Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Közelre és távolra egy szemüveggel

PR
2016. november 24. 16:58

Rövidülnek a napok, az ember sötétben megy el otthonról és sötétben ér haza. Az őszi időszakban ugrásszerűen megnőnek a látási panaszok. Az ok nem a szem hirtelen romlása, hanem a megváltozott látási viszonyok, amelyek bizony felszínre hozzák a rejtőző problémákat.

A presbiópia során a szem veszít alkalmazkodóképességéből és egyre nagyobb gondot okoz a közelre látás. Ahogy a csontok és az ízületek, a kor előrehaladtával a szaruhártya rugalmassága is csökken. Ilyenkor nehézséget okozhat az olvasás, a számítógépen dolgozás, vagy akár a mindennapi munkavégzés is.

Rengetegen fordulnak meg nálunk ősz vége felé, mondván, augusztusban még gond nélkül elolvasták az apró betűket a strandon, pár hónappal később pedig olvasási nehézségekkel küzdenek – meséli Reider László optometrista. Ez nem azt jelenti, hogy a szem pár hónap alatt elromlott, csupán nagyobb igénybevételnek van kitéve. A lámpafény azért mégsem pótolja a természetes napfényt!

A presbiópia jellemzően 43-45 éves korban jelentkezik, emiatt nevezik öregszeműségnek is. (Nagyon csúnyán, hiszen ki érzi öregnek magát 45 évesen?!) Persze az, hogy kinél mikor kerül felszínre a probléma, nagyban függ a munkavégzéstől, az olvasótávolságtól és alapjában véve az egyén életvitelétől.

A fizika törvénye szerint sötétben vagy félhomályban szinte lehetetlen éles képet csinálni. Általában az az egy dolog éles, amire a kép készítője fókuszál, mögötte és előtte homályos marad a kép. A szem is hasonlóképpen működik. Amíg a könyv, az újság, a monitor vagy bármi az éles zónában van, addig nincs panasz, de minél kevesebb a fény, annál szűkebb a zóna.

A technikai megoldás egyéntől függ. A problémát nem oldja meg egy olvasószemüveg, hiszen a szemnek nem csak olvasáskor kell közelre alkalmazkodnia. Gondoljunk csak egy Herendi porcelánfestőre!

Sőt, az esetek felénél kiderül, hogy a presbiópia mellett egyéb optikai hibát is cipel magával a páciens, ami eddig nem okozott neki panaszt, mert nem tudta, milyen is lehetne a látása!

A megoldás a multifokális lencse, amely minden pontra éles látást biztosít.

„Nem győzzük hangsúlyozni, a szűrővizsgálatok nem elég alaposak ahhoz, hogy minden optikai hibát kiszúrjanak, de illik hozzátenni: nem is ez a dolguk” – mondja Reider lászló.

„Mindig szajkózzuk, hogy nem a legdrágább lencse a legjobb. A tökéletes megoldás megtalálásában óriási felelőssége van a szakembernek. Mi is találkoztunk már számos olyan esettel, amikor valakinek nem szűntek meg a problémái, miután szemüveget kapott. Rendszerint kiderült, hogy a szemüveget gondatlanul, kellő körültekintés nélkül készítették” – magyarázza Naményi Miklós.

„A mi feladatunk nem az, hogy szemüveget adjunk el, hanem hogy mindenhova éleslátást biztosítsunk.”

„Ehhez azonban szakértelem és odafigyelés igényeltetik. Igenis végig kell járni minden kört, hogy az eredmény végül tökéletes legyen. Pontosan meg kell határoznunk a problémát és minden lehetőséget fel kell mérnünk” – teszi hozzá.

A multifokális lencse három szemüveget egyesít. A tudomány és a technológia fejlődésével nem kell többé váltogatnunk az olvasószemüveget és a távolra látó szemüveget, ahogyan azt még nagyszüleinktől láthattuk. Az 1780-as években Benjamin Franklin feltalálta a bifokális lencsét, amelynek felső része távolra, alsó része közelre biztosít éleslátást. Ez még megszokható, de nem kényelmes. Amikor az emberek rájöttek arra, hogy közel és távol között van egy köztes tér is, akkor jött a trifokális szemüveg, amely szinte teljesen hordhatatlan. Szerencsére nem is futott be nagy karriert, mert megérkezett a multifokális lencse, amely egy huszárvágással megoldotta a gondot.

„Persze a tévhitekkel és alaptalan félelmekkel így is nap, mint nap küzdünk – teszi hozzá Naményi Miklós. - Hogy ezeket eloszlassuk és mindenki boldog legyen, három feltételnek kell teljesülnie.”

1. A vizsgálat
Az alapos itt nem elég, a vizsgálatnak tökéletesnek kell lennie.

2. A szemüveg elkészítése, lencse kiválasztása
A Szemeszter Optikában egy digitális eszközzel fénykép készül a páciensről, a munkatársak pedig a fotón tizedmilliméterre pontosan bejelölik a kitekintési pontokat és digitálisan megtervezik a lencsét. Ezután közel félórás beszélgetés következik, amely során a látszerész kollégának meg kell ismernie a páciens életvitelét, munkáját, hobbiját. Tudnia kell, milyen szemüveget hordott eddig, mit szeretett benne és mit nem. A rendszer a fényképről körülbelül 8-10 adatot vesz le. Ehhez hozzárendeljük a vizsgálati adatokat és összeáll, milyen egyedi szemüveglencsére van szükség. Egy kiválóan elkészített multifokális szemüveg csak a viselőjének készül! Az ő életvitelét követi, az ő fejformájához illeszkedik.

3. A viselő maga
Megesik, hogy a viselő egyszerűen nem tudja megszokni a szemüveget, nem bírja az idegrendszere a dioptriaváltást. Ezt sem a viselő, sem az optika nem tudja előre megjósolni. Épp ezért a Szemeszter Optika hat hónapos megszokási garanciát biztosít multifokális lencsékre. (X)

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila

További képek

PR
Gesztesi Ákos

További cikkek

PR
Tiszta energiát az embereknek!
Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.
PR
Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket
Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.
PR
Alázattal, professzionálisan
A Luxura mára jól csengő márkanévvé vált a veszprémi szolárium piacon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Sudár Beatrix és Pichner Petra immár több mint tíz éve vannak jelen a városban első üzletükkel, öt éve pedig Ősze Edinával karöltve második stúdiójukat is megnyitották. Minőség, alázat és vendégközpontúság a sikerük összetevői.