Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A művészet mindenkié

Múltbanéző
2016. november 24. 15:38

A Veszprém megyei kis településről, Németbányáról indult Nagy Sándor életútja, aki munkásságával példázza, hogy életünk végéig fel lehet vállalni ifjúkori eszményeinket. A szecesszió kiváló alkotója azt vallotta, hogy az élet minden megnyilatkozásának művészi tartalmat kell adni, s hinni kell a művészet életújító, megtisztító küldetésében.

Nagy Sándor 1869. május 18-án született Németbányán. Édesapja az Esterházy-uradalom gazdatisztje volt. Az elemi iskolát Veszprémben végezte, majd a Győrben szerzett érettségi után beiratkozott a budapesti Országos Mintarajziskolába, ahol Székely Bertalan kedvelt tanítványaként töltött két esztendőt.

1890 fordulópont életében, hiszen két éves ösztöndíjat nyert Rómába, ahol megismerkedett a plein-air festészettel és részletesen tanulmányozta a kora reneszánsz alkotók művészetét. Itt találkozott későbbi sógorával, Körösfői-Kriesch Aladárral. 1892-ben érkezett meg Párizsba, ahol a Julien Akadémia hallgatója lett – többek között Rippl-Rónai József és Mednyánszky László társaságában. A Párizsban eltöltött hét évbe belefért a komoly munka és tanulás mellett a bohém életmód is, ám az utolsó évek az útkeresés jegyében zajlottak. Nagy Sándor ekkor ismerkedett meg a modern stílusirányzatok mellett a tolsztojanizmus tanaival, valamint elmerült az evangéliumok olvasásában.

1900-ban tért haza, hogy részt vegyen a párizsi világkiállítás magyar anyagának előkészítésében. Veszprémben telepedett le, szülei akkor már ide költöztek, és a Galamb utcai családi ház hét évig volt otthona. 1902-ben feleségül vette Kriesch Aladár húgát, Laurát, akivel élete végéig kivételesen harmonikus élet- és munkaközösségben élt.

Veszprémi évei során teljesedett ki művészet-szemlélete, amely a szecessziós összművészet, valamint a tolsztojanista művészetfelfogás mellett az élet „esztétizálását”, azaz a mindennapi tárgyak művészi kialakítását foglalta magába. Nagy Sándor a művészet embernevelő, társadalomformáló feladatát kiemelkedőnek tekintette, valamint úgy vélte, a művészet nem csupán egy elit csoporté, hanem mindenkié.

Feleségével Veszprémben igyekeztek megvalósítani a szecessziós művész-kézműves ideált. Lakásuk berendezését saját maga tervezte, a falakat festményekkel borította. A hosszú hajú, szakállas, rövidnadrágban és saruban járó művész komoly feltűnést keltett a dunántúli kisváros utcáin, de igazi otthonra és szellemi táptalajra nem talált itt. S bár Veszprém képviselőtestülete 1906-ban felajánlotta neki, hogy ott épít művészházat, ahol ő akarja, Nagy Sándor már elhatározta magát, és 1907-ben a Gödöllői Művésztelepre költözött, amelynek meghatározó alakja lett.

A művésztelepen sajátos erkölcsi-esztétikai elveken nyugvó közösség élte mindennapjait, a szövőiskola volt a központ, de minden más műfaj is otthonra talált körükben. Az 1920-as években Nagy Sándor hazánkban a posztszecesszió vezető mestere volt, és 1934-től tíz éven át tanította a freskófestés, a gobelin- és mozaikkészítés technikáját a Képzőművészeti Főiskolán.

Nagy Sándor számos művészeti ágban kiemelkedőt alkotott. Bőrdíszmunkáival elnyerte a 1902-es torinói kiállítás aranyérmét, rajzai és illusztrációi hihetetlen tehetségről árulkodnak – ő tervezte Ady Endre Új versek kötetének címlapját. Festészetében főleg a tempera, pasztell és akvarell technikát alkalmazta, képei sokszínűek, a tájképtől a misztikus vallásosságig számos téma megjelenik alkotásain. Freskói több templom falát díszítik, többek között a pesterzsébeti plébániatemplomban, a csornai templomban láthatók. Tervezett üvegablakot a veszprémi színházba, a hágai királyi palota fogadótermébe, a Nemzeti Szalonba. Csodaszarvas sgrafittója szintén a veszprémi színház ékessége. Az 1906-os milánói kiállításon hatalmas sikert aratott saját tervezésű bútoraival. Szövött kárpitjai a korszak legkiválóbb alkotásai közé tartoznak. Sikerrel szerepelt Lipcsében, Firenzében, Londonban, valamint természetesen hazai kiállításokon is.

1945 után életútja tragikus fordulatot vett. 1946-tól folyamatosan betegeskedett, támogatást nem kapott, szegénységben élte mindennapjait. A magyar szecesszió kiemelkedő művésze 1950-ben hunyt el, halálának hírét még a napilapok sem közölték. Az utókor később igyekezett kiköszörülni a csorbát: Gödöllőn utcát neveztek el róla, szobra a gödöllői múzeum előtt áll. Nagy Sándor itthagyta nekünk élete hitvallását – ma is látható alkotásairól tekint ránk, és azt sugallja: „Az élet művészete, az maga az élet.”

Szaksz Balázs

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Múltbanéző
Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.
Múltbanéző
Épületeket alkotott, városképet alakított
A századforduló időszaka Veszprémben is a nagy építkezések korszaka volt. Az ekkor alkotó Csomay Kálmán építőmester keze munkájának nyomát is hosszú időre megőrizte a város.
Múltbanéző
A LÁNCOS KÖDLOVAG
Ma még mindenki tudja Veszprémben, hogy ki volt az a bőrdzsekis, fémes, színes arc, aki szeretett leülni egy-egy kávéra, aki fáradhatatlanul rótta a város utcáit télen, nyáron. Szilágyi Lackó festő. Már életében kultuszfigura lett. Ő volt a punk festő, az avantgárd művész. Nekem – és sokaknak: Lackó.
Múltbanéző
MEGALKUVÁS NÉLKÜL
Egry József a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb, egyetlen művészeti iskolához sem kötődő alakja, aki a nyomorból indulva jutott el a legmagasabb szintű művészetig. „Az igazi alkotó, mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.”
Múltbanéző
A CSILLAGOK FELÉ
Egyszerű veszprémi iparos család sarjaként megjárta Münchent, Brüsszelt, Párizst, Itáliát – szobrászművészete a kor kiemelkedő alkotói közé emelte, ám korai halála nem tette lehetővé az életmű kiteljesedését. Csikász Imre az örök lehetőség marad a magyar képzőművészet történetében, aki ennek ellenére számos kiemelkedő alkotással gazdagította hazánk művészetét.