítson számukra. Egyre nagyobb szerephez jut a munkáltatói márka, a cégek oldaláról pedig az elköteleződés.

Ha egy vállalat hosszú távú fenntarthatóságra törekszik és előkelő helyet szeretne elfoglalni a piacon, el kell gondolkodnia azon, hogy milyen válaszokat tud adni a fiatalok családalapítással kapcsolatos kérdéseire: megoldható-e az atipikus formákban való munkavégzés, visszavárnak-e a munkahelyre, hogyan segítenek a problémák kezelésében?

Mindezek alapján melyek egy családbarát munkahely ismérvei?
Mivel egy igencsak soft területről beszélünk, gyakorlatilag ahány cég, annyiféle megoldás születhet, attól függően, hogy kisebbről vagy nagyobbról van szó, férfiasabb vagy nőiesebb munkahelyről, de az adott szektor is számít. Ugyanakkor az elkötelezett menedzsment minden esetben alapfeltétel: a humánstratégia részét kell képeznie, hogy a munkavállalót a családi szerepeiben is lássuk. Nagyon fontos az előrelátó, proaktív, stratégiai gondolkodás, amely nem egyéni helyzetekben próbál megoldást kínálni, hanem átfogóan, és az innováció is, azaz hogy egy cég mennyire fordít figyelmet a szervezeten belül felmerülő egyedi problémafelvetésekre és a munkaerőpiaci trendekre.

A díj megítélésekor mi figyelembe vesszük azt is, hogy egy vállalat a saját szektorán belül mennyire példaértékű – hiszen például egy IT fejlesztő cég lehetőségeit nem lehet összehasonlítani egy gyártó cégével, ahol teljesen másak a munkavégzés keretei. Ezen túl fontos szempont, hogy a munka-magánélet egyensúlyának fenntarthatósága a szervezeti kultúra része legyen; az atipikus, rugalmas munkavégzés lehetőségének felkínálása; valamint hogy legyen egyfajta interakció a vezetőség és a munkavállalók között – hiszen mindez csak akkor tud jól működni, ha a vezető az alapján hozza meg az intézkedéseket, hogy alulról milyen információk érkeznek. Például ha a családbarát intézkedések azért születnek meg, mert egy felmérés megmutatja, hogy a munkavállalók számára komoly motivációt jelent, hogy a családjuk büszke arra, hogy adott céget képviselik – ahogy ez egy gyártással foglalkozó cégnél történt.

"... a munkáltató számára is úgy egészséges, ha a kezdetektől fogva tartja a kapcsolatot az alkalmazottjával, ..."

Emeljünk ki néhány hétköznapi példát is! Sokáig élt az a tendencia, hogy a cégek negatívan diszkriminálták a kismamákat, akiknek emiatt eleve az elhelyezkedés, később pedig a munkaerőpiacra való visszaintegrálódás jelentett nagy nehézséget. Mennyiben lát ebben javulást?
Bizonyosan javult a helyzet, de továbbra is szükséges a szemléletformálás. Nemcsak a munkáltató, de a munkavállaló részéről is, hiszen például a munkába való visszaintegrálódás esetén mindkét fél felelős a sikerért: hiába talál ki ugyanis nagyon jó rendszereket a cég, ha a munkavállaló nem partner ebben, és nem készíti fel önmagát arra, miként fog visszatérni a munkaerőpiacra. Ez egy nagyon terhelt időszaka az életnek, és ha egy kismama ilyen módon elhanyagolja magát, nem próbál meg fokozatosan tájékozódni arról, mi történt időközben a munkahelyén, szakmailag teljesen elveszíti a fonalat, nem készíti elő a családjával a visszatérést, borzasztó nagy krízisként fogja megélni az egészet. De a munkáltató számára is úgy egészséges, ha a kezdetektől fogva tartja a kapcsolatot az alkalmazottjával, tisztában van a munkavállaló visszatérési szándékával, és adott esetben tud időben visszajelzést adni arról, hogy él-e még az a pozíció, vagy más megoldást kell találniuk. Nagyon sok rossz hírt lehet így enyhíteni.

Szerencsére azt látjuk, hogy a munkáltatók részéről nagy a nyitottság és szívesen tanulnak egymástól. Rendszeresen tartunk workshopokat a családbarát intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeken a résztvevő vállalatok beszámolhatnak pozitív tapasztalataikról és akár a nehézségekről, tanácsot kérhetnek egymástól és a meghívott szakértőktől.

Nagyon fontos a tudatosság és a kezdeményező készség a cégek részéről, mert az csodákra képes. Egy amerikai hátterű, több ezer magyart foglalkoztató multinál például az egyik visszatérő kismama miután a cég reintegrációs programja ellenére nem érezte a helyén magát, többlet információ gyűjtésébe kezdett. Blogot indított a tapasztalatairól, a szerzett információkat a többi kismamával is megosztotta a cégen belül, ami aztán kinőtte magát egy önkéntes csoporttá, egy komplett programmá. Idővel pedig ezt a know-how-t az anyacég is átvette és sikerrel alkalmazza amerikai, európai és ázsiai termelőegységeiben. Ez a nemzetközi siker egy kismama sikertörténete, nekem az egyik kedvencem.

