Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Bizalmi alapú üzlet

Leltár
2016. november 24. 15:34

Garázsműhelyből induló, mára kontinenseket átívelő, „amerikai sikertörténet” feelinges veszprémi vállalkozás. Rengeteg befektetett idő, energia, tudatosság, kitartás és persze a szakma szeretete, mely az ipari automatizálásra szakosodott Transmoduls Kft. sikerének a „titka”. Akik mindezt hitelesen képviselik: Maár Márton András és Sári Lajos, akik vallják, a minőség és a megbízhatóság garanciája mindehhez elengedhetetlen.

Mikor indult, mivel foglalkozik a Transmoduls Kft.?
MMA: A cég valamikor a rendszerváltás után,’93-ban indult. Négyen mérnökök indítottuk el, egy elektromérnök kivételével mindannyian gépészek voltunk, szakmailag így alkottunk kerek egészet.

SL: Már az első pillanattól kezdve egy, a későbbiekben is működőképes csapatban gondolkodtunk, ezért volt fontos, hogy a gépészek mellé egy „elektromos” is kerüljön.

MMA: A 90-es évek vége felé, amikor Magyarországon elindulta gazdasági helyzet stabilizálódása, és a multinacionális cégek elkezdtek hazai beszállítókat keresni, akkor és velük együtt tudtunk fejlődni. Elsősorban hazai megrendelők részére és nagyon széles palettán mozogva anyagmozgatástól, csomagolástechnikán, logisztikán, szerelőgépeken, szállítószalagokon keresztül mindent gyártottunk. Igyekeztünk mindenre reagálni, mindenben részt venni, mindenütt ott lenni.

A 2000-es évek elejétől kezdtünk el igazán céggé válni. Akkor költöztünk át a József Attila utcai telephelyre, egy akkor nagynak számító, mostani szemmel nagyon kis műhelyben próbáltunk tovább építkezni. 20-25-en lehettünk; azt gondoltuk, ez a csúcs, már majdnem mindent elértünk, amit szerettünk volna. Nagyon hamar kiderült, hogy a vevő, illetve a piac változik. Az autóipar erősödött, erre kellett fókuszálnunk, számunkra ez tette lehetővé, hogy magas hozzáadott értékű, nagyon erős minőségbiztosítással és a nagyon nagy hatékonyságú rendszerekkel felépített gyártórendszerek, -cellák gyártására koncentrálhattunk. Ezek a magasan automatizált tevékenységek most már komplexként készülnek itt nálunk. Ebbe tartoznak azok az ipari technológiák - a lézer-, az ipari robot technológia, a vision rendszerek - is, amik korábban ismeretlenek voltak.

Ez a tevékenység rengeteg hozzáadott tudást igényel…
MMA: A mind intelligensebb, autonómabb gyártás komoly és egyre képzettebb szakember gárdát kíván, akik ennek a létrehozásában és működtetésében részt tudnak venni. Itt említeném meg a projektjeink magvalósításához szükséges műszaki csapatot, mint a siker alapköveit. Ez három fő csoport összehangolt munkáját jelenti: Projekt vezetők, Elektromos csoport és a Gépész csoport. Az ő magas szintű képzettségük és együttműködésük nélkül elképzelhetetlen a minőségi feladat megoldás.

A mi fejlődésünk is erre fókuszál, ezért szakembereinket folyamatosan képezzük. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a cégen belül legyen egy jövőbe tekintő csapat. Ezért van egy K+F teamünk, melynek kettős funkciója van. Egyrészt olyan tudás birtokosa, amivel meg tudja támogatni a projekt teameket, másrészt tud olyan fejlesztéseket és jövőbe mutató technológiákat fejleszteni, melyekre a piacon még nincs példa. Ez a mérnökcsapat a cég jövőjének nagyon fontos záloga.

