Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Élen a jégen

Pénz-mozgás
2016. november 24. 16:29

Mindketten veszprémiek, egy helyen tanultak tovább, majd testnevelő tanárként visszatérve, lokálpatriótaként itt valósították meg mindazt, amit főiskolásként megálmodtak. Közös vállalkozásukat sí-, snowboard-, és korcsolyaoktatással, nyári sportprogramok szervezésével indították, amiből idővel egyel hátrébb és feljebb kellett lépniük, hogy átlássák a további lehetőségeket. A Veszprémi Jégcsarnok megépülése kapcsán Németh Balázzsal és Koronczai Péterrel, az Intersport Veszprém áruházvezetőivel, egyben a Veszprémi Jégsport Egyesület és a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány frontemberivel beszélgettem.

Miből, hol, hogyan és mikor valósul meg a Jégcsarnok Veszprémben?

NB: A csarnokberuházás ötlete már hosszú ideje foglalkoztatott minket. Többszöri próbálkozás után, a tavalyi évben tudtunk sikerrel pályázni. Most pedig Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen aláírt, hivatalos dokumentumaink vannak a létesítmény tervezett helyét illetően. Egymilliárd forintos pályázatról beszélünk, ennyi pénzből kell megvalósítanunk a jégcsarnokot, ami jelen pillanatban még a tervezési fázisban tart. A pályázat beadásakor a Tüzér utcai területre fókuszáltunk, azóta az Önkormányzat más fejlesztési terveinek kapcsán a Veszprém Aréna melletti terület került előtérbe, jelenleg ennek megvalósításán dolgozunk, tervezetten a jövő év közepén kezdhetjük meg az építkezést, ami előreláthatólag 1-1,5 évig tart.

KP: Ami nekünk ezzel kapcsolatban óriási feladat most, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség és a Magyar Állam által biztosított „jogosítvánnyal” a jégcsarnok létrehozásához szükséges anyagi forrást a cégek társasági adójából „összekalapozzuk”. Fontos tehát, hogy olyan embereket szólítsunk meg, aki valamilyen formán ebben érdekeltek. Vagy azért, mert szeretik a sportokat, netán elkötelezettek a jeges sportok irányába, vagy mert a gyermekük jéghokizik nálunk. Meg kell találnunk azon potenciális cégeket, vállalkozókat, akiket magunk mellé tudunk állítani.

Gazdasági szempontból ez a beruházás mit jelent a városnak?

NB: A jégcsarnok felépítéséhez a terület, illetve önrész biztosításával járul hozzá a város. A közgyűlés által jóváhagyott szerződéseink érelmében a TAO támogatásból megvalósuló csarnok megépülését és használatba vételét követően annak tulajdonjoga a városra száll. Az intézmény üzemeltetése pedig a fenntartási időszak 15 éve alatt az alapítvány feladata lesz.

KP: A jégcsarnok felépülése tehát a veszprémi vagyont gyarapítja.

Ahhoz, hogy egy szervezet pályázni tudjon, ezáltal egy ennyire komoly beruházás mellé állhasson, eredményekben gazdag múltat kell felmutatnia…

NB: A Jégcsarnok létrehozására a Magyar Jégkorong Szövetség utánpótlás bajnokságának versenyrendszerében immáron hét éve szereplő szervezetünk, a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány pályázott, melyben Péter az elnök.

KP: Veszprémben soha nem volt műjégpálya. Mi lettünk ennek a megálmodói és az úttörői, amire büszkék is vagyunk. Voltak balatoni hokisok, korcsolyások, illetve Pétre jártak az emberek korizni. Alkalmanként fellocsolták a sportpályákat, kemény telek idején számítani lehetett rá, hogy befagynak a kisebb tavak, balatoni öblök. Mindenki autodidakta módon tanult korcsolyázni. A feladat adott volt, ezért építettünk egy mobil, sátorral fedett műjégpályát.