Ugyancsak a kismamákat segítheti az ún. munkahelyi óvoda program. Nálunk jelenleg hol tart ez a kezdeményezés?
A szándék és az akarat már megvan, de még hiányzik a kellő tapasztalat, amitől sikeresen működhetne a modell. Éppen ezért fontos lenne, hogy megosszuk a jó gyakorlatokat, hogy továbblépjünk a tesztidőszakból. Érdemes lenne akár összefognia az egy területen működő vállalatoknak, így ott is megvalósulhatna a napközbeni gyermekmegőrzés, ahol erre nincs kapacitás vagy nincs annyi kisgyerek, hogy a cégnek megérné. Néhány jó példa már akad erre is.

Mit nyerhet ezzel az intézkedéssel a család és a munkáltató?
Ahogy minden családbarát intézkedés, úgy a munkahelyi óvoda program is a cég iránti elköteleződést erősíti. Nő a terhelhetőség, a megbízhatóság, miközben a táppénzes napok száma drasztikusan lecsökkenthető. Egy nemzetközi felmérés szerint a hosszabb lefolyású betegségek 40%-a mögött a stressz és szerepkonfliktusbeli, emocionális problémák állnak. Ha viszont kiegyensúlyozott a munkavállaló, könnyen csökkenthető a hiányzások száma – és a munkahelyi óvoda program épp ebben segít, hiszen a szülőknek nem jelent külön időkiesést, ha el kell menni a gyerekért a bölcsődébe, óvodába, akár egy hétköznapon, vagy ha véletlenül megbetegedik.

Ráadásul a program nemcsak a cég felé jelenthet szoros kapcsot, de bizonyítottan egy-egy holtponton is átlendítheti az alkalmazottakat a gyerekek vidám látványa. Arról nem is beszélve, hogy a szervezeti kohéziót is erősíti: minél többször találkozik a cég közössége egymás családjával, minél személyesebb lesz a kapcsolat, annál könnyebben tudják megoldani egymás között az esetleges súrlódásokat.

"Olyan szinten szokatlan gyakorlat ez nálunk, hogy a társadalom nem is tud mit kezdeni vele, pedig nagy szükség lenne rá."

Ne feledkezzünk meg a másik oldalról sem: hogyan segítheti a vállalat az édesapákat?
Nagyon jogos a kérdés, hiszen sok esetben azok, akik meghozzák a szervezettel kapcsolatos döntéseket, maguk is édesapák, mégis rendkívül ellentmondásos helyzetben vannak. Bár alátámasztott számadataink nincsenek róla, mégis, mintha a társadalom jobban „büntetné” azokat a kulcspozícióban lévő apákat, akik elmennek gyesre, mint az anyákat.

Olyan szinten szokatlan gyakorlat ez nálunk, hogy a társadalom nem is tud mit kezdeni vele, pedig nagy szükség lenne rá. De a nem vezető pozícióban lévő apáknak sincs könnyű dolga. Egyrészt még mindig él az a konzervatív nézet, hogy neki kell lennie az elsődleges családfenntartónak, ami borzasztó nehéz, mikor nincsenek biztosnak mondható munkahelyek. Másrészt a fiatalabb generációknál egyre nagyobb elvárás irányukban és igényük önmagukkal szemben, hogy minél aktívabban vegyenek részt a családi életben, a gyerek kicsi korától kezdve. Ez pedig óriási feszültséget tud szülni, amire megoldást kell találni.

Egy IT cég például azzal próbálkozott az egyensúly megtartásában, hogy különböző képzéseket tartott a dolgozóinak, illetve információs füzetekkel segítette a férfiakat apai szerepükben.

Szükséges lenne a modell meghonosodásához a konzervatív nézeten túl a bizalmatlanságot is levetkőzni? Hiszen nemcsak a férfiak gyesre menése nem bevett gyakorlat, de az atipikus munkavégzési formák sem, amelyek pedig a skandináv országokban már teljesen természetesek.
Ez az egyik legfontosabb kérdés, amiben változást kell elérnünk. Hiába adottak ugyanis a törvényi lehetőségek, a legfrissebb részmunkaidős kutatások szerint jócskán le vagyunk maradva az európai országokhoz képest. És ebben a bizalom a kulcs, legyen szó rugalmas beosztásról vagy távmunkáról. El kell hinniük a vezetőknek, hogy attól, mert valaki nem az irodában dolgozik, a munka ugyanúgy el fog készülni határidőre, és megfelelő minőségben. Ráadásul az ilyen szemléletű szervezetek sokkal hatékonyabbak is, ahogy azt a nyugati és a skandináv országok példája is bizonyítja. Ideje lenne tudatosítani, hogy a hosszú távú karrierívet tekintve a megbízhatóság, az elköteleződés és a hatékonyság sokkal erősebb a családdal rendelkező munkavállalóknál.

Ha viszont nincs meg a közösség, mint megtartó erő – és ez több ponton hiányzik a társadalomban –, az elszigetelődéshez, depresszióhoz, stresszhez vezethet, úgy pedig nem lehet motiváltan, flow-ban dolgozni.