Egy alkotó kollektívában az egyéni tudások összessége adja a cég tudását. Számunkra ezért nagyon fontos az, hogy az embereink megtalálják azokat a kihívásokat, amelyek számukra izgalmasak, érdekesek, hogy legyen sikerélményük. Nekünk az a célunk, hogy ez a szakmai gárda folyamatosan tudjon fejlődni, ez által egymást erősíteni. A cég egyik alappillére a kollektíva, és az, hogy ez a kollektíva büszke arra, hogy Transmoduls-os, amely cégnek immáron neve és jelentése van. Ugyanígy mi is büszkék vagyunk arra, hogy ezek az emberek velünk dolgoznak, hiszen mi ebben a csapatban látjuk minden egyes ember helyét és saját értékét.

Azért, hogy a saját gárdánk utánpótlását biztosítsuk, a Transmoduls egyben képzőhely is. Az egyetem mellett már szakiskolákkal is tartjuk a kapcsolatot, hogy a fiatalokat ide tudjuk kötni, tudjunk nekik példát, tudást adni. Ennek érdekében már lépéseket is tettünk az irányba, hogy hamarosan itt, helyben is legyen egy szakképző központ.…

Emiatt és annak érdekében, hogy mindinkább próbáljuk a kapcsolódó technológiákat és tevékenységeket is magunk ellátni, egyszerűen szükség volt és van a bővülésre. Ezért költöztünk 2014-ben a mostani, Láhner György utcai műhely- és irodaépületbe.

SL: Ez azt jelenti, hogy nekünk magunknak is nagyon sok fejlődési lépcsőn kellett végigmenni ahhoz, hogy idáig eljussunk. Meg kellett tanulnunk feladatot delegálni, s hogy ezt a minőségi – mára 120 fős- munkavállalói állományt megfelelőképpen tudjuk irányítani, nekünk is együtt kell fejlődnünk a céggel.

Hova tovább?
SL: Nagyon fontos stratégiai döntés volt annak idején, hogy gyakorlatilag azokat a berendezéseket, amiket mi létrehozunk, a saját gyártású alkatrész ellátását is cégen belül állítsuk elő. Ez nagymértékben javította a piaci versenyhelyzetünket, mind határidő, mind pedig értékteremtő képességünk jelentősen nőtt ennek következtében. Ennek a stratégiának a jegyében bővülünk most már a szomszédos telken is, és egy nagyon strukturált koncepció mentén építjük tovább a cég működését, de azt látjuk, hogy a piaci kihívások és a piac igényei további fejlődést és fejlesztéseket indukálhatnak.

MMA: Következő nagy kihívás az is, hogy a Transmoduls nyújtotta minőséget be tudjuk vinni egy olyan globális szolgáltatói rendszerbe, amelyben Magyarországtól függetlenül és akár távoli területeken, de hasonló minőséget garantálva tudjuk kiszolgálni vevőinket. Ezzel a céget olyan prioritásos beszállítói státuszba tudjuk emelni, hogy a maga területén idővel meghatározóvá és megkerülhetetlenné válhat.

SL: Mivel komoly kutatás-fejlesztés pártiak vagyunk, így telephelyünk adottságainak köszönhetően egy K+F projekthez kapcsolódóan, önállóK+F centrumot építünk egy tejesen új, autonóm épület keretében. Ez is a közeljövő projektje. Ez egyrészt ingatlan fejlesztés, épület beruházás, másrészt munkahelyteremtő fejlesztés is, hiszen a cég irányából újabb létszámbővítést követel.

Miben rejlik a cégfilozófia?
SL: Büszkék vagyunk arra, hogy itt Veszprémben tudtunk létrehozni egy nemzetközileg is minőségi munkát adó céget. Arra, hogy olyan gyártó automatákat gyárt a cég, amely napjaink legfókuszosabb termékével, a robotokkal van tele. Az, hogy egy ilyen rendszert itt Veszprémben tudunk megtervezni, létrehozni, programozni, életre kelteni majd nemzetközi szinten értékesíteni, azt jeleni, hogy magasan kvalifikált kollégák segítségével olyan feladatokat tudunk ellátni és generálni cégen belül, amelyek gyakorlatilag az itteni munkaközösségünket is nemzetközivé teszik.

