Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Élen a jégen

Pénz-mozgás
2016. november 24. 16:29

Mindketten veszprémiek, egy helyen tanultak tovább, majd testnevelő tanárként visszatérve, lokálpatriótaként itt valósították meg mindazt, amit főiskolásként megálmodtak. Közös vállalkozásukat sí-, snowboard-, és korcsolyaoktatással, nyári sportprogramok szervezésével indították, amiből idővel egyel hátrébb és feljebb kellett lépniük, hogy átlássák a további lehetőségeket. A Veszprémi Jégcsarnok megépülése kapcsán Németh Balázzsal és Koronczai Péterrel, az Intersport Veszprém áruházvezetőivel, egyben a Veszprémi Jégsport Egyesület és a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány frontemberivel beszélgettem.

Miből, hol, hogyan és mikor valósul meg a Jégcsarnok Veszprémben?

NB: A csarnokberuházás ötlete már hosszú ideje foglalkoztatott minket. Többszöri próbálkozás után, a tavalyi évben tudtunk sikerrel pályázni. Most pedig Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen aláírt, hivatalos dokumentumaink vannak a létesítmény tervezett helyét illetően. Egymilliárd forintos pályázatról beszélünk, ennyi pénzből kell megvalósítanunk a jégcsarnokot, ami jelen pillanatban még a tervezési fázisban tart. A pályázat beadásakor a Tüzér utcai területre fókuszáltunk, azóta az Önkormányzat más fejlesztési terveinek kapcsán a Veszprém Aréna melletti terület került előtérbe, jelenleg ennek megvalósításán dolgozunk, tervezetten a jövő év közepén kezdhetjük meg az építkezést, ami előreláthatólag 1-1,5 évig tart.

KP: Ami nekünk ezzel kapcsolatban óriási feladat most, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség és a Magyar Állam által biztosított „jogosítvánnyal” a jégcsarnok létrehozásához szükséges anyagi forrást a cégek társasági adójából „összekalapozzuk”. Fontos tehát, hogy olyan embereket szólítsunk meg, aki valamilyen formán ebben érdekeltek. Vagy azért, mert szeretik a sportokat, netán elkötelezettek a jeges sportok irányába, vagy mert a gyermekük jéghokizik nálunk. Meg kell találnunk azon potenciális cégeket, vállalkozókat, akiket magunk mellé tudunk állítani.

Gazdasági szempontból ez a beruházás mit jelent a városnak?

NB: A jégcsarnok felépítéséhez a terület, illetve önrész biztosításával járul hozzá a város. A közgyűlés által jóváhagyott szerződéseink érelmében a TAO támogatásból megvalósuló csarnok megépülését és használatba vételét követően annak tulajdonjoga a városra száll. Az intézmény üzemeltetése pedig a fenntartási időszak 15 éve alatt az alapítvány feladata lesz.

KP: A jégcsarnok felépülése tehát a veszprémi vagyont gyarapítja.

Ahhoz, hogy egy szervezet pályázni tudjon, ezáltal egy ennyire komoly beruházás mellé állhasson, eredményekben gazdag múltat kell felmutatnia…

NB: A Jégcsarnok létrehozására a Magyar Jégkorong Szövetség utánpótlás bajnokságának versenyrendszerében immáron hét éve szereplő szervezetünk, a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány pályázott, melyben Péter az elnök.

KP: Veszprémben soha nem volt műjégpálya. Mi lettünk ennek a megálmodói és az úttörői, amire büszkék is vagyunk. Voltak balatoni hokisok, korcsolyások, illetve Pétre jártak az emberek korizni. Alkalmanként fellocsolták a sportpályákat, kemény telek idején számítani lehetett rá, hogy befagynak a kisebb tavak, balatoni öblök. Mindenki autodidakta módon tanult korcsolyázni. A feladat adott volt, ezért építettünk egy mobil, sátorral fedett műjégpályát.