Életre hívtuk a jeges sportokat, és oktatásukat szervezett keretekbe foglaltuk a megye székhelyén. Több mint 100 igazolt jégkorongos gyereknek tudunk örömet szerezni, és telente több ezer család fordul meg a jégpályánkon, de mostanra kinőttük. Eljött az ideje, hogy mindezt újabb és egy jóval komolyabb szintre emeljük.

Mobilpálya után csarnok, mely első hallásra is jóval nagyobb lehetőségeket rejt. Miben lesz más, mennyivel ad többet a jégcsarnok, mint kistestvére?

NB: Funkcionalitás szempontjából kimondottan jégcsarnokot, jégkorong edzőpályát építünk, mely a tervek szerint egy modern, nagyon gazdaságosan működtethető létesítmény lesz. Jelenleg a korcsolyaoktatást és hokiedzéseket az Intersport Jégpályán bonyolítjuk le Veszprémben, ami egy 20x40 méteres mobil jégpálya. Az alapítvány egy 30x60-as jégfelülettel rendelkező, nemzetközi szabványoknak is megfelelő jégcsarnokot fog építeni. Ezen a pályán az összes korosztályos csapatunk – a leendő felnőtteket is beleértve – már versenyrendszerben tud sportolni, míg a mostani mobilpályánk méreteivel csak a 10 éves korosztály versenyrendszerének felünk meg.

Jelen pillanatban négy nagyon fontos célközönsége van a pályának. Az egyik szegmens a közönségkorcsolya - gyerekek, családok szabadidős korcsolyázása, akiket csak a hétvégén tudunk fogadni. A jégkorong utánpótlás bajnokságban szereplő gyerekek nap mint nap edzenek délutánonként. Rengeteg amatőr jégkorongos látogatja a pályát, mint mi magunk is, akik az edzések után az esti órákban bérlik a pályát. Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretettel várjuk az óvodai, iskolai csoportokat hétköznap délelőtt, előre bejelentkezve, mert szerencsére be vagyunk táblázva. Az új csarnokban ezen érdeklődőink köre létszámban, időben és térben is bővülni tud.

Az új Jégcsarnok igazodva az évszakokhoz és a versenyrendszerhez, évente 9-10 hónapot üzemel majd. A fennmaradó időszakban végezzük a karbantartási és felújítási munkálatokat. Jellemzően ekkor lesz lehetőség egyéb rendezvények megvalósítására, persze a jég védelmére kitalált, korszerű borításoknak köszönhetően mindez az év többi részében is minden további nélkül megoldható.

KP: Mindez a számok nyelvén: jelen pillanatban 800 m² jégen dolgozunk, amely felület a későbbieknek köszönhetően 1800 m²-re nő. A mobil sátrunk is alkalmas a korcsolya oktatására, jégkorong sport képzésére, de abban a pillanatban, amikor nagyobb pályát tudunk biztosítani, lehet profi műkorcsolya-, csúszókorong-, vagy shorttrack, (rövidpályás gyorskorcsolya) edzéseket is tartani, netán egyéb rendezvényeket. Természetesen a közönségkorcsolya is izgalmasabb, élvezetesebb lesz azon az óriási jégfelületen.

NB: A jégcsarnok 600 fő befogadására alkalmas nézőtéri lelátóval rendelkezik majd, ehhez tartozó szociális helységekkel, öltözőkkel, bírói és orvosi szobával, illetve büfével és a közönségkorcsolyázásnak megfelelő öltözővel, közönségtérrel. Mindezen felül az egyik legfontosabb dolog, hogy tervezünk egy újgenerációs, a korcsolyamozgás elemzésére alkalmas szimulátor termet is.

KP: A mozgáselemzés manapság minden sportban elengedhetetlen, ezért reméljük, hogy ezen sporttudomány segítségével tanítványaink eredményesebbek lesznek a pályán és majd eljutnak a magyar élvonalba, utána pedig nemzetközi szintre emelkedhetnek. Ez egy gyönyörű küldetés, amiben nagyon jó érzés részt venni, és mint Közhasznú Alapítvány, természetesen szívesen vesszük a segítséget és a támogatásokat!

Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.