Ehhez a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy kik és mennyire hitelesen tudják ezt képviselni, és persze, hogy milyen a visszacsatolás. Tehát nagyon fontos az, hogy egyrészt lépésről lépésre, másrészt, hogy hiteles arccal és cégmúlttal rendelkezve tudjuk ezeket az üzleteket egyre jobban kiteljesíteni.

Mindehhez a kiváló marketing tevékenység is elengedhetetlen…

MMA: A mi üzletünkben a megelégedett vevő a legjobb marketing és a legjobb referencia. Ez hozza magával a továbblépést, az újabb üzletek esélyét. A mi policink mindig ez volt: nem egy üzletet akarunk megnyerni, egy-egy vevőnél akarunk partnerré válni. Így mindig is arra törekedtünk, hogy megrendelőinkkel hosszú távú kapcsolatokat tudjunk kiépíteni. Azt gondolom, ez sikeres stratégiának bizonyult. Árucikkeink nem igazán az utca emberének szóló plakáton hirdethető termékek. Célzottan kell megtalálnunk a vevőket, éppen ezért hazai és külföldi szakkiállításokon veszünk részt, így a napjainkban elengedhetetlen internetes jelenlét mellett személyesen és pozícionáltan tudjuk a saját értékeinket bemutatni.

SL: Mindemellett nagy hangsúlyt fektettünk a minőségpolitikánkra, arra, hogy milyen minőségben szeretnénk a piacon megjelenni, milyen minőségű berendezéseket szeretnénk gyártani.

MMA: Erre vonatkozó szlogenünk: „A minőség nem minden, de a minőség nélkül minden semmivé lesz.” Tehát a mi fókuszuk az, hogy amit kiadunk a kezünk közül, az minőségében – egyben abban a szolgáltatásban, amit nyújtunk – tökéletes legyen, hogy az elnyerje a vevő megelégedettségét. Ez biztosítja számunkra azt, hogy a vevő a jövőben visszatér. Nekünk úgy kell üzletet kötni, hogy közben olyasmiről tárgyalunk, ami még nincs. Ennek ellenére a partnernek biztosnak kell lennie abban, hogy amit ő kér, az megvalósul. Amit mi csinálunk, az bizalmi alapú üzlet.

LEGÉRDEKESEBB FEJLESZTÉS
MMA: Nehéz erre válaszolni. Főleg azért, mert minden egyes gép esetében egyedi rendszerekről beszélünk, így minden egyes gép külön kihívás. Nagy lépésnek számított, amikor elkezdtünk lézertechnológiát használni, amit korábban senki sem. Hasonló nagy ugrás volt a képfeldolgozás és a kamerás applikációk továbbfejlesztése is. Volt olyan feladatunk például, amikor egy speciális szelepcsalád szivárgástesztelését kellett megoldani egyetlen eszközzel, amit korábban harminc különböző gép tudott megcsinálni… Intelligens automata raktárrendszert szállítottunk le nemrégiben… A termelő-gyártó folyamatokban hamarosan beköszönt az együttműködő robotok korszaka…

LEGÚJABB KIHÍVÁS
SL: A folyamatban lévő fejlesztéseink mellett a legújabb kihívás mindenképpen a külföldi kapcsolatok erősítése. A meglévő európai környezet - Lengyel-, Francia-, Német-, Spanyol-, Törökország és Ausztria - mellett volt már dolgunk Mexikóban és az USA-ban is. Kínát külön kiemelném, hiszen ott már van egy vegyes vállalatunk, amiben közvetlenül érdekeltek vagyunk. Ez volt ilyen formán az első lépés a nemzetközivé válás útján, a többit utána kezdtük hozzá szervezni, kialakítani. Kínában óriási potenciált látunk, amit a közeljövőben mindenképpen szeretnénk tovább fejleszteni.

Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.