Életre hívtuk a jeges sportokat, és oktatásukat szervezett keretekbe foglaltuk a megye székhelyén. Több mint 100 igazolt jégkorongos gyereknek tudunk örömet szerezni, és telente több ezer család fordul meg a jégpályánkon, de mostanra kinőttük. Eljött az ideje, hogy mindezt újabb és egy jóval komolyabb szintre emeljük.

Mobilpálya után csarnok, mely első hallásra is jóval nagyobb lehetőségeket rejt. Miben lesz más, mennyivel ad többet a jégcsarnok, mint kistestvére?

NB: Funkcionalitás szempontjából kimondottan jégcsarnokot, jégkorong edzőpályát építünk, mely a tervek szerint egy modern, nagyon gazdaságosan működtethető létesítmény lesz. Jelenleg a korcsolyaoktatást és hokiedzéseket az Intersport Jégpályán bonyolítjuk le Veszprémben, ami egy 20x40 méteres mobil jégpálya. Az alapítvány egy 30x60-as jégfelülettel rendelkező, nemzetközi szabványoknak is megfelelő jégcsarnokot fog építeni. Ezen a pályán az összes korosztályos csapatunk – a leendő felnőtteket is beleértve – már versenyrendszerben tud sportolni, míg a mostani mobilpályánk méreteivel csak a 10 éves korosztály versenyrendszerének felünk meg.

Jelen pillanatban négy nagyon fontos célközönsége van a pályának. Az egyik szegmens a közönségkorcsolya - gyerekek, családok szabadidős korcsolyázása, akiket csak a hétvégén tudunk fogadni. A jégkorong utánpótlás bajnokságban szereplő gyerekek nap mint nap edzenek délutánonként. Rengeteg amatőr jégkorongos látogatja a pályát, mint mi magunk is, akik az edzések után az esti órákban bérlik a pályát. Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretettel várjuk az óvodai, iskolai csoportokat hétköznap délelőtt, előre bejelentkezve, mert szerencsére be vagyunk táblázva. Az új csarnokban ezen érdeklődőink köre létszámban, időben és térben is bővülni tud.

Az új Jégcsarnok igazodva az évszakokhoz és a versenyrendszerhez, évente 9-10 hónapot üzemel majd. A fennmaradó időszakban végezzük a karbantartási és felújítási munkálatokat. Jellemzően ekkor lesz lehetőség egyéb rendezvények megvalósítására, persze a jég védelmére kitalált, korszerű borításoknak köszönhetően mindez az év többi részében is minden további nélkül megoldható.

KP: Mindez a számok nyelvén: jelen pillanatban 800 m² jégen dolgozunk, amely felület a későbbieknek köszönhetően 1800 m²-re nő. A mobil sátrunk is alkalmas a korcsolya oktatására, jégkorong sport képzésére, de abban a pillanatban, amikor nagyobb pályát tudunk biztosítani, lehet profi műkorcsolya-, csúszókorong-, vagy shorttrack, (rövidpályás gyorskorcsolya) edzéseket is tartani, netán egyéb rendezvényeket. Természetesen a közönségkorcsolya is izgalmasabb, élvezetesebb lesz azon az óriási jégfelületen.

NB: A jégcsarnok 600 fő befogadására alkalmas nézőtéri lelátóval rendelkezik majd, ehhez tartozó szociális helységekkel, öltözőkkel, bírói és orvosi szobával, illetve büfével és a közönségkorcsolyázásnak megfelelő öltözővel, közönségtérrel. Mindezen felül az egyik legfontosabb dolog, hogy tervezünk egy újgenerációs, a korcsolyamozgás elemzésére alkalmas szimulátor termet is.

KP: A mozgáselemzés manapság minden sportban elengedhetetlen, ezért reméljük, hogy ezen sporttudomány segítségével tanítványaink eredményesebbek lesznek a pályán és majd eljutnak a magyar élvonalba, utána pedig nemzetközi szintre emelkedhetnek. Ez egy gyönyörű küldetés, amiben nagyon jó érzés részt venni, és mint Közhasznú Alapítvány, természetesen szívesen vesszük a segítséget és a támogatásokat!

Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.