A szemlélet megváltoztatásán túl hogyaninduljon el egy cég a családbarát munkahellyé válás irányába? Van ebben különbség kis- és nagyvállalatok között?
Mindkettő esetében kicsit máshogy kell felépíteni a modellt. A kisebb szervezetek előnye, hogy jól átláthatóan működnek, valószínűleg jobban is ismerik a közösség tagjai egymás hátterét, míg egy nagyobb vállalatnál segíthetnek a rendszerek, az anyavállalat példája. Ha megvan az akarat, érdemes elindulni egy pályázaton, átböngészni az űrlapot, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni, és amentén építkezni. Inspirálóak lehetnek a máshol bevált jó gyakorlatok – a balansz.info oldalunkon tervezzük jövőre egy adatbázis indítását –, illetve érdemes lehet egy szakértő csapattal konzultálni. A Mozgalom is tud segíteni a már említett workshopok alkalmával, konferenciáinkon, van szakértői hálózatunk, akik nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek.

A CSALÁD SEGÍTSÉGÉVEL A RENDET IS KÖNNYEBB ŐRIZNI

Családbarát intézkedésekre minden szervezet életében szükség van – különösen igaz ez a rendőrség esetében, ahol a munkatársak sokszor a saját családjukat háttérbe szorítva tesznek a társadalomért. Nem szuperhősök azonban ők sem: a családot jelentő erős hátszélre nekik is szükségük van.

Ezt a gondolatot szem előtt tartva vett részt a Veszprémi Rendőrkapitányság a Belügyminisztérium által kiírt családbarát munkahely pályázaton, melyen egymillió forint anyagi támogatást nyert el 2016 nyarán, s emellett a Családbarát munkahely minősítést is megkapta.

A kapitányság célja, hogy kiemelt figyelmet fordítson a munkavállalás és a családi élet összhangjának megteremtésére. A családok védelme, a rokoni és baráti kapcsolatok összetartása rendkívül fontos, hiszen a kiegyensúlyozott munkatársak az életben és a munkahelyen is hatékonyabban tevékenykednek. Ennek érdekében a kapitányság több színes és új programelemmel törekszik a családbarát szemlélet kialakítására és fenntartására. Az intézkedések a családalapítás, a gyermekvállalás ösztönzése és az egészség megőrzése témákat ölelik fel.

A program első elemeként egy babaápolási szerekből összeállított ajándékcsomaggal köszöntik a kapitányság állományába tartozó szülőket és újszülöttjeiket, 2016 decemberében pedig a kapitányság baba-mama ruha- és játékbörzét szervez a dolgozók között, ahol a gyermekes szülők kicserélhetik egymás között értékkel bíró használati tárgyaikat. Szintén ebben a hónapban a rendhagyónak számító Mikulás ünnepséget kibővítve az állomány gyermekei számára ajándékot, Télapó-csomagot biztosítanak. 2017 tavaszán egészség és családi napot rendeznek, ahol a dolgozók egészségügyi szűrésen és tanácsadáson vehetnek részt szakemberek bevonásával, valamint közérzetjavító szolgáltatásokat is biztosítanak számukra. Emellett különböző szórakoztató programok szolgálják a kikapcsolódást, a gyerekeket pedig játszóház várja. A rendezvény nemcsak a családi összetartást erősíti, de a kollégák közötti közös szabadidős tevékenységet is.

A pályázat elnyerésének köszönhetően a kapitányság egy gyermek- és játszószobát is kialakít a rendőrség épületében, mellyel azokat a kollégákat szeretnék segíteni gyermekük időleges fogadásában, akik valamely oknál fogva nem tudják megoldani a kis időre történő elhelyezést. A pályázatban foglaltak szerint a Veszprémi Rendőrkapitányság azt is megvizsgálja, hogy a többgyermekes kollégáknak könnyebbséget jelentene-e a család számára a rugalmas munkarend kialakítása. Tervezik egy hangulatjavító munkacsoport felállítását is, mely a személyi állomány egészének igényeit méri fel a szabadidős programok és kirándulások szervezéséhez. A pályázat elemei között szerepelnek továbbá a pályakezdők beilleszkedését segítő intézkedések, egészség-megőrzési terv kialakítása, és a „Hónap embere” díj keretében családtagok megajándékozása. A pályázat időintervalluma: 2016. szeptember-2017. június.

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Üzlet-trend
Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe
A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.
Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Üzlet-trend
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
Üzlet-trend
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
A klímaváltozás itt van a nyakunkon és gyökeresen fogja átalakítani az életünket – ezt ma már nem kell bizonygatni. Ahogy azt sem, hogy a hagyományos, dugókba torkolló, parkolóhelyért versengő autós közlekedés mennyire idegölővé és fullasztóvá teszi a városi életet. A problémát mindenki látja, a megoldást kevesen. A Servo Movement csapata utóbbi kategóriába tartozik, a könnyű elektromos közlekedés meghonosítását szolgáló fejlesztéseikkel pedig jó eséllyel radikálisan írhatják át a városi mobilitásról alkotott elképzeléseinket.